Monday, February 28

ejek-mengejek budayo kito

era ejek mengejek sudah lame gua tinggalkan,sebab ianya mendatangkan sia-sia saja,
keseronokan sementara,dan apabila ejek-mengejek menjadi serius,kadang-kadang bole membawa malapetaka,mula la ade yang bertumbuk sampai menangis teresak-esak.

perkara tersebut bermula dengan ejek nama bapak,gua da bese,sebab xde orang nak ejek bapak gua,name bapak gua sangat cool.sampaikan orang ejek nama bapak gua,gua yang femes time kat skolah-skolah dulu.

lepas ejek nama bapak,ejek pulak dengan nama-nama timangan manja,dulu gua punya nickname kat sekolah,dari form1-form5 orang gelar gua penguin.apsal penguin?cara gua jalan macam penguin kot,orang salah tafsir la tuh,padahal gua jalan ibarat askar tengah marching.keh3.tapi disebabkan entah mata diorang yang juling itik,diorang gelar gua macam tuh,gua tetap dengan sikap gua,cool samoai ke tua~~lalalalala

selepas itu bermulalah era ejek mengejek nama mak pulak,ade jugak student bengap+bijak,
dia sanggup pergi ke bilik guru semata-mata nak tengok fail gua dan nak mengejek nama mak masing2,gua pun termasuk dalam golongan benjak,bengap+bijak.time ade kementerian kesihatan datang,mula la masing-masing tengok report kad,curi2 tengok nama mak.
nama pelik2,sintama,tinga,kebanyakan nama tersebut bagi mereka orang asli.

semenjak menjadi senior-senior,era ejek mengejek sudah tamat di skolah.ini kerana smua sudah tidak larat bertumbuk sesama sendiri,sekarang semua sudah besar dan panjang,lebar dan debab,sudah sampai waktu untuk bersara,sudah besar panjang,dah geti nilai yang mana baik yang mana buruk,semenjak gua kluar dari skolah,sudah tiada kedengaran nickname gua penguin.ekk???!!!!

4 comments:

Eyka said...

btul2..dsyt da dunia sekrg ni kan awk?? ngeri!! huhu..T.T

Saiful Bahari said...

ambik cerita sebagai pengajarn,jangan jadikan pekasam.hihihi

SyafiqRidhwan said...

haha. teringat zaman sekolah dulu bro :)

Saiful Bahari said...

zaman skolh mmg manis2!!