Thursday, December 5

Trip

Travel. Aku rasa aku seorang yang suka travel. Tapi ye travel itu penat.

Bermula jumaat lepas aku cuti,khamis malam jumaat aku dari segamat shoot ke kl. Tidur semalaman di sana dan esoknya aku ke tawau. Wedding abang aku. Termasuk pakej jalan jalan dengan family.

Duduk sana 4 hari. Then lepas tu balik semula ke kl. Tidur semalaman di kl. Esoknya turun jb balik. Lepak lepak rehat rehat dengan membe2.

And esok aku akan travel lagi. Tapi aku tak tau nak ke mana. Jalan jela mana2 kawasan yang ada membe2. Senang nak angkut. Aku travel naik bas jela. Baru adventure. Kahkah.

Then after jalan esok maybe dalam 2 hari. Ahadnya aku akan kembali ke segamat. Sambung bekerja. Ya aku ambil cuti seminggu. Bukan rehat tapi jalan jalan dan ada urusan peribadi.

Moga perjalanan aku esok berjalan lancar. Dan moga moga hidup aku bahagia. Doakan aku ye

Adios.

Monday, November 25

Outstation.

Hidup aku bakal berubah. Aku dihantar ke segamat untuk mengemudi satu projek. Projek rilex namanya. Kalau standard projek, memang projek Singapura laju jika nak banding dengan projek Malaysia.

Tapi disebabkan aku datang dari kilang yang dikendalikan oleh orang Singapura, aku bercadang mahu pantas. Jadikan projek Malaysia sepantas dan berkualiti seperti projek mereka.

Biar mereka lihat hasil tangan aku.

Selalunya orang Singapura merendahkan kualiti projek Malaysia.
Memang tak dapat nak nafikan.
Memang.

Jadi, projek precast Malaysia ni aku nak jadikan kebanggaan aku dan Malaysia.

Aku tengah berazam ni. Jangan nak jatuhkan aku. Aku ni kental dan kenyal sikit.

Kihkih.

Adios.

Sunday, November 10

Pemalas.

Aku ni sebenarnya ada banyak sifat buruk. Sifat ni membawa ke alam pekerjaan dan sedikit sebanyak menjatuhkan maruah dan prestasi aku sebagai engineer muda.

Salah satu sifat buruk aku,
Pemalas.
Bukan saja semasa di peringkat pengajian, malah alam pekerjaan juga aku masih simpan sikap ni.
Bukan malas datang kerja, tapi aku malas buat kerja. Duduk site, aku tengok kiri tengok kanan. Tayang muka. Then report satu haram pun takda. Semua terabur. Dari awal projek sampai akhir, aku mess up kan.
Contohnya, bila nak pergi amik DO lah kononnya, aku perlu ke office sebelah yang takda la jauh mana pun. Jalan kaki 5 minit. Itupun malas. Perkara ni akhirnya akan menyusahkan diri sendiri. Memang. Siapa malas dia rugi.

Dan harini, aku menyebabkan masalah timbul lagi. Stock count aku tak buat menyebabkan panel yang patut dihantar ke singapura hilang. Ya hilang. Aku takda cek apa yang kat site dan apa yang sudah dihantar.
Dan aku mula bersedih. Muka sememeh macam nak nangis.

Memang. Harini kepala aku sakit. Sakit memikirkan apa aku nak jawab dengan bos Isnin nanti. Aku takut benor dengan bos aku ni. Sekali dia tendang pintu. Pecah. Itu yang aku takut.

Dia juga ada berpesan, jangan timbulkan masalah di akhir akhir projek.
Dan aku masih buat masalah.

Dan sekarang, aku tengah cuba nak sumbat telinga aku. Moga moga Isnin nanti aku lalui dengan tenang.
Aku rasa perkara ni berlaku sebab aku tak ikut jalan yang lurus.
Aku mintak maaf.

Aku benar benar takut sekarang ni.
Lain macam takut dia.

Friday, November 8

Pikat Pak Guard.








Hari Jumaat,
Aku ingatkan Ahad.
Aku tidur kat pondok pak guard.
Termimpikan kau si gadis jahat.
Kau buat aku terpikat.

Adios.
R.

Monday, November 4

Tunggu

Aku sedang menunggu seseorang,
Di bus stand,
Dalam hujan,
Menunggu seseorang,
Dengan Payung,
Syurga.

Ya sebenarnya, aku pun tak faham. Aku konfius. Tapi buat masa ni aku tunggu je lah. Tunggu sampai bila tu aku tak tau, biar Allah saja tentukan takdir dan bila pertemuan itu akan berlaku.

So buat masa ni,aku fokus kat keje aku jelah. Sebagai seorang yang professional, cita-cita dan cinta tu dua perkara berbeza. Kena asing asing.

Kalau tak nanti jadi asam masin.

Adios.

Friday, November 1

Kerja

Aku baru saja graduasi dari UTM minggu lepas. Itu yang aku banggakan. Belajar malas tapi boleh grad.
Aku juga dah bekerja sebelum graduasi, yelah lepas habis belajar, takkan la nak tunggu dah grad baru cari kerja kan?

Dan sememangnya dunia pekerjaan ni lain macam. Lain macam sangat sangat. Tiada lagi rakan, walaupun aku bekerja bersama rakan rakan lain dalam satu company. Tapi aku jaga projek aku, dan rakan lain jaga projek mereka.

Dan sememangnya juga aku ni bukan seorang yang boleh bekerja dalam kumpulan. Aku suka kerja sorang diri. Maksudnya macam ni, kalau boleh aku nak settlekan semua kerja sendirian, tak mahukan pertolongan walaupun aku ada subcon semua. Betul. Ini sifat aku.

Yela, sesungguhnya kerja sendirian ni memang kau takkan cukup tangan nak handle semua kerja kan? Memang.
Bulan yang pertama, semua kerja aku buat.
Akulah supervisor.
Akulah engineer.
Akulah superstar.
Bajet.

Tapi semenjak aku tertekan dengan projek ni, aku mula sedang berjinak jinak buat satu sistem di mana semua orang bekerja sama rata.
Aku dengan paperwork, supervisor aku dengan monitoring nya. Monitoring aku buat jugak sebagai part-time.

Aku juga tak boleh bekerja dalam tekanan. Bila bos mintak itu ini itu ini, aku mula tertekan dan kalut. And then semua kerja tak jadi.
Serius. Kau boleh kerja dalam tekanan dan kekalutan?
Konfirm kerja kau tak cantik kan?

So, memang, kerja ni susah, bukan macam tadika dah. Sesungguhnya aku mahu kembali ke tadika bermain lego.


adios.

Wednesday, October 30

1,2,3,4

satu,
aku baru lepas kena maki.

dua,
aku baru selesai konvo.

tiga,
aku rasa nak tumbuk bangla.

empat,
aku boneka?

empat perasaan, bercampur baur.
cilaka cilaka.
inilah dunia.

Saturday, October 19

Confirmation Month.

Memang gaji tinggi.
tapi bila tekanan melambung tinggi.
mulalah sakit hati.
Tapi,
Aku harus hadapi.
Kerna inilah rezeki.

Monday, August 26

Sebulan

Dah sebulan aku kerja.
Pergi kerja menumpang kbn.
Dari 22 Julai.
Aku kerja.

Aku.
Berhasrat untuk buat lesen bulan sembilan ni.
Ya.
Aku tiada lesen.
Mungkin gaji kali ni.
Aku mampu buat lesen.

Bermacam berlaku.
Aku tak tahu,
bagaimana harus aku sembangkan.
Aku hanya boleh diamkan.
Biar diri ini yang tahu.
Cerita selama aku bekerja.

Aku tak dapat cerita.
Bukan sebab malas.
Tapi.
Sebab tak ada yang seronok berlaku.
Selama aku bekerja.
Kalau ada pun.
Mungkin aku lupa.


Monday, June 17

Bila Sedang Dilamun Cinta

Cinta. Perkara biasa yang dialami manusia sejagat. Siapa yang tak pernah bercinta? Bermacam jenis cinta ada, cinta pada tuhan, cinta pada binatang. Tapi aku kat sini nak cerita pasal cinta antara dua jenis manusia. Lelaki. Perempuan. Manusia normal. Logik akal. Pasti boleh jatuh cinta.

Kalau cinta antara manusia ni pulak, ada bermacam jenis jugak. Contoh,

Cinta Jarak Jauh - Lelaki. Perempuan. Bercinta. Jauh. Oversea mungkin. Atau Kedah - Johor.

Cinta Pandang Dari Jauh - Lelaki. Perempuan. Hanya sekadar bercinta dalam hati. Tak mampu luah.

Cinta Tiga Segi - Lelaki. Lelaki. Perempuan. Atau sebaliknya. Yang pasti 2 lelaki atau 2 perempuan. Cinta yang paling sukar kerana saling rotate antara bertiga. Entah sampai bila.

Dan aku rasa takda Cinta Bertepuk Sebelah Tangan. Mengapa takda? Sebenarnya, cinta ni terbit secara perlahan lahan. Kau bertepuk sebelah tangan bila kau tak cuba. Atau kau dah cuba tapi kau silap. Kau memperbodohkan diri kau atau mungkin dengan bahasa mudah, gelojoh.

Cinta ni terbit perlahan,
Masa mula mula nak start conversation, kau akan mula bercakap depan-depan dulu. Nak hilangkan invinsible. Nak buat awek tu nampak kehadiran kau dalam dunia ni. Bukan senang. Kalau kita tak perkenalkan diri kita, mana mungkin dia perasankan kau.

Dan bila conversation dah mula, konversasi akan mula beralih ke dalam talifon. Zaman sekarang, facebook chat pun melalui talifon. talifon-pintar kan sekarang. Dan bila dah start chat kat facebook, pasti hari pertama chattingnya agak lama, kalau boleh nak chatting dari pagi sampai pagi esok. Itu perkara biasa berlaku.

Dan perkara itu akan berterusan selama seminggu, yela. Dalam minggu pertama mana mungkin kau sayang orang 100% ataupun separuh mati. Tidak mungkin, tidak.

Dan setelah step ini kau dah accomplished, kau kena kawal diri kau. Jangan terlalu gelojoh. Gelojoh nak sembang pasal kau cinta dia separuh mati la. Separuh bogel lah. Kahkah. Kau patut sembang biasa, buat buat lawak. Bagi dia selesa. Dan step ini kau perlu teruskan untuk 3 bulan pertama. Kalau dia belum selesa dengan kau, tambah lagi 2 bulan. Ini untuk jangka masa panjang.

Ok. Katakan lah, kau gelojoh. Kau taknak tunggu 3 bulan pertama tu, kau sangap. Apa akan jadi?

Kau sangap dan minggu ke-2 kau mula sembang yang kau rindu dia la, kau tak boleh hidup tanpa dia lah, jaga-jaga. Disebabkan kau gelojohlah kau akan alami Cinta Bertepuk Sebelah Tangan. Si perempuan akan mula, akan mula rasa tak selamat, rasa rimas, akan buatkan diri kau dibenci.

Apa? Kalau tak gelojoh dan bermain perlahan belum tentu dapat?

Ya. Memang belum tentu, sebab kita hanya perancang, bukan penentu.

Kita merancang, tiba-tiba si awek mati eksiden. Sapa tau? kan?

Dan lagi satu keputusan hanya terletak pada tangan si perempuan. Kalau si perempuan tu nak terima kau atau tidak, tu bukan masalah aku. HAHAHA.

Jadi, Goodluck-lah anda semua dalam department ni. Antara department paling famous-amos.


Adios.

Friday, June 7

Hari Kehilangan

Mudahnya kau lupakan detik keriangan itu,
Walaupun detik itu tidak riang bagimu,
Terima kasih atas memori indah induh,
Yang tercalit pada kayu hatiku.

Walau sedikitpun tidak tercalit,
Pada kayu hatimu,
Dan ianya tidak bermakna bagimu,
Ingatlah,
Waktu yang singkat itu,
Kurasakan bagai bertahun,
Di syurga dunia,
Buatanmu.

Diriku ibarat sendirian,
Tiada teman sepermainan,
Dan kau,
Hanya teman sementara,
Yang singgah di ruang,
rusukku.

Yang akhirnya,
Lolos,
Melalui ruang ruang,
rusuk hatiku,
lalu,
mengguris kulit hati ku.

Thursday, May 30

Mengapa tidak mesej itu lebih bagus dari mesej?

Entry ni takda kena mengena ngan hidup gua,gua ulang.TAKDA KENA MENGENA.TAKDA KENA MENGENA DENGAN KISAH CINTA GUA. CLAP. CLAP. CLAP. GUA NILAI MELALUI OBSERVATION YANG GUA PERNAH RASA JE.

DAN TAKDA KENA MENGENA NGAN AWAK.JANGAN PERASAN.hihi

Cuma gua terpikir jugak,apa terjadi bila kita mesej,dan apa terjadi bila kita tak mesej.
Kita start ok?

BILA KITA MESEJ DIA....
dia tak balas mesej kita, dia senyapkan diri sunyikan aura. bila kita mesej dia, dia tak balas, kita mula meroyan, "apsal dia tak balas mesej aku?". Mula persoalan tu terngiang ngiang di dalam otak kiri dan kanan kita,memikirkan perkara perkara negatif. Contohnya, "Dia mesej laki/perempuan lain kot."
Dan mula la kau meroyan kan? bahahaha

BILA KITA MESEJ DIA....
dia balas pendek-pendek.macam nak taknak layan.dan dalam mesej ni jugak ada nada.contohnya nada marah, "I penat la." Luorang mesti tak tau kan maksud di sebalik perkataan dia penat. Penat tu memang penat, tapi kalau perempuan/lelaki ni suka kat lu orang,sudah tentu penat-nak-mampos macam mana pun tetap dia layan lu kan? Nampak tak permainan tu?

BILA KITA MESEJ DIA....
Bila kita mesej dia, dia tak balas. mula rasa nak hempas henfon laptop bagai kan? Bila dia tak balas, mula la lu calling-calling. Dia tak angkat. Nampak tak? Itu maksudnya dia kejam. Kalau taknak katakan taknak. Jangan buat orang tunggu tunggu. Okay?

Cukup tiga gua bagi,kita ke BILA KITA TAK MESEJ DIA....

BILA KITA TAK MESEJ DIA....
Bila kita tak mesej dia,kita tak kisah pun pasal dia,tak kisah bukan bermaksud dah tak sayang,paling kurang pun lu akan fikir positif kan?takdela meroyan menonggeng. Kau akan positif, sebab ape? Kau tak mesej dia, dan kau nampak dia online tapi dia senyap je. ok la contoh, kalau kau nampak dia online,pastu kau mesej dia, dia tak balas, mana lagi sakit oi?
kan?
Fikirkan.

BILA KITA TAK MESEJ DIA....
Kita akan cuba sibukkan diri, kita takkan hiraukan dia buat sementara waktu. Yelah sibuk kan? Dan dengan itu kerja kau boleh siap, cuba kalau kau mesej dia, pastu dia balas, sampai esok la korang berdua mesej. Itupun kalau dia balas. Kan??

So fikir fikir kan lah mana satu yang lagi baik. yang mana boleh buatkan anda still ada rasa bertimbang rasa nak sayang dia. Dia tu bermaksud lelaki/perempuan. Gua tak tembak sape2 dalam entry ni so jangan nak butthurt sangatlah.

So,
Adios.

Tuesday, May 21

Cerita Aku Suka Kau

Tah tiba-tiba gua jatuh cinta pada sorang awek ni. Dia ala-ala amoi la jugak. Memang taste gua, speky, bergaya. Jatuh pandangan pertama. Gua ni bukanlah dalam kalangan hero hero gadis muka masuk maskulin,so kalau nak ejas awek gua kena la bagi effort sikit. Baru la awek terharu bila gua ada effort. Tapi sebenarnya,effort saja tak cukup kalau lu berenti separuh jalan.

Contoh,awal-awal bibit percintaan bukan main laju kau delivery makanan,bukan main caring nya lu,bukan main pantas je bila si dia belum makan kau dah suapkan.Bila dah tengah-tengah lu diam,buat endah tak endah,konon main tarik tali,konon play clever la.Las las melepas,dia tawar hati.

Bibit-bibit gua bukanlah macam tu.Biasa la,gua yang mereka cerita tapi gua tak buat pun macam tu. Cuma part 1 dan 2 pasal jadi pakcik delivery dan pasal caring tu yang gua buat. Tapi bukan sebab lu jual mahal je dia tawar hati. Ada satu lagi sebab,iaitu dia tak suka kau. Dah memang tawar hati dari awal lagi. Dia cuma layan je kau tapi dia tak anggap dan tak cuba nak terima kau. Aku rasa ini terjadi pada aku. Orang kata lama-lama dia mungkin suka. Mungkin. Tipis je bunyinya kan? Dan bila kau dengar macam tu terus kau down. Arghh mengapa jadi begini pada aku. Ya aku tak hensem. Kau mula sembang pasal benda-benda non-sense.

"Peluang tipis,walaupun tipis masih ada peluang."

Frasa kata di atas sebenarnya satu frasa yang nak sedapkan hati kau je supaya kau terus cuba untuk buat dia jatuh hati pada kau.
Tapi bila kau rasa macam peluang tipis,kau mula cucuk semula. SMS semula,Whatsapp, fb dan bermacam lagi sehingga membuatkan kau berada dalam dunia fantasi ciptaan kau sendiri.
Macam kau buat perangkap,tapi kau yang terperangkap.Itulah terjadi pada aku. Ibarat kau memancing menggunakan badan kau sendiri yang akhirnya kau yang lemas hasil tiada,kosong. Bila kau sms,ya memang dia melayan, melayan kau sama ada tak nak kecilkan hati kau atau suka pada kau. Ada dua. Ya,perempuan ni hatinya lembut je, diorang cuba taknak sakitkan hati kau sebab tu dia buat begitu. Dia juga taknak bagitau hal yang sebenar kerana ianya lebih menyakitkan.

Ya ini berlaku pada aku. Aku kadang-kala dilemma juga. Sama ada dia suka aku, atau dia tak nak kecikkan hati aku. Oleh itu, aku membuat pilihan untuk tidak ingin mengambil tahu apa perasaan dia terhadap aku dan membiarkan aku tenggelam dalam fantasi buatan sendiri. Kiranya aku syok sendiri dan aku taknak terima realiti. Hebat kalau aku suka gila kat dia. Tapi sekadar suka tak cukup. Pada awalnya aku nampak ianya berjalan lancar, dia melayan aku melayan. Mungkin dia pun sekadar menghilangkan rasa bosan mungkin,itu negatif fikiranku. Kalau positifnya, aku anggap dia suka aku. Tu terlampau gelojoh namanya. So aku tersepit antara kedua situasi ini,antara positif dan negatif, aku buat begini supaya kalau melepas tak dela sedih sangat (sedih juga wei) dan taknak mengharap sangat.

Dan emosinya akan menjadi bertambah buruk apabila kau melayan fantasi kau dan menganggap dia suka pada kau. Membuatkan rakan-rakan kau berfikir, ah diorang ni memang couple. Aku memang tersenyum, tapi perkara ini sebenarnya mengganggu emosi dia. Ya. Aku boleh nampak. Apabila aku dah nampak perkara ni, aku dapat rasa yang anggapan aku salah. Dan sedikit sebanyak perigi fantasi buatan aku tumbang perlahan-lahan. Tumbang sama ada menjadi realiti, atau menjadi mimpi ngeri.
Dan sebenarnya rakan-rakan tak tahu cerita sebenar dan mereka hanya melihat aku tersenyum membuatkan mereka berkata "oh rom bahagia"
Sememangnya dia tak tahu di hujung sudut hati kecilku.

Sememangnya lelaki ni penakut, takut dengan perempuan yang tak terima dia. Macam aku. Mungkin dia boleh terima aku, atau tidak. Aku tidak tahu. Kalau boleh, aku ingin tamatkan segera cerita aku ini yang sedikit sebanyak memakan hati tisuku ini.

Endingnya, terserah pada dia untuk memberitahu ku perkara sebenar. Atau dunia fantasi aku terus berputar.

Adios.


p/s : sebenarnya kalau boleh aku tak nak dia bagitahu aku stop dreaming atau putuskan harapan aku. Sebab aku nak terus mencintai dia.
ecewah!
 Kerana aku rasa ayat pemutus harapan macam tu membuatkan lelaki benci sama perempuan. Aku taknak benci kau.hihi.

and lagi aku nak kata, aku rindukan that moment. boleh bergurau sakan. tak tido sampai pagi. aku rindukan itu.

Monday, May 20

Syoknya jadi Perempuan

aku ni lelaki,bukan perempuan,mula-mula mestila aku kena bagi pencerahan supaya korang tak fikir aku ni shemale.

Dan lelaki ni semestinya secara lumrahnya akan jatuh cinta atau minat kat perempuan.memang dah lumrah dah tu.kecuali mereka yang songsang.itu aku tak faham.

Apa yang syoknya jadi perempuan ni? (dari pandangan mata lelaki)
1stly,klu korang dah perempuan,mestila ada laki yang minat kan.Dan lelaki ni bila dah minat,kaw kaw berkorban segala duit poket beli cokelat lah tedy bear lah bunga lah bagi kat awek yang dia minat tu. Yang untung sape?perempuan kan?sebab tu aku cakap syok jadi perempuan. Awek tu nak terima mamat tu atau tak itu belakang cerita. This is not a love story.
Kalau la lelaki tu tak putus harapan,sanggup tunggu awek ni sampai dia dah ready. Sape yang untung? Awek tu jugak kan? Macam mana untungnya? untungla, ada orang sanggup tunggu awak. ish ish ish.

lagi-ly,
Kalau la dikatakan awek tu tak terima mamat ni la kan. Mamat ni frust tu frust la jugak,tapi hati masih suka,masih minat,so di ajaknya pula berkawan. Bajet mula-mula kawan pastu lama-lama sayangla tu konon. Jarang,takut kena friendzone je.kihkih.Bila dah berkawan,mamat ni mestila masih cuba nak ambik hati awek ni kan. Di ajak keluar,di ajak dinner, lunch semua. Sape yang byr? Sudah tentula mamat ni,nak tunjuk hebat,nak ambik hati. Tapi, sape yang kenyang? Awek ni la. Sekali lagi, terserah kat awek tu nak terima tak mamat ni. Kesian. Sedih pun ada cite ni. wuwuwuwu.

Tapi memang, mamat ni jugak syok sendiri. Mungkin awek tu layan je,kononnya ada harapan la mamat ni kata. Tapi akhirnya, kita tak tahu. Semuanya terletak pada Tuhan. Samada mamat tu ada jodoh ke tidak dengan awek tu. Mungkin mamat tu tak hensem. Tapi hensem tu bukan pada wajah kan?hati. tapi tula. hmmm. gua pun dilemma ni. hihi

tu je aku nak sampaikan. jadi, kalau-kalau rasa anda diminati, buat lah apa yang patut. Jagalah hati mereka. hihi.

adios.

p/s: yea yea....gua tahu gua tahu ape tak syoknya jadi perempuan ni,takut bersalin kan?kihkihkih

Saturday, April 20

Takut,Tak Berani.

Hey,lama sudah gua tak menulis.Rehat panjang gamaknya gua ni. Lu orang pun bukan peduli pun gua tulis lagi ke tak kan?Sob sob.
Macam biasa la lu orang mesti tau apa alasan gua,semestinya sibuk. Yela tak lama lagi insyaAllah masuk alam pekerjaan pulak.Gua macam tak ready lagi  ni. Orang lain power pungpangpungpang present sana present sini. Interview sana sini. Gua nak present pun kecut perut, TAK BERANI. Naik stage terketaq-ketaq kata paob.

Biasalah dalam hidup tak semua benda yang lu buat lu redah semacam tanpa rasa TAKUT.kan? Mesti takut punyalah. Nak redah semak belakang blok takut ada babi melintas. Nak mandi kolam takut kena tarik hantu air. Itu semua perasaan takut yang menjadikan kita seorang yang fobia kalau kita pernah kena atau ada pengalaman. Lagi satu keTAKUTan yang dialami oleh lelaki yang nampak macho gentle dan kebal ialah TAKUT kena reject. Itu paling ditakuti selepas Allah dan parents.hehe.

Gua tahu  lelaki-lelaki ni TAKUT benda ni jadi kan? Ibarat kata sahabat gua pagi tadi,patah. Patah apa? Patah hati.

Ini cerita gua kali ni. TAKUT NAK CONFESS.TAK BERANI.

ye,takut tu satu perasaan yang kadang-kadang boleh selamatkan kita,seseorang dan juga selamatkan relationship.
"Bohong la kau rom,dia bukannya polis,bomba malah dia juga bukan FRU.Macam mana nak selamatkan kau?"

Ok.Macam ni.Aku bagi contoh yang mudah dan senang nak faham.

Abu dan Minah ni dah lama berkawan.Sejak kecil lagi mereka bermain masak-masak,kahwin-kahwin. Dan bila dah besar mereka masih rapat dan perasaan cinta Abu mula berputik kat si Minah ni. Tapi Minah macam tak tahu pun. Dan Minah ni pulak biasa-biasa je perasaannya. Time diorang ni dah berumur 20 tahun,Abu bertekad nak bagitau perasaan dia pada Minah. Bertekad,bertekad dan tekad. Tapi dihalang oleh perasaan TAKUT nak lamar. Takut di friendzoned-kan. Dan satu lagi ketakutan yang Abu akan hadapi bila dia confess,takut hilang Minah.

"Macam mana boleh ghaib pulak Minah ni?"

Ha.Hilang sini maksudnya putus kawan. Dia takut Minah anggap dia kawan je.Dan takut bila Abu confess,terus Minah tak nak kawan dah ngan Abu. Yelah malu kan?malu?tau malu?

Mungkin belum cuba belum tahu.Tapi risiko nya tinggi. Kan?

Kalau dulu before lu confess,lu baik je ngan dia mesra gitu. Tapi bila lu confess,hilang relationship tu tah ke mana.Invisible sekelip mata.

Jadi,lelaki-lelaki sekalian,before nak confess pun,agak-agak si perempuan macam ada bagi hint baru la masuk.Senang sikit kan sebab akan confirm dia jadi milik lu.

Tulah,jaga relationship anda,jika anda mahu terus berkawan,berkawanlah,sebab berkawan lebih mesra daripada teman lelaki/wanita.Serious shit gua tak tipu.Kalau kawan,gelak tawa dihadapi bersama,gelak lah sekuat mana pun tak perlu jaga adab,tapi jangan overlimit,aku lempang kang.

Adios.

Pre Grade Dinner FKAUTM


marilah bersama kami beramai-ramai memeriahkan majlis ini. Budak-budak FKA kalau boleh semua harus join.

Adios.

Thursday, April 18

Teori Saiful Bahari

Teori 1

"Eh, mamat tu muka pecah, awek punyalah gila babi cun."
"Eh, minah tu muka macam nenek kebayan,pakwe dia macam Harun Ajis"

dari dialog di atas,kita boleh tengok sekeliling kita selalu perkara macam ni terjadi.Kalau gua nak pendekkan cerita,gua terus buat conclusion je. Tapi kita cerita dulu kasi bunga-bunga ayat,kasi bombastic sikit. Seperti yang kita tahu,tak smua orang perfect dan tak semua orang ni cantik. Masing-masing saling memerlukan. Kalau muka dia tak cantik,sape tahu hati dia cantik ibarat bidadari syurga.Kan?

Conclusion : Orang cantik akan berkapel/kahwin dengan orang muka biasa-biasa.Mana ada orang huduh kat dunia ni.Ciptaan tuhan semua cantik.

Teori 2

"Eh,mamat tu punyalah hensem six pack lagi,apasal kapel dengan awek gemuk gedempal tu?"
"Eh, minat tu punyalah cantik lengkok S lagi,kenapalah dia pilih mamat nerd gemok makan kuat tu?"

HAHA

teori aku kali ni,kebanyakan orang yang aku nampak la,aku tak tau lah korang observe macam mana,tapi yang aku nampak,kebanyakan orang yang kurus ni dia minat kat awek yang berbadan besar atau budak hipster gelar mantap. Dan orang yang gemuk2 ala ala comel tu diorang ni suka awek2 yang kurus slim. Aku buat teori ni berdasarkan keinginan aku,aku gemok2 comel? minat kat awek2 kurus.


Sekian teori untuk malam ini.Kalau aku ada teori lain akana aku kongsi lagi.

Adios.

Friday, February 22

sibuk

gua bz sikit sem last ni.

orang lain amik 14 cre je.aku amik 19 cre.

menyesal sem lepas amik sikit.

gua berharap sem ni boleh jadi power sikit.

ehem.

adios.

Saturday, February 16

UTM

Apa yang aku suka bila balik UTM?

Bukan sebab lecturer.

Bukan sebab awek.

Tapi sebab nak jumpa membe-membe.

Itu aje.

Semester Baru

Semester baru yang paling mencabar,final year. Banyak assignment,banyak projek,banyak makan,banyak tido,banyak main.Boleh jadi gila.

Tuesday, January 29

Isu Kedai Kopi

Dengan berbekalkan maxis broadband, dapat jugak gua berinternet. Seharian tidak berinternet gua boleh gila. Gua tau lu orang pun sama.

Bila balik kampung, lepak kedai kopi, isu internet selalu gua jadikan topik. Bukan ape,gua bengang. bengang. dan bengang.
Kalau nak katakan kawasan yang gua duduk ni kampung, tak jugak, sebab jalan 2 lane, bertraffic light dan ber-roundabout lagi. Tapi gua tak mengerti kenapa masih tiada kedai-kedai cyber cafe dan kedai menjual sparepart komputer.

Semenjak gua lahir kat sini, cyber cafe yang pernah ada hanya 2 kedai. Itu dulu. Seingat gua time tu gua darjah 6 sampai form 3. Lepas tu tutup satu kedai, tinggallah satu-satunya cyber cafe paling lama iaitu IT Base.Nak kata legend tak jugak,gua tak suka sebab tauke dia berlagak Setahu aku IT Base ni orang muda-muda datang hanya sekadar nak chit chat mIRC je channel #kampung. Gua ingat lagi. Masa tu gua tak kenal lagi pasal kelajuan internet, online gaming semua. Setakat 'game tape' gua tahu.

Sekarang dah 2013 dah IT Base masih mengekalkan rentak kelajuannya sama macam dulu. Berbekalkan PC kayu yang sudah berabad dan ditambah lagi dengan kelajuan internet yang slow, RM2.50 sejam tu sekejap je duit kau burn. Nak bukak facebook makan masa setengah jam, apatah lagi Utube.

Tu yang gua tak faham, kenapa boleh hidup lagi kedai macam ni. Untung banyak, servis bangang. Gua taknak cerita pasal halal haram la,sebab gua tak pakar. Gua cerita sebagai seorang yang boleh berfikir dengan logik akal.Servis bangang, tarak guna, gulung tikar lagi baik.

Membe gua cakap, tauke dia bukak banyak bisnes, IT Base tu takkan muflis. Kebal katanya.
IT Base tu jugak ada jual mouse, keyboard, pendrive dan barang-barang basic. Tapi mahal,kalau nak banding harga kedai komputer yang lebih official.Kat kawasan sini takda satu pun kedai yang jual sparepart PC yang mana bila gua masuk gua akan terpegun. Takde kat sini takde.Kesian.

Dah la,menyirap pulak gua cite pasal IT Base ni. Pernah tauke dia cuba bukak CC yang berlainan nama, tapi gagal. Kenapa? sebab rentaknya sama.

Dan baru-baru ni ada la bukak satu CC budak junior gua punya bisnes. Niat nak bukak CC tapi manage nya tak pandai. Mungkin modal kurang, takpelah maafkan mereka. Gua nak tengok kalau untung banyak tapi servis still sama and takde upgrade dari segi kelajuan internet, arrangement kerusi meja semua tu, memang gua complain.Bilik server pun tarak,macam mana nak bukak CC ni?

Bukan ape,kalau internet sedap gua boleh tumpang.Kat rumah gua ni GPRS je boleh.Tu yang sibuk bukak isu internet kat kawasan rumah aku ni.Tu je.

hihi

adios.