Wednesday, April 20

Komitmen

Sebenarnya aku tiba tiba rasa give up. Baru sebulan kumpul duit,aku rasa takda guna aku simpan. Sebab apa?

Sebab aku rasa tak cukup komitmen, tiada pengharapan, tiada motivasi, tiada dorongan.

Aku harap kau faham. Pemangkin aku dah lenyap, lenyap bersama Karbon Dioksida.

Adios.


Thursday, April 14

Cerita Pendek

Aku suka kau.
Kau suka aku.
Kita sama sama ego.

Akhirnya kita tidak bersama.

"mereka tidak hidup bersama bukan kerana mereka ego, tetapi kerana takdir, dan jodoh. "

Adios.

Tuesday, April 12

Beria.

Beria. Bukan peria. Peria tu sayur sayuran. Kahkah.

Beria ni bermaksud "terlalu excited tentang sesuatu perkara".

Dan ia memang bad habit aku. Teruk perangai aku ni. Aku dulu mudah sangat excited, semua benda nak cerita, semua benda nak heboh.

Contohla,
Dapat awek, heboh satu dunia. Bawak awek pergi jalan sini sana. Heboh, seperti seorang yang batak like. Semuanya dihebohkan di Facebook. Dari situ korang tahu pro n con fb ni.

Tapi aku bukan nak cerita pasal keburukan fb.

Disebabkan aku beria ria sangat lah story pasal awek,  (benda yang paling obvious sekali) bila benda tak jadi, orang pun akan tahu, akan pandang agak serong 20 degree.

Benda tak jadi, tak jadi lah. Tapi biasalah melayu kita, bila benda tak jadi mulalah keluar mulut celupar "ceh haritu beria sangat berkepit comolot cium ketiak makwe pastu last2 tak jadi, hampeh."

Biasa dengar kan?
Kat sini aku bukan nak cerita tentang pemikiran orang melayu kita. Aku nak cerita tentang sikap kita. Sikap beria ria.

Sepatutnya kita bersederhana. Ada perkara yang perlu kita sorok, simpan, rahsiakan, kita keep it as secret. Hanya bercerita pada kawan rapat. Tak perlu pun pungpang kat media sosial. Kau tahu lah media ni so sial kan?

Contohlah kau nak bertunang, kos pertunangan pun dah berjuta. Last2 putus tak jadi kawin. Maruah, air muka nak letak mana. Malu weh malu.

So guys, behave lah. Rahsiakan perkara kelambu. Kahkah

Adios.

p/s: aku rasa bangang gila bila teringatkan betapa excited gila masa ada awek tahun lepas. Macam orang kena nasi kangkang.

Saturday, April 9

Menangis!

Aku nak cerita sikit je. Dulu masa kecik2 aku kuat nangis. Maklumlah adik beradik semua lelaki, asyik wrestling je keje. Sekali sekala terhantuk kepala atas simen, benjol, menangis. Main jongkang jongket, terbang dan hentam tanah,menangis.

Tapi bila dah besar ni aku ingatkan aku takkan menangis dah. Rupanya sangkaan aku silap.

Kita yang dewasa ni menangis jugak. Bila kehilangan, bersedih. Weh come on lah, bukan sekadar kehilangan cinta ye. Kehilangan anak kucing, kehilangan ibu bapa, kehilangan saudara mara, dan kehilangan cinta Allah.

Pernah aku menangis sebab seorang perempuan. Bukan apa, sebab orang accuse aku benda yang aku tak buat. Dan disebabkan perempuan ni susah nak percaya orang lelaki, so aku jadi geram, muka nak menangis, muka hodoh weh muka macam ni. Hahaha
Boleh dikatakan perempuan ni orang yang aku suka lah. Aku tak nak put a label on someone, or some relationship.

Itu dulu masa umur 23 yo. Belum matang, macam bangang.

Sekarang aku dah tua, I think I can handle my emotion. Apa orang nak kata, aku senyum je. Kalau kita tak jaga diri kita ni, sapa lagi? Duduk dalam kubur pun keseorangan, bukan berduaan weh. Ingat tu.

Adios.

p/s: kadang2 seronok tau bila menangis, rasa syukur sebab masih ada kelembutan dalam hati ni.

Thursday, April 7

All is Well

Aku baru je tengok semula 3 idiots ni. Sebab dulu dah tak ingat sentimental value dalam cite ni, so aku tengok skali lagi.

All is well. Trademark cerita ni. Cara macam mana nak pujuk hati kita yang sedih, gelisah, tak senang hati, risau.

Memang, ianya salah satu cara nak tipu hati kita. Even kita dah tau apa akibat sesuatu perkara, kita tipu hati kita supaya tidak bersedih, tidak risau.

Dan hati kita tidak akan risau dan bersedih setakat sampai kita bertemu dengan akibat sesuatu perkara itu.

Biasalah, kerja site ni banyak cabaran. So, pujuk lah hati aku dgn "all is well, all is well".

And cara tu jugak aku pujuk hati aku kalau bersedih dalam hidup ni.

Thats why korang xkan pernah tengok muka aku bersedih. Hewhew

Adios.

Monday, April 4

Terharu

Semalam lepas maghrib aku berdoa supaya diturunkan hujan, and then pagi tadi hujan turun lebat. Alhamdulillah.

There is no coincidence, semuanya atas ketentuan Allah. Kalau Dia cakap jadi, jadilah.

Terharu aku. Doa dimakbulkan.

Sunday, April 3

Alam Dewasa

Memang betul cakap orang, bila tiba masa, mula lah kita akan lebih fokus. 

Sekarang baru aku dapat planning apa yang aku akan buat dalam masa 5 6 bulan akan datang. Sebab aku lebih fokus. 

Kalau dulu, masih lagi dengan berfoya foya. Enjoy sana sini. Gaji 10k hujung bulan habis jugak. Ntah mana hilang. 

Aku rasa aku baru nak masuk alam dewasa. Aku ni macam lewat sikit, alah otak tuannya pun loading, lambat pikap, sudah tentu badan pun ikut skali. 

Sekarang ni apa yang aku akan buat, aku mintak nasihat mak ayah aku. Aku pun dah mula tinggalkan tabiat keluar malam pergi karoke. Tabiat merokok alhamdulillah dah seminggu aku berhenti. Tabiat solat lambat, alhamdulillah aku cuba awalkan. 

Dan sekarang ni aku tengah cuba nak menangi hati someone ni. Tapi aku kena minta izin dulu. Sebabnya.... 
Hati manusia ni sebenarnya milik Allah. Tak kisahlah hati nora danish ke, era fazira ke, hati awak ke, ianya milik Allah. Kalau kita nak milikinya, mintalah dari Tuan empunya, Allah s.w.t. 

Adios. 

Friday, April 1

Misi Rahsia

Operasi rahsia aku bermula harini. Tapi harini xda luck sikit, demam panas aku. Tapi takpe, misi rahsia tetap jalan.

Moga dapat kumpul 3 4 bulan ni.
Insha Allah.
Korang takyah tahu la misi ape. Nanti benda dah jadi baru aku bagitahu ye.


Adios.