Saturday, April 23

Macam mana nak hebat bila menulis?

Haritu,masa gua bercerita pasal Pipiyapong dan Ben Ashaari,muncul seorang mamat nih,blogger jugak la.
Katanya dia newbie..

"salam bro.. camner nak hebat dalam menulis entri? kasi gua ilmu skit.. gua newbie." tanya si fuyooh diberi nama.
Gua tengok profile dia,memang baru dan fresh lagi,baru start berblogging April 2011,bulan ni la kan?
Tapi walaupun masih baru,hah jangan main-main,ini mungkin baru dan berisi punya olang maaa...
Tak sampai sebulan,rakan-rakan followers sudah mencecah angka 3 didepan,sama macam gua.
Boleh tahan jugak budak ni.

Bukan itu yang gua nak celita sama lu olang,walaupun gua nih mix,tapi gua tak geti cakap cina,sikit-sikit je.
Abaikan statement kat atas tuh bole?

Terus ke topik yang gua cuba nak sampaikan kepada lu semua,
Topik mengenai kehebatan penulisan seseorang blogger.
Nak hebat menulis?
Nak kelihatan seperti pengkritik terhebat tanahair?
Tapi cadangan yang gua bagi ni tak konfirm la 100% berhasil,kadang-kadang perlu sedikit penambah baikan dari orang yang lebih pakar.

Cadangan gua,kalau nak hebat,lu mestilah:
  • Sertakan fakta-fakta ketika menulis.
Dalam entry nih gua tak perlukan fakta,sebab ini semua keluar dari otak gua yang dipanggil cadangan ataupun dalam bahasa penjajahnya,suggestion.
Dalam erti kata lain pendapat.
Kalau nak entry lu hebat..lu serta kan fakta yang dapat mensahihkan lagi kebenaran tersebut.
Tanpa fakta,pembaca sekeliling akan pandang lekeh je dengan entry lu.Lagi satu,kurangkan auta semasa menulis.
  • Baca Kamus Tribahasa Oxford Jaafar Onn
Lu nak belajar perkataan baru?
Carila kamus,tapi bukan Kamus Tribahasa Oxford Jaafar Onn,kamus nih gua rasa tak pernah terbit lagi,gua hanya bergurau senda bersama kalian,bukan bermaksud nak membawa unsur-unsur auta di dalam entry ini.
Kalau senang,cari kamus bahasa melayu,dan kembali belajar bahasa melayu.
Kadang-kadang ada di antara kita kaum melayu,sudah lupa dengan perkataan-perkataan melayu kerana terpedaya dengan perkataan Inggeris yang telah dimelayukan,contohnya konspirasi,inisiatif,asal perkataan tersebut datang dari perkataan Inggeris.
Tapi mesti ada orang akan cakap "neraka ape wei baca kamus?"
  • Perbanyakkan melawat blog-blog berfalsafah tinggi
Blog-blog macam nih,selalu guna ayat power semacam,meremang bulu roma gua bila baca,sebab ayat terlalu mendalam dan mempunyai isi-isi tersirat yang gua sendiri tidak faham.Tapi walaupun kadang-kadang tak paham,gua tetap suka,sebabnya cara dia menarik pembaca adalah dengan berfalsafah dan penuh dengan "qoute of the day".
Blog-blog macam nih jugak banyak menggunakan hadis sebagai fakta yang tidak boleh disangkal lagi.
Contohnya,FaisalTehrani,dan yang ni gua baru baca setelah dipaksa oleh Cik Sunah,blog Angel pakai Gucci.
Seriously diorang power nak mampos.
  • Banyakkan belajar sastera
Gua tak suruh pun lu pegi amek balek kesusasteraan melayu kat sekolah menengah tuh,cukupla sekadar lu baca artikel ataupun membeli novel sastera melayu.
Melainkan kalau lu memang nak jadi journalist.
Sebab ape gua suruh lu belajar balik??
Sebab kat dalam tuh,mestilah ada penggunaan kata dan susunan ayat yang tersusun rapi.
Mereka juga menggunakan kosa kata yang mantap,dan unsur-unsur hiperbola dan metafora yang melampau.
Seriously gua hanya ingat yang dua nih je.
MetaforaHiperbola..BLABLABLA.
yang lain haprak.Habuk pun tarak.

eh eh...dah abes?
Sorry la,cuma tuh je yang gua boleh cadangkan,try tanya blogger lain,mana tahu blogger senior yang lain lebih handal dari gua?
Gua main tibai je nih,sebab gua menulis berdasarkan ape yang gua lakukan untuk memajukan diri dan blog gua ini.
:adios:
p/s:gua belom tidor lagi ni.
bye.
goodnite.

8 comments:

Sunah Mohammad said...

blog FT da ditutup da...:)

nelly said...

Nice tips !

Alexandriana Alia said...

tak nak jadi hebat. nak diingati jek. hehehe

IQ = Iez Qis said...

waaahhh..ad org mntak nhat..cyalah lu bro..ececece..uiks, pper first ari isnin, da prepare lom?? aku nga lepak kt chemomoi nh

Sembang Kemas said...

sunah:tutup?tadi pagi search google adaa je?

Sembang Kemas said...

nelly:thanks!

Sembang Kemas said...

AlexandrianaAlia:nak diingati?susah kot..kena masuk AF baru orang ingat kite.

Sembang Kemas said...

IQ:emmm,,ntah ak study sikit2 je,arini sikit esok sikit..camtuhla...tapi esok dan malam ni kena struggle.