Tuesday, November 29

Tatasusila Emosi

Serius aku cakap,
Emosi aku takde disiplin,
Kadang tiba tiba,
Datang bulan.

Sape cakap lelaki takde datang bulan?
Lelaki tiada yang emotionless.

Cuma dia takde pendarahan. Itu je beza.

Lelaki, boleh menangis.
Lelaki, boleh meroyan.
Lelaki, boleh frust.

Sebab...

Lelaki bukan robot.
Lelaki bukan hamba.
Lelaki punya perasaan.

Tapi,
Lelaki punya ego,
Ego inilah yang membantu dia bangun semula,
Ego inilah yang menolak menepis segala,
Perkara negatif dari terjadi,
Akibat pengharapan yang kecundang.

Thats why,
3 perkara yang boleh menjatuhkan negara,
Salah satunya,
Adalah wanita itu sendiri

Adios.


#akusedanghibernasi

Friday, November 25

Aturan Allah itu Indah

Aku nampak. Pengaturcaraan terbaik semuanya dari Allah. Semua berlaku atas izin nya. Apa yang Dia izinkan, semuanya terjadi.
Aku bagi satu contoh.

Situasi 1
Wedding membe aku haritu, aku ajak seorang awek ni jadi date aku. Tapi tak jadi, sebab Allah dah atur, aku pergi wedding sorang, awek tu pulak balik kampung.

Allah dah tunjuk kat aku, awek ni takkan jadi milik aku. Sebab Dia tidak mengizinkan, maka awek tu ke stesen bas bersama rakan yang lain. Aku membawa diri ke KL.

Seminggu sebelum tu kitorang dah gaduh.

Situasi 2
Kebiasaannya, aku yang akan hantar awek ni ke stesen bas. Dan, tak lama lagi awek ni akan bercuti. Allah dah atur dan tunjuk sekali lagi kat aku. Aku tak dapat menghantar awek ni sebab aku kena training. Dalam masa yang sama kitorang gaduh.

Dan awek ni jugak dah bawak kereta sendiri, dia bawak dari kampung. Rujuk situasi satu.

Buat masa ni hati aku masih tak dapat terima. Beri aku masa, masa untuk sembuh. Tapi memori bersama tak dapat aku lupa.

Sekarang, Allah uji aku. Aku kehilangan ramai kawan. Disebabkan seorang perempuan, aku hilang kawan. Bila pulang dari kerja, masuk ke dalam rumah, kosong. Hanya aku. Sendirian.

Kawan yang lain, semakin hari semakin hilang. Menyepi. Allah uji aku. Aku hanya dapat lakarkan senyuman di luaran sahaja. Aku tak kuat.

Bila ianya bukan milik kita,ianya takkan pernah menjadi milik kita.
Bersabarlah hati.

Thursday, October 27

Aku Lupa Pada Yang Esa

Aku punya segala,
Keluarga,
Kerjaya,
Kereta,
Rakan,
Tapi...
Satu yang aku tidak merasa

Kebahagiaan dari seorang wanita.

Aku tahu semuanya berpunca dari aku,

Allah yang maha Esa,
Aku lupa,
Aku alpa,
PadaMu.

Solat tunggang langgang.
Perkara wajib.

Walau aku punya ibadah lain,
Jika aku tidak solat,
Aku takkan dapat merasa kebahagiaan,
Dari Mu yang maha Esa.

Semuanya kosong.
Aku terasa kosong.

Cinta dari manusia,
Aku hanya merasa seketika cuma.

Aku gagal dalam bercinta,
Kerana aku gopoh,
Gelabah,
Memaksa.

Aku hanya minta padaMu yang maha Esa,
Moga Engkau perkenankan doaku.

Amin.

Wednesday, September 21

Part of Me

Cilakak, tajuk nak british standard. Pundek.

Aku mintak maaf la kalau post2 yang baru baru ni semua berkaitan dengan awek,jodoh,kahwin,kenduri dan sebagainya.
Aku bukan apa, aku cuma sedar diri dah termasuk dalam golongan wajib kahwin dah ni.
Kahkahkah.

Kali ni aku nak cerita pasal sorang dua awek ni pulak. Dia baru je masuk company aku, baru sebulan. Ada 2 orang. Dua2 clerk.
And then, personaliti si Rom menguasai diri dan mula mengorak langkah.

Awek A, Shasha Grey nama samarannya, seorang yang happy go lucky, friendly, mudah bergaul, mudah terhibur. Dah ada boyfriend.

Awek B, Alexa Grace nama samarannya, seorang yang warak, bertudung labuh, pemalu, suka gelak, pendiam sikit. Single.

Tak dinafikan, aku memilih, maknanya awek 2 orang ni boleh tahan cantik putih molek aku kabo.
Kahkahkah

Aku bukan nak mintak pendapat korang mana yg patut aku pilih dalam story ni, tapi aku nak ceritakan pasal hati aku. Hati aku pilih yang mana satu.
Disebabkan awek A dimulakan dulu, maksudnya priority tu aku letak pada dia. Thats mean aku tertarik pada awek A.

Kawan satu ofis hairan, kenapa aku pilih awek A, kenapa tidak pilih B sedangkan B masih single.
Jawapanku mudah "aku tak tertarik pada B"

Dan pasti korang tertanya tanya, macam mana layanan si A pada aku kan?
Layanan special, maksud aku bukan ke arah sumbang mahram cilake.
Special,
Dia cuba faham hidup aku, cuba kenal aku, dia macam tertarik jugak untuk kenal aku. Contoh, dia tau kalau aku makan ayam, bahagian mana faveret aku.
Itu contoh, dan banyak lagi benda dia belajar utk kenal aku. Tak macam sesetengah awek yg aku kenal, dia dah tau aku nk tackle dia, tapi tak sedikitpun belajar untuk faham aku.

Mungkin bukan jodoh sebab tu not interested, ye dok?
Dan mungkin jugak kalau jodoh, more interested.


Aku malas nak sambung cerita ni. Aku hanya berada di alam syurga sendiri.

Adios


Wednesday, August 3

Jom Kahwin

Awek-awek atau aweks merujuk kamus tribahasa saiful bahari bermaksud, kawan perempuan yang istimewa, yang selalu berinteraksi/berhubung. Bahasa pasarnya kawan perempuan yang selalu dicontact di talipon melalui whatsapp sms serta on call.

Aku mula berjinak dalam dunia ni sejak aku form 3 sampai sekarang. Meh aku cerita satu persatu, aku mohon kekandaku sekalian tidak meluat.

Form 3
Aku mula pandai bermain mata dengan awek sekelas aku namanya Farhana.

Mula mula main mata,
Lama lama lepak depan meja.
Dan mula pulang bersama.

Tapi dengan dia ni aku tak lama mana pun. Selepas aku dapat tahu dia ni lesbo. Balik sekolah je sampai depan umah mula meraba raba. Anda sendiri fahamlah.

Form 5
Aku mula disukai ramai sejak menjadi Pengawas sekolah. Wei zaman tu jadi pengawas hot kot. Ramai yang mula main mata. Tapi disebabkan sikap cool dan tenang aku, aku relax je.

Kalau mau mari,
Jangan main hati,
Kelak merana diri.

Last last aku cuba try test untuk suka sorang awek ni nama dia Ummi. Tapi ummi ni pulak, dia tengah couple ngan membe aku ni. So, hubungan kami hanya bertahan dua hari je. Sebab aku taknak gaduh dengan membe aku ni, aku pun jadi argh kenapa kau dah couple masih nak aku. Ceh bajet hot.

1st Year UTM
Masa ni aku tak pandang awek2 sekelas atau satu batch sebab muka semua sememeh. La ni depa srmua segak segak. Natang sungguh. The power of puberty. Masa ni aku terpikat dengan sorang awek,tapi bukan awek utm,tapi awek sekampung. Aku dengan dia tengah cuti semester, bekerja di pasaraya Aktif. Sekarang Aktif dah bungkus sekali dengan cinta kami kahkah.

Isah nama diberi,
Mukanya manis bak bunga kasturi.

Kami bercinta,tapi kekal dengan momentum aku kau bengong sayang bangang cuma tak babi je. Power aku rasa perhubungan ni. Tapi tak lama. Dua tahun lebih je.Salah aku,aku kejar awek lain. Pundek.

3rd Year UTM
Yang dikejar tak dapat,
Yang dikendong berciciran.

Awek yang aku kejar ni diberi nama Marcel. Nama unik, muka chinese look, berkaca mata. Sejak dari tu, taste aku berubah. Aku mula suka awek berkaca mata. Innocent but nasty. Kahkahkah

Aku kejar dia sejak dari hujung 3rd year sampai akhir 1st year aku kerja. Kejar punya kejar, sempat jugak keluar bersama 2 3 kali tapi dia macam tak boleh nak baca isi hati aku. Last last aku hilang dalam hidup dia. Tapi kitorang berdamai, sebab aku pun mengalah bila dia dah suka orang lain. Mengalah tak bererti kalah bro kahkahkah.

2nd year Bekerja.
Aku ada awek hot masa ni, tapi budak sekolah risau jugak aku. Budak berumur 18 tahun nama Qis.

Tatang bagai minyak yang penuh,
Last last minyak tumpah atas kepala,
Dicucuh lagi dengan pelita takde jodoh,
Merana aku bagai gorila.

Awek yang ni yang paling pundek. Pundek pundek pundek. Dah, jangan kau sebut nama dia.

3rd Year Bekerja
Aku mula kenal sorang awek ni. Kitorang dah 3 tahun kenal melalui kawan yang ajak join CWA.

CWA CIMB - Unit trust sama konsep seperti Public Mutual tapi cuma dimanage oleh CIMB Group.

Nama awek ni Husna. Aku mula terpikat hari demi hari sebab secara tiba tiba aku kerap whatsapp dia. Kami berkawan je, aku je yang ada hati kat dia. Tapi disebabkan aku taknak kecewa aku letak harapan di bawah serendah rendahnya. So aku act cool.

Lepas kitorang berjumpa bertentang mata berdua, selang seminggu aku nyatakan niat aku untuk masuk meminang. Aku fikir lagi cepat lagi bagus, dan kali ni aku secara terang terangan sampaikan niat. Aku penat ah wei bercinta pastu tah kemana.
Korang tak penat ke?
Pastu niat aku ditolak, nasib baik belum hantar rombongan lagi. So aku takdelah kecewa sangat, cuma aku dah takde hala tuju. Maksud aku hala tuju ke arah kahwin la. Now kitorang berkawan je,tapi kadang kadang hati tu masih tertarik. She not that beautiful pretty hot sexy bagai, dia just attractive. Dan berkaca mata. Hikhikhikhik.

Cerita aku dah tamat, aku ada satu soalan untuk hangpa semua.

Sekarang aku dah 4th year bekerja,
Kalau hangpa bijak bestari berapa umur aku?

Kahkahkah adios.

Thursday, May 12

L O N E L Y

Bapak scary tajuk.




Tajuk macam ni selalunya bersifat sentimental. Ibarat masa tengah baca, lagu November Rain berkumandang.


"LONELY" bermaksud sunyi, kesunyian, sepi, kesepian, terasa keseorangan, terasa terpinggir.

Terasa terpinggir tu kronik. Memang. Macam aku.

Aku suka berseorangan, sebab bila aku berseorangan aku bebas. Kalau aku shopping, aku bebas masuk semua kedai. Kalau ada kawan, kawan ajak beli barang dia dulu pastu last2 barang kita yang tak dibeli.
Kan?
Bila berseorangan, kau boleh lepak starbuck sorang sorang (selalu aku buat), makan sorang2, fefeeling sorang2. Tenangkan otak dari rancah ragam manusia. Hari hari hadap membe yang kuat merajuk pun penat jugak kan?

Tapi kadang2 jugak, bila kau perlukan seseorang untuk teman kau, kau takda kawan, kau terasa sunyi gila. Waktu ni datang ada masa dia. Dia macam kitaran haid jugaklah. Kah.

Masa ni rasa sedih pun ada. Even kau dah cuba ajak kawan2 lepak sekali, semua tak nak lepak, semua sibuk dengan hal masing2.
Masa ni la kau akan pasang lagu Knife - Rockwell dan memeluk tubuh di sudut bilik.

Tapi biasanya, orang yang single je yang selalu rasa lonely. Yelahh, takde awek nak taking care of him. Dan sentiasa forever alone.

Nasib baik aku tak pernah rasa lonely.

Kah.

Adios.

Nota kaki:
#nowplaying Ocean Deep - Cliff Richard
Love, cant you see im alone
Cant you give this fool a chance, a little love
Is all i ask....
La la la la la la la la la la....

Sunday, May 8

Cita-cita

Masa aku muda dan hijau dulu, masa perut aku masih lagi penuh dengan cacing kerawit, aku menulis dalam buku rekod sekolah rendah, yang cita-cita aku untuk menjadi seorang askar. Tak silap aku ada 3 pilihan cita-cita.

Askar, polis dan doktor.

Tercatit dalam buku rekod. Masa tu tak pandai berfikir, cita-cita pun tiru orang sebelah. Pui.

Meningkat remaja, aku macam boleh nampak sedikit bayang-bayang pekerjaan aku ketika dewasa. Masa ni, cita-cita aku nak jadi seorang arkitek. Aku tidak memasuki mana-mana sekolah teknikal, tidak juga sekolah berasrama penuh. Hanya sekolah harian biasa.

Disebabkan aku suka melukis bangunan, rumah, parkir kereta, aku tetapkan untuk jadi seorang arkitek.

Memang lepas matrikulasi, aku mengisi borang kemasukan universiti, pilihan pertama, aku pilih seni bina di UKM. Memang bapaku juga suka akan pilihanku itu. Beria ria dia bila aku diterima untuk temuduga Degree in Archi masa tu.

Punyalah susah temuduga masa tu, otak tak berkembang dan tak dapat jawab soalan dari panel. Soalan yang mudah, tetapi masa tu aku masih di peringkat hijau daun.

Setelah temuduga aku tidak berjaya, bapanya berubah fikiran. Dia mahukan aku jadi seorang pilot. Berduyun duyun surat tawaran dihantar melalui pos ke rumah. Termasuklah surat untuk latihan menjadi juruterbang. Aku tidak berminat.

Dan sekarang, aku seorang jurutera awam. Atas pilihan no 2 ketika mengisi borang UPU. Produk UTM Skudai, produk yang agak sederhana. Kahkah.

Tapi takpe, bapak aku bangga jugak dengan kerjaya aku sekarang. Well paid, well said. Kah.

Ini semua takdir dan ketentuan Allah. Kalau aku jadi arkitek, aku sudah takkan berjumpa kawan kawan dan teman yang aku ada sekarang. Ye dok?

Adios. L

Friday, May 6

Takut

Takut. Merujuk Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka "tidak berani menghadapi sesuatu yang pada perasaannya akan membahayakan diri".

Aku takut. Aku tak berani menghadapi sesuatu kenyataan sekiranya aku melakukan ini, sekiranya aku melakukan itu. Even aku tak tahu endingnya. Aku tetap takut. Mungkin banyak sangat tengok dvd. Otak pun overthinking.

Aku takut.
Contoh.
Endingnya kekecewaan.
Allah dah tetapkan endingnya kecewa, kau try hard sekalipun. Endingnya tetap sama. Kau try bodo bodo je, endingnya tetap sama. Kecewa.
Ianya seperti matematik.
Cuba cari solution untuk dapatkan jawapan = 1
Banyak kan cara jalan penyelesaian?

1. 1+0=1
2. 1*1=1
3. 1/1=1

Allah dah tetapkan ending sama ada kecewa atau bahagia. Tapi kita ada banyak jalan dan simpang untuk kita pilih, untuk mencapai penghujung. Dalam perjalanan tersebut, kau akan jatuh, berdiri semula, hidup kau akan berubah, dan macam macam ujian akan menimpa.

Aku? Aku takut nak pilih jalan aku. So aku memilih untuk play safe dan mendiamkan diri. Ini jalan aku, tengoklah pengakhirannya deritaku bahagiamu ke idok.

Adios.

Thursday, May 5

Jodoh

Jodoh. Merujuk kepada kamus dewan bahasa dan pustaka bermaksud "pasangan hidup".

Semenjak aku dikecewakan beberapa bulan yang lepas (6 bulan), aku mula mengamalkan konsep "Kalau ada jodoh, adalah". Ye, satu konsep yang memudahkan hidup aku, konsep yang tidak mencelarukan hati dan minda aku.

Dengan konsep ini, aku lebih redha dan berserah pada takdir.

Sebab, kekecewaan ini terjadi bila kita meletakkan harapan yang tinggi pada sesuatu perkara. Bila tak jadi, kau kecewa.
Dan sejak itu, aku jadi peramah, terlalu friendly. Semua aku layan. Sampaikan orang pandang serong terhadap "ke-peramah-an" aku.

Orang kata aku playboy. Padahal aku sedikit pun tidak flirt-ing.
Berkawan biar seribu, bercinta biar satu. Aku hanya flirt dengan seseorang yang jauh je.

Dan bila aku menyatakan hasrat aku ingin berkahwin, mereka mempertikaikan diri aku. Mereka kata, "sape nak kahwin ngan ko, ramai sangat awek", "Test awek ramai ntah dapat ke idaknye, pui".

Tak kisahlah orang nak cakap apa, janji aku tau apa yang baik apa yang buruk. Aku memilih, memilih untuk cuba pada tempat yang aku rasa ada hasil (pengakhiran) je.

Kalau takda pengakhiran pun, aku serah pada takdir dan konsep "dah takde jodoh, yang tinggal hanya bodoh".

Kah.

Adios.

Wednesday, May 4

Meroyan

Meroyan. Merujuk Kamus Dewan Edisi Keempat, bermaksud "gangguan emosi selepas bersalin akibat perubahan hormon dlm badan yg me­nyebabkan seseorang ibu murung, bertindak ganas, dll."

Gigih aku google maksud meroyan, ternyata ianya bermaksud gangguan emosi,seperti yang kita semua faham.

Jadi lepas ni siapa yang meroyan tu, dia baru sahaja bersalin. Take note.

Zaman sekarang ni, macam2 jenis meroyan yang aku nampak. Puncanya satu je, cinta dan perhubungan.

Disebabkan kita sudah berada di zaman teknologi, macam ada wasap, wechat, fb, twiter, mudah untuk kita kenal siapa yang meroyan dan siapa yang tidak.

Kita, manusia meroyan kerana kita tidak dapat mengawal emosi. Memang bukan mudah untuk mengawal emosi, susah weh. Kejap2 nangis, kejap2 up status, kejap2 tersenyum sorang2.

Macam orang gila.

Kau nak kenal macam mana orang meroyan?

1. Sering tukar status whatsapp.
Kita selalu nampak orang tukar status wasap setiap jam. Jam 1, rindu. Jam 2, benci. Jam 3, pergi mati. Sengaja nak tunjuk kepada someone status tersebut, tetapi someone tersebut tidak menghiraukan langsung kerana dia sedang tido.

2. Sering tukar dp whatsapp, wechat dan fb
Ini memang slalu nampak, kejap2 tukar gamba yang comel, gambar yang tak comel, gambar bersama, gambar pisau, gambar darah, dan lain lain. Sengaja nak ambil perhatian. Betul tak?

3. Up twit. FB.
Meroyan di twiter, aku selalu buat. Tapi itu dulu la, meroyan meroyan xde guna, dengan harapan that someone baca the twit. Kan? Up status rindu awakla, rindu kucing awak la. Ape ape jela. Benci aku nak story mende ni sebab kena atas batang hidung sendiri. Pui.

Aku bercakap ni pun sebab aku pun buat benda benda macam ni dulu. Dan sekarang aku tengah cuba kawal emosi supaya tak meroyan. Meroyan ni sakit weh.

Macam mana aku kawal?

Redha. Tawakal. Dan jangan sayang sangat 100 peratus.

100 peratus tu sayang kat Allah je.

Adios.

Wednesday, April 20

Komitmen

Sebenarnya aku tiba tiba rasa give up. Baru sebulan kumpul duit,aku rasa takda guna aku simpan. Sebab apa?

Sebab aku rasa tak cukup komitmen, tiada pengharapan, tiada motivasi, tiada dorongan.

Aku harap kau faham. Pemangkin aku dah lenyap, lenyap bersama Karbon Dioksida.

Adios.


Thursday, April 14

Cerita Pendek

Aku suka kau.
Kau suka aku.
Kita sama sama ego.

Akhirnya kita tidak bersama.

"mereka tidak hidup bersama bukan kerana mereka ego, tetapi kerana takdir, dan jodoh. "

Adios.

Tuesday, April 12

Beria.

Beria. Bukan peria. Peria tu sayur sayuran. Kahkah.

Beria ni bermaksud "terlalu excited tentang sesuatu perkara".

Dan ia memang bad habit aku. Teruk perangai aku ni. Aku dulu mudah sangat excited, semua benda nak cerita, semua benda nak heboh.

Contohla,
Dapat awek, heboh satu dunia. Bawak awek pergi jalan sini sana. Heboh, seperti seorang yang batak like. Semuanya dihebohkan di Facebook. Dari situ korang tahu pro n con fb ni.

Tapi aku bukan nak cerita pasal keburukan fb.

Disebabkan aku beria ria sangat lah story pasal awek,  (benda yang paling obvious sekali) bila benda tak jadi, orang pun akan tahu, akan pandang agak serong 20 degree.

Benda tak jadi, tak jadi lah. Tapi biasalah melayu kita, bila benda tak jadi mulalah keluar mulut celupar "ceh haritu beria sangat berkepit comolot cium ketiak makwe pastu last2 tak jadi, hampeh."

Biasa dengar kan?
Kat sini aku bukan nak cerita tentang pemikiran orang melayu kita. Aku nak cerita tentang sikap kita. Sikap beria ria.

Sepatutnya kita bersederhana. Ada perkara yang perlu kita sorok, simpan, rahsiakan, kita keep it as secret. Hanya bercerita pada kawan rapat. Tak perlu pun pungpang kat media sosial. Kau tahu lah media ni so sial kan?

Contohlah kau nak bertunang, kos pertunangan pun dah berjuta. Last2 putus tak jadi kawin. Maruah, air muka nak letak mana. Malu weh malu.

So guys, behave lah. Rahsiakan perkara kelambu. Kahkah

Adios.

p/s: aku rasa bangang gila bila teringatkan betapa excited gila masa ada awek tahun lepas. Macam orang kena nasi kangkang.

Saturday, April 9

Menangis!

Aku nak cerita sikit je. Dulu masa kecik2 aku kuat nangis. Maklumlah adik beradik semua lelaki, asyik wrestling je keje. Sekali sekala terhantuk kepala atas simen, benjol, menangis. Main jongkang jongket, terbang dan hentam tanah,menangis.

Tapi bila dah besar ni aku ingatkan aku takkan menangis dah. Rupanya sangkaan aku silap.

Kita yang dewasa ni menangis jugak. Bila kehilangan, bersedih. Weh come on lah, bukan sekadar kehilangan cinta ye. Kehilangan anak kucing, kehilangan ibu bapa, kehilangan saudara mara, dan kehilangan cinta Allah.

Pernah aku menangis sebab seorang perempuan. Bukan apa, sebab orang accuse aku benda yang aku tak buat. Dan disebabkan perempuan ni susah nak percaya orang lelaki, so aku jadi geram, muka nak menangis, muka hodoh weh muka macam ni. Hahaha
Boleh dikatakan perempuan ni orang yang aku suka lah. Aku tak nak put a label on someone, or some relationship.

Itu dulu masa umur 23 yo. Belum matang, macam bangang.

Sekarang aku dah tua, I think I can handle my emotion. Apa orang nak kata, aku senyum je. Kalau kita tak jaga diri kita ni, sapa lagi? Duduk dalam kubur pun keseorangan, bukan berduaan weh. Ingat tu.

Adios.

p/s: kadang2 seronok tau bila menangis, rasa syukur sebab masih ada kelembutan dalam hati ni.

Thursday, April 7

All is Well

Aku baru je tengok semula 3 idiots ni. Sebab dulu dah tak ingat sentimental value dalam cite ni, so aku tengok skali lagi.

All is well. Trademark cerita ni. Cara macam mana nak pujuk hati kita yang sedih, gelisah, tak senang hati, risau.

Memang, ianya salah satu cara nak tipu hati kita. Even kita dah tau apa akibat sesuatu perkara, kita tipu hati kita supaya tidak bersedih, tidak risau.

Dan hati kita tidak akan risau dan bersedih setakat sampai kita bertemu dengan akibat sesuatu perkara itu.

Biasalah, kerja site ni banyak cabaran. So, pujuk lah hati aku dgn "all is well, all is well".

And cara tu jugak aku pujuk hati aku kalau bersedih dalam hidup ni.

Thats why korang xkan pernah tengok muka aku bersedih. Hewhew

Adios.

Monday, April 4

Terharu

Semalam lepas maghrib aku berdoa supaya diturunkan hujan, and then pagi tadi hujan turun lebat. Alhamdulillah.

There is no coincidence, semuanya atas ketentuan Allah. Kalau Dia cakap jadi, jadilah.

Terharu aku. Doa dimakbulkan.

Sunday, April 3

Alam Dewasa

Memang betul cakap orang, bila tiba masa, mula lah kita akan lebih fokus. 

Sekarang baru aku dapat planning apa yang aku akan buat dalam masa 5 6 bulan akan datang. Sebab aku lebih fokus. 

Kalau dulu, masih lagi dengan berfoya foya. Enjoy sana sini. Gaji 10k hujung bulan habis jugak. Ntah mana hilang. 

Aku rasa aku baru nak masuk alam dewasa. Aku ni macam lewat sikit, alah otak tuannya pun loading, lambat pikap, sudah tentu badan pun ikut skali. 

Sekarang ni apa yang aku akan buat, aku mintak nasihat mak ayah aku. Aku pun dah mula tinggalkan tabiat keluar malam pergi karoke. Tabiat merokok alhamdulillah dah seminggu aku berhenti. Tabiat solat lambat, alhamdulillah aku cuba awalkan. 

Dan sekarang ni aku tengah cuba nak menangi hati someone ni. Tapi aku kena minta izin dulu. Sebabnya.... 
Hati manusia ni sebenarnya milik Allah. Tak kisahlah hati nora danish ke, era fazira ke, hati awak ke, ianya milik Allah. Kalau kita nak milikinya, mintalah dari Tuan empunya, Allah s.w.t. 

Adios. 

Friday, April 1

Misi Rahsia

Operasi rahsia aku bermula harini. Tapi harini xda luck sikit, demam panas aku. Tapi takpe, misi rahsia tetap jalan.

Moga dapat kumpul 3 4 bulan ni.
Insha Allah.
Korang takyah tahu la misi ape. Nanti benda dah jadi baru aku bagitahu ye.


Adios.

Saturday, March 26

MARCH 16

Aduh, aku baru pekena kambing ni. Berpusing kepala macam gasing, malam yang panas pulak. Memang masak aku malam ni.

Bulan ketiga tahun ni hampir tamat. Sejak 2016 bermula, hidup aku banyak berubah.

Karier yang sebenar baru je bermula setelah 3 tahun mencari pengalaman dalam bidang yang lari sedikit dari sektor kejuruteraan awam. Aku mula kerja site, belajar benda baru, main tanah dan konkrit.

Kawan kawan yang baru, character aku pun aku rasa banyak berubah. Aku mula berasa konfiden (overconfident) dalam diri, mula menjadi seorang yang friendly, dan tak banyak merungut. (itu dah memang sifat aku)

Dan baru baru ni aku cuti 4 hari, sebabnya aku ke kenduri membe aku. Bukan kenduri arwah la, kenduri kawin. Kahkah.

Dan bulan ni jugak aku ada temu janji, temu janji yang aku dah plan sejak dari bulan 11 tahun lepas. Pada asalnya plan main main je, tapi disebabkan dah 3 tahun tak jumpa, aku plan nak jumpa seseorang di majlis membe aku tu.

3 tahun lepas aku kenal dia melalui membe aku yang kawin ni la, dia yang menjadi penasihat kewangan aku. Kalau tak kenal dia memang aku sampai sekarang takkan ada savings. Masa tu kitorang tak borak lama, aku pun masa tu masih malu malu, maklumlah pemalu orangnya. Masa tu, aku belum yakin dengan diri sendiri, diri pun comot so keyakinan pun kurang.

Nak yakin dengan diri sendiri? Berpakaian kemas dan jaga penampilan. Maaflah ada sedikit iklan. Kahkah

So, sampai waktunya aku pun jumpa lah dia baru baru ni. Actually, aku pun gementar, tapi aku maintain cool dan buat biasa je.

Masa mula2 sampai rumah dia, mak ayah dia tengah lunch. Aku pun segan nak kacau, tapi disebabkan aku nak bawak anak dara diorang keluar, keizinan tu paling penting. Aku tak kenal pun mak ayah dia tapi selambe je aku cakap "pakcik makcik, saya nak "pinjam" anak makcik kejap".
Pinjam means later kena pulangkan lah. Kan?

We didnt take much time spending hours together. We sit in one cafe and talk a lot about us. (More about her) 😂
Yelah dlu mana sempat kenal diri masing masing. So kitorang melepak jelah dari jam 1.30pm sampai lah jam 6pm. Aku rasa waiter cafe tu pun dah usha lain macam. Kitorang macam taknak keluar dari kedai tu berborak. I learnt much from her, she also berfikiran matang.

Kitorang tak pergi jalan2 sangat pun, jalan kejap pastu lapar punya pasal turun pergi makan. We never goes to watch movies. I rather sit for hours because its our first time and need to know about each other.

She also make a Red Velvet for me. Kebetulan bufday kawan dia, so adalah sedikit buah tangan dari dia. Aku pelahap sorang taknak bagi orang lain makan. 😂😂
Benda special mana boleh kongsi kan? Haha

Tapi aku dah belajar something sepanjang aku hidup ni.

Jangan kecoh kalau benda tu belum jadi. Sebabnya before this, kalau bercinta akulah yang paling kecoh post sana post sini. Last last sakit hati sendiri. Aku rasa lebih baik jangan kecoh, kang ada yang terpikat, kena sailang. Kahkahkahkah

Jadi aku nak pesan lah sikit, janganlah post benda2 yang kau rasa belum tentu jadi kau punya, kelak kau yang menangis. Aku dah rasa.

Dont post it everywhere dan jangan pulak sorok macam rahsia kerajaan. Be balance. Bersederhana.

Adios.

Sunday, January 3

2015 - 3

Julai
Nothing much happen on this month. Hanya berat badan semakin naik. Dan masih lagi dalam kisah percintaan. Bulan 7 aku tak kemana kot. Hah, masa ni career di JCEC macam dah nak berakhir. Kerja pun suam2 kuku je. Bulan ni jugak aku letak surat perletakab jawatan. Ecececeh. Sambil2 tu aku interview kat WCT ngan Geo RV.

Ogos
Bulan 8. Merdeka. Hahaha. Aku start kerja baru di Geo RV. Kerja production, manufacturing punya kilang gitu. Tapi still precast. Seminggu kerja 5 hari beb. Masa ni seronok la. Dahla tengah hangat bercinta, pastu sabtu cuti memang pegi dating lah. Macam biasa lah. Memandangkan Geo RV yang panggil kerja dulu,aku join mereka. Aku dah tak tahan dengan JCEC. Bulan 8 jugak, aku join my first ever marathon 5Km. Seronok.

September
Bulan 9 merupakan bulan kelahiran aku. Bulan nk jugak bulan malang tahun ni. Dah takde jodoh aku redha jela kan. Kahkahkah. Nevermind, now im okay already since i'm the one that left her. Because her stupidity. Malas aku nak cerita pasal dia sangat. So bulan 9 ni aku hidup dalam kemurungan.

Oktober
Kemurungan berterusan. Nothing much happen on this month. Tapi dari situ aku belajar satu benda. Nikmat kasih sayang ditarik kerana aku lupa dan alpa pada Allah. Aku mula insaf. Kembalo menjaga solat. Alhamdulillah. Segala yang berlaku ada hikmah.

November
Aku menjadi semakin tabah dan sabar dalam menghadapi hidup. Dan dalam bulan ni jugak aku dapat offer untuk bekerja dengan WCT projek RAPID Pengerang. Aku pun ape lagi terus sambar dengan niat ingin meneruskan hidup dan kembali cemerlang. Boleh dikatakan aku ingin membawa diri lah dan berubah. Move on beb move on. Memang tak salah pilihan aku. Kat sini, jumpa kawan baru. Jodoh pun ramai sini. Tapi kalau cerita pasal jodoh, aku taknak amik port sangat. Biar Allah tentukan. Sebab kita semua mana lah tahu jodoh kita kat mana kan? Tapi before aku join WCT aku pergi melancong kejap. Seminggu je pegi korea dan berseorangan, ada membe pergi korea tapi dia pergi seoul aku pergi busan. Kalau tak boleh dah letak lock kat sana. Kihkihkih.

Disember
Esok lah aku tulis. Adios.