Saturday, May 21

Perkara yang dilakukan Blogger..

Ape yang selalu blogger lakukan bila terlalu banyak masa?

Apa yang gua lakukan bila gua takde kerja lain?Kalau dulu,tiada internet,bila bosan,gua pergi dapur cari makanan,dah macam tikus kata mak gua.

Bila dah ada internet,bosan jugak,takkan nak update blog sampai 4 juta kali dalam masa sehari kan?
Tapi dari internet jugak,gua boleh baca paper,disebabkan gua 'budak recycle',tak mahu beli paper,bazir kertas,baik baca kat internet,mudah.

Semakin mudah,dan semakin pemalas,dan semakin gemuk.Obesiti.
Perkara yang sering berkait rapat.

Tapi bagi seorang blogger,perkara yang harus dititik beratkan ialah traffic,kewujudan manusia di alam blog anda.
Anda harus bersiap sedia untuk memantapkan lagi blog anda,supaya blog menjadi satu tempat yang anda boleh meluahkan apa yang patut,menyampaikan apa yang patut,dan bersikap terbuka dengan semua orang.

Dah lu g public blog lu,haruslah bersikap terbuka.

Jangan terlalu terbuka sehinggakan menayangkan gambar diri anda dalam keadaan separuh 'terbuka' pulak,dah macam kampung-whore.

Untuk meningkatkan traffic,blogger selalu ping blog beliau,dan satu kajian oleh Ben Ashaari telah dijalankan,kajian persendirian,siapa yang baca blog dia,mesti tahu lah.

Kajian tentang,adakah follower tahu yang blog kita dah update?

Kajian ini dijalankan dengan kaedah,

1. Jangan ping blog anda di gengblogger atau mana-mana site ping,atau di FB.
2. Bertahan selama satu jam.
3. Selepas satu jam,tengok hasilnya.

Macam ni lebih kurang la kot kajian dia tuh.
Dan gua sendiri telah mencubanya,ternyata,follower tidak memainkan peranan penting dalam sesebuah blog,follower ramai dalam 3 ratus,tapi ternyata mereka tidak datang blog gua jika gua tidak ping di facebook.

Yang datang ke blog gua semua rakan-rakan gua yang rapat ataupun yang kenal-macam-itu saja.

Ada la jugak sebilangan kecil follower datang.

Budak yang baru dengan blog gua akan datang ke blog gua setelah gua ping blog kat facebook.
Kalau gua tak ping blog gua kat facebook,gerenti UV tak sampai 30.
Serius.

Ternyata kajian ini hebat,anda harus cuba,sekadar mahu melihat tahap kesetiaan follower anda.Dan anda juga akan mendapat tahu sejauh mana blog anda dikenali.


p/s:Blog Ben Ashaari ternyata ramai pengunjung walaupun tiada ping,
ini disebabkan ramai blogger baru meletakkan blog Ben Ashaari di dalam bloglist mereka.
Sekian.

6 comments:

wan zuliyana [apel] said...

kalau aku tak letak link kat wall fb, 2 3 org je jenguk. haha. follower dala sikit en.wuu

tp klu letak kat wall, direct naik doh. siyes

Sembang Kemas said...

haha,eh bukan ko dah lama kan buat blog?

mesti dulu ko private kan?

syaimz said...

jangan risau,aku dah letakkan ko dalam bloglist aku.hahaha.biar aku kekalkan UV dekat-dekat 30.haha

Sembang Kemas said...

pergh,trimas la syaimzhebatz...kah3

nanti gua tolong lu balek.

ijatkomeng said...

bahha...ak nk ping kt blog ko r..bleh??hahah

Sembang Kemas said...

ko nak ping menatang ape?

nak tingkatkan traffic ak,sure boleh.kah3