Friday, September 30

Sifat Huduh Ini Ada Pada Seorang Lelaki

Aku terus menulis entry ni setelah aku ternampak satu kejadian di facebook.Bukan nak kutuk lelaki la,sebab aku pun lelaki.Tapi lelaki ni ada satu sifat.Iaitu sifat memuji perempuan yang cantik dan mengutuk perempuan yang huduh.

Dekat facebook,aku secara tak langsung terbaca komen-komen,yela kan sekarang facebook dah canggih,so makin senang orang nak stalk kan?So aku terbaca la satu komen kat gambar seorang perempuan ni.

Komennya berbunyi agak kasar sikit.

"oh siti,ko dah makin lawa dah ye sekarang?Dulu takdela lawa sangat."

Memang kasar kan?
Sebab statement tersebut akan membuatkan si perempuan sebak kot.Dan kita dapat lihat,lelaki jenis ni seorang lelaki yang memilih.

Alah,time orang tu huduh taknak pulak kau tegur,tapi bila dah lawa gila babi baru kau nak tegur?Nampak sangat,sebab ayat dia terlalu obvious dan keterlaluan la jugak.

Nak bergurau?Hohohohohotak kau nak bergurau.Sebab tiada tanda-tanda nak bergurau.Kalau bergurau pun agak-agak la der.

Nampak kan sifat huduh lelaki yang macam ni?Hanya pilih yang lawa-lawa.Lagipun aku tengok gambar perempuan tu macam edit photoshop je.

Ek?

Adios.

Wednesday, September 28

Klimaks

Dah lama rasanya aku tak menulis perkara yang serius kat sini,bila menulis perkara yang serius gerenti ramai yang datang baca.Itu adalah satu strategi nak tarik pembaca.Mungkin lu orang semua tertanya tanya,mana author SK??Tertunggu tunggu entry sengat dari aku?

"Abang besar sudah keluar,gua ingat u sudah mampus"
"Wei gua belum mampus lagi selagi choki-choki gua belum habis"

Tapi aku rasa sengat aku dah makin kurang,dah tak menyengat.Ini mungkin sebab aku seorang yang malas nak update blog.Ya memang aku malas.Tolong updatekan boleh?

Cukup dengan introduksi,aku nak teruskan dengan cerita cinta antara dua pasangan sejoli.Yang pada mulanya bercinta berbunga bunga,tapi apakan daya,kerana manusia mempunyai sifat bosan.Cinta akhirnya terkubur.

Peringkat awal percintaan tu aku panggil peringkat klimaks.Kenapa?Selalunya klimaks ni macam tengah nak ending kan?Tapi kalau cerita tentang cinta,klimaksnya di hadapan,maksudnya pada awal-awal bercinta.Mungkin juga klimaks boleh terjadi pada masa akan datang,itu kalau ada jodoh.

Klimaks Permulaan - Pada peringkat ini,masa bercinta memang menarik gila gila nak mampus.Semua manusia begitu,sama ada lelaki atau perempuan.Tapi jantina yang paling gembira time ni adalah lelaki.Kerana katanya challenging.Yea,sungguh mencabar untuk mengurat seorang gadis.Kerana cabaran tersebut,si lelaki berasa sungguh seronok.Bukan untuk mainkan perasaan si gadis,tetapi sendiri mau ingat la,time perempuan kena ngorat gerenti jual mahal.Lelaki tercabar,maka pelbagai cara digunakan,abis duit kredit topup semata-mata nak call si gadis.Yang aku percaya,si gadis akan mula terpikat pada si lelaki jika si lelaki tersebut gentle dengan terus call dia.Dan bila sudah menjadi pasangan,aura cabaran semakin kurang,masa mula-mula nak dapatkan si gadis,si lelaki memang sanggup berhabis duit untuk si perempuan.Dan bila dah dapat,nak text pun malas.Kan?Inilah dia yang aku kategorikan sebagai klimaks permulaan percintaan.

Klimaks Pengakhiran - Ini terjadi pada pasangan yang betul-betul serius.Jika ianya cinta monyet,jangan harap nak dapat klimaks pengakhiran seperti ni.Apa yang terjadi pada klimaks pengakhiran ini?Iaitu,perkahwinan secara sah,bersanding bersama di pelamin.Jika sekadar bertunang,itu aku tak kategorikan dalam klimaks ini.Bila dah berkahwin,sudah tentu rasa tanggungjawab ada pada diri masing-masing.Walaupun dah bosan dengan si isteri,si lelaki perlu menolak rasa bosan tersebut.Si isteri pula haruslah menggoda si suami,dan taat pada si suami.Syurga seorang isteri terletak pada si suami.Dan klimaks penutupnya adalah sama-sama masuk ke Syurga.

Tapi...

Jika cinta kamu semua sekadar cinta monyet,sekadar nak bersuka-suka dan ada kawan perempuan,ko takkan mencapai tahap klimaks yang terakhir tersebut.Tapi kau akan dapat klimaks pengakhiran yang menyedihkan.

Mungkin,
Rasa sedih kerana ditinggalkan.

Mungkin,
Rasa sedih kerana telah dipergunakan oleh si lelaki yang mempunyai hawa nafsu yang tinggi.

Mungkin,
Anda tak sempat mendirikan rumah tangga.

Jodoh pertemuan,ajal maut semua di tangan Tuhan yang satu.Hanya Dia yang tahu siapa jodoh kita.Kita takkan dapat cipta mesin masa untuk pergi melihat siapa isteri atau suami kita.Kerana itu semua telah melanggar kuasa tuhan yang satu.

Dan jika nak kekalkan perhubungan,sikap bertolak ansur,percaya satu sama lain,ambil berat,dan semua sifat positif perlu ada pada pasangan.Dan nescaya,anda akan dapat mencapai ketiga-tiga nikmat klimaks percintaan sejati.

Adios.

Tuesday, September 27

Dah Setahun Lebih Berblog?

Actually perkara ni dah lama dah terjadi,anniversary dah lepas,konon konon la anniversary.Bukan dengan awek pun,dengan blog je.Mengikut kalendar kaum mayan,gua dah ada blog sejak september 2009,its mean dah dua tahun lebih gua ada blog.

Tapi bila gua kira-kira balik guna kalendar hijrah,gua rasa baru setahun gua aktif berblog,setahun membazir kat alam maya ni dan selepas setahun tu baru nak aktif.Kenapa?

Alah,sebab dulu takde advertisement,takde income,tapi sekarang ada income,orang berkejar-kejar nak buat blog,demn!

Ya,dah setahun gua berblog.Tapi pelik,apa pasal follower rendah?Tak cecah seribu?Apasal?Apasal tak pernah nak dapat income seperti blogger blogger lain yang katanya pendapatan kasar sebulan mencecah RM10,000.Tu maksimum,paling minima,RM1000 sebulan.Apa pasal gua tidak begitu?

Orang lain buat blog 3 bulan je dah income naik.Gua ni yang setahun sudah tapi RM50 belum pernah nak cicah.Cilaka.Pilih kasih ye?

Tak sebenarnya,dia sebenarnya mengikut kemampuan si penulis.Kalau rajin update,rajin promote,rajin berkawan,semuanya rajin,tentulah follower boleh cecah beriban,duit poket tak yah mintak kat makbapak dah.

Tapi gua taknak semua tu,follower?Sekadar yang mampu ikut,ikut la.Ikut belakang gua sekali gua kentut lari 2 orang follower.Kan?Gua sebenarnya bukan tak rajin nak update,rajin tu sifat yang keluar masa mula-mula buat blog je.Lama-lama malas jugak.Bukan apa,banyak lagi kerja lain nak buat.Kan?

Terperap dalam bilik tulis entry,orang ajak makan kau tolak tepi.Memang penulis berwibawa.Memang berwibawa sungguh.

Ketepikan membe semata-mata nak duduk mengadap laptop tulis entry.Gua takde masa nak mengadap laptop 24jam.Banyak lagi kerja gua boleh buat.

Mengadap laptop sampai lupa jaga kesihatan,orang petang-petang bersukan,main bola semua,kau duduk dalam bilik mengadap laptop tulis entry.Konon cari duit?Kalau ye la duit kau dapat,tapi kalau sakit?Tarak guna maa.Duit terbang,sakit mendatang.

Itulah,gua bukan taknak mengadap laptop tulis entry,tapi gua dengan cara gua,lu dengan cara lu.Kalau bukan kerana bapak tiri lu,lu takkan berada di tempat lu ni sekarang.

Blog gua sekadar blog underdog,gua pegang kata-kata gua ni.Sape lagi mau pegang?

Sory bro,choki-choki sudah abis bro.

Btw,Happy Belated Bufday to Sembang Kemas.

ADios.

Sunday, September 25

Menjengkelkan.

Oh.

Setelah beberapa hari menyepi,kali ni gua tidak disorok,cuma gua yang menyorok.Kerna terpaksa.

Blog ditinggalkan kosong,kononnya dulu-dulu masa mula-mula ada blog beriya-iya update sehari 60 entry.Tapi tidak kali ini.Sungguh menyedihkan.Mungkin kerna gua kekurangan idea.Tapi itu faktor yang kedua.

Faktor yang pertama yang menyebabkan gua sepi tanpa berita adalah kerana gua susah nak dapat wifi.Bayar yuran pergh beriban-riban,tapi perkhidmatan wifi tiada.Nak salahkan siapa?Pihak universiti?

Memang menyedihkan,dan menjengkelkan.

Nak tengok macam mana gua boleh online?

Tara

......
......
......
......
......
......
......
......
......
......
......

katil di lantai,kerusi di atas katil,dan laptop di atas kerusi.baru dapat wifi.

 Sungguh what the hell.

Sedih!

Wednesday, September 21

Tanda-Tanda Seseorang Itu Bodoh

Sebenarnya,tajuk ni aku nak masukkan ke dalam edisi pakwe makwe,sebab boleh kaitkan dengan kisah percintaan,sebab bila bercinta ni,ramai orang jadi bodoh.Kenapa jadi bodoh?Sendiri mau ingat la,makan tanggung berak cangkung.

Heh.

Merapik.

Biasanya orang selalu cakap,perempuan la yang paling pandai,paling cerdik,buat kerja sekolah semua dapat A+ tambah bintang bintang cikgu bagi.Pastu tayang kat satu kelas.Bila dah besar,cerdik tu memang,rajin tu ye,bijak tu ye,tapi semuanya bijak dalam alam pelajaran,tapi mereka bodoh dalam kehidupan.

Juga kepada lelaki,mereka mungkin genius masa kecik-kecik,umur 3 tahun dah pandai baca paper,itu dah tak menjadi masalah pada zaman sekarang.Masa kecik genius,bila besar biol.Bijak dalam pelajaran jugak mungkin,tapi bodoh dalam kehidupan jugak.Sama macam perempuan,baik jadi perempondan.

Tapi tak semua jadi bodoh,hanya mereka yang kurang ambil pengajaran (kurang ajar) terhadap perkara lepas je yang masih bodoh.Sentiasa melakukan perkara yang sama.Contoh lah aku bagi senang sikit korang nak imagine la kan..contoh orang yang bodoh..

Perempuan
-Ikut cakap pakwe,yang kes ni terdiri dalam kategori percintaan 2 segi,bukan percintaan di segi kolej ok.Si perempuan terlalu taksub dengan pakwe nya lalu ikut semua kata-kata si pakwe.Macam lembu dicucuk hidung,ikut je semua yang disuruh.Bila pakwe kata jangan berkawan dengan membe laki sekelas.Terus dia tak berkawan.Bila pakwe suruh telanjang,dia berbogel.Terus kena 'makan'.Tapi selepas itu aku tak tahu apa terjadi,mungkin insaf mungkin tidak.Kalau masih tidak insaf,itu bodoh gila namanya.

Lelaki
-Masalah di atas,kita tak boleh nak salahkan perempuan,sebab nanti kau orang cakap,aku ni asyik tembak perempuan je,tapi kalau aku tembak lelaki korang cakap aku anti lelaki pulak kan?So dua-dua salah,padan muka.Si lelaki ni memang bodoh,kalau yang jenis nerd tu mungkin lepas 'tembak dalam' dan mengakibatkan perempuan mengandung,mungkin gelabah dan terus berkahwin.Tapi kalau bagi puak lelaki yang macam KL Gangster tu,aku rasa,mungkin dia selalu mengamalkan peribahasa ini "Habis madu sepah dibuang".Ditinggal kan di tepi jalan.Ini memang lelaki bodoh gila babi.

Ini semua berkait,selepas si perempuan ditinggalkan atau di'akikah'kan beramai-ramai mungkin selepas itu sudah insaf,atau mungkin juga telah mati.Kau mana tahu apa akan jadi pada masa hadapan.Kan?

Jadi,aku rasa lebih baik korang bersikap lebih pandai dan lebih bijak bukan saja dalam pelajaran,tapi juga dalam kehidupan,tapi jangan pulak kau bijak menipu orang,silap haribulan gua panggil 3 paku tangkap sama lu.Mahu?

Adios.

Monday, September 19

Edisi Pakwe Makwe #2: Lelaki Gampang

Bertemu kembali kita dengan Edisi Pakwe Makwe bahagian ke 2,kali ni dengan tajuk masalah yang dihadapi oleh kawan pasangan.Setelah lama aku diam,aku nak ceritakan masalah seperti ni.Kiranya pasangan couple ni boleh menyebabkan rakan-rakan mereka terasa semburan air liur pasangan tersebut.Kononnya tempias la ye.

Macam ni ceritanya,

Pasangan bercinta ni baru saja bersayang-sayangan,kira baru lagi la bercinta.Ini bagi aku,aku kategorikan sebagai cinta monyet,sebab aku macam dah boleh tengok future for this couple.Mereka bercinta aman damai,tetapi sikap si lelaki ini yang macam gampang,bercouple dah macam berbini.Nak kongkong si perempuan kaw-kaw punya.Pegi sana tanya pergi sini tanya.Kalau tanya sikit-sikit takpela,nampak sikit macam caring,kan?

Ini tidak,sampaikan handphone nak tukar-tukar,takut si awek text lelaki lain.Text laki lain takpe,asalkan laki yang dia text tu pun dah ada awek.Itu dikira text dengan member.Mungkin si lelaki tersebut masih tidak baca blog gua kot,ala yang pasal 

Edisi Pakwe Makwe #1 : Oh Kau SMS Lelaki Lain Takpe Pulak Kan?


Kau tanya la diri sendiri,kalau kau yakin awek kau sayang kau,dia takkan tinggalkan kau.Kalau tak,dah lama dia blah.Dan bila si awek ni text dengan member laki dia ni,dia marah,terus main tukar tukar fon.Bila si awek ni chat dengan member laki dia ni kat fb,terus mintak password si awek dan block si member laki ni.

Member si laki ternganga,eh apesal kau block aku pulak ni?Kau dah taknak kawan dengan aku dah ke?

Dia ingat si membe laki dia ni adik-adik dia?

Sesuka hati dia taknak bagi si awek dia ni berkawan?Dan aku rasa dalam masa setahun dua,si awek gerenti dah takde kawan lelaki dah,sebab abis semua kawan lelaki di block oleh si pakwenya.Bangang ape si pakwe macam tu?Lain cerita la kalau itu bini kau?

Dan tak pasal-pasal,kau dah buat member laki awek kau tu benci sama awek kau.Ada faham?Sape tak benci kalau nama masuk dalam blocklist.

Nak salahkan si lelaki takleh jugak,si perempuan pun dah macam lembu kena cucuk hidung.Ikut je kata si lelaki,kalau si lelaki cakap,bagi body u kat i jela ye,jangan kasi laki lain boleh?Ikut jela ye?

Dan kalau aku nak kasi pandangan pasal pasangan tu,aku rasa tak lama nanti si awek mula fedup dan mual dengan sikap si lelaki,si awek akan tinggalkan si pakwe.Baru dia tahu langit tinggi rendah.Tapi time tu mungkin si awek sudah takda dara untuk dihidangkan kepada suami kelak.

Maybe...

Aku pun ada awek,dan aku tak kongkong pun awek aku nak text laki lain ke,cuma aku taknak dia keluar dengan lelaki lain je,itu dah melampau,nak kena tapau.Dan aku harap,kepada semua lelaki,jangan tunjuk perangai bangang kau tu la,belajar tinggi-tinggi,kes ni pun kau takleh nak handle ape cer?

Budak yang cari makan lepas SPM pun lagi pandai dari kau,cari duit terus kahwin,time tu la baru boleh kawal sikit bini kau.Jangan nak kawal masa bercouple,sebab belum tentu dia tu jadi bini kau.Jodoh di tangan Tuhan,bukan di tangan Bapak.

Adios.


Saturday, September 17

Semalam

Minggu pertama di universiti,memang meletihkan dan memenatkan otak gua,gua sampai dah sakit otak dah meng'add' dan meng'drop' subjek.Macam celaka,susah nak jumpa lecturer semua,semua dah lari cuti awal hari Khamis,yela Jumaat kan cuti.Gua kerahkan semua tenaga semampu yang boleh,gua rasa kalau hari-hari gua macam tu gerenti gua kurus + six pack.Bukan six fat ok.

Dan memandangkan gua telah memenatkan badan pada hari Khamis,terus kerajaan bagi cuti hari Jumaat,untung gua kan?

Jadi hari Jumaat gua telah menghabiskan masa untuk jalan-jalan bersama-sama rakan-rakan.Jalan petang lepas Jumaat.Pergi Persada,gua bersama Dzarief The Freak Show,dan rakan-rakan yang lain.Kat sana ada IT Fair.So gua mesti kena pergi,walaupun tak beli ape-ape.Rambang mata.Hasrat nak beli headphone besar gedabak tapi belek-belek dompet,eh apesal takde duit?

Sendiri paham lah kan.Gua bukan orang senang.

So,hasrat terus tenggelam seperti tenggelam nya jasad ke dalam kubur,sedih.Nak makan pun terpaksa mintak pada mak bapak.Kesian mereka.Takpe,gua fikir secara positif.Boleh la gua diet kan?

Lepas ke Persada,gua teruskan perjalanan bersama rakan-rakan ke Jusco Bukit Indah pulak.Maafla takda gambar,sebab gua ni bukan camwhore nak mencapub dalam blog sambil memuncungkan mulut.Serius gua segan di depan camera,maybe sebab gua ni tak hensem kot.Watever la.

Macam biasa,Jusco menjual barang-barang berharga,semuanya berharga,lagi-lagi bila masuk Brand Outlet dan Padini.Dah la gua malas nak cerita panjang,kang lu orang semua terliur pulak gua tak tahu.Jadi tak perlu gua nak cerita.

Bila dah enjoy ni,terus lupa pasal pelajaran sebentar,kurang sikit stress gua pasal akademik semua benda kejadah tu.Feel free kejap.Nasib baik dapat cuti 3 hari minggu ni.Kalau tiap minggu macam ni kan best,boleh lepak je,takyah kalut fikir pasal pelajaran.

Sape nak sambung pelajaran?Lu?Gua rasa dah letih belajar.Tapi apakan daya,perkara ni je gua mampu buat.

Adios.

Friday, September 16

Maafkanku Sayangku

Lama menyepi ye dak?Yela gua masih lagi trauma dengan kes yang terjadi pada diri gua haritu.Alah kes tutututu,masih trauma sehinggakan mood untuk bersembang bersama kesayanganku di sini masih tiada.Aduh!

Gua bukan sengaja tinggalkan kesayanganku keseorangan,tetapi keadaan tidak mengizinkan kita bersama.Ini kerana internet di dalam kawasan bilik gua sungguh laju-laju gila babi belon.Macam gampang speed dia,nak bukak facebook pun tunggu setengah jam.

Sebab tula gua masih hilang,kali ni bukan dengan cara mistik,tapi cara realiti.HEHE

Mungkin esok-esok gua akan mula menulis dengan idea idea gua,sebab gua tengok internet macam dah stable dah,dah boleh main internet ni dah kira ok.

Banyak lagi luahan gua nak kasi kat lu orang semua,banyak lagi idea gua,tapi disebabkan gua malas dan sibuk,jadi gua postpone entry seterusnya lagi.

Maafkanku Sayangku.

Adios.

Tuesday, September 13

Misteri Kehilangan Author Sembang Kemas

11 September,bersamaan dengan hari mengingati peristiwa pengeboman WTC oleh dua buah kapal terbang.11 September 2011 juga merupakan hari kehilangan penulis Sembang Kemas.Kehilangan beliau merupakan satu kisah yang misteri tetapi benar belaka.Beliau mula tidak memunculkan diri di kampungnya iaitu Maran,Pahang.

Setelah 3 hari kehilangannya,beliau muncul kembali,tetapi beliau dijumpai di tempat berlainan,iaitu di Skudai,Johor Bahru.Ajaib sungguh kehilangannya,adakah beliau di tangkap puteri bunian?Atau makhluk syaitan?

Sama-sama kita saksikan petikan dari beliau setelah 3 hari menghilangkan diri.

Sebenarnya,sebenar-benarnya la,saya tak hilang pun,saya cuma dibawa oleh 2 orang pemandu ke sebuah tempat,tiba-tiba saya buka mata,saya sudah ada di Johor Bahru,saya pun tak tahu apa sudah terjadi dan mengapa mereka membawa saya ke sini.Tak lama lepas tu saya bertanya pada pemandu,ke mana dia mahu bawa saya.Dan dengan spontannya dia menjawab,woi kau tu kena balik U la sambung belajar,dah bape bulan ko cuti?Kau nak tambah cuti ke?Hotak kau,dah dah pergi masuk UTM tu.

Setelah tiba di UTM saya terus masuk ke bilik seperti yang diarahkan oleh pihak atasan,lihatlah bilik saya yang saya rasa sungguh selesa,

yang penting tengok laptop baru

serius sungguh semak jangan komplain

sukahati aku nak buat apa kan?

KehKehKeh..nak jumpa gua?Mai L28-117 la,KTHO.

Adios.

p/s:bajet pemberita.

Saturday, September 10

Cara Tarik Orang Follow Ko.

Senang je nak tarik orang follow blog lu,senang nak mampus,gua pun guna cara ni.Dulu gua buat endah tak endah benda ni tapi bila gua rasa reputasi menurun,gua mula gelabah cari follower baru,kalau follower 300 belum tentu 300 tu yang datang blog lu kan?

Mungkin just 100 je,maksima dah tu.

Tapi bila ramai follow,makin tinggi probability pembaca yang akan datang kan?Senang je benda ni.

Letak widget follower tu tinggi tinggi,atas-atas,jangan letak bawah bawah.Nanti orang tak nampak,masa cuti 4 bulan hari tu gua letak bawah,so tak ramai yang follow,bila letak atas,orang senang,malas nak turun baca isi pun takpe,lantak kau lah.

Janji dapat UV suda.

adios.

p/s:esok balik UTM,gerak dari Kuantan 10 pagi,sampai maybe 4 petang,sape mahu ambik gua?

Edisi Pakwe Makwe #1 : Oh Kau SMS Lelaki Lain Takpe Pulak Kan?

Oh,aku nak bagitahu,kat blog aku lepas lepas ni ada Edisi Pakwe Makwe,menceritakan tentang masalah yang berlaku di antara pakwe dan makwe.Pasangan bercinta,selalunya mereka yang bercinta ni selalu bergaduh.Jadi,aku mula keluarkan edisi pakwe makwe setelah aku rasa aku punya otak asyik fikir masalah pasangan.

Jadi untuk permulaan ini,iaitu Edisi Pakwe Makwe #1,dengan tajuk 

"Oh Kau SMS Lelaki Lain Takpe Pulak Kan?"

Aku tengok,ramai pasangan yang bergaduh disebabkan hal begini.Hal yang walaupun remeh tapi kadang-kadang boleh jadi serius.Aku nampak dari membe aku sendiri la,dia ni ada kawan perempuan,perempuan tu dah ada pakwe,tapi dia tetap SMS membe aku tu.Aku tak tahu ape ayat membe aku guna ni,tapi perempuan tersebut selalu berbalah kerana si perempuan kantoi SMS dengan membe aku ni.

Lalu si lelaki mula start SMS perempuan lain,pastu bila si perempuan ni dapat tahu yang pakwenya SMS perempuan lain,haruslah dia marah.Yela jeles.Dah berbalah lagi.Dan si lelaki mula mengeluarkan kata-kata hikmat "Oh kau sms laki lain takpe pulak?".

Gerenti si perempuan terdiam membisu.

Dalam hal ni korang rasa siapa yang patut dipersalahkan?

Mengikut pandangan aku la,korang punya pandangan sila tulis di ruangan komen,kita tak boleh menyalahkan sebelah pihak je.Mesti si lelaki geram bila si perempuan sms laki lain,tapi dia tidak perlu mengambil tindakan dengan buat benda yang sama kan?Dia patut cari solusi untuk menyelesaikan masalah mereka.Mungkin si lelaki tidak mengambil perhatian terhadap aweknya.Kurang kasih sayang,si awek mula menagih kasih sayang dari lelaki lain.Memang.

Nak tahu kenapa si perempuan sms lelaki lain?Sebab si perempuan rasa bosan,kalau sms dengan pakwenya,apa yang mereka akan borakkan?

perempuan : Eh watpe tu?hikhik
lelaki : Makan nasik.
perempuan : nak sikit.
lelaki : Mehla sini I suap.
perempuan : dah berak?
lelaki : Eh tengah makan macammane boleh berak pulak?

Kita boleh tengok sendiri,kalau hari hari sms dengan pakwe macam ni korang tak rasa bosan ke?Bosan kan kan kan?

Sebab tu sms dengan lelaki lain iaitu kawan adalah lagi best,sebabnya,boleh HUHAHUHA.Lebih enjoy.Lebih rapat,rasa lebih dekat.Rasa macam kawan baik.Tapi bila kawan baik jadi awek,memang tak best.Sebab masing-masing akan mula control cara komunikasi,lebih segan dan jiwang.

Aku rasa,pihak lelaki haruslah berubah.Jangan buat awek kau tu bosan dengan kau.Kau jangan jadi pakwe semata-mata,jadilah kawan rapat dia,jadilah ibubapa dia.Jangan jadi suami dia jika belum diakad.Serius aku pancung.

Dan aku tengok pasangan yang enjoy adalah pasangan yang menggunakan kata nama "aku kau" dengan awek dia.Macam gua.HAHAHA.

Serius,kalau kau guna sayang abang sayang abang,kau berani nak shout kuat kuat kat Mid Valley?Kat Time Square?

Jadi si pakwe,jangan kasi lu punya awek bosan,kalau taknak awek lu tinggalkan lu.So jadilah kawan,ibu,bapa kepada awek lu.Ok?Bapak tak makan anak dia tau,jangan sekali kali nak makan awek lu.Kahwin dulu.

Aidos.

Friday, September 9

Kau Paling Tua,Kau lah yang Buat!!

Salam Jumaat,kepada lelaki cepat-cepat lah bersiap untuk ke masjid.Aku?Masjid besar sebelah rumah,jam 1 nanti aku bersiap.Harap masjid je sebelah,pergi solat Jumaat pun lambat.eh eh grr..

Situasi seperti tajuk di atas,kau pernah kena?Pernah?Aku pun pelik,kenapa minda orang kita zaman sekarang ni macam ni.Semua taknak bertanggungjawab.Semua kerja tuju pada orang yang paling tua.Bukan sekali,tapi dah banyak kali,semenjak aku di matrikulasi mungkin.Sehingga ke alam universiti.Manusia semua begitu.

Bukan aku sorang yang hadapi benda ni,ramai membe-membe aku dan termasuk awek aku sekali merasa benda ni.

Disebabkan aku amik program dua tahun masa matrikulasi,jadi aku masuk universiti bersama-sama budak-budak muda setahun.Walaupun aku muda setahun,perangai lebih kurang.Hanya certain people ni ada yang masih tak matang dan selalu mahu lari dari tanggungjawab.

Oh kau dah tidur dengan anak dara tu,kau suruh aku jadi pak turut kau?

Itu lari dari tanggungjawab,sama juga lari dari tanggungjawab melakukan sesuatu tugas.Contohnya,budak-budak universiti,mestila lari dari tanggungjawab membuat assignment serta tidak mahu present di hadapan bebudak sekelas.Dah biasa benda tu.Tapi yang aku hairan,yang akan present di hadapan,adalah orang yang lebih tua,atau matang.Selalu macam tu,mungkin di paksa,dan mungkin juga kerana mengalah.

Yelah,aku yang tua,aku taknak markah aku jatuh disebabkan korang taknak present,biarlah aku yang present.

Mengalah tak semestinya kalah.See the situation la.

Dan disebabkan mereka yang matang ni ada perasaan tanggungjawab,mereka mengambil keputusan untuk present di hadapan.Kalau aku?Aku akan tolak,walaupun aku yang tua.Tapi bila semua ahli dalam kumpulan menolak untuk present di depan,aku akan jadi pak turut.

Dalam kes ini la.

Kalau dalam kes tiduri anak dara orang,please lah jangan suruh aku jadi pak turut kau,aku tumbuk kau kat situ jugak nak?

Sambil tumbuk,aku kerat 18 nak?grrr.

Begitulah situasi manusia alam universiti zaman sekarang,tolak-menolak berlaku.Masing-masing tak nak present di depan.Geram pun ada jugak.Yela,asyik-asyik aku je.

Ahli kumpulan yang lain pulak gerenti akan cakap ayat yang sama je tiap kali ada presentation,

"hah kita bagi dia present,kita bagi yang paling tua dulu present"

sigh*

adios
.*.

Thursday, September 8

Membe Tikam Kawan.


Sedih kalau dapat kawan macam ni kan?

Baiklah,kali ni gua nak cerita pasal membe membe atau pun rakan rakan.
Gua bukan berdendam dengan membe-membe,jauh sekali tuh.
Gua hanya ingin sampaikan apa yang gua rasa,terhadap rakan-rakan sepermainan gua,itu aje.

Lu pernah dengar lagu Lenka - Trouble is a friend?
Pernah tak?
Kali nih gua nak guna tajuk lagu tuh sebagai quote gua.
"Friend is a trouble"
Percayakah anda dengan quote gua tuh?
Meh sini gua ceritakan,kenapa gua cakap macam tuh..

Kenapa gua cakap macam tu?
Lu semua mesti ada kawan kan?Mesti ramai kan?Kat facebook tuh sampai 600++ tu ape?
Bukan kawan ke?
Kawan di sini bermaksud kawan berhampiran anda,tak kira di rumah atau di sekolah.
Kawan lu pernah sakitkan hati lu tak?Mesti dah selalu kan?
Sama macam gua...tapi gua simpan dalam hati je,gua anggap itu semua gurauan ataupun kegedikan membe menghentam gua.
Tapi kalau gua sorang yang jaga hati membe,tapi membe tak jaga hati gua macam mana pulak?
Takde sepakatan dua hala namanya tuh!
Dalam berkawan kita mestilah menjaga hubungan sesama kita kan..
Kita nak berkawan lama,bukan setakat kawan time kem ataupun time aktiviti tertentu saja.
Tidak!
Berkawan biar sampai akhir dunia,biar sampai jasad bersemadi di dalam tanah.
Gua bukan nak cakap gua ni seorang membe yang hebat dan pandai menjaga hati membe yang lain,tidak sama sekali.
Gua hanya mampu sedaya upaya untuk menjaga hati mereka,jika terlepas kata atau terlepas dengan perbuatan sekalipun,maafkan gua.

Kadang-kadang ada juga membe yang suka meng'api'kan seseorang.
Sebab tu dulu time zaman sekolah gua kena pulau,sebab ada la membe yang berpaling tadah.
Rakan baik kita sendiri berpaling tadah dan meracun rakan lain supaya membenci gua.
Sampai gua kena pulau,tapi gua tetap cool,sebab lama kelamaan mereka akan baik semula dengan gua.
Diorang pulaukan gua tak sampai seminggu,pastu elok balik.
Mungkin mereka selalu nampak gua kesedihan dan kesorangan,lalu kembali ke pangkal jalan.
Tak silap gua,gua hanya terambil gula-gula sebijik je.
Eleh..sampai macam tuh nak pulau dan benci gua,pigidah!!

Gua jugak nak pesan,jangan sangka membe yang baik dengan anda,tidak akan meracun orang lain supaya membenci anda.
"Jangan sangka membe yang tenang takkan jadi buaya"
So,mungkin sebab itu,gua kena pulau.
Kadang-kadang jika anda terlepas cakap,mungkin mengguris hati si membe dan si membe ingin membalas dendam dengan meracun membe lain untuk membenci anda.
Itu semua hasutan syaitan.
Lama kelamaan,membe kita tadi akan berfikir sejenak,
"eh apsal aku buat macam nih kat dia?"

 Ini la yang gua gelar membe tikam belakang,atau membe sembang belakang.

Sekali lu buat taik dengan gua,gua boleh bersabar dan simpan dulu,tapi kalau dah 1000kali lu buat,mana mungkin gua tidak meletup?

Kepada membe-membe gua,maaf jika anda terasa,gua hanya mahu mengingatkan kamu supaya berhati-hati semasa memandu dan jagalah rakan anda sebaik mungkin.Gua janji akan jaga persahabatan kita sampai gua mati.Bukan senang nak dapat membe macam lu semua.Gua pun harap anda semua akan jaga persahabatan kita.Jangan ada benci membenci,sembang belakang,paling teruk tikam belakang,tu semua sifatSyaitan Nirrojim.

"Eleh lu ingat lu sorang je boleh melenting?!!!" herdik Samad kepada gua.

Lu nak kena tikam???



:adios:
Assalamualaikum.

Wednesday, September 7

Masuk Universiti Belum Tentu Kau Hebat!

Memandangkan batch baru dah masuk,jadi aku rasa kisah ini anda boleh baca,pada undergraduate yang baru memulakan semester baru di universiti,congratulation,ungtunglah dapat masuk U.Beringat ye..

Ini sebenarnya untuk kesedaran diri,orang Malaysia selalunya macam ni la,bila dah dapat masuk U mula bangga,riak.Yela,masa SPM skor kaw2,yang 10A straight tu aku rasa dah takde dalam Malaysia,dah terbang ke oversea kot.Yang takde pulak mesti duduk dalam Malaysia je,sebab manja.Kot.

Walaupun kau hebat SPM,STPM,kau jangan fikir kau hebat bila di universiti.Sistem universiti lain.Aku malas nak cerita sebab masa korang orientasi nanti mesti diorang ada cerita.Pasal time SPM STPM tu sekolah kan pakai graf-graf nak ukur tahap mana budak-budak sekolah ni.Bila dah alam universiti,tak main dah graf-graf ni,kalau kau dapat C- takkan jadi B+.Sekolah boleh la.Gred kau tetap.

Kalau kau malas,hancur,kadang-kadang sikap malas ni datang dari sikap riak dan bangga tersebut.Yela bangga 10A straight,mesti dalam otak fikir eleh kacang je ni.Final exam belum tentu kau dapat skor kalau kau bersikap macam ni.Manusia,biasa la.

Nak tahu sebab apa budak 10A straight di oversea dapat kekalkan gred mereka?Ini kerana persaingan,orang luar negara semua hebat-hebat.Kalau kau lambat,sorry to say lah.ByeBye.Dan kebanyakan dari orang kita di oversea ni,dia tak riak,dia low profile je,sebab orang London,Arab,gred mereka lebih hebat.

Dan bila budak 10A straight ni lepak belajar di Malaysia,mereka fikir mereka terlalu hebat,dia number 1,I am number 4!

Hahah.

Cuba tengok kaum cina,mereka perlu bersaing dengan orang melayu untuk melayakkan diri ke universiti.Sepupu cina aku 10A straight pun tak lepas pergi oversea,sebab dia cina.Dan juga dia tak masuk universiti awam,sekadar universiti swasta,kerana Malaysia meletakkan orang melayu number 1.MARA hanya menolong orang melayu.Tapi orang melayu mudah pulak lupa diri.

Dan sekarang sepupu aku tu dah tamat pelajaran dia dalam forensik,sudah bekerja.Berjaya.

Dan bila kau dah masuk universiti,kau jangan berlagak.Selalunya aku tengok budak-budak universiti ni berlagak dengan membe mereka sendiri,dengan membe yang tidak menyambungkan pelajaran.

Contoh ayat yang mereka bagi,

"Ah kau kata aku bodoh?Kau ingat sikit,tengok aku ni bodoh ke belajar kat universiti?"

Selalu macam ni.Berlagak tak bertempat,macam budak-budak.

dan aku pernah juga berkata macam ni ketika aku di alam persekolahan,masa tu form 4.

aku berkata,

"kau kata aku bodoh?ko tu kelas ape?aku ni ha kelas sains ko kata aku bodoh?"

Bila aku fikir balik,apsal bangang nak mampus aku ni cakap macam tu?Lepas dari kejadian tu aku dah mula beringat,jangan bekata macam tu,bapak tak matured langsung.Ntah ape ape.

Jadi aku harap korang jangan buat macam ni,memalukan diri sendiri.Bersyukur la dapat masuk universiti.Kalau nak dibandingkan dengan mereka yang tidak layak,aku rasa kau lagi bodoh kalau berkata sedemikian.

Adios.

Hari Lahir Di Hari Raya

Ini hari 7 September,masih lagi di bulan Syawal,kuih muih masih tersedia di setiap rumah.Cuma suasananya makin suram.Makin lama makin suram,makin tua makin haru je rasa raya ni.Dulu time kanak-kanak dulu,sanggup berjalan 2-3 km semata-mata nak kumpul duit raya.Dah besar ni merayap 20-50 km,tapi berkenderaan la.Tapi tak dapat duit raya,masing-masing dah besar.

Ini hari 7 September,lu tahu hari ape?Hari raya.Ziarah menziarahi masih berjalan.Pesta muda-mudi turut berjalan.Kelabing tak tutup,kalau selalu orang sambut bufday party kat mana?Kelabing la mana lagi?Gua?Sampai mati pun gua takkan jejak dalam itu.Bufday party membe ke,bufday party kita ke,baik lu baling telur,main kejar-kejar,bila lagi nak berexercise ye dok?Ini lah masanya.

Tapi untunglah,tahun ni sambut hari lahir di rumah.Sambut?Tak tak.Sekadar orang kiri dan kanan wish wish.Takda masa mak bapak gua nak belikan kek untuk gua,gua dah besar,patutnya gua belikan kek untuk ibubapa gua kan?

Untunglah hari lahir sambut di rumah,kenapa?

Kalau kat UTM gerenti membe-membe yang gua penah kenakan akan cari gua untuk balas dendam.Gerenti main kejar-kejar pusing satu UTM,semata-mata mahu menyorok.Kalau dalam bilik gerenti pintu kena pecah.Budak ni bukan betul sangat.Kehkeh.

So,kepada sesiapa yang wish bufday kat facebook mahupun di phone padahal takde pun yang wish kat fon,awek gua je yang wish ,gua mengucapkan

 terima kasih yang tidak terperi,
harga blackberry melambung tinggi,
terima kasih lagi sekali daun keladi.

Ala la la seronoknya dah tua,tak lama lagi boleh kahwin.kehkehkeh.

Dan juga kepada membe seperjuangan gua iaitu APEL,yang menyambut hari lahir sama dengan gua harini.Selamat maju jaya macam nak pergi olimpik je? 

Semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki,
Semoga cepat kaya,belanja aku tv.

sempena merdeka,kek ni boleh dibuat bagi mereka yang menyambut hari lahir.Masih sempat.


Adios.


Monday, September 5

Hantu

Definisi hantu,tadi aku search wiki,tanya dia apa maksud hantu.Sekali dia jawab "berdasarkan tradisi masyarakat dulu-dulu,hantu itu adalah roh orang mati".

Wiki ni pandai pulak menjawab ye,hantu kot.Tapi zaman sekarang orang dah kurang takut dengan hantu-hantu semua ni.Padahal mana ada hantu makan budak,hantu gigit leher semua mana ada.Ko rasa ada tak?Memang wujudnya mereka di alam ghaib,tapi itu semua kerja syaitan,sekadar mahu menakutkan dan menyesatkan umat Islam.Ini hantu kategori A.

Tapi aku hairan jugak,hantu bertopengkan manusia pun ada dan mereka juga boleh menyesatkan manusia yang lain.Contohnya pengaruhi membemembe pergi kelab malam,dangdut,togok,dadah,itu pun aku panggil hantu jugak.Tapi hantu ini dalam kategori B.Hantu hidup.

Dan haritu,aku tertengok kat satu siaran televisyen ni,tajuk perbincangan mereka adalah,cerita hantu boleh merosakkan akidah.

Pandangan aku?Aku rasa,memang boleh merosakkan akidah,bukan akidah je,mental juga,sebab dari kecil kita diajar takut pada hantu.Tak gitu?Bila dah takut pada hantu melebihi takut kepada tuhan,ternyata boleh merosakkan akidah mereka.Antara kategori A dan kategori B,kedua duanya boleh merosakkan akidah.Kan?

Contoh,kategori A,sejak kecil,mak kau cakap jangan main kat busut,jangan main kat busut.Kau mesti terpikir,kenapa?Dan mengikut cerita orang-orang tua,siapa yang kencing atas busut akan menyebabkan anda punya kemaluan membengkak.Perempuan suka itu.lol.

Dan bila keluar movie kak limah keluar rumah lewat malam,mula la anak-anak kecil ni takut,takut dengan hantu.Jangan pandang belakang,si anak kecil dah terbiasa tidak pandang belakang sampaikan bila ada lori di belakang pun dia buat dek je.Congkak,cerita itu menyebabkan permainan tradisi itu dipulaukan,orang semua takut main congkak,takut hantu.Pocong pun boleh menjelma kat kelab malam,hebat kan?Maknanya kelab malam itu tempat syaitan.

Bila sebut pasal kelab malam pulak,ini dah melibatkan hantuhantu kategori B,hantu jenis ni kerja mereka merayap cari awek buat kongkek.Macam celaka.Langgan pelacur,sebab mahu mati awal.Lupa pakai helmet pada adik.Yang berfoya-foya togok sana togok sini pulak,mabuk sampai lupa dunia.Memang betul,sekali kau sentuh air mabuk,dua kali dosa kau akan buat.Mabuk,dan zina.Bila hal ni terjadi,tok bomoh kat dunia ni takde la pulak nak pergi mencegah kan?Harapkan imam muda jela.

Tok Bomoh kat dunia ni boleh lawan kedua-dua jenis hantu tersebut.Sekor masuk botol sekor masuk lokap.Sekor mati terbakar,sekor mati tergantung.Kan?

Adios.

Sunday, September 4

Keling

Ops!

Ini bukan entry racist.Please,jangan anggap aku racist please.Sebab aku ni orang yang sayangkan kaum 1Malaysia.HAHA.

Aku bukan nak kata kat orang Hindu,aku tujukan entry ini pada kaum melayu sendiri yang berperangai keling.Keling disini bukan bermaksud orang hindu,tapi tentang perangai melayu yang cakap berbelit-belit.Kadang-kadang cakap A,kadang-kadang cakap B.Kau dah biasa jumpa orang macam ni kan?

Selalu jumpa?Terdiri dari kawan kau sendiri kan?Bukan orang lain kan?

Kalau kawan itu melampau sangat,gerenti dipulaukan.Aku pun ada sorang membe yang macam ni.Dia bajet dia duduk kL dia hebat?Dia fikir gua ni duduk kampung tak hebat?Dia fikir pengalaman dia sorang je.Macam ni la membe gua.

Lepas tu,dia ni pun sorang #kakibelit,nak tahu apa yang dia belitkan?

Macam ular sawa,membelit,dan termakan diri sendiri.

Membe aku ni cakap kat aku macam ni,

Jam 8:45 p.m
"Weh APU,ko ni bila nak bertaubat,haritu cakap kat aku nak bertaubatlah,ape ntah ko ni.Tengok macam aku ni,aku dah bertaubat,aku dah tak main benda-benda macam ni."


Jam 9:15 p.m
"Ah kalau kita ni jahat,kita kena tunjuk yang kita jahat,kang jadi munafik pulak.Tengok macam aku ni tak munafik kan?"


Apa ke bangang membe aku yang sorang ni.Aku nak bahan dia,aku tunggu masa je.Kejap cakap dah bertaubat,kejap cakap kena tunjuk belang.Aku tak tahu apa nak jadi dengan dia,mungkin banyak sangat asap kereta dia sedut kat kL kot???

Masa dia kata kat aku tu,aku diamkan diri je.Sebab aku nak tengok langkah seterusnya,apa yang dia akan cakap,mesti akan membelit.

Belit kata-kata takpe lagi,jangan belit menipu duit membe,yang itu aku rasa tak lama lagi masuk kubur la jawabnya.Kalau kau jumpa orang macam ni,kau terajang je.Pastu kau sebut nama aku 3 kali,gerenti dia melutut depan kau lah.

Aku kan Kakanda,bukan Ayahanda.

Peace.Adios.


Saturday, September 3

Pengaruh Iklan Raya

Sungguh tidak sangka gua bila melihat manusia ni mudah terpengaruh dengan iklan mahupun media massa.Tak kira la terpengaruh dengan movie ke,drama ke,iklan pun terpengaruh jugak tau.

Terpengaruh dengan iklan?Kenapa kaum Malaysia mudah terpengaruh bak kata gua?Lagi-lagi iklan raya,memang tak dapat disangkal lagi.Yela,time raya gua mestila pergi ziarah membe,ziarah takmembe,makwe,pakwe,sume rumah gua dah pergi.

Kenapa gua cakap mereka mudah terpengaruh?Hah..Saksikan kesahihannya.


Ini bukan botol heineken,mahupun carlsberg ok.Ini botol air orang buat kasi hidang di hari raya.Itu la pasal,tiap kali gua pergi rumah beraya,kebanyakannya air ribena.Boleh kata 98% rumah yang gua pergi buat air ini.

Letih gua nak cakap,

"Kelas kau Jah!"

Adios.

Friday, September 2

Photoshop Raya

Actually,gua baru nak belajar bab-bab photoshop ni,so gua bukak youtube la,dan juga gua search kat google,banyak benda menarik gua jumpa dalam photoshop ni.Walaupun dulu pernah belajar,tapi disebabkan hiduptanpalaptop selama 2 tahun,so semua perkara tentang photoshop gua tolak tepi.

Dan menjelang aidilfitri,gua dapat laptop raya,bersusah payah bekerja pada bulan Ramadhan,so gua gunakan duit gaji tu untuk dapat kan sebijik laptop.Lepas ni boleh sambung kembali karier photoshop gua,seriusly gua dah lupa semua perkara basic.Tapi sekarang maybe dah ingat balik.Orang cakap ape,refresh balik otak bersawang ni.

So nak tengok karya terbaru gua?Biasa-biasa je,ni pun tiru orang kat youtube,HAHAHA

ni yang paling noob.

yang ni tiru orang kat youtube,campur aduk 2 karya

yang ni gua tibai saja.campur aduk jugak

Mungkin gua tak sehebat lu la kan,gua tahu gua noob,sape-sape yang lagi hebat dalam bidang ni apa kata ajarla gua kan?
Gua ni noob je dow.

adios