Saturday, May 28

Bir Halal jadi HARAM

Hah,sape penah minum bir ni,pasti taknak ngaku dah lepas ni,sebab ujian makmal dijalankan ke atas bir ini dan mendapati yang bir ini mengandungi 0.5 percent alkohol.Makanya,haram.
Percent alkohol yang dibenarkan hanya di bawah 0.01 percent.Ini dah melampau dan melebihi takat yang sepatutnya.

Fact:
“Makanan atau minuman disahkan halal jika terdapat kandungan alkohol tidak melebihi 0.01 peratus. Ulama bersepakat menetapkan jumlah alkohol dengan kuantiti itu kerana ia boleh terhasil dalam makanan dan minuman secara semula jadi.

Kalau budak-budak UTM Skudai,pasti ada yang pernah minum bir ini kan?
Selalu beli kat Sultan's Kitchen kan?Gua pernah minum sekali je,tu pun gua paw membe gua punya.Tak silap gua bir ni kat 7E pun ada jual kan?

Memandangkan bir ni ada macam-macam perisa,so pasti memukau perhatian para pemuda untuk membelinya.Dan sudah tertera di botolnya,tanpa alkohol.Orang mesti la beli,nak try katanya.Sekali try sedap,try untuk kali kedua.kan?

Ni pun tadi gua dapat tahu bila gua baca paper,ntah tiba-tiba mana datangnya paper kat umah gua ni.
So kepada membe membe dan sahabat handai yang selalu beli bir ni,hentikan.Sebab sudah haram.

Sumber HarianMetro

13 comments:

normala_ali said...

hurm patotnya dorang kena cek la tahap alkohol dlm air seblom dikeluarkan... ishk2.. bahaya la camnie..

thanks for the info.. :)

IftiMonstaa said...

nice broo. nasib baik tak pernah jumpa lg. tp kalo jumpa botol2 kaca macam ni mmg ragu2 nak minum even kandungan tu air buah la ape la. better macam tu la

Sembang Kemas said...

yes sungguh bahaya,sebab gua pun dah pernah minum.

1st time aku tengok memang ragu-ragu tapi dah membe cakap halal,dia pun teguk,gua pun teguk jugak la.haha

Dayana Nasir said...

nasib baik ko dah pernah minum. boleh tak gitu??? haha. aku dari dulu lagi macam was-was dengan mende ni.

wan zuliyana [apel] said...

aku sirius tak suka benda ni
i mean, dah keluar, dan de kat pasaran baru nak bgtaw haram sume.
heh

Sembang Kemas said...

naseb baek la,sebab aku pernah rasa.kah3.

lepas ni tobat taknak minum da

Sembang Kemas said...

apel:haha,relax chill,mungkin nak bagi rakyat rasa baru haramkan.

tak pun sendiri nak rasa baru nak haramkan.

kan?

farahdafghi said...

Hampeh, gua baru feel nak try . kensel ah gini

Sembang Kemas said...

bes,tapi disebabkan da haram takleh la lu nak try,takut nanti lu pinoypinoy.haha

farahdafghi said...

Haha tulah . nnti kontroversi plak. haha

Sembang Kemas said...

nanti jatuh longkang 5kaki mana ada orang prasan kan.

farahdafghi said...

Haha susah lah macam tu. aduhai . kecewa gua

Sembang Kemas said...

takpe la,gua blanje ABC makcik limah jelah nanti.sama je harga.