Wednesday, May 24

F R Part 4

29 April, Melaka.

Kami bersama dalam perjalanan ke kenduri rakan satu ofis. Kami bergerak awal pagi dalam jam 9. Keadaan di dalam kereta tegang. Dingin.

Masing-masing membisu. Kami kurang bercakap, dia pun tidak tidur sepanjang perjalanan.
Aku mula membuat lawak bodoh aku. Ternyata, dia ketawa dan kami mula borak kosong. Nak pergi melaka nak cari baju melayu lah, beli baju raya lah, padahal pergi melaka nak pergi kenduri. Kejadah.

Aku mula tenung dia, dalam hati berkata "Makin hari aku tengok makin comel makin sayang pulak kat dia ni."

Pada mulanya aku tak tahu kenapa aku jatuh cinta padanya. Tidak dinafikan, aku ni memilih dan hanya memilih wanita yang cantik di mata aku.

Sebenarnya wanita idaman aku tinggi, slimfit, chinese look, pandai bergaya, sejuk mata memandang. Tapi aku bersyukur sebab ada dia, dia real dan bukannya fantasi. Wanita yang aku idamkan itu tak wujud, dia wujud.

Aku sekadar memandu dengan kelajuan 90-100 km/j. Aku tak berani bawak laju sebab aku bawak anak orang. Kalau aku solo rider memang aku pijak pedal tu sampai cecah lantai. Dia pun takut kalau aku bawak laju. Wei, myvi mana boleh pergi laju sangat. Tak stabil, kereta aku sekadar basic takda bodykit spring stock rim pulak matte black. Kah.

Masa tu dari selatan ke Melaka, ada 3 buah kereta yang pergi ke kenduri. Masing masing pecut laju tinggalkan aku. Aku bawak selamba je, gaya orang bercinta, itulah gaya pemanduanku. Kah. Sampai je kat Melaka, korang taulah makan kat kenduri macam mana, takkanlah aku nak cerita makan bersuap makan beradab belaka kan. Kami maintain, tak makan bersuap pun. Sekadar sweet sikit sikit jenis yang tidak menonjol. Actually aku ada satu sikap buruk, suka menonjol, suka menunjuk. Tak elok sangat perangai tu. Aku sarankan korang semua jauhi sikap macam tu.

Lepas je kenduri tu, kami terus pergi berjalan kat Melaka. Pergi kat kawasan River Park yang ada boat pusing pusing keliling Sungai Melaka. Kami tak naik boat pun, sekadar berjalan mencuci mata. Alang-alang dekat dengan Jonker Walk tu, situ macam-macam ada. Kalau berjalan kaki memang tak rasa penat. Bagi perempuan aku sarankan bawaklah kasut yang tapak flat tu. Kalau tak comfirm melecet nya.

Selesai berjalan, kami kepenatan. Aku menghantar dia ke hotelnya, madrasah tahfiz. Aku pun pulang ke hotel aku, rehat sebentar, cuci badan dan bersiap sedia untuk makan malam. Malam tu kami ke Food Truck Ayer Keroh. Memang meriah, tapi aku tak tahu nak makan apa. Semuanya makanan ringan, junk food. Kalau nak pergi sekadar makan ringan boleh la. Aku tanpa segan silu mengorder ayam gunting (kat tempat lain pun berlambak) tapi memandangkan teringin la jugak. Dia mengorder Roti John Cheese Meleleh lah Sangat. Biasa. Tak padu pun macam kat Air Tawar 5 tu.

Lepas makan, kami berjalan di Jonker Walk. Siang tadi takda apa pun kat Jonker Walk ni. Malam je pernuh dengan manusia. Mula la mata melilau membelanjakan wang sebaik mungkin. Aku sekadar membeli gelang tangan lelaki. Aku memang suka pakai gelang, lebih-lebih lagi gelang tangan kayu tu. Tapi kat situ takde, ataupun aku tak pandai cari.

Lepak kejap kat depan Hard Rock. Penuh manusia membonceng basikal elektrik tu. Kami pun teruja dan jakun, nak naik jugak. Dengan menggunakan wang RM25 untuk setengah jam, kami meronda keliling A Famosa tersebut. Yang tak boleh blah nye masing masing dengan berat average 60-90 kg membonceng basikal tersebut mendaki bukit. Memang tak lepas lah jawabnya kena tolak. Masing masing gemok. haha
Tapi seronok, puas, walaupun hanya setengah jam. Lama setengah jam tu bila bersama dia. Tak penat sebab kau pulas je throttle tu berjalan la basikal tu. Dengan kelajuan 15km/j seksa basikal tu dengan keberatan kami.

Selesai satu malam, kami pulang ke hotel masing masing.

Bersambung....

p/s: Betapa seronoknya bila kau dapat spent time whole day dengan orang yang kau sayang. Walau sekejap, aku rindu situasi itu, rindukan kita.

Adios.

Belum baca Part 1? Part 2? Part 3?

No comments: