Wednesday, September 7

Masuk Universiti Belum Tentu Kau Hebat!

Memandangkan batch baru dah masuk,jadi aku rasa kisah ini anda boleh baca,pada undergraduate yang baru memulakan semester baru di universiti,congratulation,ungtunglah dapat masuk U.Beringat ye..

Ini sebenarnya untuk kesedaran diri,orang Malaysia selalunya macam ni la,bila dah dapat masuk U mula bangga,riak.Yela,masa SPM skor kaw2,yang 10A straight tu aku rasa dah takde dalam Malaysia,dah terbang ke oversea kot.Yang takde pulak mesti duduk dalam Malaysia je,sebab manja.Kot.

Walaupun kau hebat SPM,STPM,kau jangan fikir kau hebat bila di universiti.Sistem universiti lain.Aku malas nak cerita sebab masa korang orientasi nanti mesti diorang ada cerita.Pasal time SPM STPM tu sekolah kan pakai graf-graf nak ukur tahap mana budak-budak sekolah ni.Bila dah alam universiti,tak main dah graf-graf ni,kalau kau dapat C- takkan jadi B+.Sekolah boleh la.Gred kau tetap.

Kalau kau malas,hancur,kadang-kadang sikap malas ni datang dari sikap riak dan bangga tersebut.Yela bangga 10A straight,mesti dalam otak fikir eleh kacang je ni.Final exam belum tentu kau dapat skor kalau kau bersikap macam ni.Manusia,biasa la.

Nak tahu sebab apa budak 10A straight di oversea dapat kekalkan gred mereka?Ini kerana persaingan,orang luar negara semua hebat-hebat.Kalau kau lambat,sorry to say lah.ByeBye.Dan kebanyakan dari orang kita di oversea ni,dia tak riak,dia low profile je,sebab orang London,Arab,gred mereka lebih hebat.

Dan bila budak 10A straight ni lepak belajar di Malaysia,mereka fikir mereka terlalu hebat,dia number 1,I am number 4!

Hahah.

Cuba tengok kaum cina,mereka perlu bersaing dengan orang melayu untuk melayakkan diri ke universiti.Sepupu cina aku 10A straight pun tak lepas pergi oversea,sebab dia cina.Dan juga dia tak masuk universiti awam,sekadar universiti swasta,kerana Malaysia meletakkan orang melayu number 1.MARA hanya menolong orang melayu.Tapi orang melayu mudah pulak lupa diri.

Dan sekarang sepupu aku tu dah tamat pelajaran dia dalam forensik,sudah bekerja.Berjaya.

Dan bila kau dah masuk universiti,kau jangan berlagak.Selalunya aku tengok budak-budak universiti ni berlagak dengan membe mereka sendiri,dengan membe yang tidak menyambungkan pelajaran.

Contoh ayat yang mereka bagi,

"Ah kau kata aku bodoh?Kau ingat sikit,tengok aku ni bodoh ke belajar kat universiti?"

Selalu macam ni.Berlagak tak bertempat,macam budak-budak.

dan aku pernah juga berkata macam ni ketika aku di alam persekolahan,masa tu form 4.

aku berkata,

"kau kata aku bodoh?ko tu kelas ape?aku ni ha kelas sains ko kata aku bodoh?"

Bila aku fikir balik,apsal bangang nak mampus aku ni cakap macam tu?Lepas dari kejadian tu aku dah mula beringat,jangan bekata macam tu,bapak tak matured langsung.Ntah ape ape.

Jadi aku harap korang jangan buat macam ni,memalukan diri sendiri.Bersyukur la dapat masuk universiti.Kalau nak dibandingkan dengan mereka yang tidak layak,aku rasa kau lagi bodoh kalau berkata sedemikian.

Adios.

22 comments:

Urzain Hussain said...

yup2..
pikir dulu sebelum cakap..:)

Aziatun Ayub said...

setuju! kadang-kadang yg dpt blaja kt u top kt msia pun suka mpelekehkn kwn2 yg blaja kt u tak top cm die tu.. contoh : ak blaja kt usm, ko uitm je kan...

wth !

* uitmdihatiku :)

Nur Intan Syafinaz said...

Aku duk uni ni pun tak pernah plak terfikir aku ni berlagak pandai..sedar yg diri ni bukan genius. kat u tu berlmbak2 org lagi pnadai..yg penting bersyukur klu dapat u, dan jgn riak. Ape yg kau cakp tu mmg betul!

fiq. said...

hurm, kalau yg tgk persaingan org luar tu secara positif, great!

kalau yang tak terkejar tu, inalillah.

sebab ade je kan yang 10A1 kat mesia, tapi bungkus kat oversea.

Wawazzup said...

setakat nih semua kawan2 aku biasa2 ja low profile ja..bukan kata 10a 12 13 a pun ada..tapi skema taman ja..bg aku x da istilah riak selagi kita sedar dari mana kita datang..

hafrizzul hafiz said...

singgah sini bro..
memang betul ape ko ckp tu..
aku skong ..

perempuan said...

It's the quality that counts. Not the A's.

ansarz said...

extremely correct. kalu gred tinggi pon buat ape kalu xleh nk dpt keje. bile praktikal tu time super penting nk prove diri sendiri bahawah 'aku boleh bekerja'.

wan zuliyana is apel said...

bodoh pndai bukan kte nye keje nk judge.
huhu. .belajo tinggi gunung pun blum tentu pandai lg ye dak?

sergeant keroro said...

oit oit, aku 10A duk utm jek. sobs

Namee Roslan said...

garangnya. aku dah draft entry pasal ni tp tak publish lg. kebetulan kau dah tulis, aku akan backlink kau ok :)

IQ = Iez Qis said...

ayat ko mmg de best~~

apa-apa pun jangn riak~~ tu yang penting!

NadiRah said...

untunglah keroro 10A~

nad dpt u pon result biase2 je...
rezeki kat mane2...lalalalala~

AmirahSM said...

belajar tgi mane pon kalau hidup asyik nk perlekeh org hidup dy xmaju gak...huu

Dzarief Zuhdi said...

keroro genius.. kan dia alien.. haha

sem 4 aku rajin lebey, x men dota sangat, pointer naik.. haha.. syukur alhamdulillah.. :D

aimie amalina said...

=]
weeeeee
betol!
huuuu...sy selalu diperlekehkan bile masuk U..yela..bdk sekolah biase kan
nak lawan budak sbp..mrsm segala,
huuu..
akhirnye...deme mai gak kawan kite
so..x de beza..ang mai dr mne pon..bersyukur!
terutama yg dpt msuk U, ingt..juta lagi owg x dpt msuk kan?
tmbh2 IPTA..huuu..

justcallmeanis said...

betul.. selalunya pointer budak budak yg tak power kat skola selalu lagi osem kat universiti.! sebab apa ? sbb ada kesedaran diri. biasalah, senang untuk berjaya, tapi susah nak kekalkannya. FACT! chill :D

Gadis Pantai Timur said...

belajar kat universiti lagi mencabar..mase tau baru tau langit tinggi ke rendah..tu blom nak apply kerja lagi..

suhada said...

aku blaja poli , skang jd S/U P.Menteri...
kau blajar UM , skang kau penggangur..


hahaha cth je tu...
blaja tgi2...tapi kalau xdpt kerja,org pndng rendah jugak... adeh

Razil Tahir said...

memperlekehkan org memang berlaku... bkn takat dak U pandang dak tak masuk U...
course ini perlekeh course nie...
dak hensem perlekeh dak tak hensem...
org kaya perlekeh orang miskin...
kat mana2 berlaku...
hm...

jgn kite perlekeh org dah la.. orang yg kita hina tue selalunya lebih baik dari kita.. tapi kita jer tak nampak...

coklatberapi said...

yup bkn senang nak life well as a student time dekat u..kau malas even kau cerdik pandai...hancur la akibatnya..jadi.jangan sia-siakan harapan mak bapak.@peringatan diri sendiri jugak;)))

Fyqa said...

stuju !!