Thursday, May 5

Gua da kena!CinCang!Lenglui!

Ah,walaupun gua xda laptop,gua tetap bole tulis pasal tips nak jaga laptop kan?
Ala kalau stakat jaga luaran,smua orang geti.Ni nak jaga dalaman.
Bukan ape,gua dlu ade laptop,tapi laptop gua jahanam angkara tukang kedai.
Time gua hantar kat kedai,dia on hidup agi,
lepas 2-3mggu kat dia,ape tah dia bwat,smpai tebakar da motherboard gua
cibai.Gua pun satu,bodoh,gua pulakkkk bayar dia plak rm30,sebab servis dia bukak laptop gua.Bodoh,bongok.
Tapi mende da jadi,so,watpe nak ungkit,xlame lagi gua nak angkat alienware trus.

Ok la,gua da melalut.
Cite panjang sgt,esok xabis.
Tips nak jaga la gua nak pesan,

1. Lu orang jangan biarkan laptop lu sleep ke hibernate ke.Klu nak kuar bilik,trus shut down.Dulu gua punya laptop gua maen sleep je.Tak rehat,tak shut down 24/7 jam.Sebab tu tebakar.
Gua da kena.

2. Lu orang kena jaga jugak kipas kat bwah laptop lu tu.Maksud guabukan cooler pad,tapi kipas dalaman laptop.Pastikan lu orang vakum,jangan vakum laju2,t kipas dia berpusing arah lain.Rosak.Jahanam.
Gua da kena.

3. Kalau kipas dalaman lu orang da rosak,lu orang jangan gatal tangan bukak laptop lu.
Bukak maksud gua bukak smua skru,nak tgok dalaman la konon,konon-konon handal nak cuci la,lu takyah susah-susah,belajar cara bukak laptop kat youtube la,
ape la,trus kedai je,kalau lu power takpela.
bukan ape,
Gua da kena.Siap beli skru driver elektronik berharga RM20 kes nak bukak laptop gua.
Bukan berkira,tapi..
Gua da kena,Gua da kena.

4. Sebelum lu antar laptop lu,lu kena pastikan,pekerja mereka pro.
Gua dulu maen sebat je bagi,bagi kat dia,dia pas kat membe dia,membe dia pas-pas kat membe-membe dia,pro kan mereka-merka smua?
Last-last pas kat gua terus takleh bukak,bangang.
Bukan ape,Gua da kena.

5. Kalau lu nak bli cooler pad kan,lu pilih la yang mahal trus,bukan ape,kalau yang murah seminggu pun xtahan gua cakap sama lu,lagi 1,terjamin ke laptop lu sejuk?
Gua bli dlu,yang cikai-cikai,tu sebab laptop gua panas,last gua beli yang mahal,
cooler master,rm50,
Berbaloi.
Tapi membe gua yang guna,sebab gua xde laptop,gua baek ati,kasi membe gua pinjam.
bagus kan?

gua da kena,
gua da kena,
gua da KENA!!



p/s:berhati2 semasa melintas jalan,takut dilanggar kereta.-.-'

14 comments:

-ini diary saye- said...

gua pon bakal kena if gua asikkk menghadap laptop je seminggu x mau tido... (>_<)

Saiful Bahari said...

so,kurang2kan,sblum masuk tido tu,shut down laptop,letak bwh kipas,kah3

KELI OH KELI said...

tips yg baik...kadang2 x terpikir pun..nmpak remeh tp kita x perasan..tq 4 sharing!

Saiful Bahari said...

benda ni mmg remeh,tapi klu da besarang 5 6 taun,xke ggu laptop tuh kn.keh3

Aq Waeda,,, said...

gua punye laptop pon da kene,,

EmanCloud said...

hahah style lah bro. gua da kene! gelak2 aku bace "gua da kene" follow blog ni bro!

Alal Yaakub | PM said...

gne pnye pon bakal kne klau x ikut ckap lu...
gua tengah tension duit x de tp nak beli mcm2...hua...........

zati said...

bakal kena kot tang no1 & no2 tu haha, bukan bakal kene tapi mmg dh kene ekekeke, motherboard rosak...tak baiki2 sampaikan gune cooler je, penyelesaian yg tak berapa baik kihkih =.='

saperakue said...

dah kena sbb 24/7 x off lappy

Saiful Bahari said...

jgn tiru aksi ini lagi ok.

WiWi said...

HAHAHA...LU MMG BASAH KEPALA BRO

IQ = Iez Qis said...

hahaha~~ gua da kena! ok2~~ aku akn ingt kata2 ko~~ ingat!

alinlon said...

disebabkan kau da kata gitu ,

so ,

aku nak shut down la ini lappy .

Sembang Kemas said...

alinlon:apsal?mesti da lame tak tutup kan?