Wednesday, July 6

Sikap Melayu.

Aku kerja pasaraya,so aku dapat observe perangai orang melayu.Ramai yang aku tengok,macam cilako.Cilako cilako.Aku kena jaga bahagian mainan,pampers bayi,pampers orang tua,alat tulis dan macam-macam barang textile.

Aku tengok,start dari kecik dah diajar tak susun barang yang diambil.Contoh,budak kecik ambil patung otromen,lepas tu mak dia tak kasi beli.So mak dia tinggalkan otromen tu kat tempat lain,bukan tempat asal.So,anak ni tak geti ape-ape,dia belajar dengan penglihatan.Dia tengok dan belajar apa yang mak dia buat.

Bila dah besar,mula la buat perangai.Bila masuk pasaraya,ambil troli pandai,dah guna tinggal kat merata tempat.So aku sebagai kuli,kena la kutip troli,susun balik mainan.Hah,kau jangan nak kata,

"dah ko keje situ,buat la ape yang patut"

Memang takleh disangkal ayat tu.Kalau tak kutip,susun barang,ape keje aku kan?

Tapi fikir la,akibat perbuatan macam tu,orang melayu diajar supaya dah guna,tinggal,dah pakai buang,abis madu sepah dibuang.

Dah meromen,kau tinggal awek kau.Tak gitu?*tiba-tiba

Kalau dah diajar dari kecik,memang melarat sampai ke tua.Melentur buluh biarlah dari rebungnya.Kalau kau dah ajar anak kau tinggal barang merata,tak kau rasa nanti dia tinggalkan kau kat rumah orang tua?

18 comments:

niena shopping2u said...

erm.. t la, slalu jumpa, amik barang lain.. letak kt tmpat lain.. isk.. tpi ada gk bangsa lain kn.. sbb melayu ramai, sbb tu nmpak melayu.. tpi tu la, melayu da tentu islam kn.. apa slhnye tnjuk cth yg baik

Sembang Kemas said...

pandai,tak perlu aku explain panjang2 kan?hehe

NadiRah said...

paham jugak...
x yah komen panjng2 lah kn..huhuhu

Sembang Kemas said...

eh eh tak salah nak komen panjang,aku lagi suka baca.boleh bagi ibu jari kaki as thumbs up.HAHA

sergeant keroro said...

haha, ibu jari kaki tuuu!!

nice! tak semua, tapi kebanyakan.

norma masyarakat melayu, dah sinonim dengan nama melayu islam tu sendiri.

amacam, dah cukup panjang? XD

aidamohdnazib said...

tapi macam tak percaye jek aku kalau kau customer tapi kau tak penah buat cam tu..betul ke weh? biar betik kau ni baik gila????

Sembang Kemas said...

segeant:ahah,ibu jari kaki kat ko pulak nak?jangan isap kaki aku suda.haha

Sembang Kemas said...

aida:seriously aku tak pernah buat macam tu,sebab aku tak guna troli dan aku pilih barang yang aku nak je.nampak kan?

Sembang Kemas said...

aida:haha jap2 nak tambah.

orang cakap before nak komen orang,tengok diri sendiri kat cermin kan?

aku takdela sebaik mana,tapi aku masih ada akal nak berfikir.Aku tahu seksanya menyusun barang tu,bukan senang woo..tak caya try masuk kerja pasaraya,macam2 karenah kau jumpa.

aku tulis ni pun bukan nak nasihat orang,tapi nasihat diri sendiri.

nasihat orang tu sikit2 bleh la kan?

Akim Iqbal said...

mmg kemas la tepat hang sebab hang pun kemas gak.. hik3.. dah itu tabiat melayu.. nak buat macammana

Sembang Kemas said...

tapi kena beringat,buang semua sifat tak guna dalam diri tu.

macam aku ni bukan baik sangat pun.

wawan said...

ak keje kt padini concept store bro. xkire melayu,cina sama je.kalau da tengok baju,mane reti lipat balik elok2.kalau nk test baju kt fitting room tu sampai berhelai2,tp beli nye xde.yg gua menyirap, bila kita da serve,terima kasih pon xde.haha sabar jela

wawan said...

ak keje kt padini concept store bro. xkire melayu,cina sama je.kalau da tengok baju,mane reti lipat balik elok2.kalau nk test baju kt fitting room tu sampai berhelai2,tp beli nye xde.yg gua menyirap, bila kita da serve,terima kasih pon xde.haha sabar jela

aQi + GenGkey said...

tula gune nye kuli...
eah..pekerja..
haha..:D

Fyqa said...

errrr bnda cam ni dh biasa sgt nmpak...

:/

Sembang Kemas said...

wawan:tapi baru semalam aku nampak,ada cina dan family dia jatuhkan syampoo,and then diorang susun balik,kalau melayu dah lama lari.

Sembang Kemas said...

aQi:hahha,aku rasa ko berhak diterajang oleh aku,muah.kasi xoxo before terajang,wacha!haha

Sembang Kemas said...

fyqa:dah biasa nampak tapi orang buat endah tak endah je.