Wednesday, February 16

Tutorial Iklan Nuffnang

haha,name pun tutorial,tentulah tutorial.
so,maybe da ramai buat tutorial nih,
gua yakin,gua pun nak buat atas permintaan membe ketat gua. shahniz
juga permintaan zulaikha abdul razak,atau ika.
yela,membe suh tolong,so kite tolong la,
gua seorang rakan yang baek,
ok straight to the topic,

nak iklankan nuffnang kat header,
sebelum itu,anda semua perlu berdaftar sebagai ahli nuffnang,daftar as a blogger ok.
da daftar tuh,anda perlulah daftar blog anda pulak.
macam ni.
masukkan la nama blog ande,URL ande,dan bahasa ande,bahasa ibunda pun ok ape.
pastu kuarlah page survey,ande mestilah jawab survey tuh,jawab jelah,hentam bagai pun xpe,ikut korang la,haha.
lepas da isi survey macam nak bagai tu,
klik la add ad,macam nih.
pastu,akan kuar la code2 haram jadah yang korang xkan faham,
ade 3 code,
1.header
2.sidebar
3.between the post

yang paling senang,sidebar,anda copy je code tuh,then...
paste kan kat gadget blog ande.
Add a gadget > html/javascript > paste coding nuffnang > save
pastu untuk header plak,ande tekan edit HTML macam dalam gamba nih.
tu klik benda yang gua tanda bulat yang bujur warna merah tuh.
klik expand widget templates,then cari
and paste kan kat bawah body tuh ok.
pastekan di antara coding-coding tersebut.

pastu la kan,last code,ande perlu copy coding untuk between the post,
copy the code,then copy macam dalam gamba nih,
senang je,copy paste and save,
jika ande xjumpe coding tu,ande boleh find menggunakan ctrl+F,
then taip dalam tu.
then anda akan jumpe jugak.
so,save it.
then try it,klu xjumpe jugak,tanya pada gua ok.

4 comments:

Tengku Nizam said...

bro , ni ko amik kod html dari nuffnang ko ke die? kalau ko amik dr nuffnang ko , mmg tak berfungsi la kod ni kat blog dia.. pastu nanti nuffnang block ko sbb letak kod kat blog xdidaftar..

Saiful Bahari said...

ek??
ni ak amek kat nuffnang,
dia ade nuffnang,tapi dia xgeti nak letak kat bwh post tu je.
dia da daftar,jgn isau k.

shahniz said...

ok.. pul,
terbaek lah..
aq dh tukar no kod yg ko bg tue pada kod nuff aq.. huhu..
trimas bro..

zUlaikha rAzak said...

arghh...nape ak bengap sgt x pepandai wat nie..+___________+