Monday, November 25

Outstation.

Hidup aku bakal berubah. Aku dihantar ke segamat untuk mengemudi satu projek. Projek rilex namanya. Kalau standard projek, memang projek Singapura laju jika nak banding dengan projek Malaysia.

Tapi disebabkan aku datang dari kilang yang dikendalikan oleh orang Singapura, aku bercadang mahu pantas. Jadikan projek Malaysia sepantas dan berkualiti seperti projek mereka.

Biar mereka lihat hasil tangan aku.

Selalunya orang Singapura merendahkan kualiti projek Malaysia.
Memang tak dapat nak nafikan.
Memang.

Jadi, projek precast Malaysia ni aku nak jadikan kebanggaan aku dan Malaysia.

Aku tengah berazam ni. Jangan nak jatuhkan aku. Aku ni kental dan kenyal sikit.

Kihkih.

Adios.

Sunday, November 10

Pemalas.

Aku ni sebenarnya ada banyak sifat buruk. Sifat ni membawa ke alam pekerjaan dan sedikit sebanyak menjatuhkan maruah dan prestasi aku sebagai engineer muda.

Salah satu sifat buruk aku,
Pemalas.
Bukan saja semasa di peringkat pengajian, malah alam pekerjaan juga aku masih simpan sikap ni.
Bukan malas datang kerja, tapi aku malas buat kerja. Duduk site, aku tengok kiri tengok kanan. Tayang muka. Then report satu haram pun takda. Semua terabur. Dari awal projek sampai akhir, aku mess up kan.
Contohnya, bila nak pergi amik DO lah kononnya, aku perlu ke office sebelah yang takda la jauh mana pun. Jalan kaki 5 minit. Itupun malas. Perkara ni akhirnya akan menyusahkan diri sendiri. Memang. Siapa malas dia rugi.

Dan harini, aku menyebabkan masalah timbul lagi. Stock count aku tak buat menyebabkan panel yang patut dihantar ke singapura hilang. Ya hilang. Aku takda cek apa yang kat site dan apa yang sudah dihantar.
Dan aku mula bersedih. Muka sememeh macam nak nangis.

Memang. Harini kepala aku sakit. Sakit memikirkan apa aku nak jawab dengan bos Isnin nanti. Aku takut benor dengan bos aku ni. Sekali dia tendang pintu. Pecah. Itu yang aku takut.

Dia juga ada berpesan, jangan timbulkan masalah di akhir akhir projek.
Dan aku masih buat masalah.

Dan sekarang, aku tengah cuba nak sumbat telinga aku. Moga moga Isnin nanti aku lalui dengan tenang.
Aku rasa perkara ni berlaku sebab aku tak ikut jalan yang lurus.
Aku mintak maaf.

Aku benar benar takut sekarang ni.
Lain macam takut dia.

Friday, November 8

Pikat Pak Guard.








Hari Jumaat,
Aku ingatkan Ahad.
Aku tidur kat pondok pak guard.
Termimpikan kau si gadis jahat.
Kau buat aku terpikat.

Adios.
R.

Monday, November 4

Tunggu

Aku sedang menunggu seseorang,
Di bus stand,
Dalam hujan,
Menunggu seseorang,
Dengan Payung,
Syurga.

Ya sebenarnya, aku pun tak faham. Aku konfius. Tapi buat masa ni aku tunggu je lah. Tunggu sampai bila tu aku tak tau, biar Allah saja tentukan takdir dan bila pertemuan itu akan berlaku.

So buat masa ni,aku fokus kat keje aku jelah. Sebagai seorang yang professional, cita-cita dan cinta tu dua perkara berbeza. Kena asing asing.

Kalau tak nanti jadi asam masin.

Adios.

Friday, November 1

Kerja

Aku baru saja graduasi dari UTM minggu lepas. Itu yang aku banggakan. Belajar malas tapi boleh grad.
Aku juga dah bekerja sebelum graduasi, yelah lepas habis belajar, takkan la nak tunggu dah grad baru cari kerja kan?

Dan sememangnya dunia pekerjaan ni lain macam. Lain macam sangat sangat. Tiada lagi rakan, walaupun aku bekerja bersama rakan rakan lain dalam satu company. Tapi aku jaga projek aku, dan rakan lain jaga projek mereka.

Dan sememangnya juga aku ni bukan seorang yang boleh bekerja dalam kumpulan. Aku suka kerja sorang diri. Maksudnya macam ni, kalau boleh aku nak settlekan semua kerja sendirian, tak mahukan pertolongan walaupun aku ada subcon semua. Betul. Ini sifat aku.

Yela, sesungguhnya kerja sendirian ni memang kau takkan cukup tangan nak handle semua kerja kan? Memang.
Bulan yang pertama, semua kerja aku buat.
Akulah supervisor.
Akulah engineer.
Akulah superstar.
Bajet.

Tapi semenjak aku tertekan dengan projek ni, aku mula sedang berjinak jinak buat satu sistem di mana semua orang bekerja sama rata.
Aku dengan paperwork, supervisor aku dengan monitoring nya. Monitoring aku buat jugak sebagai part-time.

Aku juga tak boleh bekerja dalam tekanan. Bila bos mintak itu ini itu ini, aku mula tertekan dan kalut. And then semua kerja tak jadi.
Serius. Kau boleh kerja dalam tekanan dan kekalutan?
Konfirm kerja kau tak cantik kan?

So, memang, kerja ni susah, bukan macam tadika dah. Sesungguhnya aku mahu kembali ke tadika bermain lego.


adios.