Friday, September 9

Kau Paling Tua,Kau lah yang Buat!!

Salam Jumaat,kepada lelaki cepat-cepat lah bersiap untuk ke masjid.Aku?Masjid besar sebelah rumah,jam 1 nanti aku bersiap.Harap masjid je sebelah,pergi solat Jumaat pun lambat.eh eh grr..

Situasi seperti tajuk di atas,kau pernah kena?Pernah?Aku pun pelik,kenapa minda orang kita zaman sekarang ni macam ni.Semua taknak bertanggungjawab.Semua kerja tuju pada orang yang paling tua.Bukan sekali,tapi dah banyak kali,semenjak aku di matrikulasi mungkin.Sehingga ke alam universiti.Manusia semua begitu.

Bukan aku sorang yang hadapi benda ni,ramai membe-membe aku dan termasuk awek aku sekali merasa benda ni.

Disebabkan aku amik program dua tahun masa matrikulasi,jadi aku masuk universiti bersama-sama budak-budak muda setahun.Walaupun aku muda setahun,perangai lebih kurang.Hanya certain people ni ada yang masih tak matang dan selalu mahu lari dari tanggungjawab.

Oh kau dah tidur dengan anak dara tu,kau suruh aku jadi pak turut kau?

Itu lari dari tanggungjawab,sama juga lari dari tanggungjawab melakukan sesuatu tugas.Contohnya,budak-budak universiti,mestila lari dari tanggungjawab membuat assignment serta tidak mahu present di hadapan bebudak sekelas.Dah biasa benda tu.Tapi yang aku hairan,yang akan present di hadapan,adalah orang yang lebih tua,atau matang.Selalu macam tu,mungkin di paksa,dan mungkin juga kerana mengalah.

Yelah,aku yang tua,aku taknak markah aku jatuh disebabkan korang taknak present,biarlah aku yang present.

Mengalah tak semestinya kalah.See the situation la.

Dan disebabkan mereka yang matang ni ada perasaan tanggungjawab,mereka mengambil keputusan untuk present di hadapan.Kalau aku?Aku akan tolak,walaupun aku yang tua.Tapi bila semua ahli dalam kumpulan menolak untuk present di depan,aku akan jadi pak turut.

Dalam kes ini la.

Kalau dalam kes tiduri anak dara orang,please lah jangan suruh aku jadi pak turut kau,aku tumbuk kau kat situ jugak nak?

Sambil tumbuk,aku kerat 18 nak?grrr.

Begitulah situasi manusia alam universiti zaman sekarang,tolak-menolak berlaku.Masing-masing tak nak present di depan.Geram pun ada jugak.Yela,asyik-asyik aku je.

Ahli kumpulan yang lain pulak gerenti akan cakap ayat yang sama je tiap kali ada presentation,

"hah kita bagi dia present,kita bagi yang paling tua dulu present"

sigh*

adios
.*.

9 comments:

IQ = Iez Qis said...

eh, ko sme umo dgn aku upenyee~

aimie amalina said...

huuuuu
selalu sgt kalo kat UTM tu
hang tolak aku..aku tolak ang
alih2 yg lurus ni jugaklah yg present dulu
aiyaaaakkk

CIK PARO! said...

pernah gak kena situasi mcm tu..
bagi yang tua dulu la..
kalau same baya, ikut siapa lahir dulu..
aish..

ishiko said...

ahaha.. sesaje je dyeorg kekdg buat cmtu..

perempuan said...

nak present pun kena ada senioriti ke? ceh.

Namee Roslan said...

aku tua tapi aku rasa tulisan blog kau lg nampak tua dr aku. gahahahha, em mmg lah. aku pun salu gak buat mcm tu. kalau ada ape2..kau lah kau paling tua. banyak pengalaman. haha

Dzarief Zuhdi said...

erk... hohoho.. naseb aku tak terasa.. slalu aku la mangsa.. hehehe

sYafIk-wAy said...

aku muda lagik . tapi tua pun ada jugak . erkk !

Nur Ayuni said...

makin tua makin banyak ilmu. itu secara +ve. hahaha..

nak jadi macam mona fendi ke kerat 18 ? lol