Friday, April 8

Anda Dipulaukan?Takde Solusi?

ape solusi kalau anda kena pulau?ataupun anda taknak kena pulau?
solusi yang mudah adalah jaga hati membe-membe anda ye.
solusi yang mudah.

tapi bukan solusi tuh yang gua nak kasitaw lu semua.
gua nak bagi "tips" untuk elakkan anda dipulaukan.
  • Jangan paksa orang tolong kau.
semua orang ada set of problem yang tersendiri kan?dan memerlukan bantuan orang lain.
tapi kalau dah mintak tolong tuh terpulang la kepada membe nak tolong ke taknak kan?
membe akan pikir dua kali kalau nak tolong,sebab tak semua orang boleh tolong masalahkan?so,jangan la paksa-paksa membe tuh suh tolong anda.kalau membe takleh nak tolong nak buat macam mana.selesaikan sendiri la jawabnye.
  • Terus terang kalau anda dalam masalah.
anda ada masalah?lu cerita la pelan-pelan.terus terang,sebab gua taw,membe adalah seorang pendengar yang setia,kalau tak ape guna membe kan?membe sekadar senang dan bukan kala anda kedukaan.
  • Rendahkan nada suara anda.
eh,apsal dengan membe-membe pun nak tengking-tengking?jaga adab,kita sebagai membe kenala jaga hati membe.tapi jangan la pulak membe yang tak jaga hati kita,tak pasal-pasal membe tuh kena pulau.
  • Kerjasama dua hala
kalau membe dah tolong anda,anda jangan la pulak larikan diri bile membe nak mintak tolong,bantu membe anda,bantu seboleh-bolehnya ok?
tapi ade jugak kes,time perlukan membe dia cari,tapi time membe perlukan dia,banyak pulak alasan.memang patut kena pulau.
  • Penghargaan
bile membe dah tolong tu,blanje la membe tuh minum teh o ais ke,roti terbang ke..
jangan la pulak lepas membe dah tolong,lu ilang entah kemana,kalau nak membe tuh tolong anda lagi,pastikan anda menghargai mereka.
  • Jangan pergunakan membe
ni memang patut kena pulau,sanggup jadikan membe pak sanggup untuk bertanggungjawab ke atas anak yang diluar nikah..pergh..extreme insiden begini.patut la orang tak suka kau.

p/s:hargai membe anda walaupun anda hanya sehelai sepinggang.

No comments: