Thursday, March 17

Kisah Argung Privileges

 kisah ini berlaku di Kuantan Parade.
kad yang konon2 hebat,ye tak?




staff: ey...dik-dik sini kejap!akak ade benda baek untuk adek nih...

aku: ape kejadahla pulak akak nih..

staff: mai la sini,akak taw adek ni orang kan?
aku: dah tu?

staff: adek nih pelajar kan?
aku: (dengan bongkak) saya belajar kat luar negara,kenapa? (konon-konon)

staff: adek meh la join kad nih.
aku: kad menatam ape kak?

staff: kad keahlian Argung Privileges.
aku: what the fook??!apekah??

alah,kalau korang dah taw,kad nih konon boleh dapat diskaun melancong,sewa hotel,flight.
konon2 nya,seperti yang akak tuh cakap,PM kite akan mewajibkan semua pelajar daftar benda nih.
what the hell.
harga melampau Rm299.
hengat aku cop duit ke?
diorang promote,suh gua join.secara tiba2 menyuruh gua mengeluarkan kad ATM gua,dan IC.
for what?
tengok2 dia cek kad ATM gua..dia swipe kad ATM gua,pastu dia tengok.gua punya kad ade limit,RM200.
naseb baek gua da kuarkan RM200,pastu dia tanya lagi.

staff: dek ade kuar RM200 yeee...
aku: aah apesal?

staff: kalau camtu,bolehla join benda nih,alah pendahuluan RM50 je.balance bayar laen kali la.
aku: duit tuh saya dah bagi mak saya la akak.mak saya nak guna. (padahal dalam poket)

staff: alah,xpe.kalau macam tuh,adek pegi ATM dan tukar limit dia,and then kuarkan duit join benda nih.
(sambil paksa memaksa gua,juga menyuruh gua ikut seorang berokder pegi ATM supaya gua tak lari)
aku: saya tak nak join la akak,tak berminat.

staff:alah join la...
setelah dipaksa berpuluh kali.

aku:yela2,saya join,tapi saya bayar RM10 jela dulu ok?
staff:ok,nanti balance bayar ye.

pastu gua tak isi borang,dia yang tulis semua pasal gua dalam borang tersebut.
ok,pastu gua ingat da settle.
gua sebenarnya,tak nak join,gua hanya memberi RM10 tersebut sebagai duit kopi diorang.gua benci kena paksa join benda haram jadah macam ni.

selepas 2 minggu,,,,,,
gua telah ditelefon dan diganggu oleh private number.
mengatakan mereka dari Argung.nak tuntut hutang.
pastu gua cakap la gua nak quit,diorang cakap,tak boleh,name adek dah ade dalam list Kementerian Pelancongan.
what the hell,tak cakap pun tak boleh quit.bongok ke ape...
and selepas tuh,gua tidak melayan percakapan beliau,segera tekan button merah kat henfon gua.

setelah beberapa bulan,,,,,,
gua diganggu sekali lagi oleh private number....

staff(lelaki): saya dari mahkamah majistret putrajaya..name adek Mohd Saiful Baharoi bin Mazlano?ic number 890907-06-5952??
aku: aku mengiakan saja.
(name gua Mohd Saiful Bahari b. Mazland dan ic yang telah tertera diatas adalah ic seorang perempuan kan)

staff: syarikat Argung telah memfailkan saman keatas adek sebanyak RM3000.
aku: what???(muka cuak)
staff: adek diminta hadir ke mahkamah pada esok hari.
aku: (terdiam)
staff: so,camne nih adek,adek tak mau bayar?sebab ape?
aku: saya pelajar,duit tak banyak,bukan orang kaya,saya orang kurang duit.hidup ala kadar cukup2 makan.
staff: ooo..so camne nih?
aku: ntahla....tapi boleh tak kalau abang buat surat rayuan supaya mereka tarik balik saman tu?
staff: emmm..nanti abang try buat..dan abang akan antar kat diorang..
aku: ok terima kasih.
staff: (letak telefon)

selepas 5 minit...
staff(Argung): emmm...adek,pihak mahkamah telah menghantar faks kepada kami,yang adek nak tarik balik saman tuh ye?
aku: yee...
(laju bebenor brador tuh taip!!!!)and(suara abang mahkamah same la dengan suara youuu~auw~)
staff: pihak kami boleh tarik balik saman tersebut tapi adek kena bayar jugak la kad nih,dengan harga RM399.
aku: (apsal harga naek plak?)
staff: so camne nih adek?
aku: ok bole je,kire ok la RM399 than RM3000
staff: ok,nanti abang mesej adek no akaun ye.
aku: ok.

then,gua trus buat bodo,tak masukkan pun RM399 yang diorang mintak tuh.gua baru taw yang gua ditipu hidup2.saman tapi surat takde..
hebat btul lah anda..kagum!!!
and then..selepas tuh,takde lagi gangguan,maybe diorang ingat gua da bayar..padan muka!
lick your own ***
waka!


mereka sekadar ugut kosong je..so kite kena berlagak cool,diorang cuakkan kite sebab guna name kerajaan.
atau ini semua kerja orang atasan?
sebab gua tak nampak pun tindakan semua..
so luorang semua jangan tertipu lagi dengan diorang,jangan jadi macam gua,walaupun hanya terbang RM10,
itu tetap duit jugak kan?
ayam penyet boleh dapat 2.

p/s:sorylah entry saya kali ini panjang untuk ditonton oleh awak semua~auw...

8 comments:

Ecah Ecot said...

same!kt kontan parade gak beb!bodo tol org 2..kes ak dh bayo 299 2...tapi staun pas 2 die kol plak suh renew insuran natam ape tah...

bile kol pihak insuran xde plak name ak dftr c2....d'perbodo'n skali suda..kali ke-2 sori ah...haha

IQ = Iez Qis said...

aku da tau da benda haram ni~~~...ada la sorang ni dulu kerja dengan benda ni, tapi dier tak promte kat aku sbab tak nak susahkan aku..da tau susah benda tu, wat pe nak susahkan orang kan? benda ni sume mengarut!! giler karut! mengarut!!! hahah..[lepas geram]

nyway, congrates la pul! ko mmg cool der!!

syaimz said...

citt,dasar penipu maah...nasib dy tak santau ke...kalau tak habess

Saiful Bahari said...

ecah:ek?ko pun kena kat kontan parade?haha..diorang smua tuh penipu jela..cam lahanattttt!

Saiful Bahari said...

IQ:weh actually aku tengah cuak time kena saman tuh,bapak aku siap nak coll orang tuh balek nak maki hamun,haha..

sedangkan P.Ramlee jatuh sakit kalau kena saman,nikan pulak aku.haha

Saiful Bahari said...

syaimz:gua rase gua perlukan pelindung,mintak jauh dari semua benda tuh,pelindung ayat quran..

Dayana Nasir said...

hahah. ceh. ni mesti dapat idea pas baca entri aku ni. hahaha..

aku pun lebih kurang gak tapi versi lain sikit lah. nanti kau update la gak pasal argung ni kat belog aku. sekarang ni malas nak taip lagi. haha

Saiful Bahari said...

dye:aah..aku baru teringat benda nih penah jadi kat aku..tu yang berjela2 ak tulis tuh.haha