Tuesday, April 5

Tips Atasi Masalah Bila Putus Cinta

hahaha,sape tak penah putus cinta?mai sini gua nak tarik telinga,oo tipu yee tak penah becinta?
yela kadang-kadang lepas putus cinta macam2 perkara terjadi kan?
tak dapat lupa kat U la,emosi melampau0lampau la,air mata taknak berenti la,sakit hati yang extreme la.banyak la lagi,lagi ape?bagitaw sikit kat gua..
ok la gua bukan tulis untuk bebel-bebel,gua hanya nak bagi tips camne nak atasi masalah2 ni semua,tapi tak konfem la berhasil 100% kan??

  • Bangun awal pagi
dah slalu bangun awal?tapi kali ni pagi anda special sikit la,sebab takde si dia.kah3.
bukan camtu,setiap pagi anda special sebab anda perlu lakukan kegiatan harian anda,tak pun anda boleh la buat senaman hati..camne tuh?mane ade senaman hati,anda hanya perlu lakukan perkara biasa,mesti anda akan lupa sejenak dilema putus cinta anda.
  • Jangan tipu diri sendiri
toksah nak kata yang hidup anda lebih baik tanpa si dia.anda kena jujur taw.jangan tipu jasad anda ok?
  • Ekspresikan perasaan
berasa tertekan?emosi extrem?kesedihan melampau sampai kluar air mata darah?
anda boleh lepaskan semua itu dengan meluahkan kepada membe2 yang prihatin,jangan cite kat membe2 yang takguna,nanti kena gelak.
lagi satu anda bleh menggunakan medium blog untuk melepaskan emosi anda.
  • Berlawan dengan rasa takut
jangan la cakap,"aku da putus,aku tak layak dicintai dan mencintai lagi".what the hell?
rilex jela,putus cinta je,blom bercerai berai barai lagi pun?lain la kalau anda da bagi "body" kat dia kan?
tapi rilex saja,perangi rasa takut dengan berkata "aku hensem,aku cantik,aku layak dapat yang lain".kah3
  • Concentrate
kalau dulu berdua,mungkin masa yang anda ada kurang,jadi gunakan waktu "single" ni untuk kejar sasaran dalam bidang lain.janganla asyik2 bidang cinta je kan?
  • Berpesta
agak-agak la nak berpesta,maksud berpesta,ceriakan hati anda dengan ikut mana2 pesta atau parti bagi mengeratkan persahabatan.tapi janganla sampai merosakkan diri ok?
mentang-mentang la da tak dara,pegi jual body kat pesta pulak ye?
  • Bercuti
berhenti sekejap atau berehat kat tempat-tempat peranginan,jangan la pegi kat tempat2 yang dulu penah lepak dengan ex- nanti nangis sorang2 bunuh diri pulak!
bercuti juga membawa masuk tolak ke tepi isu-isu percintaan dalam waktu yang pendek.
supaya anda tidak makan hati sendiri pulak nanti ye.
  • Obses?
jangan la pulak anda lepas putus terus nak cari pasangan baru semata-mata nak tunjuk kat ex- tu yang anda layak dapat yang lebih baik.nanti tak pasal-pasal anda libatkan orang lain dalam hidup anda,sedangkan anda tidak sayang langsung orang itu.nampak sangat desperate.
  • Realistik
wei jangan berangan-angan lagi,anda sudah putus.jangan la anda pulak bayangkan yang anda adalah kekasih baru ex- anda.bole ke camtu?gile la tuh.
bersifat realistik sikit,terima dengan hati terbuka,jangan pandang rendah diri sendiri dan perbaiki diri.ok?
  • Berhenti jadi sempurna
kalau dulu time couple,berusaha nak jadi sempurna.stop it!
mana ade yang sempurna kat dunia ni kan?
so janganla buat andaian yang anda putus sebab anda tidak sempurna untuk si dia.
  • Try penampilan baru
try la pegi salon tukar gaya rambut pegi shopping baju lawa-lawa,pastu sarung dan anda akan berasa yakin dan suci.muka pun berseri-seri.
nanti si dia tengok pasti,si dia yang berkata "ish!rugi aku tinggalkan dia dulu,sekarang da makin cantek!"


p/s:so bile da putus cinta jangan seksa diri ok!

    5 comments:

    Miss Secreto De Amor said...

    hahahaha . . . .
    gua suka la entry nih . .
    gua nak bg tips ni kat kwan gua ..
    die tgh putus cinta . .
    tsm !

    xazryx said...

    yang ni mmg bleh pki .tq weyh ! :)

    Saiful Bahari said...

    @Miss Secreto De Amor
    sama-sama,sampaikan salam kepada kawan,jangan sedih2 ye.!peace!

    Saiful Bahari said...

    @xazryx
    sama2,sebarkan kepada kawan2 ye!

    Lynn said...

    bgus2...hehe..blh dijadikn panduan...