Sunday, December 30

Edisi Bercakap Dengan Ombak

Sudah lama rasanya tidak menaip dan memikirkan idea untuk dicurahkan atas blog ni. Yela gua masih lagi bergelar pelajar, sentiasa sibuk? dengan rutin harian seorang pelajar. Padahal gua sibuk satu minggu terakhir je. Minggu2 lain gua relax.

Biasala, rutin student pemalas memang macam tu. Last-last minit baru busy. Tengah lah tahun depan macam mana. Eh lusa dah tahun depan. Masa berlalu pantas.

Kalau cerita tahun baru mesti ada kena mengena dengan azam kan?

Azam?

Takdak. Gua cuma ada target, dan target tu bukan perihal kepentingan seorang pelajar,tapi perihal kemahuan hati dan nafsu ingin membeli bermacam-macam barang. Padahal poket kosong.

Gua rasa gua dah kena start buat finance.Supaya hidup gua masa depan cerah sikit kalau jobless. Ni pun nak makan terkial-kial keluar duit syiling, itu takpe lagi, ni dompet kosong. Makan jela roti sandwich picnic kelmarin.

Sebagai student 4th year, gua banyak research kena buat. Seronok? Seronok jadah. Penat pikir. Ni pulak nak sambung master. DF.

Semester baru ni gua dah join kelas lain. Dah tinggalkan kelas lama. Bye Bye. Walaupun dah tinggalkan kelas lama tapi membe tetap membe. Cuma perlukan environment baru. Kenal lebih ramai manusia batch gua ni. Tak kenal lagi semua. Yela aku bukannya femes.

Kelmarin gua pegi picnic kat Tanjung Balau. Walaupun air dia berbuih brown camtu tetap telan, masin pun masin lah, janji tak kena darah tinggi. Kali ni berpicnic gua ikut kelas baru gua. Walaupun malumalu gua tetap control.control control. Tetap malu jugak.

Ni gua nak kongsi sikit gamba time picnic aritu.

baru sampai,carila gua sebagai wan zack.


penat layan ombak.

dah nak balik,mata gua macam penagih,

itu saja gambar.yang lain censored sebab ada yang pakai bikini.

Padahal hari sebelum kami ke sini, 5 orang mati lemas.

Kalau takut dilambung ombak, janganlah berumah di tepilah pantai adoi.

adios.

Tuesday, October 23

SEMKA 2012


20 - 21 Oktober 2012

Seminar Kejuruteraan Awam.
Bila lagi nak pakai formal,bukan selalu.

Ngehngehngeh.adios.

Thursday, October 4

Season Jahanam 2009-2013

Ini merupakan kisah yang menyayat hati diri sendiri.Lantak korang kalau tak menyayat hati korang keyh. Season jahanam bukan bererti badan atau otak gua jahanam akibat makan meggi yang mempunyai seasoning dengan kadar yang tinggi.bukan bukan.Ini kisah jahanam gua semasa gua masih belajar di UTM ni.

2009-2010
Zaman ni dikira sebagai zaman adaptasi.Mula mula merasa life universitas yang agak terkontrol kerana pada masa ni gua forever alone.Time ni gua travel dari tempat tido gua ke tempat makan lebih kurang 2 km hanya dengan berjalan kaki.Masa ni nerd nya memang hebat.Ibarat manusia hilang rakan.

2010-2011
Zaman ni bermula bila gua sudah mempunyai rakan.Dan sudah belajar sikit-sikit skill memonteng kelas.Ini bukan bermakna gua tak pernah ponteng selama di matrikulasi dulu.Gua sememangnya seorang yang kuat ponteng.Tapi tahun ini adalah tahun yang jahanam apabila pointer gua jahanam akibat diri sendiri yang jahanam.Ya memang zaman ni boleh diisytiharkan sebagai zaman jahiliyah gua.

2011-2012
Ya bila dah tahun sebelumnya gua jahanam sudah tentu ianya melarat dah susah nak diperbaiki lagi.Perbaiki boleh tapi agak sukar.Zaman ini adalah zaman kegelapan gua apabila ptptn gua ditarik akibat dua semester yang lepas gua pointer rendah.Ya,ianya adalah amat sukar sekali apabila anda pinjam tapi duit takda.Ya susah.Nak beli buku pun pikir dua tiga kali.Duit takda.Kalau hutang member tak elok jugak,sebab next time belum tentu boleh dibayar.Dibayar dengan darah mungkin?Dan tahun ini juga gua sekali lagi mendapat pointer yang rendah dah semester ke-7 gua punya ptptn akan ditarik.gua dah confirm dah.Susah nak study bila mana duit nak makan pun tak cukup.Aku tak salahkan pihak ptptn tapi aku salahkan diri sendiri.Tapi ada jugak marahnya kat ptptn ni.Rasa macam diptptu pulak.

2012-2013
Ya semester ke-7 yakni semester sekarang.Duit ptptn gua ditarik lagi akibat pointer yang rendah pada semester ke-5.Ya dan sekarang gua hidup berbekalkan duit elaun praktikal yang sekadar dapat ala kadar dah aku rasa dalam sekelip mata hangus bila mana gua berhutang member keliling kawasan.Adakah semester ini juga zaman kehancuran gua?adakah kali ini gua akan mendapat markah yang teruk juga?Gua tak tahu,hanya gua yang boleh tentukan.Nak tunggu duit BR1M lambat lagi,baucar buku,tahun depan.Lambat lagi.So,kita tunggu dan lihat sajalah ye.



nak sedapkan hati sendiri,gua cakap dalam hati,
"susah dulu senang kemudian"

agak-agak hidup gua sekarang ni susah ke?

adios.

Thursday, September 6

Siri Otak kat Lutut

Dikatanya otak aku kat lutut...Dan ini merupakan sambungan kepada kisah 

Pengkhianatan di tempat kelahiran sendiri.


Aku buat ni sebab nak bagi penjelasan terhadap pertanyaan yang ditujukan kepada gua,bertubi-tubi jugak la soalan dia,padahal sorang je yang tanya.Oklah aku perjelaskan satu persatu bagaimana boleh terjadinya perkara ini.

Ok mula-mula aku update status ini.
orang takkan tahu ape benda yang aku cite kat status aku ni,kecuali orang yang terasa.Adakah aku menghebohkan kat facebook pasal masalah antara dua family ini?Tidak aku rasa,sebab orang takkan faham ape yang tersirat dalam status aku tu.

Kemudian,ada la orang yang balasnya.katanya:
Harap maaf,muka dan nama tuan punya dipadam untuk mengurangkan aibnya,hanya tuan yang punya status tahu.
Aku nak jawab satu satu.Dari status ni kita dapat tahu,dia ni ade konflik,dia yang bukak cerita kat facebook.Adakah aku?Dikatanya aku yang menghebohkan masalah ini di facebook.
Pasal arahan yang dikeluarkan tu (ni baru aku nak cerita dengan lebih lanjut),kenapa bapak aku pergi jumpa pengarah,mintak extend lagi duduk situ,dibenarkan?atas alasan rumah belum siap.Ya bukan sekadar alasan.Dan pengarah tu berkata lagi "saya tak sekejam diorang".Apa semua tu?Sendiri nilai la.Oh lupa pulak,bapak dia bukan tinggi sangat pangkat dia,mana boleh kluar arahan,maaf la kalau aku ada cakap bapak ko yang kluarkan arahan ye?

Lagi satu,pasal berlagak tu.Ada dua jenis berlagak dalam masalah ni.Satu bapak aku tak layan bapak dia,kedua aku tak tegur dia.Pasal bapak aku tu.Aku rasa bapak aku ada sebab nape bapak aku tak layan bapak dia.Yang keduanya,aah aku tak tegur pun dia,lagipun kitorang bukannya teman tapi mesra.Manusia ni ada jugak perasaan malunya,takkan tiba2 tegur perempuan tu,kang terperasan pulak perempuan tu kan?
Eh eh dia tegur aku lah *gedik

Ini lagi status dia yang secara sulitnya attack aku.Orang lain takkan terasa,aku terasa.Sebab ini antara aku dan dia je.Orang lain toksah nak masuk campur jadi batu api.Ini bukti dia menggelar aku otak di lutut.Dan dia mention kat situ "belajar tinggi2" hahaha.terima kasih wei.Senang je nak matikan ayat macam ni,aku hanya boleh tulis di blog,sebab ini blog makan dalam punya.
Satu je aku nak kate "Sedangkan otak kat lutut pun,aku belajar tinggi"
Bukan nak berlagak,cuma nak matikan ayat dia dan mempertahankan diri aku ni.Kalau aku tak defend diri kang orang cakap aku ni lembik,kena bidas sikit terdiam.Ok la ok la gua tengah nak kecoh ni.
Etika berberek?Ape tu?Etika berberak aku tau la.
Dia nak buang aku ke laut macam osama laden.Aah ye,paling kurang,gua digelar Osama Laden Malaysia.Wakakakakak.
Ada lagi.
-
-
-
-

hahahahaha.ni aku tergelak baca status yang secara sulitnya tuju kat aku.Aah umah aku tu kat atas.Dekat je kan.Betul jugak cakap dia.Tapi ada satu yang tak betul,aku tak kecoh pun.Aku tak cerita pun kat orang lain masalah ni.Sape yang kecoh.


Sememangnya dari dulu lagi,aku dan geng-geng aku kena aim kat bomba tu,dulu pun sebelum bapak aku bersara,macam2 aku ngan geng2 aku kena.Kena tuduh curi basikal la.Yang terbaru ni,jadi saspek pencuri motor dia.Aku pun tak tahu apa lah salah aku.

Bukan ape,bila membe aku datang nak ajak aku keluar.Mula la si dia menghampiri.Dengan nada, "Ehem,kat sini takleh masuk lepas jam 12,ni kawasan larangan ni."
Padahal ketika itu baru jam 9 malam beb.

Dan baru2 ni ketika angkat barang nak pindah rumah,takda seorang ahli bomba pun yang membantu.Lalu je.Nasib baik ada geng2 aku yang selalu kena halau,diorang jugak yang boleh diharap.Eh ape?Etika berjiran?eh eh eh.Tengok cermin la.


Maaf la kalau post aku ni terlalu panjang.Susah2 je korang baca.

Da la,kalau ada penambah perisa nanti,aku tulis lain ok.

Adios.

Monday, September 3

Pengkhianatan di tempat kelahiran sendiri.

Ya bapak aku dah bersara bulan Julai tahun lepas,tapi family aku masih menetap di Berek Bomba ni.Ada la sebabnya kenapa aku duduk sini lagi.Sayang?Memangla sayang,sebab aku pun lahir kat sini.Tapi perasaan sayang tu makin lama makin hilang dan ditukar kepada perasaan benci gila babi kepada krew bomba yang bajet smart la,setakat ahli biasa,nenek aku boleh masuk.

Aku masih menetap kat bomba ni sebab pa,sebab umah yang baru dibeli sedang direnovate.Takkan la orang tengah renovate ko terkial-kial nak pindah tido dalam tu?Ape ke bangangnya.

Dan perasaan bengang bercampur marah apabila pegawai-pegawai kanan bomba bercakap belakang / mengumpat tentang family aku.

Ada yang cakap 
"Eh orang tu dah beli rumah,dah bersara kenapa duduk situ lagi?"

Orang yang cakap ni pegawai bomba itu sendiri.Macam cilaka kan?Dulu dia dengan bapak aku depan-depan cakap bukan main baik,manis lagi.Tapi bila bapak aku bersara,dia mula tikam belakang.Aku rasa dikhianati oleh orang di sini.

Dan pegawai tu juga dah menghasut ahli-ahli bomba yang mana semuanya budak-budak muda baru setahun jagung menetap sini supaya membenci family aku.Aku rasa macam duduk kat pulau.Tapi takpe,aku redha je.

Dah orang tak suka,dia hasut pulak orang lain.Ish ish ish.

Ada satu malam,time tu aku tengah melepak di pagar antara masjid dan balai bomba.Aku lepak borak-borak kat situ,tiba-tiba sekali pegawai tu a.k.a PAKGUARD tu ternampak aku dan membe-membe aku lepak situ,terus dia g amik kunci mangga solex,terus dia kunci aku depan aku.Bapak la kurang ajar,bapak sape la tu kan.

Family aku juga telah diberikan notis berkali-kali supaya berpindah dari situ.Bapak aku tak jumpa diorang,terus pergi jumpa pengarah,mintak duduk lagi situ.Hah baru dia tau sape lagi hebat.Setakat KB22 dan Pegawai Penjaga,skali gua sailang je.

Ko tunggu la aku grad degree nanti.Harap-harap ko dah berhenti time tu.

Adios.

Wednesday, August 1

Suka di Olympics 2012 bertukar Duka

Bila start je olimpik 2012,ada orang gembira,ada orang beria,ada orang gila,ada orang takut,ada yang teruja.Ya teruja sebab olimpik sukan antarabangsaMacam macam jenis perasaan muncul.Pada diri aku,yang kurangnya ilmu,pada mulanya aku berasa teruja bila mana olimpik tiba.Ya teruja melihat para atlit gimnas.Ya itu dia.Tapi disebabkan bulan Ramadhan,kita mestilah hormat bulan ini,lagipun kurang pahala puasa kalau tengok benda-benda macam tu.Bukan bulan puasa je,bulan-bulan lain pun kurang pahala jugak ye.

Aku teruja.Dan tiba-tiba,aku terbaca artikel tentang agenda zionis dalam sukan olimpik kali ni.Ya.Aku sememangnya sudah tahu tentang agenda zionis dan iluminati,tapi tidak terdetik di fikiran pula untuk memikirkan bahawasanya sukan olimpik juga merupakan salah satu agenda mereka.Golongan-golongan pemerintah dunia.Golongan-golongan "New World Order" seperti yang di war-warkan oleh George Bush.

Seperti dalam artikel yang aku baca,dikatakan "Ending Ceremony" olimpik 2012 akan dijalankan pada malam 15 Ramadhan tahun ni.

dan sabda Rasulullah,

Dari Nu’aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahawa Rasulullah saw. bersabda: “Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan Syawwal…”. Kami bertanya: “Suara apakah, ya Rasulullah?” Beliau menjawab: “Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jum’at, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari rumahnya, pada malam Jum’at di tahun terjadinya banyak gempa. Jika kalian telah melaksanakan shalat Subuh pada hari Jum’at, masuklah kalian ke dalam rumah kalian, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kalian, sumbatlah telinga kalian. Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah “, karena barangsiapa melakukan hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa”.

Adakah ianya kebetulan?Atau ianya dirancang?
Dan aku pasti ianya dirancang oleh kaum iluminati tersebut.Mereka merancang untuk memanggil Dajjal?Itu yang aku tak tahu.Apa yang mereka lakukan malam tu nanti?Itu yang kita tak tahu.

Adakah perkara ini akan terjadi?Terjadi atau tidak,atas izin Allah s.w.t.So kalau takut-takut tu pergi la ready-ready ye.

Kalau tak jadi?Tak jadi tak jadilah.

Aku sebenarnya takda la percaya sangat benda ni,tapi apakan daya,antara percaya dan tidak,sukar untuk membuat keputusan.Kalau nak percaya,percaya jelah.Bila kau percaya,sudah tentu kau cepat-cepat bertaubat kan?

Kalau kau tak percaya pun,ape nak buat,decision masing-masing.Dan satu lagi perkara yang aku rasa aku nak kongsi kat sini,seorang warga matsaleh,aku taktahu la warga apa,tapi namanya RikClay.Seorang remaja yang telah membongkar agenda zionis di olimpik 2012.Agenda ini boleh dispekulasikan telah dirancang sejak berabad-abad yang lalu.

Jika anda semua berminat,klik SINI .Artikel artikel yang telah dibongkar oleh RikClay.Malangnya beliau sudah meninggal dunia,dikatakan membunuh diri,tetapi dipercayai dibunuh kerana telah membongkar rahsia zionis ini.Beliau telah mengkaji perkara ini sejak 2008 lagi,semasa Olimpik di Beijing.

Kalau nak banyak lagi info,search jela google pasal RikClay,yang ada twitter tu #RikClay.Ramai yang telah membincangkan isu ini.

So,sampai di situ saja apa yang aku dapat sampaikan,bukan selalu aku nak kongsi benda macam ni.Semoga kita semua dirahmati dan dilindungi Allah s.w.t.

Sebelum aku akhiri entry ini,sama-sama kita berdoa :

Ya Allah,kau selamatkanlah diriku dan keluargaku serta seluruh umat Islam dari azab api neraka,azab siksa kubur,dan hasutan Dajjal Laknatullah.

Adios.

Thursday, July 26

Lagi Cerita Hina Islam

Benda ni aku baru jumpa petang tadi kat home fb aku,dan menyentuh perasaan sungguh.Sebab ape,sebab ramai sangat haters,pembenci Islam.Mereka sebenarnya salah tafsir,atau mungkin juga sengaja ingin menaikkan darah umat Islam satu dunia.Ni dia page nya gua nak kongsi.

http://www.facebook.com/death2izlam
Tak tahulah ape tujuan dia buat page macam ni.Dan aku pun terjebak sekali dalam membaca komen-komen haters-haters dan juga pencinta Islam.Yalah,puak yahudi takkan berhenti untuk memusuhi Islam sehingga ke hari kiamat.

Dan aku terkilan jugak la,orang-orang melayu kita yang Islam pun,kalau marah pun agak-agak la,takyah la nak maki hamun,nampak sangat pendek akal,nampak sangat memburukkan lagi Islam.

Apa yang kita boleh hanya sekadar kuatkan lagi iman kita di hati ni dan jangan sesekali jatuh dalam perangkap orang yahudi laknatullah.

Dah tu tunggu apa lagi?Aku malas tulis banyak,dah dah pegi report page ni,kalau tak ramai yang report makanya page ini akan terus kekal,so cepat-cepatlah report kalau masih sayangkan Islam dan tidak mahu Islam dikutuk lagi.

adios.

p/s : dah dah jangan nak maki maki dah kat sana,hanya satu,percaya pada Allah dan rasul-rasulnya.

Monday, July 23

Ramadhan

Bila renung-renung balik,gua teringat,bulan ramadhan dua tahun lepas merupakan tahun gua mula menulis balik.Gua dah tulis start 2009 tapi merapu,lalu gua tukar URL dan nama blog terus menjadi sembang kemas.

Sekarang dah 2012,dah dua tahun,berlalu.Macam macam perkara terjadi kat dunia blog.Blog sekarang dah macam twitter atau facebook,tiap orang mesti kena ada satu.Yela,lepas tengok cite mael lambong gua tengok macam industri blog kat Malaysia sudah naik.

Ya.Dunia blog berkembang,tapi gua tak tau la ke arah kebaikan ataupun keburukan.Macam gua tengok banyak keburukan,banyak politik.

Ya.Bulan ramadhan masa nya kita nak mendekatkan lagi diri kita kepada tuhan.Alhamdulillah tahun ni gua rasa hidup gua terurus sikit,tak macam tahun-tahun lepas.Biasalah,selalunya manusia akan sentiasa meningkatkan diri dari masa ke semasa.

Ya.Bulan ramadhan,ambillah peluang ini untuk menambah pahala.

Adios.

Wasalam.

p/s: apa gua tulis ni?

Tuesday, July 17

Zaman Hang Jebat dan Hangpa

Apa gua nak cite pasal budak zaman sekarang ye?

Ha..keisti'mewah'an budak-budak zaman sekarang.

1. Depa la ni takleh kena rotan dah,kalau rotan sikit masuk court."see you in the court". Cubit teloq sikit dah menangis bagitau mak cakap cikgu gigit teloq.Nampak sangat bohongnya.
Kalau time gua dulu kecik-kecik,kalau kurang ajar kena rotan kat tangan sampai kebas tangan nak makan nasik pun susah.Kena cubit teloq,balik umah tak bagitau mak bapak,kalau bagitau makan rotan lagi ada la.

2. Depa la ni dah boleh bawak henfon g sekolah supaya boleh kol mama suruh amik time lepas sekolah kononnye lah kan. Mungkin ada benarnya,tapi kebenarannya hanyalah 1%. Yang selebihnya 99% lagi digunakan untuk mengorat makwe-makwe dan mana tahu mungkin sampai satu tahap anak murid mengorat cikgu-cikgu mereka. Zaman gua dulu nak mesej makwe main surat, koyak buku latihan bahagian tengah buat jet tulis "i luv u".

3. Dengar citenye depa boleh bawak laptop/notebook.Tahniah punya cadangan.Setahu aku kalau budak-budak bawak laptop ke sekolah makanya main counter-strike la jawabnya.Yang perempuannya mestilah main BarbieOnline.Kalau waktu gua dulu main counter-strike kat makmal je.Budak-budak sekarang mewah.

4. Depa la ni dah boleh bawak toyol digital dah ke sekolah.Kalau dulu,gua penat menyalin toyol dalam kertas kecik masuk dalam baju kecik. Sekurang-kurangnya adala jugak membacanya masa menyalin tu kan?Kalau main copy paste dalam fon gerenti tak membacanya.

5. Kesimpulannya,gua cite pasal benda ni sebab yela gua terdengar budak-budak sekarang dah boleh bawak macam-macam ke sekolah.Jangan pulak lepasni "kondom dibenarkan ke sekolah" sudah.

Adios.

Monday, July 9

Cerita Sebelum ke Universiti

Gua ada satu benda nak cite tapi gua takut akan dipanggil racist, lalu dipulau pulaukan. Tapi gua bukan ramai kawan kat blog ni pun,nak pulau pun gua rasa takde la sakit sangat.

Ya memang kalau gua cite pasal benda ni, mungkin gua akan dikutuk.

Tapi tula gua nak cite jugak.

Perkara ni berlaku masa lepas abis matrik la, dah abis matrik mestila sibuk dengan borang UPU semua bagai tu kan..tak lama lepas tu,result UPU keluar. Dan gua dengan gembiranya dapat masuk UTM la.

Masa gua tengok result tu,gua bagitau la bapak gua.

"Pak gua dapat masuk utm pak,amacam orait tak?"

Pastu bapak gua dengan selamba buat muka macam tak suka gua masuk utm. Dia nak jugak gua masuk ukm kegemaran dia. Gua ingatkan macam tu.

Pastu gua tanya bapak gua,nape buat muka bila gua bagitau dia gua dapat utm.

Selamba dia menjawab,
"uitm ngan utm sama ke lain-lain?kalau uitm takyah la."

Gua jawabla lain-lain,dah memang lain kan. Bapak ni racist betul.

Tula orang tua.Sampai sekarang gua masih pelik.

Bila orang tanya gua belajar mana,
gua jawab. utm pakcik.

pakcik tu membalas,oh uitm,anak pakcik ada kat sana.awok kenal dok?

pakcik-pakcik. ==,


p/s: tujuan gua tulis ni bukan sebab nak rendah-rendahkan ye. tak kira belajar kat mana janji pointer tinggi tu lagi penting. tak kisah la utp ke uniten ke semua sama.

adios.selamat maju jaya dan selamat hari raya.

Sunday, July 1

satu julai

Ahad.Gua benci ahad,kenapa?

sebab lepas Ahad,Isnin.Kerja.Arghhh..Sungguh menyiksakan.Kalau boleh gua nak duduk kat rumah layan movie rehat-rehat je.Penat.

Masuk minggu ke-3 dah gua ber-LI.Kali ni gua dijanjikan oleh bos untuk jaga site bridge.Kalau mereka yang lain dapat Penang Bridge 2,gua pun ado la jugak bridgenya.

kehkehkeh.

Mari kita tengok runtuh ke tak bridge tu.

Adios.

Thursday, June 21

Orang Kata

Orang kata 1st week praktikal memang bosan. Lagi-Lagi kalau praktikal dengan JKR kan.

Ok kita tengok next week.Supervise gua cakap projek banyak.

Ntah mana satu projek dia nak bagi gua nanti.

Site Jambatan Terbang mungkin.

Adios.

Monday, June 18

Hari first praktikal

gua lepak jela jadi bos.

tapi nak bagi nampak macam budak nerd,gua pilih satu dokumen tender gua belek-belek sampai mengantuk.

ni tengah petang ni gua bawak laptop update blog.

kehkhekeh.

jangan jeles.

adios.

Saturday, June 16

18 Jun nanti

Lepas 2 hari bercuti, hari Isnin start kerja. Kerja sebagai pelajar praktikal kat JKR. Hari first pakai ape ek?

Raggae?

Formal?

Atau casual?

ehmm.

Wednesday, June 13

Perkara Paling WTF

Biasa la kalau kita bekerja sebagai pelajar universitas ni. Exam dah selesai, tapi ada lagi presentation.

Dan itu adalah perkara paling WTF semester ini.

Gua nak balik awal pun tak senang.

Adios.


Kalau rajin klik sini, eh klik sini, eh eh eh klik sini. Membaca sambil menderma. Ngek.

keAWESOMan

kehkehkeh gua sebenarnya, nak promote sikit la. Nak berlagak pun ada jugak rasa di hati ni, tapi berlagak tu tak baik kan. ish ish ish.

Gua nak cerita kat lu orang semua, apa yang awesome tu. Nak tahu tak? Gua rasa bangga bila gua orang pertama mungkin di antara rakan-rakan gua yang telah pakai benda alah ni.

JangJangJang.

klik gambargajah untuk tumbesaran
 Ini adalah kalendar dalam Windows 8. Bila kita bukak kalendar, dia suruh kita log in guna email and then kita boleh syncronize dengan facebook,seterusnya dekat kalendar tersebut akan memaparkan tarikh tarikh penting termasuk tarikh hari jadi membe anda. awesome kan?
klik gambargajah untuk tumbesaran
 Ini pulak Start menu,dah tak macam dulu dah, dah moden dan hebat. Microsoft juga telah membina store sendiri, untuk bersaing dengan store apple, dan store android mungkin sekali. Ada macam-macam apps awesome. Tengok sendiri.
klik gambargajah untuk tumbesaran
 Ini pulak email, aku syncronize tiga email kat sini, so ada hotmail, dan 2 gmail. Tamak tak gua?
klik gambargajah untuk tumbesaran
Ini, apps people,bermaksud, laman sosial. Gua syncronize twitter dan facebook kat sini, so dua dua akan keluar terpampang sekiranya kelajuan internet anda melampaui batas. Jika perlahan, dia takkan auto update. Awesome awesome dan awesome.


Kalau lu orang rasa tak awesome, takpa.
Bagi gua, itu awesome.

Dan satu hari nanti orang dah takkan guna Windows 7. So cepat-cepat la berlatih guna Windows 8.Kalau tidak, lu orang akan terpinga-pinga bagaimana ini dan itu terjadi.

ADioS.

Tuesday, June 12

culture shock

April May Jun, dah 3 bulan gua tak tulis,gempak gempak,satu achievement baru yang patut gua tulis dalam diari gua atas meja merah. Apa nak buat, tiba-tiba gua rasa macam nak tulis sesuatu kat sini, mungkin sebab gua nak kasitau yang gua tengah exam. Gua tau la, lu orang bukan kisah pun kan. kan kan kan. Eh ada orang baca lagi ke blog gua? HAHAHA.

Tapi takpa, gua tahu lu orang sendiri pikir hal sendiri masing-masing taik hidung masing.ish ish ish.
TAKpa la gua baca blog gua SENDIRIK SENDIRIK

Tu jela gua nak tulis. Kalau ada masa, nanti masa praktikal gua tulis lagi. kehkehkeh.

Gua nak jadi site engineer masa praktikal nanti.

doakan gua.

adios.

Friday, April 13

Aku dah jumpa cinta baru.

Aku sebenarnya nak cakap kat korang semua,aku dah jatuh cinta,jatuh cinta pada satu cerita ni.cerita cinta.Alah janganlah cakap,"LOL love story bai,jiwang gile."

Aku tau korang pun jiwang jugak,korang cuma ego taknak tunjuk kan??Dah dah la,takyah sorok,semua orang perlukan cinta kan??Jangan kondem orang,fikir diri sendiri sudah.

Aku jatuh cinta kat satu drama ni,drama korea la.

Love Rain.



NI aku nak cerita sikit.
Dalam drama ni ade dua cerita,episode 1 sampai episode 4 mengisahkan tentang cinta sejati antara dua orang pelajar ni.Tahun ni tahun 70-an.Yang pasti pempuan tu Kim Yoon Hee (YoonA) dan laki tu Seo In Ha (Jang Geun Suk).Pastu disebabkan takdir,cinta diorang tergantung di tengah jalan.Mereka tidak dapat bersama.

Dan bermula episode 5,tahun 2012,bermulanya kisah  baru,ianya bukan kisah cinta lain,tapi kisah cinta antara anak Kim Yoon Hee dan anak Seo In Ha.Bermakna Seo In Ha sudah berkahwin dan Kim Yoon Hee juga sudah berkahwin.

Dan seterusnya aku tak tahu ape terjadi,tunggukan episode akan datang ye.

Kalau nak download,sini MediumQuality.

Kalau nak subtitle,sini MyCollection


Sunday, April 8

Bosan

Apsal aku rasa makin bosan je dengan dunia blog ni?Dan aku rasa kalau tulis-tulis kat twitter pendek-pendek lagi syok dari tulis panjang-panjang ni.

Bosan.

Dah tak macam dulu.

Wednesday, March 28

Dikutuk dan Mengutuk

Memang dah menjadi norma hidup seseorang manusia,mengutuk sama sendiri kan?Manusia ni pulak ade pelbagai perasaan,sedih,gembira,marah,geram,dan macam macam lagi.Dan ada juga manusia yang jenis suka mengutuk dan tak suka apabila dikutuk.

Eh?

Oh kutuk orang boleh,orang kutuk kau tak boleh ek?

Sebab tu la,aku kat dunia ni dah gunakan satu teori berguna untuk diri sendiri.Teori Keraskan hati.

Bila hati keras,membe membe kutuk pun masih tersenyum.Senyum.Dan Senyum.Membe pun suka kutuk.Depan-depan pulak tu.Aku tak kisah pun,janji mereka bahagia.Bila aku tidak marah,sudah tentu membe-membe semua takkan lari.

Sape suka membe yang suka marah-marah kan?

Teori ni jugak ada kelemahannya,kalau kau senyum je,orang cakap kau robot pulak kan?Macam takde perasaan lain selain senyum.

Tapi takdela aku nak pendam perasaan pulak.Mungkin kadang-kadang kalau mereka terover,sakit hati jugak kan?

Yela sape suka diibaratkan dengan binatang kan?

pikir-pikirlah ye kawan-kawan.

Jangan sebab mulut,mulut kau pecah.

adios

Monday, March 19

Kisah Si A & B

Pada zaman dahulu kala,terdapat sebuah kampung diberi nama Kg Pinang Berbelah Dua.Di situ tinggalnya dua orang sahabat baik.Mereka sudah berkawan sejak kecil lagi.Namanya si A dan sorang lagi si B.Mereka berdua anak bujang.

Si A ni anak orang kaya,dan si B ni pulak anak orang sederhana.Memandangkan si A ni kaya sikit,so si B ni selalu la menumpang si A bila nak pergi jalan-jalan atau ke kedai kopi.Yela,si A kaya so dia ada kereta lembu sendiri.Si B selalu menumpangnya.Kawan,memang bantu membantu.

Tapi si A ni dia mempunyai hati yang,nak kata baik,takde la baik,nak kata jahat takde la jahat.Tengah-tengah.So,si A ni selalu la jugak marah-marah si B ni.Taktahula kenapa.Walaupun tengah bermain bersama,jika si A dikalahkan oleh si B,si A mesti bengang dan melontarkan kata-kata busuk kepada si B ni.

Dan si B pula tidak melawan.Sebab ape dia tidak melawan?Sebab nak jaga hati membe.Yela si B selalu menumpang si A,so terima jela segala kutukan dari si A ni.Jaga hati sahabat katanya.Dan si B ni juga mempunyai sifat memendam rasa,dia tidak berdendam,tapi pendam rasa marah,supaya tidak berlaku permusuhan antara mereka berdua.

Makin hari makin menjadi-jadi si A ni mengutuk dan mencaci si B.Akhirnya,si B sudah mula panas baran dan memberontak.Lalu si B menumbuk si A bertubi tubi tanpa belas kasihan.

Kesudahannya,adakah mereka berdua akan berbaik semula?

Atau mereka akan bermusuh sampai mati?

Anda yang tentukannya.

Adios.

Peta Minda Dalam Minda Manusia Cetek

Dah lama gua tak tulis pasal isu isu kan?Asyik cerita gua pegi tutti frutti je,mestila orang bosan baca ye dok?(nganjing)

Gua kadang-kadang terpikir jugak la,apsal kebanyakan melayu ni minda mereka cetek-cetek je.Mungkin gua ramai kawan melayu sebab tu dengar melayu je yang mengumpat,bangsa lain serius gua tak tahu sama ada mereka mengumpat atau tak.

Benda yang gua selalu dengar la,

Bila ada orang kaya tu beli sebiji kereta ferrari,dikatanya menunjuk.
"Eleh,mentang mentang banyak duit,nak tunjuk yang dia boleh beli ferrari la tu,hak tui,dasar menatang."

Biasa dengar kan?

Dan bila orang kaya itu tak beli ferrari,tetapi sekadar beli kancil je,dikatanya kedekut.
"Eleh,duit banyak tapi kedekut,apa salahnya beli la kereta mewah-mewah sikit,adoi."

Selalu dengar jugak kan?

Benda biasa yang terjadi di persekitaran kita kan?Macam macam ragam orang sekarang,itu tak kena,ini pun tak kena.Mungkin ada hikmahnya mengapa kita sebagai Islam disuruh bersederhana kan?Bila duduk atas orang mengata,bila duduk bawah orang mengata.Bila duduk tengah-tengah,semua membisu.

Tapi kalau bab kerja tu jangan la tengah-tengah (ala kadar),tak produktiviti langsung la nanti kan?

Kalau bagi pelajar pulak,bila belajar dikatanya bajet,bila tak belajar dikatanya pemalas.Ape semua ni???

Tak adil kan?

Tula,macam mana Malaysia nak maju kalau hal remeh temeh macam ni mereka pandang rendah.Semua persepsi manusia di Malaysia macam ni,bersifat menjatuhkan.Tak supportive langsung kan?

Sebab tula,sesiapa yang ingin berjaya,hatinya perlu keras.Bila hati keras,dapat menangkis serangan mulut longkang tersebut mudah.Hati keras kerana nak menangkis cacian orang.Jangan hati keras sampai takleh terima ajaran agama pulok ye.

Kesimpulan,
Orang maki--relaks--orang caci--relaks--orang kutuk--hati keras--berjaya.

Ni teori gua la.Suka hati gua la kan?

adios.

Saturday, March 10

Aku nak Tukar Nama.

Yelah,bagi korang yang selalu datang blog aku,kat atas selepas tajuk dan sebelum post anda perasan kan "by Sembang Kemas" kan?

Sembang Kemas tu sebenarnya nama blog,aku taknak dah guna nama blog sebagai nama penulis,ibarat penulis tu takde identiti tersendiri.So,aku nak tukar dengan nama lain,nama yang lebih munasabah dan memberi muhasabah kepada diri sendiri dan kepada mereka yang membaca blog ni.

Perkenal kan nama baru gua.

MOHASABAH

Kenapa MOHASABAH?

Sebab itu singkatan bagi nama aku.

MOHD SAIFUL BAHARI

Try singkatkan.

MOHA datang dari MOHD iaitu singkatan kepada mohamad.
SA datang dari Saiful dan Bah datang dari Bahari.Bukan dilanda BAH ya.

Adios.

Friday, March 9

Monday, March 5

Perubahan

Perubahan sebenarnya satu perkara yang boleh dikatakan 'baik' dan 'takbaik'.Bila kita berubah dari jahat ke baik,dah tentulah ianya perkara yang baik dan sebaliknya.Bila kita nak berubah,bukan senang.Mesti ada halangannya.Halangan yang paling besar aku rasa adalah tabiat lama.Tabiat lama ni kita bukan boleh main taram je buang terus,susah woo.Tapi kalau tak boleh buang terus kita perlu kurangkan tabiat itu.Supaya masa yang terluang tu kita boleh isi dengan perkara yang lebih berfaedah.

Tapi aku taknak cerita pasal tabiat.Aku nak cerita pasal halangan lain.Iaitu membe-membe ataupun rakan sebaya.

Yela,bila anda berubah,membe pasti pelik.Mereka mungkin hairan,

"eh apsal tiba-tiba budak ni jadi macam ni kan.Dulu tak pernah nak study tapi sekarang awal-awal dah study."

Dan kadang-kadang mereka akan berfikir negatif.

"Alah bajet je tu study awal-awal.Tengok la pertengahan semester nanti mesti kembali seperti sediakala."

Standard la tu membe cakap macam tu.Dan mungkin ada yang akan cakap,kalau berubah secara tiba-tiba ni dah tak lama.Ajal dah dekat la tu.Ada kan?

Tapi satu je,kalau korang nak berubah,korang kena la hati keras.Kalau mereka berkata begitu,korang senyum kambing jela.Kalau cakap lebih kang orang cakap kita bajet.Kan?

Ni aku nak bagi sikit tips kalau anda nak berubah dari buruk-to-baik.

1. Hati kenala keras.Jangan hati tisu.Membe kondem sikit kau dah gelabah.Terima semua kritikan sebagai kritikan membina.Tak kisah la dia maki ko ke,ko senyum jela.Tak yah nak simpan dalam hati sangat.Kang membuatkan korang tak boleh nak tido sebab memikirkan kritikan dari rakan-rakan.
2. Pendirian kena tetap.Kalau korang dah cakap nak berubah,korang kena stay je dengan cara korang.Lantak la dengan cara membe korang.Memandangkan korang tidaklah sebijak membe korang tu,jadi perlulah study dari awal kan?
3. Buku motivasi.Kalau dah rasa nak berubah,mesti ada initiatif tersendiri kan?Ikut korangla nak beli buku yang macam mana.Memandangkan korang student mesti la dapat baucar rm200 kan?Aku dah beli satu buku bertajuk Focal Point.Dan aku tengah dalam proses membacanya.Macam menarik.
4. Jangan mudah tertarik dengan tabiat lama.Seperti aku dah kata kat atas tadi,korang kena la buang ataupun kurangkan tabiat lama korang.Contohnya main game 24 jam adalah tabiat terburuk korang.Jadi kalau tak leh buang tabiat tu,korang kurangkan.Contohnya hanya main game pada hari Sabtu atau Ahad.Ataupun weekdays selepas habis kelas waktu petang.

Itu jela perkara yang aku lakukan untuk merubah hidup aku.Aku nak berubah sebab aku dah dua kali mendapat pointer rendah dan menyebabkan aku kehilangan PTPTN untuk dua semester.Sakit wei.

Ini cerita aku petik dari diri aku sendiri.

TRUE STORY.

ADIOS.

Tuesday, February 21

Menyesal

Selalunya kalau aku bangun pagi-pagi siap siap nak pegi kelas dan menjadi orang paling awal duduk depan pintu kuliah,tiba tiba kelas batal,aku menyesal.Selalunya la aku macam tu.

Tapi semester ni aku rasa aku nak buang sikap macam tu,buang sikap rasa menyesal.

Sepatutnya kita takyah rasa menyesal,sebab kita dah bangun pagi,maknanya pintu rezeki awal-awal dah dibuka.

Dan baru hari ni aku rasa macam owh indah nya dunia bila bangun awal ni.

Dan tadi kelas batal,sedikit pun tidak membuatkan aku rasa menyesal.

Aku harus buang sifat rasa menyesal tersebut.

Moga-moga hari esok aku dapat buang segala sikap macam ni.

Dan moga-moga esok lebih baik dari hari ni.

Adios.

Saturday, February 18

Jurnal

Aku rasa aku dah macam malas nak update kat blog pasal berita ke cerita ke,dan aku rasa mungkin tiba masanya blog ni jadi jurnal aku.

maksud jurnal di sini bukan macam,

hari ni aku pergi makan aiskrim mcd aum sedapnya.

bukan macam tu.

jurnal seperti perkara-perkara yang mendatangkan motivasi dan pengajaran pada diri sendiri.

bukan orang lain,diri sendiri lebih penting kan?

kalau aku tak sayang diri sendiri,siapa lagi kan?

adios.

Thursday, February 16

Kecundang

Standard la,bila dah nak abis cuti mesti ramai yang frust kan?Termasuk aku sekali,aku bukan frust sebab cuti dah abis,tapi frust sebab keputusan yang agak tidak memuaskan langsung.Ini kali pertama aku merasakan yang result itu satu perkara yang harus aku takut.Selama ni aku main selamba dek je layan,fail ke pass ke aku buat macam bese.

Tapi start sem lepas punya result,aku tiba-tiba rasa cuak bila tengok result.Mungkin aku punya common sense tu dah kembali.Ataupun dalam erti kata lain,baru nak insaf.

Tula lumrah hidup,mungkin aku ni termakan sangat dengan falsafah orang.Aku dulu berpegang dengan falsafah "orang yang selalu gagal akan berjaya satu hari nanti".

Aku terikut sangat dengan falsafah tu.Falsafah tu boleh berlaku pada kita jika kita berubah memperbaiki diri kita.Kalau tak berubah,sampai bila-bila kau akan gagal.Mungkin akan gagal untuk selama-lamanya.

Kau cakap Bill Gates dulu gagal jugak?Memang dia gagal,tapi dia berubah.

Dan aku?

Aku hanya berharap suatu hari nanti aku akan berjaya tanpa usaha.Memang jahanam la masa depan aku kalau aku terus bersikap macam ni kan?

So,falsafah tersebut mungkin aku akan ubah sedikit.Buat penambahan,supaya budak-budak akan datang tak tiru apa yang aku buat selama ni.

Mungkin "Orang yang selalu gagal akan berjaya suatu hari nanti jika dia benar-benar berubah".

Adios.

Saturday, January 21

Antara Ego Dan Perempuan

Dari 2nd Januari sampai ke ari ni aku langsung tak update blog.Dan sekarang baru terhegeh hegeh nak update blog,yela orang baru abis exam,macam ni la.Hari lalu lalu terlalu sibuk sampai makan pun tak lalu.

Dan hari ni aku rasa aku ada satu topik nak cerita kat sini,aku harap korang yang selalu singgah blog aku ni masih lagi setia lah.Kalau tak setia nak buat macam mana kan,aku yang selalu tak update.

Ah pedulikan.

Janji masih ada yang ingin baca.

Aku nak cerita pasal ego lelaki dan seorang perempuan.Ego ni sebenarnya penting bagi lelaki.Sebab ape?Sebab ego ni boleh menjadikan seseorang perempuan itu tidak GEDIK!
Tak percaya?

Sini aku bagi contoh sikit,

Situasi 1
A=lelaki,B=perempuan

Si A ni minat kat si B.Tapi dia pendamkan je perasaan dia.Pastu tap tup tap si B dah berkahwin dah pulak dengan mamat lain.Dan si A ni pulak frust menonggeng la.Then sampai satu masa mereka berjumpa dan sempat berbual.
A: Eh dah kahwin ye awak?
B: Aah,dah kahwin,apsal?Frust ke?
A: Hmmmm...frust la jugak awak kahwin ngan orang lain. :(
B: (hahahaha....tak sangka hot jugak aku ni ek?)....

Si A ni kurang ego nya,membuatkan perempuan tadi perasan dirinya hot.perasan tu tak bagus untuk kesihatan.

Situasi 2
Si A ni minat kat si B.Tapi dia pendamkan je perasaan dia.Pastu tap tup tap si B dah berkahwin dah pulak dengan mamat lain.Dan si A ni pulak frust menonggeng la.Then sampai satu masa mereka berjumpa dan sempat berbual.
A: Eh dah kahwin ye ko?
B: HAHAHA,mestilah dah,ko tak dapat kad jemputan ke?
A: Alah,aku sibuk la time tu.Banyak kerja.
B: Eleh cakap jela ko frust sebab aku kahwin ngan orang lain.
A: Takde MAKNanye aku nak frust ngan ko.
B: (terkedu)....

Si A ni ada kekuatan dengan kata kata dia,ego terlampau,membuatkan perempuan tersebut terkedu dan mungkin akan menangis dalam hati,yela hati perempuan kan sensitip.kan kan kan?

So,aku rasa sebab tu lah dalam diri lelaki ni perlu nya sifat ego,supaya si perempuan takleh nak pijak si lelaki dan si lelaki boleh membuatkan seseorang perempuan itu insaf dan tidak berlagak.Sebab tulah juga lelaki merupakan ketua bagi sesebuah institusi kekeluargaan kan?Sebab adanya sifat "taknakkalah",itu suatu yang bagus.

Adios.

Monday, January 2

Tahun Baru

Tahun baru kali ni aku tak dapat join sambut,sebab sibuk dengan kerja kerja student.Assignment.Kalau macam tahun tahun lepas,aku selalu jugak pegi tengok bunga api,tengok filem porno free,macam macam lagi la.Aku rasa kalau aku pergi semalam mesti banyak gile babi aku tulis pasal tu kat sini.Tapi apakan daya,carry mark lebih penting.

Yang aku tahu,bila tiba tahun baru,merdeka,mesti ada filem 3gp keluar.Takpun cerita-cerita porno-porno ni terngiang-ngiang kat telinga radio.

Bila tahun baru,mesti la nak anak baru kan?

Bila merdeka,mesti nak anak merdeka kan?

Macam macam.Itu yang terjadinya buang baby.

Itu la yang terjadi kalau melepasi takat maksimum bersosial.Kita nak bersosial ada had nya.Lain la kalau kau kafir.Ikut kau la ape kau nak buat kalau kau kafir.Kan?

Tapi kita ni melayu.Islam.Hmm.Aku taknak jadi ustaz.

Dan,baru je masuk tahun baru,dah mula buat sakai.Tau tak cerita kat UPSI tu?hmm.Aku malas nak komen.Dah la,jangan memalukan student-student UPSI yang lain ok?

Student mestila cerdik pandai.Tapi jangan cerdik atas kertas je.Tak guna macam tu.Masing-masing ada hati,so berhati perut la sikit kan?

Aku taknak cerita banyak pasal peristiwa berdarah kat UPSI tu.Aku bukan budak UPSI pun.Kang dikata aku ni penjaga tepi kain orang.Lantak kau lah.

Yela,dah tahun baru,perlu ada azam baru.Azam?Setahu aku,aku tak pernah ada target setiap tahun.Noob kan?

Tapi aku tahu,setiap tahun haruslah lebih baik dari tahun-tahun sebelumnya.Aku takda azam pun nak beli BMW ke Merc ke,yang penting aku enjoy hidup di dunia ni.Life is a journey rite?

Tiba-tiba pulak aku rasa aku nak buat satu azam.Ape ek?Kawen?Kahkah.Malu.

adios.

p/s : ape azam aku?mana boleh bagitau,rahsia.