Monday, August 29

Melody Monday #1 Raya

Lagu raya pilihan gua,ini dia,dendangan Jalil Hamid - Raya.Dengarkanlah wahai sayangku.Wakaka.




Best kan?KahKahKah,ini baru la raya.

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Harini last puasa,semoga puasa hari ini lebih bermakna dari hari yang lepas.Penutup kenalah cantik jugak.Jangan permulaan je cantik tapi penutupnya sedih.Bukan happy ending.

Apa yang kita nak,happy ending,happy ending mean hari raya.Hari raya mean sembahyang raya,bermaafan,ziarah kubur,ziarah keluarga,main mercun,main guli dan kondakondi.

Ape kaitan antara raya dan main guli?Yela,budak-budak kampung,pergi beraya dapat duit raya beli guli la.Kalau budak bandar,dapat duit raya pergi joli.Kat CC.
Beza kan?Tapi zaman sekarang,budak kampung pun lebih advance dari budak bandar.Biarlah,janji tak buat jahat suda.Gua malas nak bukak topik,takut berjela-jela.

So,maybe malam ni gua akan bertolak ke kampung.Dah lama rasanya tak balik kampung.Bila dah balik kampung,takde wifi,sebab kampung gua duduk dalam hutan.Ingat lagi gua,masa tengah hangat bercinta monyet,nak dapat line talipon kat kampung pun susah.Ada port-port tertentu je baru boleh send SMS.

Jadi,kebarangkalian untuk gua update blog masa raya teramatlah rendah.Gua rasa 0.001% je probability.
Mana tahu sepupu gua ada bawak broadband,mungkin boleh jugak gua pinjam kejap.

Jadi di kesempatan ini,gua nak mintak ampun dan maaf sekiranya gua ada menoreh hati sesiapa yang datang ke blog ini.Gua gurau gurau je kalau gua marah-marah tu.Saja nak kasi up traffic.Kan?

Selamat Hari Raya Aidilfitri Guys!

Jangan lupa pada hari merdeka pulak yea?

Adios.

Sunday, August 28

Perempuan Tak Faham Lelaki

Aku nak buat comeback,aku rasa nak kasi pedas ke tak entry ni?Aku rasa kalau nak traffic tinggi mestila kena kasi pedas kan?

Sengat lebih,traffic pun lebih.Aku sebenarnya dalam usaha meningkatkan populariti blog aku,bukan aku nak femes,biar blog aku je yang femes.Sebab takde sape pun kenal aku.Sekadar membe-membe blogger je yang kenal.

Kita teruskan dengan entry untuk hari ini.Bertajuk Perempuan Tak Faham Lelaki.Macam buat persembahan atas pentas la pulak rasa.gugugugup.

Tak faham yang macam mana ni?

Alkisahnya membe aku ada ceritakan masalah dia.Pada mulanya,dia nak sangat ngorat sorang awek ni.Tapi bila dah dapat,dia memang suka kat awek ni,awek ni pulak melampau kongkong dia pulak.Bila dah SMS,tak boleh berhenti.Bila cakap ngantuk nak tido,mula la merajuk.Wei ape ni perempuan?Lelaki nak tido pun tak boleh?Nak kata tak layan,dah berjam-jam cakap talipon dan bila tiba masa si lelaki mengantuk nak tido.Nak tahu ape awek tu cakap?

"Tak boleh."

Kejadahnya.

Ada lagi,waktu kerja juga,membe aku ni mengadu yang awek dia asyik talipon walaupun tahu itu office hour.Awek dia takut dia diculik orang lain.Masalahnya,duduk dalam satu daerah.Rumah dekat-dekat je.Tempat kerja pun tak jauh.Kalau takut sangat pakwe kena rampas,pergi tempat kerja pakwe tu dan intip senyap-senyap.Jangan ganggu si lelaki bila waktu kerja dan waktu tido.

Walaupun si lelaki dah bagi hint supaya jangan ganggu waktu kerja dan waktu tido,tapi si awek tetap tidak mengendahkan hint yang diberi si lelaki.Contoh hint yang diberi,
  • bila si awek tak bagi pakwe dia tido,si pakwe berkeras dan terus tekan button merah.Dan tido.
  • bila si lelaki buat-buat menyampah pada si perempuan.
  • bila si lelaki marah dan tegur dengan elok.

Tetap juga tidak diendahkan.

Akibat perbuatan si perempuan,hati si lelaki mudah tawar pada si perempuan.Lama-lama bila si lelaki dah fed up kaw2 punya,gerenti kena maki,terus putus.Lepas tu si perempuan mula la merayu-rayu.Rayu rayu kononnya dia mengandung,padahal usik pun tak pernah.Cilaka punya taktik.

Jadi,kalau sape-sape yang pernah buat kat pakwe dia macam ni,aku rasa baik kau jangan ketat sangat kawal pakwe ko.Itu baru pakwe,belum lagi laki.Kalau dah kawen nanti aku tak tahu la macam mana.

Mungkin si perempuan tak kasi tido selagi tak layan dia di ranjang mungkin?

kehkehkeh.

Adios.

Berhenti

Hari ni 28,tamat sudah karier gua sebagai sales assistant di pasaraya Aktif.Walaupun gua memang dah lama nak berhenti sebab tak tahan,ada jugak perasaan sedih.Nampak sikit macam gua ni orang berhati perut kan?

So,bila dah berhenti,makna nya gua ada banyak gila gila masa terluang untuk difokuskan terus menerus pada blog gua yang semakin kurang sengat.

Nampaknya bulan Ramadhan dah bantu gua kurangkan #cacimaki secara langsung di blog ni.Bagus bagus,ada kemajuan.

Tapi satu je,gua takut gua sambung balik karier #cacimaki gua lepas Ramadhan.Takpe takpe,gua haruslah beringat sikit kan?

Maki untuk kepentingan diri?Tidak..Untuk kepentingan semua,gua maki pun tarak guna itu kesat punya bahasa pun kan?
Kalau bahasa kesat tu,itu dah tahap gua hilang sabar mahu kerat orang 18.Kasi goreng jual kat bazar sedap gak kan?

Tulis kat gerai,DAGING SEGAR


Mesti laku.

So,lepas ni gua dah boleh beraksi semula,setelah hampir 2 bulan gua 'injured'.Macam main bola la pulak.Cait.

Ok.
Chalo.

Saturday, August 27

Penyakit M.

Penyakit ni berjangkit.Pesakitnya akan tergedik-gedik.

Bukan penyakit malas ni.Nak tahu?Teruskan membaca.

Ish Ish Ish.

Apa nak jadi ni,tak puasa,tunjuk kat khalayak ramai.Kononnya pergi bazar membeli juadah berbuka.Padahal beli,sampai rumah makan terus,tak tunggu azan Maghrib dah.Apa nak jadi.Apa pun tak boleh.

Tak puasa,kerja berat katanya.Ibarat ibadah puasa itu membebankan.Konon bila kerja tak boleh puasa.Padahal kerja sekadar duduk dalam air-cond hadap komputer besar gedabak,air liur tak kering,peluh tak keluar.Itu pun malas nak puasa jugak.Bukan tak diajar,dari kecil sampai dah besar badan dah berbulu dan boleh kahwin,masih tidak mahu berpuasa.Boleh kira,dalam sebulan puasa setakat 2 hari.Hari pertama dan hari terakhir.Afdal katanya.Hotak dia.

Ini lah penyakit M yang aku sebutkan awal tadi.Penyakit ni bukan Malaysia je yang ada,malah seluruh dunia.Penyakit Mengade.Mengada.Mengada taknak puasa.Letih katanya.Cam gampang perangai kan?

Penyakit ni ada di kalangan orang yang banyak alasan.Itu alasan ini alasan.Silap sikit taknak ngaku bagi alasan.Tak puasa pun ada alasan.Kalau perempuan takpelah kan?Alasan mereka kukuh.Period.Tapi ada jugak yang mengaku period.Itu juga adalah penyakit mengade.

Tapi kalau laki?Period?Weh lembik lah kau period,lembik lembik macam bapuk,baik kau pergi jadi bapuk.Kan senang,takyah puasa sebulan.Sebulan asyik period je.Kukuh alasan kau kalau laki jadi bapuk.

Begitulah situasi yang berlaku kat tempat kerja aku,dalam ada air-cond tapi masih taknak puasa.

Tak puasa,tapi tak makan.Sekadar pekena dua tiga batang rokok.Itu dah memadai katanya.Gian sangat macam hisap dadah.

Hampeh.

So,bagi kita yang mampu berpuasa ni,puasa lah sebulan.Kalau rajin,tambah dengan puasa 6 di bulan Syawal.Tambah pahala.

Kan?

Chalo.

Thursday, August 25

Kembali Sepenuhnya

Hari ini gua cuti,so gua boleh habiskan masa gua kat blog ni,fokus fokus.Disebabkan gua rehat haritu,actually tak rehat pun,cuma banyak post entry merepek dan mengarut,so bermula 2 3 hari yang lepas,pengunjung di blog ni semakin memuncak kembali.

100 orang je,ok la dari hari tu 20 30 je.

Gua umumkan jusmate5 laris dijual!

ehek,silap.

Gua umumkan yang gua sudah kembali sepenuhnya.Sebab kalau dulu pun overall visitor 100 je.Ok la tu,ada la jugak kan?

So gua harap,sesiapa yang masih baru di sini harap dapat berkenalan ye?

Dan sentiasa support gua.

Chalo.

Wednesday, August 24

Nak Berterima Kasih Pada Shawl ke Tak?

Aku sebenarnya confuse,sama ada perlu ke aku berterima kasih pada shawl?Kenapa aku confuse?Sebab banyak kemungkinan.Kemungkinan ape?Sama-sama kita baca entry di bawah.


Terima kasihlah pada shawl,disebabkan shawl,awek-awek free hair semuanya sudah pakai shawl.
Jangan berterima kasih jika shawl mengakibatkan awek-awek bershawl sekadar tutup rambut,tapi tidak dibadan.

Ikut trend katanya,so tertutuplah jugak mahkota wanita di atas kepala tersebut.Ye tutup tu tutup la jugak rambut.Tapi kan ape kes kalau tutup rambut,tapi leher ternganga tayang kat kaum adam ni?

Seriusly aku nak cakap,leher adalah anggota badan yang dapat merangsang nafsu seorang lelaki.Tak percaya?

Ada lelaki cakap,"wah leher panjang,nak gigit la."

Dialog tu menunjukkan lelaki tersebut sedang stim melihat wanita bershawl di kepala saja.Kan sekarang ni ada banyak fesyen shawl.Yang aku paling minat sekali shawl jenis tutup kepala,leher serta dada si pemakainya.Aku minat tengok,bukan minat pakai ok.

Gila ape aku pakai shawl?

Sebab tu,aku jadi confuse,nak berterima kasih atau tidak kepada shawl?
Wanita sekarang ni ikut trend,kalau trend shawl labuh up,semua tiru.Pastu trend turban nampak leher up,semua tiru.So aku confuse.

Adakah wanita memakai shawl semata-mata fesyen?Atau sekadar perhiasan?Atau sekadar ikut kawan?Atau wanita memakai shawl kerana ingin menutup aurat?

Mana satu ni?Banyak sangat kemungkinannya.

Disebabkan rambut sama hitam,hati lain-lain,so itu semua atas diri masing-masing.Nak pakai shawl atas dasar ape sekalipun,dosa pahala sendiri tanggung kan?Walaupun kau bershawl lilit lilit bagai tapi ape guna kalau nampak bentuk badan?

Ape guna pakai shawl tapi pakai skirt?Ade ke?
Ape guna pakai shawl tapi pakaian ketat-ketat,bodoh.Teringat lagu minah tudung.

Mengghairahkan tau?

Ape?Jangan tengok?Lu kasi gua buta dulu la baru gua tak tengok.Kan?

Jadi sendiri mau ingat la,pakai tudung kerana Allah ye kawan-kawan.Jangan pakai tudung sebab nak melawa je,jangan lupa tutup sekali bahagian depan tu tau.

Chalo.

Tuesday, August 23

Apa Yang Perempuan Pandang Pada Lelaki?

Tadi gua baca pasal ni kat blog AesyaZealous,kalau nak baca silakan.Pergi baca cepat.

Memang lelaki suka tengok perempuan seksi.Malah pondan pun tengok jugak perempuan seksi tau.HAHA

Ustaz,Pak Imam,Bilal,Makmum...semua cabut kopiah atau songkok bila perempuan seksi lalu.Beza pandangan pak imam ustaz dan bilal adalah,mereka pandang sekali saja.Mereka punya iman kuat lagi.Tapi makmum?Ada yang pandang sekali,dan ada yang pandang dua kali berkelip-kelip.Sampai la puas hati.

Apa yang dilihat lelaki?

Lelaki tengok,pakaian...pakaian jenis ape,skirt ke baju adik ke,lelaki sebenarnya nak dapatkan pengesahan.Mungkin si perempuan tidak berpeluang ada baju sendiri,so pakai baju adik.Bagi gua yang rabun ni,gua akan tengok lama,yela tak nampak.Kasi nampak dengan jelas terus gua alih pandangan.Gua tengok sekali tak berkelip tau.HAHA

Dah lumrah dunia lelaki diciptakan untuk wanita dan vice versa.So lelaki ni takkan la nak pandang lelaki seksi kan?Takkan nak pandang anjing betina kan?Takkan nak tengok binatang mengawan kan?

So,tengok la perempuan,kalau seksi tu,dosa atas masing-masing.Kubur kan asing-asing.keh3

Itu je sebab gua sebenarnya..

Tapi muncul satu persoalan pada otak belah kanan gua ni,gua pikir kalau perempuan pandang lelaki,pandang ape ye?

Adakah........?

Sape tahu?Sila jawab.Maksud gua di sini,perempuan pandang lelaki yang dia tak kenal.Kiranya macam lelaki usha perempuan dari jauh la.Tapi situasi dia terbalik.Bila perempuan usha lelaki dari jauh,apa yang wanita ni pandang?

Jawab jawab..

Monday, August 22

Pengalaman Itu Bagus

Eh.Selamat bermoreh,moreh dengan entry gua pulak nak?

Gua nak cerita pasal budak budak sekolah agama,budak budak yang kena kongkong,dan tentang budak budak yang terbiar bebas.Mereka semua berbeza.Dulu gua pernah buat entry pasal "Kalau Gua Ada Anak pada 2030".Belum baca?Sila la baca.Dan kalau nak tahu kenapa gua cakap macam tu,entry ini akan menjelaskan dengan lebih terperinci.

Ini semua atas pandangan masing-masing.Dan juga berdasarkan pengalaman gua dan juga pengalaman membe-membe gua.

Pasal budakbudak sekolah agama,lu ingat mereka skema?Tak kan?Yang skema tu mungkin ada tapi yang nakal pun ada.Tapi bila dah duduk dalam asrama agama,so pergaulan serta perbuatan yang melanggar undang-undang Islam terbatas.Nak pergi dating dalam sekolah agama?Jangan harap.Semua perkara yang sama dengan terbatas.Lu mesti tahu,kalau usia muda,macam-macam perkara nak dicuba kan?So bila dah duduk asrama agama,peluang mencuba perkara-perkara negatif rendah.

Tapi,lu cuba tengok setelah mereka menamatkan alam persekolahan,jauh dari jagaan ustaz dan ustazah.Mereka akan mula menjadi liar.Sifat ingin mencuba yang telah terpendam,diluahkan dan dimuntahkan.Mereka mula mencuba bercouple,bila sudah bercouple,mula adegan panas.Lu nak tahu?Kebanyakan filem 3gp melayu seksi datang dari mereka yang sekolah agama.Tapi gua taknak cerita siapa dia.Biar ia jadi pengajaran.

Bila dah jauh dari kongkongan,mereka cuba macam-macam.Mula menjadi mat rempit.Macam macam lagi.Lu sendiri pun tahu kan?
Dan bila mereka dah besar panjang,mungkin kasi keluarga susah.Buat perkara yang memalukan keluarga.Hisap dadah,hisap dadih.Hisap dada mungkin ada.

Itu semuanya dari mata kasar gua,yang gua nampak sekarang ni.
Tapi tak semuanya liar,yang skema tetap skema.

Beza antara budakbudak yang kena kongkong dan budakbudak yang hidup bebas.Nak tahu?
Budakbudak yang bebas sejak kecil,yang ibubapanya tidak mengongkong mereka,mereka lebih terdedah dan minda akan terbuka awal sedikit.Sedikit pun kira ok la kan?Mungkin mereka sejak kecil dah buat jahat,tapi mana tahu dah besar jadi ustaz.Kan?

Yang gua nampak,membe-membe gua yang dulu liar jahat nakal,semuanya menjadi baik.Pengalaman lama mungkin mengajar mereka erti kehidupan.Mereka merasa awal,dan bila sekali buat jahat,kena tangkap,terus insaf.

Kalau yang kena kongkong,mereka nak buat perkara jahat tak dapat.Bila dah besar mula nak try benda-benda jahat.Dan jika orang dewasa yang buat jahat,mungkin terus masuk penjara kan?

Kalau budak kecik mungkin kena masuk sekolah henry gurney.Itu dah bagi iktibar pada mereka.Bila dah rasa masuk lokap insaf.Macam gua,dulu gua jahat.Masa kecik nakal,curi duit tabung masjid.Begini gini.

Sekarang mungkin gua dah tahu yang mana baik yang mana buruk.Tapi tak semua macam tu kan?Kan?Kan?Kan?Kan?

Lu?Masa kecik apa cerita?kena kongkong?Jaga-jaga tau.

Adios.

Sunday, August 21

Aku Benci Gila Orang Gemuk + Gedik.HikHik.

Selamat Berbuka bersama entry gua.Berbuka minda,jangan terbuka sangat,tutup sikit ye..

Orang gemuk kurang attraction.

Bila dah kurang attraction,mula bukaa majalah manggis untuk mencari tips-tips meningkatkan attraction.

Dalam majalah tu semuanya kaki kencing.Salah satu cara nak tingkatkan attraction adalah menggedik.

So si gemuk mula menggunakan cara tersebut untuk mendapatkan lebih perhatian dari mata-mata si lelaki.

Dalam kegedikan,diselitkan sedikit tips berbaju sendat dikatakan gedik.Pakai makeup tebal macam baby doll mata celik-celik dikatakan gedik.

So si gemuk mula tiru.Tiru punya tiru punya tiru.

Memang dapat perhatian,tapi attraction jenis negatif.Lagi lagi dari orang yang macam gua ni.Sudah tentu gua akan sumpah seranah sampai puas hati gua.Kalau boleh nak je gua maki depan-depan supaya sedar sikit.Tapi apakan daya,dia seorang kawan sekerja.Maki kang tak bertegur 3 hari pahala tergantung kan?

Takpela,anggap dia bukan kawan,maybe kalau gua tak tahan sangat gua akan maki last day gua kerja nanti,lepas tu takkan jumpa dah.Memang tak ingin pun gua nak jumpa budak gedik macam tu.KahKahKah.

Dia dapat attract pakwe dia supaya pujuk dia,tapi tolong la jangan menggedik depan gua.Gua terajang lu mau?

Satu lagi gua pikir,mungkin dia muda lagi,perlukan kasih dan sayang yang lebih.

Adios.Selamat berbuka di depan laptop ye.

Saturday, August 20

Surat Untuk Bos

Permohonan Untuk Berhenti Bekerja


1. Merujuk perkara di atas,saya dengan ini ingin memohon diberhentikan kerja dari Pasaraya Aktif.Saya harap pihak tuan dapat menerima permohonan ini.


2. Sebab musabab saya ingin berhenti ada dua.Satu sebab yang munasabah dan satu lagi sebab yang tidak munasabah.


3. Sebab yang munasabah mengapa saya ingin berhenti bekerja adalah kerana gaji pokok di sini rendah dan tidak dapat menampung perbelanjaan saya walaupun saya masih bujang.Walaupun ditambah dengan overtime,ia tetap tidak mencukupi untuk perbelanjaan seorang pelajar yang boros macam saya.Sebab lain saya memohon diberhentikan adalah kerana saya ingin menyambung semula pelajaran saya setelah tamat cuti semester.


4. Sebab yang tidak munasabah pula adalah,sejak saya bekerja di pasaraya ini,saya merasakan yang dosa saya semakin bertambah dan tidak pernah nak berkurang.Setiap hari tentu ada perkara yang saya akan mengata tidak kira mengata bos,supervisor atau orang atas.Pabila diri sudah tidak berpuas hati,tentu akan ada tohmahan dari belakang.Walaupun di depan pihak tuan mungkin saya kelihatan gembira bekerja,tetapi dalam tak siapa yang tahu.


5. Oleh itu saya berharap pihak tuan dapat memberi kerjasama supaya memberhentikan saya dari bekerja.Sekian terima kasih.


Yang Benar,


Saiful Bahari.


Sebenarnya,surat macam ni la yang gua nak hantar kat bos gua time nak berhenti nanti.Bukan ape,gua dah mintak nak berhenti 24hb ni tapi pihak atasan tak bagi.Gua rasa macam masuk 3line pulak,susah nak keluar kalau dah masuk.Ish ish ish.

So setelah hati gua panas gila,yela orang nak raya dia suh gua kerja.So gua nak bagi dia surat ini nanti,lu setuju tak?

Setuju?

Kehkehkehkeh.

Friday, August 19

Puasa Itu Sekadar....

Memandangkan bulan puasa masih belum tamat,aku pun ada ceramahnya untuk bulan puasa ni.Dalam jahat ada baiknya jugak aku ni,dalam syaitannya ada malaikatnya sikit-sikit kan.Jadi bila dah bulan puasa syaitan kena ikat so yang tinggal hanya malaikat-malaikat saja.

Walaupun mulut ni tetap mengata mengutuk walaupun syaitan tiada kan,tetap ada kebaikan,iaitu sentiasa beringat sebelum buat jahat di bulan puasa ni.Bulan lain gerenti kau takkan beringat,kan?

Aku kan kerja pasaraya,jadi bermacam karenah aku nampak.Walaupun kerja tidak lah seberat mana pun,tapi tetap tidak mahu berpuasa,sedangkan hanya orang yang bekerja kuat seperti buruh kasar diharuskan berbuka puasa.

Orang yang kerja kuat pun pikir dua tiga kali sebelum berbuka,nak berbuka ke idak ye?

Yang kerja dalam pasaraya ni,dalam aircond lagi,ingatkan lepak dalam office buat apa.Tapi makan.

So,bulan puasa tahun ini sekadar berpuasa di depan orang ramai.Sekadar menunjukkan sifat munafik.Tidak berpuasa tapi berlakon seperti seorang yang berpuasa.Tak munafik gitu?

Hipokrit sungguh.

Puasa itu juga sekadar menahan diri dari lapar dan dahaga.Bila depan depan,face to face,bukan main baik,pijak semut pun tak mati.Fuyoh.

Tapi bila belakang,kaw2 mengata orang,walaupun tahu dia sedang berpuasa.Kutuk mengutuk bos itu adalah perkara biasa.Sama macam gua jugak,puasa gua sekadar menahan lapar dan dahaga.Asyik-asyik kutuk bos,mana taknya,dah bos pun 2x5 langsung tak puasa.Cam haram.

Walaupun kerja yang dibuat tidaklah berat sangat.Masuk toilet cucuh api fuh fuh fuh.Bila aku masuk tandas aku bau Dunhill.Memang cam haram bos gua ni.Patut la pasaraya dah nak bankrup.ish ish ish.Mana pergi sifat mulia di bulan puasa,kat kereta pasang lagu nasyid.Lagu ingat mati semua tapi tak pernah nak ingat kat mati.

Aku pun gerun tengok orang macam ni.

Dan anak-anak buahnya boleh pulak tak puasa dan berbuka secara berjemaah.Letih itu bukan alasan untuk berbuka.Dan jangan salahkan puasa jika anda letih.Kalau tak puasa,letih jugak kan?

Itu semua cubaan.Baru cubaan sikit je korang dah tak tahan?Macam mana azab kubur azab neraka pulak nanti?

Allahualam.

Aku pun gerun.Gerun.Tambah geram.Grrr...

Adios.

Kesayangan Terbaru Gua

HAHA,gua dah janji kan petang ni ada kemunculan terbaru?

Tak baca entry semalam?Lantak kau la nak baca ke tak.Kan?

Memandangkan hari tu gua umumkan gua berhenti berblog,tapi mulai hari ini gua akan aktif kembali.Tapi takdela aktif 100% sebab gua masih kerja lagi maa.

Dengan kembalinya gua ke alam blog ni,gua harap takkan ada yang kecik hati dan touching bile kena bidas ok.

Dan gua nak persembahkan kesayangan terbaru gua.HAHAHA.


Ok nak layan new love kejap.HAHA

Chiao.

Kemunculan

Ehem..

Ape?

Kau nak ape?

Nak tengok post terbaru?

takde..

nak tahu apa kemunculan terbaru?

esok la..
Jangan lupa esok singgah sini ye.

Adios.

Thursday, August 11

Sebab Aku Nak Berhenti

Aku rasa baik aku berehat sepenuhnya,dari aku update sampah sampah macam entry yang lepas,baik aku simpan saja idea ni untuk di tulis dengan penuh gaya.Kalau aku tulis merepek,baik aku simpan dan tulis lain kali.

Juga,kalau aku tulis sampah,aku rasa aku telah bazirkan idea.Tajuk tu sebenarnya aku boleh tulis dengan tersusun,tapi disebabkan menulis di warung,aku terpaksa menyorok dan bila menulis sambil berborak,boleh buatkan idea lari dari otak.

Jadi seriously aku akan berhenti.

Jangan pujuk aku please.Buruk.

Aku Dah Bosan

Aku rasa aku dah bosan menulis,disebabkan selalu update blog di warung,so idea ni macam nak taknak je keluar,dan sudah tidak ramai yang datang singgah,paling tinggi pun 20 orang je datang melawat.Cerita tidak mendapat sambutan dan kurang menyengat,so aku umumkan yang aku akan....


Berhenti Berblog.

Sekian.

Jumpa lagi lain kali.

Beza Antara Orang Puasa Dan Tak Puasa

Orang Berpuasa
Sebelum berbuka,mereka nampak lesu dan tidak bermaya.
Selepas berbuka,mereka masih nampak letih kerana membalas dendam,makan melampaui batas.

Orang Tidak Berpuasa
Sebelum berbuka,mereka kelihatan segar,bertenaga dan boleh melakukan kerja berat.
Selepas berbuka,mereka masih bertenaga dan tidak letih.

Orang berpuasa ni lain,perlu menggunakan segala tenaga yang dikumpul sejak sahur sampai time berbuka pada maghrib,oleh itu,kerja yang boleh dilakukan adalah limit,ditambah sedikit dengan iman,gerenti boleh kawal hawa nafsu untuk tidak berbuka walaupun letih nak mampus.

Orang yang tidak berpuasa pulak,sahurnya jam 8 pagi,so tenaga yang mereka ada banyak,bila bekerja keras,mereka tetap akan letih tapi masih boleh minum air untuk menambah tenaga.Dan bila tiba waktu berbuka,mereka sekadar minum dan hisap rokok.Ini kerana,anda mesti sudah tahu kan?Mereka berbuka awal sejam dari orang lain,makanan sudah hadam.Dan perut sudah tidak buncit,dan boleh bekerja pada waktu malamnya.

Tapi jangan pulak fikir,bila berpuasa tidak boleh bekerja.Kena rehat.

Kerja kerja,puasa tetap puasa.

Dan jangan gunakan alasan kerja untuk tidak berpuasa.

Selalunya orang akan guna alasan sebegini untuk berbuka.

Jangan salahkan puasa.

Semuanya terpulang pada iman nak kawal hawa nafsu.Tak kira la hawa nafsu terhadap makanan atau pada wanita.

Jangan pandang lama-lama,nanti kurang pahala puasa yee.

adios.

Tuesday, August 9

Anuar Ibrahim dan Saiful Bukhari

Masa mula-mula masuk kerja,gua kena interview dengan bos,dan gua telah bawak sorang membe gua bernama Anuar.

Bos : Hah,Saiful,mau kerja ka?
Gua : Mestila mau kerja,mau kongsi sama itu saham.HAHA.
Bos : Bape orang nak masuk kerja ni?
Gua : Saya dan sorang lagi membe saya.Boleh?
Bos : Boleh saja.Membe awak ape nama?
Gua : Anuar.

Tiba-tiba..suasana diam seketika.

Bos : Eh,dia ke yang bahan awak ikut belakang tu?
Gua : Ape ni bos?Tak faham..

Bos : Membe awak tu Anuar Ibrahim,awak Saiful Bukhari.Betul ke perkara itu terjadi?
Gua : Celaka punya bos.(Cakap dalam hati)

Gua tersengih saja.Layan jela ape bos kata.

Cerita Pasaraya

Baru sehari berpuasa,sudah pasang lagu raya.Sampai sekarang gua sudah mual dengar lagu raya.Sebab gua punya bos sama konco-konconya sudah pasang lagu raya sejak awal ramadhan lagi.

Semua lagu gua dah boleh hafal.sekarang sudah 9 Ramadhan,gua dah hafal semua lagu raya.

Semua angkara bos.

Ada pakcik yang masuk pasaraya berkata,

"Ah,baru puasa sehari dah nak raya dah?"

"Koya betul la pasaraya ni,baru sehari puasa dah pasang lagu raya."

"Ceh,lambat lagi raya la weh."

Gua terpaksa senyum simpulan bahasa.

Mungkin bila dah dekat raya gua rasa gua muntah dah dengar lagu raya.Aiya. 

Selamat Hari Raya,Aidilfitri Mulia,Kepada muslimin muslimat,semoga berbahgia.Maaf zahir dan batin.Halal Makan dan minum.

Adios.

Monday, August 8

Budak-Budak Empunya Minda

Aku beberapa minggu yang lepas-lepas,ada terbaca pasal budak yang bajet hebat bila duduk kL.Bangga dengan kehidupan kat kL.Membe aku pun yang dari kampung masuk kL pun rasa macam kL tu sesak gila,susah bernafas katanya.
Tapi budak ni bangga duduk kL ada menara kembar,ada air pancut belakang rumah,ada patung buddha tepi jalan.Mereka bangga.

Dan mereka katakan yang kawasan kampung atau kawasan selain kL itu lapuk dan rasa kawasan selain kL itu tak best.

Dulu,aku pernah tulis pasal bestnya bila duduk kawasan kampung.Kau nak baca?Cari sendiri la.Aku malas nak kasi link,sebab aku pun kesuntukan masa.Sebab tula entry aku pendek-pendek je.Kejar masa.
Yelah,kerja pasaraya ni takde life.Takpe,cukup bulan aku berhenti kerja aku fokus pada blog dan pelajaran pulak.Tapi aku rasa aku akan lebih fokus pada blog.

Sebab tu aku kata aku bercuti.

Ok.

Fokus pada tajuk tadi,orang yang duduk kL memang la bangga dengan kawasan sendiri.Orang kampung pula akan kata kampung lagi best,sebab dah biasa dengan keadaan dan suasana di kampung.Biasa sangat dah panjat-panjat pokok ni.

Orang kL nak panjat ape?Panjat KLCC?Haha.

Kang kena tangkap pulak,spiderman malaya katakan.

Setiap tempat ada kelebihan dan keistimewaan sendiri la bro.Ada jugak lemah nya.Jangan bangga dengan kawasan sendiri jika belum merantau satu Malaysia.

Bila duduk kL la kan,orang kampung boleh lepak-lepak tepi KLCC kat air pancut ke?

Ayat budak-budak mentah.

Orang kampung balas,ah kitorang ada air terjun.Boleh mandi.Hang boleh mandi ka?

Kena sedas.

Selalunya budak-budak yang baru nak naik ni cakap macam ni,bangga dengan kL.Sebab tak pernah keluar dari kL yang sesak.Mungkin tak pernah sesak,sebab jalan kaki.Dengan awek pulak tu.Pegang tangan pulak tu.Tu yang syok sangat tu kan?

Kalau kat kampung jalan-jalan kat air terjun,kena tangkap basah kawen terus la.Kan?

Lihat sendiri.Ada kelebihan dan kekurangan tersendiri kan?

Kalau duduk kampung,maksiat mungkin kurang.Kalau ada pun maksiat terselindung.
Kalau duduk kL,maksiat terang-terang.

Jangan kau nak kata biar tunjuk kat orang,janji tak nyorok.

Gila ape tunjuk kat orang?Lagi-lagi bulan puasa ni.

Haish.

Dunia dunia.

Gelisah sementara,
Manipulasi antara kita,
dan bencana yang melanda,
Generasiku menjadi mangsa.

Adios.

p/s:layan lagu bunkface - dunia sikit.kehkeh.

Sunday, August 7

Tangisan Marhanis

Orang kata tangisan si wanita boleh mencairkan hati si lelaki.Memang selalu macam tu la.Sebab orang lelaki ni walaupun hati batu,tetap ada tisu walaupun sekeping dalam hati.Tak kisah la tu.

Tapi kalau si perempuan menangis melalak sebab seorang lelaki,aku rasa macam nak terajang saja kasi dia diam sambil lebam-lebam.Biar koma di hospital,aman jugak dunia.

Aku rasa kalau sebab sorang lelaki yang kau sayang gila-gila,tak perlu kau nak nangis seperti hilang dunia,seperti malaikat maut tarik nyawa kau.

Kalau betul-betul malaikat maut tarik nyawa kau,itu baru kau perlu menangis teresak-esak.

Sebab lelaki?

Tak perlu aku rasa.

Sebab menambahkan pedih di hati.

Walaupun sayang,kau pergi la ambil sebijik bantal,tutup muka,nangis la puas-puas.Jangan tarik bantal lemaskan diri sudah.
Jangan gantung kepala kat kipas sudah.Seksa mayat kau sendiri.

Walaupun cinta tu buta,tapi aku rasa kau tak perlu butakan diri sendiri.Sebab mata kau yang cantik itu ada orang laki lain yang inginkan kau.

Baik kau cari yang betul-betul nak jadikan kau bini.

So,kesimpulan dari aku,cari pakwe pada usia bila kau rasa kau dah tak tahan nak kahwin,rasa gatal melebih time tu la baru la kau wajib cari laki untuk dibuat suami.

Kan?

Saturday, August 6

eh?

Terima kasih kepada yang setia menyokong Sembang Kemas.

Gua doakan anda semua sihat sejahtera dan selamat enjoy di sini.

Datang jangan tak datang selalu.

ok bye.

Sejuta terima kasih.

Thursday, August 4

Makwe Demand Adapt Dengan Sikap Pakwe Syaitan.

Selamat.

Ini bukan verita awek demand tinggi-tinggi nak Ipod nak Galaxy Tab,tapi ini pasal awek demand nak pakwe yang macam ni macam tu.Macam ni macam tu yang macam mana tu??

Nak pakwe yang tidak merokok,nak pakwe sikap yang malaikat.Perfect.Nak pakwe yang baik dan kurang sifat syaitan nya.Walaupun sekadar pakwe,bukan nak buat laki.Itu yang perempuan nak.Selalu yang aku jumpa,seorang awek nak pakwenya tidak merokok.Dan kebanyakan laki merokok.

Itu sebelum bercouple.

Tapi setelah bercouple,semua sifat itu si makwe boleh terima.Macam ni la,aku kasi dialog sikit yek.

Minah : Ehm,awak nak ngorat saya ye?

Abu : Yela,takkan nak ngorat mak awak pulak kan kan kan? (sambil menjelirkan lidah gaya anjing)

Minah : oh nak ngorat saya,tapi ada syarat.Awak ni merokok tak?

Abu : Emm,mestila merokok,nape?

Minah : Awak ni merempit tak?

Abu : Emm kadang-kadang saya menang.

Minah : Awak,kalau nak ngorat saya awak kena berhenti semua benda tu.Tak baik tau.Awak ni jahat.Biar saya ubah awak.

Abu : Tak kisah,asalkan saya dapat awak.hikhik.

Konon-kononnya,Abu berhenti merokok,dan sudah tidak merempit.Dan hati Minah sudah terpaut pada Abu.Lalu mereka bercouple.Tapi untuk sementara.Tak lama tu dia merokok dan merempit semula.Tapi tidak pulak si Minah nak memutuskan hubungan dengan Abu kan?

Kiranya si awek sudah adapt dengan si pakwe kan?

Mereka tetap bercouple dan berbahagia.Tapi tidak sampai ke anak cucu.Ini kerana mungkin percintaan mereka hanya separuh jalan dan tidak ada jodoh.Anak tu ada,tapi anak luar nikah.Sudah dibuang.Kejam Abu.

Yang aku nak tekankan kat sini,si makwe sebenarnya sekadar demand sekejap je.Demand tu tetap demand tapi setelah jadi pakwe,segala keinginan itu dibuang.Bukan si lelaki yang menjadi malaikat,tetapi si perempuan yang makin menjadi syaitan.

Dan aku nak tekankan yang sikap itu boleh di adapt dan selalunya orang akan cepat adapt dengan benda atau sesuatu yang mereka sayang.Macam makwe yang sayangkan pakwe sifat macam setan.Walaupun pada mulanya mahu menjadikan si pakwe malaikat,tapi akhirnya terbalik.

So,pada lelaki juga,jika inginkan seorang wanita,cermin diri dulu.Tengok kau tu cukup bagus ke nak jadi teman sehidup dengan si makwe.

Si perempuan pula,janganla pula asyik nak si lelaki yang perfect.Jangan mintak sesuatu yang tidak pasti.Dan pastikan jangan terlalu memilih.Takut jadi andartu je.

Heyhey.Peace.

Adios.