Thursday, April 28

Tips Menghadapi Exam Sembang Kemas

"Mak,esok ada peperiksaan akhir tahun la mak,macam mana nih?" tanya Awang kepada ibunya.
"Eh,ko yang exam,ko tanya mak?" tanya ibunya kembali.
"Alah mak pun ape kurangnya,dulu macam Awang jugak kan,study last minit kan?Jangan nak tipu,Awang tau semua rahsia mak,siap tau mak couple ngan sape lagi time kat U dulu tau,huh!" jawab Awang bongkak.

"Pang!" bunyi pinggan pecah kerana dilanggar meow meow.

"Pang sekali lagi!" kali nih bunyi tamparan ibu ke atas Awang.


"Adoi doi doi doi,sakit la mak,ala orang gurau jela,ala mak study last minit pun mak power jugak kan?Kasi tau la ape resipi asam pedas mak tuh,macam mana mak belajar civil tapi bile kerja,kerja pilot,ape rahsia?" tanya Awang.
"Yela yela,nanti mak cerita kat ko ye Awang....alololo sian anak mak kena lempang,nak lagi tak?" gurau ibunya.

Ni ha Mak Awang nak kasi tips sikit kepada anda:
  • TOYOL
Dulu masa makcik jawab exam dulu,makcik mintak bantuan jin angkasa lepas,toyol.
Makcik nak kasi tau,jin jin lain time nih memang takde guna, #pocong #polong #langsuir #cikpon #hantugolek #orangminyak semua tak berjasa,paling berjasa sekali,toyol.
Bawak toyol pun ade tips jugak,
  1. Toyol kertas buku jawapan bersaiz A4.Gunakan buku jawapan Test anda,bersaiz A4,wajib ikut.
  2. Lipat toyol sebaik mungkin.Kalau handal dan pakar buat toyol,kasi tersusun sikit semua equation dan fact dan bila lipat,kertas anda akan lipat dengan cantik dan kemas.
  3. Selit dalam kalkulator anda.Bila dah lipat cantik-cantik kasi boleh muat kat kalkulator,baru tak kantoi.
  4. Bila dah masuk dewan,keluarkan toyol semasa lecturer memberi arahan di depan,time nih adalah waktu kemuncak toyol senang keluar.
  5. Ikut kesemua langkah 1-4.Tak perlu ulang.
  6. Selesai guna toyol,selit dalam lengan baju bagi perempuan,bagi lelaki yang kuat dan kebal,genggam toyol anda kasi penyek.
Ok itu makcik nak cerita berkaitan dengan toyol dan ada lagi tips-tips yang makcik nak bagitau nih,jangan klik pangkah lagi.
Sabar.
  • Senyum Lebar pada lecturer anda
Makcik dulu selalu praktikkan benda nih,time masuk dewan,berselisih dengan lecturer,senyum kasi lebar lebar,jangan cakap ape-ape,takut tersilap cakap "toyol".Nanti kantoi.
Senyum itu sedekah kan?
Kasi lecturer anda psycho sikit bila tengok anda tersenyum tanda anda akan jawab soalan mereka dengan sebelah tangan saja.menakjubkan.
  • Tido dalam dewan atau senyum pada rakan disebelah
Setelah selesai menjawab,andamesti mengantok,tapi sebelum tuh,hapuskan dulu toyol anda.
Lepas dah hapus lupus semua,anda boleh ke aksi seterusnya,iaitu tido,kalau taknak tido,anda boleh toleh ke kiri atau ke kanan,untuk mula psycho membe sebelah,tak kisah la orang sebelah tuh anda kenal ke tak,kalau dia pandang je anda,anda senyum tanda anda boleh jawab,tak kisah la boleh jawab ke tak,tu soalan ke-2.
Psycho kasi rakan sebelah tertekan dan mungkin psycho sampai mereka menangis melihat anda.
ok?
  • Keluar dewan dengan senyuman
Masuk senyum keluar senyum,baru adil kan?takyah la nak nangis-nangis,nangis tak boleh buat ape pun,bukan anda boleh buat balik pun kertas tuh kan?
Melainkan anda ambik paper Julai,barula boleh...
Keluar dewan,psycho membe,psycho lecturer,kasi lecturer menangis tengok anda.
Bila membe tanya,anda jangan jawab,cuma kasi senyuman sinis yang serius.

Hah,dahla,makcik rasa dah cukup tips-tips menghadapi exam,makcik bukan bagi tips menjawab exam,cara nak jawab exam?
Ikut suka hati lu jela pun adoi doi kan..sukahati lu la macam mana nak jawab.
Kalau dia tanya 1+1..jawabla Pilot ke Tukang Sapu ke..sebab soalan anda,anda penentu jawapan anda.
Oh yeah!
Selamat bertemu lagi nanti di lain hari bersama Mak Awang.
byebye.

8 comments:

mcm ni lah said...

follow you dan tinggAl jejak utk dijejaki

IQ = Iez Qis said...

hahaha~~ siot je.....ko bwak toyol kan etnik tadi?? aku nmpk!! hahaha!

Sembang Kemas said...

mcmnilah:haha,ok tQ,nanti gua terjah blog lu pulak

Sembang Kemas said...

IQ:oioi,ape ni etnik pun nak toyol,tak men la,kah3

HAZWAN17 said...

apa barang bawak toyol..bawak buku terus la senang hahahah...ade berani?

alyaaboolat said...

kalo toyol mkn tuan susah jgk weh haha

Sembang Kemas said...

hazwan:tu bapak toyol..

Sembang Kemas said...

alyaa:kasi la toyol makan nasik,jangan kasi makan daging.