Sunday, May 15

Gua Benci Guru.Lecturer,dan Seangkatan Dengannya....

Esok hari guru,tapi gua tak nak layan hari guru,gua hanya layan guru-guru yang satu kepala macam gua,guru yang gila-gila,dan gua sangat benci sama guru yang bajet hebat tapi kosong.Mengajar tak geti,pegi mampos,sikit-sikit silap,chop,bukan sikit tapi banyak silap.Tak berkat?Nak berkat apa kalau ape yang dia ajar tuh gua sepatah haram tak tahu dan tak nak ambik tahu,yang gua tahu gua jadikan buku sebagai guru gua,dan guru-guru di pejabat,gua mintak diorang yang ajarkan supaya gua lebih faham.

Gua berkata macam orang riak dan sombong.Tapi tanpa guru,gua takkan dapat capai menara KLCC,senang je kalau nak capai KLCC,lu orang jadi lah tukang cuci,takyah susah-susah pergi sekolah.kan?

Cerita cikgu sekolah rendah,memandangkan gua sekolah cina dulu,cikgu semua garang-garang dan seksi-seksi belaka.Gua kecik lagi,tak paham apa itu seksi,yang gua tahu mata gua bersinar bila tengok itu semua,hidung gua berdarah.Haram J.

Pernah gua kena denda,berdiri di tengah padang basketball,panas terik.Telinga tarik sendiri.Nasib tak suruh gua henjut.Garang.

Cerita sekolah menengah,cikgu gua semua tak femes bagi gua,tiada yang menarik.Semua mak datin bergelar guru.Mungkin time sekolah menengah gua tak jadi Prom King,sebab tuh gua boikot sekolah menengah.Sebab tuh time hari guru kat sekolah dulu gua ambik belon,taruk air,gua campak kat sorang guru,time nih la nak revenge,diorang gerenti takkan marah.Seriyes.

Cikgu di Matrikulasi,juga tiada yang istimewa,yang gua dapat hanya ilmu dari mereka,itu dah cukup,gua bersyukur,walaupun ada sesetengah dari mereka bajet hot.Jangan risau,anda seorang guru hot,sampaikan ada murid anda snap gambar anda,untuk dijadikan modal lancap.Hevat-hevat.

*************

Tanpa guru,gerenti lu semua takkan tahu mengeja dan mengira dan membaca,serta menulis.Gua jugak ingin mengucapkan Selamat Hari Guru kepada Guru-guru,dan Bakal Guru,Cik Noris,belajar bersungguh-sungguh,nanti dah jadi cikgu,ajar gua menari,boleh?

Baru gua teringat,dulu masa sekolah rendah,ada matapelajaran Muzik,tapi mane muziknya?

12 comments:

Jo Qusary said...

Aisey, apsal ko tak lahir lambat sket... gerenti ko dah dpt lecturer yg bajet hot dan sekepala ngan ko dude... kahkahkah...

dan tak, aku reti membaca tanpa guru... dulu aku ajar diri sendiri membaca... ntah camne aku leh sesat jadi lecturer neh, apa tak caya ke?!
huh...

Sembang Kemas said...

@Jo Qusary
kah3..ko jadi lecturer sebab ko ajar diri sendiri membaca la tuh...

owwww lahir lambat so lecturer semua hot hot ke?kah3

Jo Qusary said...

bukan semua lecturer, aku je yg hot... yg lain2 tu dah tua ganyut... toksah tgk diorg tuh, hehe

Sembang Kemas said...

@Jo Qusary
haha,jaga2 kalau ko lecturer hot,budak2 buat wallpaper tuh.haha

javanese DOVE ! said...

suka part yang last tu..

'mana muziknya'..


mcm filem KRU yg dulu-dulu tu..
apa ek?

oh dan ya,
saya adalah guru :)
dan selamat hari guru tuk diri saya sendiri!

(apa skema sgt aku malam ni)

wan zuliyana [apel] said...

aku tak tau pulak cik noris ko cikgu breakdance. haha

hm, rmi kot cikgu yg pilih profession tu sbb takde direction lain. keikhlasan nak didik anak bangsa tu tak membuak2 macam cikgu dulu2. gaji lg rendah, tp ikhlas, berkobar kobar. hopefully sume tu berubah iye dak?

selamat hari guru cikgu :)

Sembang Kemas said...

@javanese DOVE !

pergh layan KRU beb,gua pun layan KRU..tapi klu layan sekarang gerenti kena maki ngan membe..

tah apsal ko skema pulak malam nih?maybe sebab ko dah nak jadi cikgu kot..
keh3

Sembang Kemas said...

@wan zuliyana [apel]

takdela,dia tak amik kelas tarian pun,sebab setahu aku cikgu kena blaja semua benda,sukan muzik tarian,mesti ada amik subjek elektif....KOT...

ntah gua tibai je..kah3

kucing said...

sebab ko x hot...
semua cikgu benci lu..
tgok gua nie..hot jer....
ari2 kene puji,orang ajak belanjer..hahaha

NadiRah said...

saya sayang~ cikgu saya....

Sembang Kemas said...

kucing:lu berjaga-jaa,manusia sekarang pujipuji ada makna,gua orang benci ada makna jugak,sebab diorang nak tunjuk hebat depan gua..kah3

Sembang Kemas said...

nad:haha,saya sayang cikgu saya..