Wednesday, May 25

Alasan yang digunakan oleh Lelaki untuk 'break-up'

Semalam gua ada janji nak tulis benda ni kan?So setelah gua simpan tajuk ni jadi pekasam selama seminggu,sudah gua terbitkan.Cuba bau,masam tak?Gua postpone sebab gua ada benda yang lagi penting nak tulis dari tulis benda ni,so gua pilih untuk terbitkan setelah gua kemamposan idea.Ni kira gua dah mati idea la ni.

Kita start ok?Nak start dah?Ok Ok Ok.

Lumrah seseorang manusia,pernah bercinta,pernah dikecewakan dan pernah mengecewakan.Alah bese la,gua dulu pun pernah kena tendang dengan awek,macam la lu tak pernah kena kan?
So tajuk gua kali ni adalah tentang perangai awek-awek gua yang dahulu yang membuatkan gua sakit hati dan benci.
  • Awek jenis memaksa.Awek gua yang dulu jenis macam ni,ape yang dia nak,dia suruh gua beli.Tapi disebabkan gua dah sayang gila,so terpaksa la ikutkan hati dia.Dia tak tahu yang gua sengkek nak mampos,pentingkan diri sendiri.Selang satu jam disuruhnya kita col dia,kita dah la sengkek nak topup pun tak larat.So,kalau lu perempuan macam ni,stop it,sebab lu akan buat pakwe lu lari,serius.Pakwe lu akan jadikan ini salah satu alasan untuk lari dari lu.
 
  • Awek yang mengganggu.Awek yang jenis ni pulak,mungkin terdiri dari budak-budak sekolah.Yelah balik je dari sekolah,takde keje nak buat,so mesej pakwe.Pakwe time tu pulak tengah kerja,tak ke mengganggu?Gua bukan ape,gua pun panas kalau macam nih.Gua dah kena beb,dia punya pasal gua kena marah dengan boss.Tensen.Time kerja,gua pernah dapat 30 missed call.Ape kejadahnya.Jangan ganggu gua kerja la.Cibai.

  • Awek yang selalu buat anda sakit hati.Ni bukan kes bermanja ala-ala comel.Tapi kes dia sengaja buat lu sakit hati.Contoh,"Bang,kita stop mesej untuk sebulan bole?".Niat dia ingin bergurau,tapi dalam masa yang sama telah buat lu sakit hati dan buat hati lu terguris beb.Gua pun penah kena beb,awek Sarawak punya hal.cibai.Tiap kali call gerenti akan bergaduh kerana hal kecik,dan dia yang selalu buat sakit hati.Perempuan ape ni?Nak bermanja?Cara salah.
 
  • Awek yang berfoya-foya.Awek gua yang dulu,pernah berkata yang dia selalu keluar dengan lelaki lain,yela mentang-mentang dia hot,semua orang kenal dia.And pernah juga dia berkata yang dia nak couple dengan lelaki lain.Niat dia memang untuk bergurau,tapi sebenarnya dia bukan bergurau,dia akan cuba pikat seorang lagi lelaki.Mungkin disebabkan faktor jarak yang jauh,dia mungkin nak berkepit.Gatal ***** kot.Bila si pakwe mula kata nak break,terus sedih-sedih,terus rayu-rayu.Ada jugak perempuan macam ni?
 
  • Awek yang menipu.Gua benci awek macam ni,dia kata nak beli contact lens berharga RM100,padahal RM50 pun dah dapat sepasang.RM50 lagi nak buat apa?Bedal?Pergh,belum kahwin dah buat hal,kalau dah kahwin tu lain cerita la,boleh je bagi duit.Lagi satu penipuan,dia kata handphone rosak,dan suruh kita belikan satu handphone baru untuk nya.Tapi dia cakap jangan beli lagi,bagi dia duit,dia beli sendiri.Lu agak-agak lu tertipu tak?
Tapi mujur awek gua yang sekarang ni,bagus,baik,dan tak pernah melakukan walau satu pun perkara di atas.
Dah gua berasa beruntung,dia tidak pernah mengganggu gua,kerana kami hanya akan berbalas text seminggu mungkin 2-3 kali.Tapi tidak bermakna gua tidak sayang dia dan dia tidak sayang gua. Kami cuba membina perasaan rindu terhadap masing-masing.So,bagi couple yang selalu dok mesej tiap-tiap hari tu,lama-lama nanti pakwe tu bosan,pakwe tu lari.So,semuanya berpunca dari seorang awek,lelaki akan gunakan alasan tersebut untuk pergi meninggalkan lu seorang diri.Padan Muka.Hah.tak percaya?

TRY LA...


p/s:entry gua yang agak jiwang di akhiran nya.

27 comments:

zoe said...

xde pun mcm tuh. kalau long distance relationship, everyday kene la call. tapi xmsg sgt pun.. biase la. yang penting hati masing2. kalau dh rase jarang msg pulak, ade potensi nak suka orang lain.

CIK CHIPSMORE said...

huhuhuh...leh sampai cam tu sekali..ader gak yang betul kat atas tu..tp kan kalau semingu 2,3 kali jerk text tu cm takot awek tu bosan jerk bro..uhuhuh..pada pendapat aye..
xsalah kalau nak cakap assalamualaikum n wish morning everyday n bertanya khabr setiap pagi n wish nite setiap kali nak tido..tu kira xder la mengangu sangt2 kan??uhuhuh...

Sembang Kemas said...

@zoe
kalau nak call sokmo mampos la,kalau kaya takpe..

jarang msg,it doesnt mean yang hati tak rindu,bila rindu msg la,sebab masing2 tunggu cuti,satu kampung.

Sembang Kemas said...

@CIK CHIPSMORE

bukan,wish tiap malam,tiap pagi tu ada,cuma jarang msg,bila dekat2 exam,masing2 wish.and bila rindu msg kat fb,terang-terangan lagi tu.

Miss Secreto De Amor said...

alamk . . de la , sikit2 mcm kat atas tu . . tp sikit2 la , ta sume k .
heee . tp skunk da brubah . . . .

Sembang Kemas said...

@Miss Secreto De Amor
jaga-jaga,jangan buat lagi.Nanti merana..
Kasi dia masa.tapi jangan kurang sangat.maybe dia suka bermanja lebih2.

ShafiqIzwan said...

pergh. satu point bermaksud satu awek ke bro? dasat dasat! hahahha.

Sembang Kemas said...

haha,satu point satu awek?

weh gua bukan sejambu mat jambu la,semua tu ada kat satu awek.

kah3.

aQi + GenGkey said...

pergh...
hang beruntung sbb de exprience lyn awex2 camni..
aku cume lum dpt awex yG menipu je sbb slalu aku yG mnipu diorg..
wakaka..:D

Sunah Mohammad said...

hahaha~ menarik lah! banyak gak pengalaman SK ni!

shopping2u said...

huh.. lelaki mmg suka kasi alasan.. tapi macik bravo je..

http://www.my-shopping2u.com/2011/05/komen-lelaju-blog-nohisme.html

erk.. awk kena tag sini lagi da...

mad khaz said...

hahaha,nice bro!

^ai-mie : 아이-미^ said...

me ade sorang kwn and tunang dia ade ciri2 cam kat ats tu.. sgt kesian tgk life die... memang giler2 kene kongkong... da mcm dayus pun ade kdg2... sadis :(

Dayana Nasir said...

choi. aku siap cakap kat bf aku tak payah dok mesej2 aku lagi kalau takde pape hal. apesal aku rasa macam ada hormon lelaki dalam diri aku ni?? T__T

wanie misa amane said...

Ahahaha, sama laa. saya pun jarang msg2 bf tu pun kdg2 ta msg lgsg. PJJ kan, dia pun sibuk keje. After office hours baru call. tu pun kejap je sebab masing2 da penat kerja. So bebas na buat apa. Tapi pandai2 la respect perasaan masing2. As long as bole faham eachtoher I'Allah hub tu gonna work out. Kan ?

Sembang Kemas said...

@aQi GenGkey

ko kaki tipu,awek ko tak sempat nak tipu,ko da tipu dlu,kah3

Sembang Kemas said...

@Sunah Mohammad
pengalaman cinta monyet.kah3

Sembang Kemas said...

@shopping2u
tapi alasan gua bernas beb.kah3

Sembang Kemas said...

@mad khaz
sergeant keroro,katak perempuan ade tak?

Sembang Kemas said...

@^ai-mie : 아이-미^
tula bercinta tu agak2 la,kalau la laki tu bagus,gerenti bersabar.

Sembang Kemas said...

@Dayana Nasir
haha.ko memang sama macam aku la dye.
aku bukan slalu msg awek aku,tapi aku mmg syg dia.
masing2 kena pandai jaga hati la.

Sembang Kemas said...

@wanie misa amane
aah,macam tula gua dgn awek gua.
walaupun gua takdela bz mane pun.
haha

aLya maNip said...

ishh...seyes tak leh blah ngan pmpoan yg mntak macam2 ngan laki. adoi...
patut dak pkwe dia mntak putus tu..huhu

Mizz Macmerah said...

hee~ suke bace post ni. bile kite bercinte jarak jauh,baik kite simpan je rase rindu and syg tu. cukup sekadar msg due atau 3 kali. bile kite jumpe,baru ade sweet moment same2. :)

Dayana Nasir said...

haha. tu la pasal. padahal aku tak busy pun duduk rumah besarkan badan je. tapi malas aku nak mesej2 ni kalau takde hal penting. kalau ada hal je aku layan. hehehe. pandai2 la nak percayakan pasangan masing2.

hatred24 said...

bro.. gwa bru igt nk cple dgn lu.. tp lu dah ada awek plak..

pk.. gwa hari2 text laki gua tp tak de la 24 jam mesej2.. at least gwa tau kabar dia di sana..

^ai-mie : 아이-미^ said...

lelaki tu memang bersabar... tapi kalau selalu ikutkan sangat cakap perempuan takut nanti dah kahwin, perempuan pijak kepala... lagi haru...