Sunday, July 31

Hormatilah Orang Tua.

Hoi.

Agak kurang ajar kan?
Hoi ( dengan muka senyum )

Kali ini kisah orang tua dan orang muda.Saksikan.


Orang tua hormat orang muda,orang muda hormat orang tua.

Perkara biasa la hormat - menghormati ni kan?Sape tak hormat orang tua gerenti kena pelangkung,tak pun sekadar kena maki.Itu pun dah pedih.Boleh kasi hati hancur luluh.Kalau pelangkung belum tentu hati luluh kan?

Tapi kalau orang tua tak hormat orang muda ape cerita pulak kan?Mesti alasan orang tua-tua macam ni

"eleh buat ape hormat orang muda,kang dipijaknya kepala."
"ah buang masa la hormat orang muda,aku ni dah 54 tahun makan garam tahu?"
"Tui,orang muda sekarang ni sudah tak hormat orang tua,buat apa nak hormat diorang?"
"Aku kan lebih tua."

Alasan yang selalu aku dengar,aku tak tahu pulak alasan yang korang dengar mungkin sama mungkin tidak kan?

Memang zaman ni orang muda ramai yang tak hormat orang tua,tapi tak semua.Ni aku ni,aku hormat orang tua.Tapi diorang tak hormat aku balik.Jahanam la maruah aku.Ibarat kau tolong orang tapi orang tak ucapkan terima kasih kepada kau.Rasa macam celaka kan?Niat nak bunuh ada sikit.

Itu la yang berlaku kat aku,aku hormat yang tua,tapi disebabkan mereka bajet makan garam lebih mereka hebat?Tingkatkan kadar penyakit ada la.

Selalunya ada yang baik dan ada yang tak baik.Masing-masing buat muka bengis.Aku dah senyum tapi makin masam la pulak.Yang senyum balik tu baguslah.

Tapi begini aku nak cakap,tak semua orang tua berlagak ye dak?Dan tak semua orang muda biadap.

So tak kisah la kau tua kau muda ke,yang penting kerjasama.

Yang pentingnya saling hormat sesama kita.Yang nak berlagak tak nak hormat tu biarkan je.Nanti satu hari gerenti kena pulau.

Tua ke muda ke,tetap manusia ciptaan Allah s.w.t.

Sekian.

Selamat berpuasa.

Membe Gelabah

Hai kawan-kawan!

Rasa macam celaka la pulak cakap macam tu.

Gua nak cerita sikit pasal sorang membe gua ni,dia ada bela beberapa ekor tokek,atau pokke.Ntah mana satu,gua tak kisah apa lu nak panggil.Ikut lu la nak panggil ape,pokemon pun boleh maa.

Dah bela binatang tu,dah besar jugak la,ada jugak orang nak beli dengan harga beribu ribu,tapi memandangkan membe gua ni nak tunggu berat naik sikit lagi,baru jual.Makin berat makin mahal maa.Macam itu la.

So,kemungkinan tahun depan baru berat naik,baru makin mahal makin kaya.Kaya jangan lupa membe pulak.Kahkah,tapi gua tak mengharap sangat dengan duit membe,ada rezeki ada la.

Tapi minggu lepas dia tunjuk kat gua,pasal satu fatwa baru.Menjual,memelihara membeli tokek adalah haram di sisi agama Islam.Dia dah mula gelabah.Gelabah la,sebab haram.

Tapi satu je gua nak cakap,takyah gelabah.Sebab ape gua cakap macam tu?

Lu pernah dengar fatwa merokok adalah haram tak?

Bisa dengar kan?

So?

Merokok adalah haram,tapi ramai jugak yang merokok.Hisap rokok hidup itu cerita lain.Ini bukan cerita itu ok.

Toksah gelabah,fatwa rokok tu pun orang langgar,inikan pulak fatwa baru iaitu menjual tokek adalah haram.Gerenti orang akan langgar jugak maa.Sebab semua orang mahu hidup senang jugak kan?

Nasihat gua kepada membe gua yang gelabah tu,toksah gelabah,toksah kalut.

Anda ada terfikir macam tu jugak tak?

Kadang-kadang,fatwa pun orang langgar,inikan pula solat 5 waktu.

Adios.

Saturday, July 30

Perempuan Melaram Pada Siang Hari,Malam?

Greetings.

Kebiasaannya,siang siang selalu kita tengok perempuan pakai shawl lilit-lilit kat kepala.Kasut tumit nak tinggi,baju nak kasi nampak bentuk body,seluar nak skinny kasi nampak kurus.

Semua perkara ni kita tengok siang-siang saja kan?Malam apa macam pulak?

Kalau malam mungkin melaram dalam bilik je kan?

Semata-mata nak snap picture mulut itik muncung.Selalunya la.Tak pun time-time event waktu malam je baru melaram.

Ada ke yang melaram time nak masuk tido?Itu memang dah nak mampus.Tak pernah dibuat orang maa.

Tapi kan,pernah tak tengok awek-awek melaram time malam-malam,contohnya malam lepak-lepak kat dataran ke,tepi pantai ke,ade ke?

Kalau yang bab nak shooting gambar tu lain cerita la,biarkan dia shooting gambar sorang-sorang.Shoot gambar membe berkain putih lagi awesome kan?Ada jugak temannya.

Gua saja je nak tanya pendapat,selalunya awek-awek yang melaram siang-siang ni melaram jugak kah waktu malam?

Specific kan lagi,bukan malam ada event,but malam-malam biasa.

Ada?

Sesiapa yang ada cerita,sila kongsikan boleh?

ChaloBete.

Friday, July 29

FF : My Mind's Dictionary

Hello peeps....

"Fuck You"

You always hear this two miracle word right?

And your mind will make a conclusion,the man/woman that say the two miracle word is a bad boy/bad girl.Before you make a conclusion,better you go check at your own dictionary.Because in my dictionary,the mean of this two word is,

Fuck you = Butuh hang = Perlu kamu = Need you

From english we translate to indonesia + Kedah,then translate again to Bahasa,and lastly translate to english back.

See?

If someone mad at you and say this two word "Fuck You",it's mean he/she really need you.Maybe he/she love you but it's hard to tell someone another two miracle word "Love You".

Better thinking before saying and writing.

Just for fun maa.Sorry la English gua tak power sangat.Menggatal nak cuba.

Bubye~

Adios.

Ramadhan Tiba Lagi,Ustaz Instant Semakin Ramai

Bagus itu ustaz instant,ada jugak perasaan insaf.Tapi itu time ramadhan tiba je kan?Selalunya macam tu la.

Bila ramadhan,lagu nasyid.

Bila ramadhan,bacaan AlQuran.

Bila raya.Naik hantu.

Al maklumlah,masa bulan ramadhan kan setan kena ikat.

Sebab tu ramai jadi ustaz instant.

Termasuk gua.

Termasuk lu kan?

Jangan nak tipu,jangan nak bongak.

Jadi,saya sebagai ustaz instant di sini,mahu berkata...

"puasa jangan tak puasa taw"

Bila puasa,semua jaga karenah.Tak main perempuan,tak pergi dating,tak de maksiat.

Tapi bila raya,penuh hotel budget.Penuh semak samun.Raya la katakan.Tambahan pulak merdeka raya kan?Biasanya merdeka ramai yang hilang dara.

Tahun ini gua gelar itu kongkek merdeka raya.

Assalamualaikum.

HEHEHE.

p/s:malam tadi aku mimpi Nisa Kay interview aku.Ape semua ni?

Wednesday, July 27

Lelaki Pukul Perempuan Dikatakan Dayus.Vice Versa?

Ehem.

Kalau perempuan pukul laki-laki,ape kau nak kata?

Memangla lelaki itu pelindung,tapi kalau perempuan yang pukul perempuan?Simbah asid?Baling tepung?Periuk terbang?Ape kau nak panggil?

Yela biasa kita tengok dalam video thailand,laki kasi muay thai sama perempuan sampai nyawa ikan,tapi kau tak bisa tengok kan perempuan pukul laki?Aku pun tak pernah tengok video atau depan-depan.Try search youtube ada tak?

Ini bukan kes perempuan pukul lelaki jenis 'sotong',tapi pukul lelaki yang keras keras.Mungkin lelaki membiarkan perempuan pukul saja.Sebab lelaki tahu yang perempuan ni jenis lembut dan sopan.Kalau perempuan pukul tu,biar je la.Sebab dia pukul pun bukan sakit.Tapi kalau guna periuk guna baseball bat mesti la sakit kan?

Lagi satu,kalau lelaki biarkan perempuan pukul dia.Katanya sebab sayang,biar jela pukul sampai mati pun sayang jugak.Kan?Sebab tu laki biarkan je perempuan pukul dia.

Salah satu sebab.Itu dia.

Dan kerana sifat lelaki yang 'biarkan' perempuan pukul lelaki,menjadikan si perempuan tidak takut dengan si lelaki.Sehingga kan suka hati si perempuan selamba saja maki memaki si lelaki depan orang ramai.Dan juga disebabkan sifat lelaki yang tidak mahu digelar dayus,terpaksa menebalkan muka menahan semua cacian dari si perempuan.

Kerana perempuan,lelaki dapat malu depan orang ramai.Aku rasa ini macam tidak adil.

Membuatkan perempuan hilang rasa hormat pada lelaki.Boleh buat sesuka hati pada lelaki.Tidak kisah dengan kekerasan lelaki.

Kau mesti tak sokong aku kan?

Lihat satu contoh.
Bila lelaki maki perempuan,orang akan kata kau takde hati perut.Kau belum selidik apa si perempuan sudah buat pada si lelaki.Sape tahu si perempuan mungkin telah pisau cukur sama si lelaki.Siapa tahu si perempuan sudah jual adik si lelaki.Atau merosakkan adik si lelaki.Siapa tahu cerita sebalik tabir kan?

Sebelum buat andaian,selidik dulu.Jangan buat kesimpulan terlalu awal.

Bila perempuan maki si lelaki pula,si lelaki juga yang kena.Orang akan fikir mungkin si lelaki telah buat sesuatu kepada si perempuan.Lelaki jugak yang kena.Tak selidik.Memangla orang perempuan insan yang lemah.Tapi kata-kata yang terpacul di bibir seorang perempuan yang memaki hamun si lelaki,tidak menunjukkan sifat seorang perempuan.Itu sifat setan.

Itu kalau laki laki itu memang 98% baik.Bukan golongan lelaki jahat-jahat.

Jadi selidik dulu apa kategori nak kita bagi kat golongan perempuan pukul lelaki.Try search google ada tak?Kau try ar sendiri.Aku dah try.Kalau aku cerita kat sini nanti kau taknak cari sendiri pulak.kan?

Yang jahat tu lain cerita.Ada masa gua karang yang itu pulak.

ChaloBete.

Tuesday, July 26

Follow Me Please,Hik Hik

Hai,aku rasa ini hari mahu kasi sengat sikit boleh?Sikit saja maa,wa mau sengat lu sebab lu langsi sangat maa.Kasi ini mata gua liplapliplap sakit woo..

Sebab ape aku sakit mata?Sakit mata bila aku lihat antara blogger di sini begitu tekankan soal follow memfollow.Dah la tekankan bab follower,bagi pulak tekanan kat blogger lain supaya memfollow dia.U follow me I follow U.HikHik.Rasa tangan ni ringan je apsal ha?

Tak salah nak follow orang lain,tapi sebelum follow tu lu ada singgah baca dulu tak isi dia?Atau sekadar menggunakan kaedah 3 dalam 1 iaitu singgah-follow-blah.Ada manusia macam ni.Kita berblog ni untuk ape sebenarnya?Kongsi cerita kan?Bukan kutip follower ma.Mau follower,biar dia sendiri fikir mahu ikut atau tidak.Jangan paksa paksa.I benci tau.Lempang kang.

Orang yang guna kaedah 3 dalam 1 ni selalunya takkan datang dah blog yang dia follow.Sebab dah follow terlalu banyak,tak ingat satu pun.Lain la kalau kau catit satu persatu blog kat dalam diary kau.Itu masalah kau.

Sebab tu,semakin ramai yang buat blog,semakin banyak taik kat dalam alam maya ni.Semakin busuk.Hati pun lama-lama boleh busuk pun.Sebab bergaduh sana bergaduh sini.Biasa terjadi kan?

Tengok follower aku,berapa?600 pun tak sampai kan?Aku tak mengharap sangat kau follow ke tak,janji kalau kau suka,kau nak kena hit banyak-banyak kau follow la.Kalau tak suka takpa.Aku tak boleh buat apa.

Follower aku tak ramai sebab aku tak cari.Sebab ape aku tak cari?Sebab aku bajet orang suka aku.Ceh.Hak tui.

Bukan itu macam maa,gua sebenarnya takde masa nak promote blog.Masa yang ada sekadar update entry dan blah.Kaedah 2 in 1.Blogwalking tu aku rasa tunggu aku ada laptop sendiri baru boleh buat sikit-sikit.Tapi aku promote bukan sebab nak cari follower,biar follower datang follow kita.

Baru la kau tahu setakat mana kualiti blog kau tu kan?

Jangan harapkan kuantiti entry je banyak,kualiti tarak,tarak guna la.

Chalo.

Monday, July 25

Kapel Dengan Pakwe Kurang Hensem?

Wah,sedap betul si perempuan itu punya ayat...

Time ni gua masih bersekolah dan berhingus,tapi gua masih boleh berfikir secara rasional.

Agak-agak time ni form 4 kot,ada la sorang minah ni borak-borak dengan membe dia.Gua lalu sebelah,terdengar je.

Minah A : Eh aku dengar si Putri Gunung Ledang tu dah kapel la weh.Aku ingatkan dia tu kuno tak geti kapel.
Minah B : Oh,Putri tu dia kapel dengan si Mamat anak Pak Mat kampung Pening Lalat.Kenapa?
Minah A : Emmm,apehal dia kapel dengan Mamat yang tak hensem tu?Dah desperate sangat ke?Dah takde yang lain yang lebih hensem?Yela dia kan cantik,kaki panjang,badan slim,muka market.Tapi apsal hah?
Minah B : Mungkin si Mamat tu guna ilmu guna-guna kot kat Putri.
Minah A : Mungkin jugak.

Tiba-tiba...Minah C lalu.

Dan dia terdengar perbualan terakhir antara A dan B.Dialog "Mungkin si Mamat tu guna ilmu guna-guna kot kat Putri"

Lu tengok sendiri,dari dialog gua tu,mereka mula bergosip.Bergosip sehingga menimbulkan satu fitnah.Siapa tahu si C ni pulak kaki kepoh.Gerenti berita tersebar luas sehingga cikgu dan pengetua pun tahu akan hal demikian.Lalu orang akan mula pandang Mamat dengan pandangan yang tajam.Walaupun dia bermuka kurang hensem,tetapi siapa tahu hatinya baik putih suci bak kain yang belum di coret lagi.

Ewah.

Selalunya,orang akan pandang senteng pada perempuan tu jika dia berkapel dengan seorang lelaki yang kurang hensem.Siapa tahu si Putri kapel dengan Mamat kerana hati budi Mamat yang baik hati dan ikhlas berkawan bukan kerana cinta ke arah zina.

Orang selalu bergosip jika seorang perempuan cantik berkapel dengan lelaki kurang hensem.Ada yang kata,ntahapeape bila berkapel dengan yang kurang hensem ni.

Ada jugak yang rasakan dirinya lawa gila babi seperti khinzir,akan berkata ayat yang kurang sopan.

"kapel dengan lelaki tak hensem?ape klass?"

Dia terlalu bengong sampaikan eja class pun salah.Padan muka kena dengan gua.Perempuan yang macam ni selalunya akan dapat laki yang kurang hensem dan akan mula rasa,kenapa aku cakap macam tu dulu?

Bila dah terkena batang hidung sendiri,barula nak insaf.Dah basah kuyup baru nak pakai umbrella.Ella ella ella.

Chalo.

Sunday, July 24

Facebook Kanak-Kanak

Ehem.

Dulu zaman myspace dulu,gua tengok tak ramai budak-budak main myspace.Sebab masa tu ekonomi dunia gawat.Tiada zaman P1 unifi broadband murah-murah.Sekarang,zaman broadband murah-murah,budak kecik pun pandai cucuk pendrive kat lubang USB.Gua dulu pandai la jugak sebab bapak gua beli komputer gedabak size XXL untuk family.Tak silap masa tu harga RM3k kot.

Tapi masalahnya time tu gua takde internet,internet pun masa tu cucuk cable kat lubang wayar talipon.Berbunyi tenet tenet tenet.Mungkin sebab tu dipanggil internet.Sebab bunyi tenettenet.

Zaman sekarang kedai mamak dah ada Unifi,canggih.Kerajaan pun bagi ansuran netbook kat budak-budak.So semua dah pandai main facebook.Tapi antara facebook budak-budak dan facebook orang dewasa kita dapat tengok perbezaan nya.

Satu perbezaan ketara,dari segi gambar.

Tapi tak ketara sangat,sebab ada je orang dewasa letak gambar kartun kan?

Nak tahu macam mana detect akaun facebook budak-budak?

Macam ni,
Tekan Facebook.com,kehkehkeh.

Lu kalau jumpa nama facebook yang kebudak-budakan macam Ayid Boboiboy ke,Anon Muscleman ke,Aminah Dorayaki ke,Donna Hagemaru ke,tu semua budak budak punya facebook.

Tak pun nama pelik pelik yang entah dari mana mereka belajar gua pun tak tahu.Syllabus sekolah pun takde ngajar bahasa bombastik seperti Hafiz Tingtong,Joe Jambul,Budak Kacir,Budak Motor,Mat Gendol,Honey Pixie ke.

Tu jugak merupakan facebook remaja yang baru nak naik.Dah dewasa nanti mesti tukar kepada nama sebenar.

Tapi lain la kalau blogger,ada yang nama sama dengan blog nya macam gua.Facebook gua Sembang Kemas,memandangkan orang dah mula kenal blog sembangkemas,so gua rasa kalau gua tukar nama,itu adalah satu langkah menuju ke gaung.Boleh menjatuhkan saham dan earning.Kan?HAHA

Jadi nak detect facebook budak-budak senang je kan?tak susah pun,tengok atas nama yang diguna.

Senang je kan?

Selalunya budak yang baru naik ni kencing pun tak basuh lagi,ada hati nak berfacebook dan mengorat anak dara orang.Celaka punya sifat.

ChaloBete.

Friday, July 22

Kegedikan Manusia Di Facebook

Ehem ehem.Nak kasi sengat sikit boleh?Harini cuti,aku tak penat.So boleh menyengat.

Biasanya kalau kat facebook tu,mesti ada manusia yang gedik gedik terkedek kedek kan?Banyak,laki ada perempuan lagi ramai kot.Sebab kalau nak cerita pasal gedik ni,ada kaitannya dengan makwe makwe yang tak sedar diri.Yang cuba ambil perhatian lelaki dengan kegedikan.Sebab muka dah tak market,guna kegedikan untuk goda lelaki.Sebab tu selalu kau tengok minah rempit ramai yang berbadan sasa,sebab gedik.Yang muka cun melepak tu,itu gua taknak cerita.

Biasa tengok status kat facebook macam ni?

"Eh iteww cayunk cangat-cangat kat kamooo taw."
"Mama mau kawen ngan Papa cowang je taw."
"Cayunk,windu B cangat-cangat,rase nak geget-geget taw."

Kalau laki aku tak tahu la pulak macam mana kan laki gedik?Sebab aku tak pernah jumpa lagi dalam list membe aku.Kalau ada dah lama aku sembur kat wall dia kasi dia tobat sikit.

Kenapa mereka-mereka ni berkata sebegitu?Adakah kurang ajar di dalam kelas?Kurang pelajaran bahasa melayu?Nak cakap kurang diajar,tapi aku tengok budak-budak sekarang mantop-mantop.SPM 9A bai.Bukan main-main punya.PMR 8A tu gigit saja.

Tapi sebab ape bila di laman facebook dia jadi macam tu?Seperti kurang diajar di sekolah.Atau belajar di sekolah semata-mata nak lulus PMR dan SPM?Ada orang macam ni,macam aku jugak.

Bila dah tulis status facebook macam tu,kau ingat kau dengan pakwe kau je yang main facebook?Berjuta-juta orang baca dan berjuta-juta orang dah muntah hijau kerana kau punya perangai yang memang sialan sangat.Memang gedik nak mampus,seperti orang sudah tiada pelajaran.Tidak bertamadun.

Wei,kalau setakat dalam SMS tu takpela,hanya anda dan pakwe anda je yang tahu ape yang diSMS-kan.Orang lain tak tahu.Yang aku menyirap sekali bila memberitahu pada umum untuk di tonton oleh berjuta-juta manusia lain.Dan untuk dilike oleh orang.Kau rasa mereka like sebab suka?Nak tahu sebab ape?Sebab menjengkelkan.

Lagi awek yang gedik adalah awek yang tak tahu malu.Bukak facebook,upload gambar terbelah dada.Aum.Ranum.Celaka sungguh.Tambah dosa.Aku hairan kenapa dada mereka terbelah?Adeh.

Membe aku cerita,ada seorang perempuan ni gedik nak mampos,baru lepas mandi,snap gambar pakai towel.Berkemban dengan kain batik,lalu gambar diupload ke facebook untuk ditonton oleh diri sendiri katanya.

Kau ingat facebook kau tu sekadar main 2 3 orang ke?Adeh sekadar untuk tontonan sendiri?Tapi dipublish di news feed buat apa?Celaka sungguh perangai.Nak tunjuk pangkal peha?Nak tunjuk atas bawah?

Orang macam ni aku sumpah celaka je.Sebab tak tahu malu.Sebelum nak upload tu,ingat la sikit.Kan dah kena cop awek gedik.Awek lucah.Awek gersang.Awek terlampau.Banyak kategori.Aku kasi juara la kat lu mahu?

Hah,sudahla.Aku maki pun kau bukan sedar jugak.Sama saja maaa.Masuk kanan keluar kiri.Tembak kepala kanan bocor sebelah kiri kan?

Mau kena tembak?

ChaloBete.

Awek Membe Punya Membe

Jap,lu jangan nak buat-buat pening kepala bila baca tajuk yang gua buat tu.

Lu,terutamanya laki-laki yang solo atau single,selalu mintak number phone membe kepada awek lu kan?

Macam ni la,toksah nak pening.

Ali ada awek.
Ali juga ada membe namanya Abu.
Nama awek Ali pulak Minah.

Minah ada membe namanya Tipah.
Abu berkata pada Ali yang dia nak number phone Tipah.
Lalu Ali pun berikan number phone Tipah,dia mintak dari Minah.

Pening?

Baca 10 kali.

Perkara macam ni selalu jadi kan?Membe lu pernah mintak number phone macam ni kan?

Sebenarnya,susah bila perkara macam ni terjadi.Bayangkan kalau Abu kapel pulak dengan Tipah.Bila dah kapel gerenti ada baik buruknya.Pasang surutnya.Bila bergaduh,mula la babitkan si Ali.Ali pulak yang kena,dah Ali yang passing number kat Abu.

Bila Abu dan Tipah putus,Ali pulak dipersalahkan.Kenapa?Ali pulak yang dibabitkan sekali dalam hal rumah tangga mereka.Ali disalahkan kerana bagi awek yang entah ape ape perangai.Perangai si Tipah tak sama macam Minah.Jika Minah ni seorang yang baik,belum tentu membenye si Tipah ni baik jugak kan?Mulut bacul sape yang tahu.

Ini cerita based on true story,dari pengalaman gua sendiri.

Sebab tu sekarang kalau membe-membe gua mintak number awek punya membe,gerenti gua tak bagi.Takut gua terbabit sekali.Takut gua yang dipersalahkan atas sikap awek gua punya membe tu.Lain orang lain rambut,sekadar sama kaler je.

Tapi bila time bahagia tu takde pulak babitkan gua kan?Paling kurang pun cakap la kat gua macam ni,

"pergh awek yang lu bagi kat gua tu power seyh,macam Megan Fox."

Tak pernah gua dengar ayat macam ni keluar bila time mereka bahagia.Bila bahagia,lupa membe dah.Celaka.

Pengajaran?

Fikir sendiri la,lu dah besar,pandai-pandai la fikir sendiri ye.

Satu je gua nak cakap,
"jangan jual number awek lu punya membe kat membe lu"

ChaloBete.

Wednesday, July 20

Aku Perfect Gila Babi

Siapa cakap ini ayat,gua mahu kasi lempang sampai pengsan.Lu rasa lu perfect?Sehebat Nabi junjungan kita?Pooorah..Blah la kau,gua jumpa lu,gua ikat lu kat pokok biar kena hurung dengan kerengga.

Semua orang tak perfect,semua orang sama saja walaupun lu boss,lu askar,lu tetap manusia.Tembak kat kepala mati jugak.Ada ilmu kebal macam Jason King,sekali kena buluh runcing mati jugak woo.

Ada orang cantik,ada orang kurang cantik,ada orang kaya,orang kurang kaya,orang kurus,orang gemuk.Walaupun ada kelemahan,masing-masing ada kelebihan.

Kau rasa kau gemuk hodoh,tapi mungkin kau bijak dalam matematik.Eh eh.Mungkin,kira-kira 1 sampai 10 tu kira bijak matematik jugak kan?Mungkin kau bijak dalam hal lain.Tak kisah hal ape,gua tak peduli pun.Janji lu bahagia.

Kau cantik,tapi badan kau gemuk.Itu kelemahan kau,tapi kau jangan tonjol sangat keburukan diri kau pada masyarakat.Kau dah tahu kau hodoh gemuk,kau pakai baju tunjuk atas terjojol.Bawah terkepit kepit,belakang gua taknak cerita,gerenti muntah kalau dekat.Kuat kentut.

Kau muka hensem,tapi kau tak cukup tinggi.Kau kurang bijak dalam pelajaran.Jangan tunjuk sangat kebodohan kau pada orang.Jangan kau ingat muka kau hensem kau petik 1 sepuluh datang,belum tentu sorang datang sebab orang Malaysia diajar dengan agama Islam.Penuh dengan sifat malu.Yang datang tu gedik nak mampos.Tunjuk kebodohan diri.Sebab takde rasa malu.

Kau ada duit,kau ingat kau boleh beli awek?Beli boleh,tapi setakat beli awek pelacur tepi jalan tu,gua kasi haktui satu kat muka lu.Supaya lu sedar yang duit bukan segalanya.Tapi zaman sekarang,orang kata tanpa duit kau takleh hidup.Hidup boleh,tapi sekadar duduk merempat.Masih hidup lagi tu.Alhamdulillah.

Bila kau sudah fikir kau perfect,kau memang mintak gua punya sengat.

Macam gua la,walaupun gua tak hensem,gua boleh buat kerja,gua boleh menulis,dan macam-macam lagi.Tapi tidak 100% perfect.Ada kelemahan tersendiri.Lu punya kelemahan?Gua tak tahu.

Entry kali ni gua rasa gua tak perlu keluar gua punya sengat,sebab gua sudah penat.

Chalo.

Monday, July 18

2030

Tahun 2030,masa ni gua dah berumur 41 tahun,

Gua sudah ada anak,tak kisah lelaki atau perempuan,

Anak gua diberi nama Aminah jika perempuan,dan Amin jika lelaki,

Amin: Papa,Amin nak keluar kejap pergi minum dengan membe-membe,dekat OldTown Mak Limah.
Gua: Beres!Pergi lah kau,jangan bawak balik perempuan sudah.

Aminah: Papa,Mina nak keluar kejap pergi karoke.Boleh?
Gua: Boleh,pergi lah kau,jangan balik mabuk sudah.

Amin: Papa,Amin nak pergi memancing boleh?
Gua: Boleh,jangan pancing bitch kat lorong kunyit tu sudah,cari yang elok-elok ye nak.

Aminah: Papa,Mina nak pegi shopping boleh?
Gua: Boleh,tapi jangan guna duit papa taw.Guna duit sendiri.

Dari dialog di atas,gua gayanya berkata semua boleh kepada anak-anak gua.Jangan bilang tidak.Never say never.Bukan suruh anak gua jadi Justin Bibir.Tapi suruh anak gua jadi bijak dari pengalaman.Bukan suruh anak gua bijak mencalat awek,tapi bijak memikat awek solehah.

Tapi walaupun gua berkata boleh,gua tetap ada syaratnya.Kena main ayat kias sikit dengan budak-budak.Tak boleh nak paksa-paksa.Takut mereka boikot gua,terus rosak anak gua.

Gua kata boleh,tapi gua akan kata "Jangan buat jahat sudah"

Kalau gua nampak anak gua playboy,gua sebat.Nak berkapel biar satu,nak beromen kawen dulu.Anak tak anak,sape langgar dia pecah.

Kalau nak hisap rokok,mintak kat gua,jangan mintak kat pakwe kau.Nanti pakwe kau bagi rokok hidup baru kau tahu.Kalau dia hulur rokok hidup,kata taknak.Sambil tangan di mulut.Cakap busuk.

Gua ajar anak gua macam ni sebab bapak gua telah mengajar bapak gua dengan cara ini.Lu dah besar,lku dah pandai pikir.Lu bukan anjing kan?Lu paham baik jahat kan?Kalau setakat pergi karoke pergi mengeteh gua tak kisah.Kalau gua jumpa lu kat kelab malam,gua terajang lu macam Shark terajang konco Jai.

Bapak gua ajar gua macam ni,supaya gua pandai dan bijak dalam hidup.Lagi satu nanti gua nak ajak anak gua pergi menoreh getah.Supaya diorang tahu macam mana nak cari duit,bukan senang.Kasi anak gua badan ketak-ketak sikit.Baru orang pandang,macam Malik kan?

Friday, July 15

Lagi Cerita Boss

Semalam punya cerita,lagi cerita boss gua.Gua kerja macam biasa,kerja kerja kerja.Dia macam biasa pasang mp3 dia.Gua layan.

Tiba-tiba gua tukar mp3 gua.Pada mulanya dia buat bodo je.Tapi gua tengok dia punya muka dah lain.Gua buat biasa.Buat macam mp3 tu dia punya.

Tak lama lepas tu,dia pergi kat DVD tu dia ambik thumbdrive dia,gua ingat dia nak tukar mp3 dia balik,tapi pandangan gua meleset,dia amik thumbdrive terus simpan dalam poket.Budak cashier cakap dia merajuk.Ntah.Boss merajuk?HAHA

Gua gelak besar.

Tapi gua tahu dia simpan dendam kat gua.

Sebab apa gua cakap dia simpan dendam?

Sebabnya,
Baru 3 hari gua pakai cekak,kasi nampak macam awan nano sikit.Hari ke 3 tu ada sorang budak lagi duduk bahagian frozen,dia pun pakai cekak.

Selama 3 hari gua pakai cekak,boss tak tegur pun gua.Tapi lepas budak tu pakai cekak,boss sound budak tu.Dia cakap kat budak tu,

"Saya dapat cekak tu saya patah-patah kan."

Tapi pasal apa dia tak tegur gua?Ntah maybe dia takut sama gua.Tapi gua tahu,dia tak takut sama gua,dia kan boss.

Mungkin selama ni gua baik-baik saja tak buat hal,sebab tu dia hormat gua,gua pun hormat dia.Boss katakan.

Sebab tu gua kata yang dia ni simpan dendam ngan gua,dia tak lepas kat gua tapi lepas kat budak tu.Ntah kenapa..

Gua baru tahu tak boleh pakai cekak kerja kat pasaraya,walaupun pasaraya kecil sekalipun.Demn.Terus gua pakai cekak kat leher je.

Wednesday, July 13

Mencari Anonymous

Selamat.

Sibuk sungguh hari ni sampai tak sempat nak ambil tahu kes Arsenal kesayangan lawan Malaysia All Star.Sekarang ni baru dapat tahu siapa menang siapa kalah.Arsenal,good job.To Malaysia,cuba lagi lain hari.Jangan patah semangat,ada dua lagi kelab EPL akan bertandang.

Cukup.

Sekarang ni gua kena fokus pada entry,gua sebenarnya nak sangat dapat satu komen yang gila babi kutuk gua.Gua tak kisah kena kutuk,tapi biarla kutuk tu ikhlas,bukan kutukan yang dibuat-buat.Bila ada tanpanama datang gua akan rasa seronok.Sila la datang.Please.

Gua jemput datang sini,gua hidang pulut kuning.Layanan sama macam layanan polis pada tahanan BERSIH aritu.Tak da pilih kasih.Gua layan semua.Nak sangat gua tengok lu datang blog gua kutuk gua kaw-kaw.Tapi kutuk ikhlas taw.

Sebab kenapa gua cari anonymous,bukan sebab gua nak terajang lu.Jangan risau.Sebabnya,gua mahukan penambahbaikan,tak kisah la dari segi header,template mahupun penulisan.Tak kisah.Janji ikhlas.

Tak habis-habis ikhlas.

Keikhlasan melambangkan hati yang suci.Kan?

Anonymous pun ada hati,kalau suruh sembelih kucing,gerenti taknak sebab masih ada hati dan perut serta discampur dengan perasaan.

Sekali lagi,kutuk biar ikhlas ye.Selamat mengutuk.Bai Bai.Jangan risau,kali ni tiada penerajang akan diberikan.Harini tak period.HEHE.

Adios.

Cinta Antara Dua Darjat

Selamat.Bukan Kassim Selamat.Juga bukan idlan si abang kasim.

Rasanya dah lama gua bersara dari jadi dokter cinta,ini semua gara-gara entry cinta yang lepas yang tidak menjadi.Harap kali ni menjadi,selalunya gua takkan ajar pun lu bercinta macam mana,dating pakai apa.Setiap orang ada rahsia tersendiri,terpulang jika nak kongsi.Nanti nanti la gua kongsi.Tak kongsi kang mati.

Dapat idea nak tulis setelah setengah jam cangkung kat tandas.Apahal gua selalu begini?Ada bau lagi,supaya lu orang tak tertido semasa baca ni.

Lu bisa dengar ayat ni?

"Ah!Kau tidak layak bersama aku,aku lebih kaya dari kau."
"ayang tahu ayang tidak sekaya abang,biarlah cinta kita sampai di sini saja"

Bisa dengar kan?Ayat begini digunakan oleh si perempuan kepada si lelaki,atau viceversa pun boleh jugak.Mana-mana yang lu suka.Gua punya komen berdasarkan petikan di atas,si perempuan berkata begini seolah-olah tidak mahu meng'kaya'kan diri sendiri.Dah macam loser dah.Kalah dalam hidup.Walaupun si lelaki tersebut bongkak,lu jangan mengalah.Gua bagi tips sikit macam mana nak jawab.Lu jawab macam ni.

"abang,walaupun ayang tidak sekaya abang,bila kita kahwin nanti kan harta abang harta ayang jugak,harta ayang bukan milik abang tauuuu."

 Jangan mengalah dalam hidup,pasti setiap masalah ada penyelesaian.

Lu bisa dengar ini tak?

"ah kau belajar tak tinggi ada hati nak ngorat aku,kata perempuan."*bukan kau anecdote.HAHA
"aku tahu aku hanya setaraf dengan budak SPM jetak layak nak kawan dengan awak,kata laki."

Haha.ini cinta jenis dua darjat bab pelajaran.Si perempuan belajar al-azhar,laki sekadar pomen motor.Setibanya si perempuan di Malaysia.Si pomen terpikat pada si pelajar hebat.Setelah ditolak,si pomen merasa dunia tunggang terbalik,seperti ditiup sangkakala.Tapi laki ni tak sedar,dia ada banyak penyelesaian.Dia ni dah ibarat seperti nak jadi bodoh selamanya.Kalau nak sambung belajar kang takut lama sangat,nanti si perempuan dipikat lelaki lain.So ikthiarnya macam ni,

"awak apekata kita kawen terus,walaupun saya bodoh,bila kawen nanti saya akan jadi cerdik sikit-sikit,awak kan boleh ajar saya,lagi satu kita dapat hindarkan diri dari maksiat kan?"

Kalau cakap macam ni gerenti awek tu cair gila babeng punya wa cakap sama lu.

Lu bisa dengar ini tak?

"aku cantik kau hodoh,takde kelas couple dengan kau."
"saya tahu la saya hodoh,jangan la sebut kuat-kuat,kang orang muntah."

Ini ayat paling common la gua dengar.Ramai yang memilih,tahu la lu cantik orang lain hodoh.Jangan la nak perlekehkan orang lain.Tak baik,mak gua sangat marah tau.Tapi si lelaki jangan risau jika lu hodoh sekalipun,asalkan hati lu baik.Satu hari nanti lu gerenti dapat bini cantik punya kalau hati lu romantik dan baik.Walaupun muka hodoh,gua atau lu kena la pandai main mulut.Ayat kena manis.Tapi jangan la manis tidak bergula.Jangan janji kosong.Kalau lu pandai ayat awek cun tu gerenti dia tak pandang muka lu dah.Janji boleh buat suami,itu dah cukup.Si lelaki patut jawab begini

"awak walaupun saya hodoh,saya punya hati tak hodoh macam hati awak tau."
Gerenti kena lempang satu das.Takpe,lu jangan elak.Biar dia rasa pedih,sekurang-kurangnya lu puas hati ditampar kan?

Bisa dengar ini tak?

"awang!Mak taknak kau kawen dengan minah sepet tu tau,diorang tak setaraf dengan kita!"
"errrr.........kelu awang."
Kalau dah macam ni gua rasa kalau gua,gua ikut cakap mak gua.Gua taknak derhaka wooo..Tapi mak gua bukan macam ni..
Gua ada solution pada yang berdegil nak jugak kawen tanpa izin ibunya.Tak perlu kawen lari,cukup sekadar bermain kata dengan mak lu.Cakap macam ni,

"Mak oooo mak,biar dia tak setaraf dengan kita pun,nanti kawen dengan awang dia jadi la setaraf kan?"
 Gerenti esok orang kampung letak tugu lu kat tengah-tengah kampung,tajuk tugu,akibat disumpah ibu.

Adios.

Tuesday, July 12

Fuck Polis

Selamat.

Ini bukan entry emosi,juga bukan entry maki polis.
Kalau ini entry maki polis,gerenti gua dah kena ISA.Kang tak berupdate pulak blog ni.Kan?

Ini entry untuk budak budak yang fuck polis.Kebanyakan mereka yang fuck polis ni,mat rempit,mat pet,kutu rayau,mat sepet terkecuali.

Gua tengok,ramai mat rempit,kutu rayau fuck polis,maki polis.Tapi last-last sudah tiada pekerjaan,join polis.Itu je mudah nak masuk kerja kerajaan kan?Selalu mat rempit akan blow polis,blow tu bermaksud bakar,tarik throttle panjang-panjang depan balai polis.Lepas tu,blah,ape lu dapat?Seronok?Tak nampak kat mana seronok tu.

Bila polis keluar,mula la gelabah,sekali keluar kuda putih,mati kau.Kena saman,mula keluar ayat manja pikat pak polisi.Supaya tidak disaman.Menangis teresak-esak rayu polis.Kalau ada yang hati kering tu maki polis depan-depan.Bila kena pukul baru hati tu basah sikit,lembut hati.

Gua bukan nak puji polis,tapi gua tengok sorang membe gua yang selama ni maki polis,fuck polis,tiba-tiba masuk akademi polis.Ape hal?Lepas ni lu pulak kena maki dengan mat rempit yang baru naik.Rasakan.

Sebab tu gua tidak bercita-cita untuk jadi polis,sebab selalu kena maki dan kena fuck.Bukan kena fuck di belakang okayh.Itu lucah.Gua bukan cerita lucah.

Jadi kepada mat rempit yang akhirnya jadi polis.Fuck yourself.Sama je,lu fuck polis,lu jadi polis,lu fuck diri sendiri.

Bai bai bai mat rempit,cibai.

adios.
: )

Monday, July 11

Gampang

Kalau semalam gua maki si kuli yang baru naik pangkat,tapi kali ni nak cerita pasal si kuli batak yang perangai awesome giler.Gila awesome,awesome di sini bermaksud macam gampang.Kalau dah tahap gampang,gua rasa gua pandang dia sebelah mata.

Tapi disebabkan nak jaga hati dan perasaan orang,gua terpaksa talam dua muka sekali lagi.Kalau kerja kat pasaraya mesti macam ni,ada banyak ragam.

Mamat yang sorang ni,bila cakap tak fikir orang.Main hentam saja la labu.Selalu angkat bakul sendiri.Merendahkan orang lain.

Cerita begini,
Memandangkan boss cuti,maka mp3 gua boleh dicucuk bertubi-tubi.So gua boleh dengar lagu gua.Sebab boss takde,gua la boss.Tapi mamat ni cucuk mp3 dia pulak,katanya lagu gua takbest.Dia cakap lagu Bunkface - Dunia takbest.Ape kau kata?Lepas tu dia cakap,ape la kau ni pilih lagu main tibai je,tengok lagu aku lagi best dari lagu kau.Padahal lagu dia sama dengan lagu boss gua.Dia sendiri cakap thumbdrive boss gua lagu takbest.

Dia menganjing gua.Gampang betul.Lepas je dia cucuk lagu dia,gua dengan selamba pergi kat dia.Wey aku benci gila justin bieber,disebabkan dia peminat fanatik JB,maka air muka dia berubah.HAHA.Makan dalam.

Gua taknak cakap lebih,sebab gua rasa gua kena jaga pencapaian di depan mata dia.Yela,takut dia report kat boss.Dia anak buah kesayangan boss.So gua kena berlagak baik.Gua kena sorok identiti hipokrit gua.Ada guna jugak sifat hipokrit ni,boleh digunakan ketika anda mahu sorokkan keburukan anda untuk menjaga hati orang.Kan?

Lagi dia berkata,orang benci aku bila aku buat rambut korea.Pergh.Tak boleh tahan der.Lagi menganjing aku takde market.Gua simpan jela,lu tahu kan sifat gua ni penyimpan dendam?Tunggu hari last gua kasi flying kiss ditambah dengan perkataan maki hamun yang popular seantero dunia.FU.

Memang dia market pun,tapi gua market jugak.Orang masuk pasaraya,tengok ade sarang tebuan tengah bergerak.Rupanya rambut gua.Pelik mereka usha.Market jugak tu kan?HAHA

hehe.Jangan macam-macam dengan gua,gua ni Abang Long Dil.

Adios.

Sunday, July 10

Carrot=Kerek

Tahun lepas,dia hanya seorang HR,kat tempat pasaraya yang gua kerja.Tapi selepas setahun,dia naik pangkat,jadi pemegang akaun syarikat,so dia boleh carrot sikit.Kira ok la dari gua,gua kuli buta kayu.Lu pegang akaun syarikat,lu memang hebat.Macam mana boleh naik pangkat?Sebab pemegang akaun sebelum ni buat taik.So kena berhenti.Sebab takde orang,terus boleh naik pangkat.Hebat kan?Kalau gua kerja 10 tahun gerenti gua jadi manager terus kat situ.

Bila dah naik pangkat,mula la sombong.Cari salah kuli buta kayu macam gua ni.Kalau nampak gua lepak sikit,mula cari pasal.Padahal gua baru siap kerja gua,tak kasi chance kat gua langsung.Rasa macam celaka.Tapi gua cool,bajet sejuk.Tapi hati panas.Panas beb.Tunggu masa nak meletup,hari terakhir mungkin gua akan meletup.

Tapi itu la sikap orang kita,naik sikit mula hidung nak tinggi kalah hantu galah.Kan?Selalu macam tu,bajet duduk bawah bos la tu,padahal lu sama je kuli buta kayu macam gua jugak.Cuma gaji je beza.gaji beza sebab lu kerja lama.Takpayah nak tinggi idong la.pooodahh!Celaka.

Tapi takpe,gua tahan dua bulan tengok muka dan bontot lu.Gua follow je ape yang lu suruh gua buat,sebab satu je,gua nak mencapai matlamat gua je.Walaupun gaji tak sebesar mana,kira boleh tolong tambah duit sikit-sikit tu kira ok la.

Bulan 9 gua berenti gua ucapkan F U kepada lu ye,sabar.sabar.

Anda Akan Femes Bila.....

Manusia memang selalu nak femes je kan?Kalau buat facebook sikit,nak femes,nak orang kampung kenal,nak satu dunia kenal.Upload video dia melalak untuk jadi cepat popular.Bila dah popular,hati senang.Tapi sebenarnya hati kau akan makin susah.

Satu hari nanti kau akan popular dikalangan masyarakat,blogger,orang akan makin kenal dan kenal.Bukan makin padam ingatan dan padam.

Anda akan femes bila...
Bila penulisan kau hebat gila babeng,ayat bombastik penuh dengan antonansi dan metafora.Kalau orang suka,orang akan minat dengan kau.Mungkin cara kau menulis akan ditiru oleh blogger baru.Bila dah ramai tiru,mula orang akan sebut nama kau.Sebut sebut,fitnah gosip.Lama-lama orang tahu sape kau.

Anda akan femes bila...
Bila muka kau hensem gila,lepastu kau mencapub lebih-lebih.Buat gaya itik.Buat muka macho.Aku tahu kau muka model,so ada advantage untuk kau mempopularkan blog kau dengan cara macam ni.Tak salah,aku ada cakap salah ke?Suka hati kau la ape kau nak buat.Bila orang dah tahu muka kau,wah hensem siot mamat ni,cantik gile minah ni,orang terus sebut-sebut pasal kau,walaupun tidak pernah berjumpa.Pastu kau akan popular la.

Anda akan femes bila...
Kau banyak melakukan aktiviti bersama blogger lain.Tiap kali gathering kau hadir.Lepas tu kau ni peramah pulak kan.Senang je dapat ramai kawan,bila dah ramai kawan,mula la senang nak naik.Dengan sikap peramah kau,kau boleh menolong blog kau naik.Orang berbisik tentang keramahan sikap kau.Tiba-tiba femes.

Anda akan femes bila...
Bila kau dah mati.Tak percaya?Seseorang blogger yang telah meninggal dunia banyak meninggalkan nama atas sebab orang tak tahu macam mana nak padam akaun blog dia.So terus terpampang di alam maya ni.Bila seorang berrcerita tentang pemergian kau,kau akan mula femes.Orang mati meninggalkan jasa.Bukan belang.Kau dah pergi,orang takde maki kau lagi,orang takkan cari pasal dengan kau lagi,anonymous takkan mengada kat kau lagi.Hanya satu yang mereka beri ALFATIHAH.

Kau rasa kau nak femes cara yang mana?Yang last?

Kalau Perhimpunan Bersih Diadakan Pada Hari Bekerja

Mengapa mesti hari cuti?Aku dah tahu jawapan,kau takyah jawab,aku boleh jawab sendiri.Sendiri tanya sendiri jawab.Gilo.

Jawapan:
Hari cuti baru la ramai yang join perhimpunan kan?

Tapi kalau perhimpunan sekolah,hari sabtu lenggang,takde orang.Cuti sekolah kan?*merepek

Kau pernah terfikir tak kalau perhimpunan bersih diadakan pada hari bekerja,monday tuesday wednesday thursday friday.Mesti lagi gempak kan?Orang kat tepi jalan tengah nak pergi kerja pun boleh terjoin sekali kan?

Bila perhimpunan diadakan pada hari bekerja,
Tengah pakai baju kemeja ni,tiba-tiba ada orang bagi t-shirt kuning,terus tukar macam superman.Mula-mula cari pondok telefon kaler merah,pastu tiba-tiba berubah.Henshin.Berbaju kuning,logo terbaek dari ladang BERSIH dengan tanda Nike sekali.

Tapi masalah dia,dia tak boleh terbang.Cuma boleh berkawat macam time hari kebangsaan.Apa kata nanti hari kebangsaan pakatan bersih ni berarak sekali dengan baju kuning?Baru nampak lebih sayangkan negara kan?Memperingati hari kemerdekaan negara.Baru patriotik.Kan?Cuba buat macam tu,baru lagi best.Lagi best macam myvi.Kan?

Bila perhimpunan diadakan pada hari bekerja,
Pekerja boleh mintak cuti emergency pada majikan,mintak la cuti dengan alasan "bos,cuti harini,jamm 4 jam dah ni please la boss"
Gerenti boss kau bagi punya la,bila dah dapat cuti,kau boleh la join sekaki dengan diorang.Kan?Kereta kau boleh parking depan pejabat kau.Takpun tepi jalan pun takpe,takde orang nak sebat kereta kau,sebab orang semua sibuk nak join perhimpunan,termasuk kutu rayau dan peragut.
Bila perhimpunan diadakan pada hari bekerja,
Kau boleh dapat satu hari cuti,sebab majikan pun gerenti takut nak masuk bandaraya kan?So boss bagi cuti,takut la pekerja mereka turut tercedera.Kalau dah sakit atau tercedera,hilang la satu pekerja yang berwibawa.Lagi satu,bila cedera,dapat cuti bergaji kan?
Kalau aku sebagai boss,dah lama aku suruh pekerja aku cuti,dan bagi amaran,sesape yang terlibat akan dibuang kerja.HAHAHA.Kalau aku boss la...Tapi aku sekadar kuli je buat masa ni.Boss gua cuti,mungkin dia pergi perhimpunan tu kot.Tak baik fitnah.grrr!

Bila perhimpunan diadakan pada hari bekerja,
Peniaga mungkin kurang risau sebabnya orang lain pun bekerja,jadi tiada gerai yang akan ditutup.Kedai makin laris,aku rasa kalau aku bukak gerai minum kat tengah-tengah orang berhimpun tu gerenti kedai aku laku gila.Yela,penat menjerit,haus,gerenti singgah kedai aku kan?Kalau aku ada kedai la kat situ.Tapi disebabkan kedai semua ditutup,kedai yang paling laris aku rasa McD,dibuka 24jam.Yang lapar tu gerenti singgah sebentar kat McD tu.Sebab kedai lain dah tutup kan?
Bila perhimpunan diadakan pada hari bekerja,
Aku rasa aku tetap akan teruskan bekerja,sebab kalau aku join perhimpunan ini sekalipun,takde makna nya,orang takkan sedar kewujudan aku,melainkan aku yang lempar molotov kat FRU,gerenti orang akan kenal aku,sebab akan masuk TV.Tapi aku takkan terpengaruh,walaupun perhimpunan ini dikatakan berjaya.Memang.Kerajaan sudah dengar suara rakyat.Apa yang rakyat nak.Jadi mungkin sekejap lagi ada penambahbaikan dalam sistem pentadbiran negara Malaysia yang tercinta ni mungkin.

Bazir masa kalau join,sebab aku rasa kalau aku cuti pun aku takkan ada gaji,baik aku kerja bagi menambah modal hidup dan demi mencapai matlamat aku untuk mendapatkan satu laptop persendirian.Lepas ni lagi senang aku nak update blog.Sudah tamat perhimpunan,alhamdulillah tiada apa yang tidak diingini berlaku,mujur tiada.

Mujur aku duduk di daerah terpencil,jauh dari KL dan kawasan kampung yang hanya mementingkan diri sendiri.Adakalanya bagus jugak duduk kawasan terpencil ni kan?

Friday, July 8

Confuse

Ada sorang rakan aku tanyakan satu soalan pada aku,

"Antara kerajaan dan pembangkang,mana satu kau pilih?"

Aku?Ape aku undi?Aku sebenarnya tak tahu mana satu aku nak undi.Kalau salah mengundi takut bahana negara.Kalau tak undi dosa kat tuhan.Tapi mendaftar mengundi pun aku belum lagi ni.Umur dah 22,tapi belum mendaftar.

Salah satu sebab kenapa aku tak tahu,kerana aku confuse.Confuse dengan media massa yang banyak mengisahkan tentang kotornya politik.Orang kata jangan percaya pada media,tapi kalau tak percaya media,sape kau nak percaya?Nak ke kau pergi siasat satu persatu?Jadi orang kerajaan,pergi intip rahsia kerajaan,pergi pembangkang intip pembangkang.Aku bukan detektif conan.Aku sekadar rakyat jelata biasa.

So,buat masa ni aku nak undi pihak yang boleh bagi kehidupan,boleh bagi keamanan,boleh bagi kebebasan.

Ada orang yang tak suka dengan kerajaan,sebabnya,mereka tidak merasa lagi pembangkang yang memerintah negara.Sebab itu mereka berkata pembangkang ini betul dan telus serta tulen.Tapi aku confuse,confuse dan confuse.Tak tahu mana satu yang betul dan mana satu yang salah.

Mana taknya,tiba-tiba esok keluar berita orang kerajaan makan rasuah.Pembangkang terlibat dengan kes kes yang kotor dan gejala tidak sihat.Lihat,hanya segelintir yang makan rasuah,hanya segelintir yang terlibat dengan kes kotor.Segelintir hanya.Tapi kerana nila setitik rosak susu sebelanga.Orang mudah buat andaian dan kesimpulan,ini kotor ni.Aku tak tahu mana satu betul,sebab media pun menipu.Bukan berita sahih,kalau berita eksiden dan berita niaga,aku percaya lagi.

So buat masa ni aku ikut bapak aku,apa bapak aku pilih,itu yang aku undi.Sebab aku confuse.Kalau bapak aku kaya dan jadi calon bebas,aku pangkah bapak aku,sebab dia kan bapak aku.

Apa kau akan pangkah bila tibanya hari mengundi?

Kerana satu undi,orang lain jadi menteri,bukan orang melayu.Bayangkan negara jadi macam Pulau Pinang?Amacam?Rasa takut tak?

Bersih 2.0


Gua tengok berita,pemberita cakap,pembangkang tiada kena mengena dengan perhimpunan bersih.Tapi yang gua nampak,barisan kabinet pembangkang ada dalam perjumpaan bersih.Ape cerita?

Tapi gua peduli hape,bukan gua tak sayangkan negara,tapi gua rasa gua sekadar pandang sebelah mata,kalau dia ganggu hidup gua,baru gua akan bertindak.Salah satunya,panggil abang long gua.KAHKAHKAH.

Abang Kandung gua la,bukan /// tahu?

Baik gua pergi tengok DIGI GIG kat I-City lagi baik la bai,bai bai bai.okbai.

Kepada yang pergi esok,gua ucapkan FUCK YOU.

#OKBAI

Thursday, July 7

It's All About Me.

Kali ni biar gua bercerita tentang gua pulak,asyik asyik cerita tentang orang je,asyik asyik tembak orang je.Sekali sekala kena la bagi entry santai kan?Nanti orang makin jemu pulak tengok blog gua ni cerita sama je.Asyik asyik bersih bersih bersih.Baik gua pergi bersihkan diri dari hadas besar.

Ok la,tentang gua,ni tentang sikap gua.Sikap positive ada,negative pun ada.

1. Pendendam
Orang kata,orang yang kuat adalah orang yang boleh kawal kemarahan diri,kawal emosi.Tapi gua bukan seorang boleh kawal marah,sebab gua ada sikap menyimpan dendam.Bagus jugak,sebab tak lepas marah kat orang,kat dinding je.Kalau depan-depan tu,gua cool lagi la.Sebab nak tunjuk macho depan awek ataupun nak berlagak matured depan adik-adik dan kawan-kawan.Tapi hati ni siapa tahu sakitnya.

2. Pemalu
Gua ni seorang yang pemalu,bukan malu-malu kucing tapi malu.Sikap malu tu orang cakap bagus,boleh hindarkan diri dari buat maksiat.Tapi gua dating depan orang ramai tarak malu pulak ye?Sebab malu la gua dating depan orang ramai,takut orang mengata yang bukan-bukan,nak hindarkan fitnah.Sebab gua takut memalukan keluarga.Tapi bila sifat malu ni ada,orang kata aku sombong,lagi-lagi kalau perempuan yang tegur,mula la gua gelabah macam babi nak sondol pokok.Bila malu,gua senyapkan diri.Lalu mereka simpulkan sembangkemas seorang yang sombong.erk.

3. Kurang bijak manage diri
Gua seorang yang tidak pandai manage diri sendiri.Kalau buat jadual harian,gerenti gua tak ikut,sebab gua kurang disiplin dalam diri.Tapi bila ada orang manage gua,boleh la gua disiplinkan diri.Contoh,kalau kerja,gua akan kerja,tepat waktu dan tidak akan membantah walau satu pun cakap bos.Ibarat gua ni seorang kuli yang membabi buta,orang suruh buat tu aku buat.Tapi kalau orang suruh aku makan taik,aku lempar taik kat dia.Serius ni.Sebab tu gua kadang-kadang berfikir,macam mana kalau gua jadi bos,apa gua nak buat?Gua tak tahu,serius tak tahu.

4. Boros
Ini boleh masuk kategori nombor 3 tu,tapi memandangkan gua nak explain panjang-panjang,so gua asingkan.Gua ni kalau dapat duit,laju je abis,macam minum air redbull spelet,sekali teguk je boleh abis.Bayangkan gua abiskan RM1500 dalam masa satu bulan,ntah gua tak nampak hasilnya.Barang pun takdela banyak,nak kata kasut berlambak,takde,jam tangan?Gua pakai yang free punya.Satu je gua boleh nampak mana hasilnya,perut gua.Duit abis ke makanan.Tak percaya?

5. Pendiam
Gua kata gua pendiam,lu jangan tak caya pulak ye.Kalau gua membebel pun,kat blog jela,kalau depan-depan serius lu takkan dengar apa yang gua cakap,sebab gua bisukan diri gua,lagi-lagi kalau orang yang gua baru kenal.Kalau pergi gathering,gerenti gua rasa gua sorang-sorang je.Tambah dengan sifat pemalu gua,gua rasa gua double pendiam.Kalau setakat HUHAHUHA kat facebook tu,boleh la,sebab sukahati nak tulis apa.Kalau depan-depan,harap maaf la,gua tidak sepetah operator celcom.

6. Suka Maki Hamun
Kalau bab maki hamun,bagi kat gua.Sebab gua boleh je maki hamun,tapi maki depan-depan gua mintak maaf la,gua ni pemalu sikit.Tapi kalau maki hamun kat blog atau facebook,bagi gua.Gua tahu lu pun hebat maki hamun,cukup sekadar dengan dua perkataan.F dan U.Lepas tu,B dan H for Butuh Hang.P dan M for Puk**M**.Fikir sendiri.Kalau kat facebook gua selalu juga buat,tapi kalau depan-depan kalau setakat gurau-gurau gedik tu boleh la.Gua tak pernah lagi maki membe-membe gua.Pernah ke?Maaf maaf.

7. Aku
Ramai orang kata gua ni orang Kedah,sebab dengan menggunakan tajuk blog sembang kemas,gua ni orang Kedah.Bukan bukan.Gua hanya terpengaruh dengan membe-membe Kedah gua seperti Dzarief Zuhdi,paob,apit dan Fizi Hamid.Kenapa ada nama yang menggunakan capital letter?Sebab mereka ada blog.Dah,cerita tentang gua lagi,gua berasal dari Pahang,sapa orang Pahang meh cari gua kat Maran bandar ayam kampung ni.Kalau jumpa tu tegur-tegur la ye,kalau gua buat tak tahu atau pandang sebelah mata tu,jangan kata gua sombong,gua malu beb.Malu.

Gua tahu lu pun ada sifat-sifat macam ni kan?Actually banyak lagi sifat gua yang melampau lampau tapi gua pendekkan.Sebab taknak ada yang taksub dengan gua pulak nanti.grrr.takde kena mengena.

Ok la,gua nak berehat,cukup la sehari sekali update blog.Adios.

Wednesday, July 6

Sikap Melayu.

Aku kerja pasaraya,so aku dapat observe perangai orang melayu.Ramai yang aku tengok,macam cilako.Cilako cilako.Aku kena jaga bahagian mainan,pampers bayi,pampers orang tua,alat tulis dan macam-macam barang textile.

Aku tengok,start dari kecik dah diajar tak susun barang yang diambil.Contoh,budak kecik ambil patung otromen,lepas tu mak dia tak kasi beli.So mak dia tinggalkan otromen tu kat tempat lain,bukan tempat asal.So,anak ni tak geti ape-ape,dia belajar dengan penglihatan.Dia tengok dan belajar apa yang mak dia buat.

Bila dah besar,mula la buat perangai.Bila masuk pasaraya,ambil troli pandai,dah guna tinggal kat merata tempat.So aku sebagai kuli,kena la kutip troli,susun balik mainan.Hah,kau jangan nak kata,

"dah ko keje situ,buat la ape yang patut"

Memang takleh disangkal ayat tu.Kalau tak kutip,susun barang,ape keje aku kan?

Tapi fikir la,akibat perbuatan macam tu,orang melayu diajar supaya dah guna,tinggal,dah pakai buang,abis madu sepah dibuang.

Dah meromen,kau tinggal awek kau.Tak gitu?*tiba-tiba

Kalau dah diajar dari kecik,memang melarat sampai ke tua.Melentur buluh biarlah dari rebungnya.Kalau kau dah ajar anak kau tinggal barang merata,tak kau rasa nanti dia tinggalkan kau kat rumah orang tua?

Monday, July 4

Bijak Tapi Bodoh

Kau pernah jumpa orang macam ni tak?Bijak memang bijak,belajar tinggi tinggi tapi bodoh dari segi hidup.Dari segi pengalaman,dari segi kemahiran.Itu biasa aku jumpa.Orang macam ni aku gelar celaka.Memang celaka.

Baru tadi membe aku ada marah maki hamun sorang perempuan ni,perempuan tu macam desperate.Gatal burit kot.Membe aku maki macam ni.

"ko tu bodoh ajak aku relationship dengan ko kat facebook,bangang."

Then awek tu balas,

"bodoh bodoh aku pun masuk universiti jugak"

Nampak tak kegampangan minah gatal tu?Riak sungguh.Bajet bijak,perasan diri bagus.Bijak dari segi pelajaran tak membawa ke mana pun.Tak pergi jauh.Setakat wellie satu tiang tu tak lepas aku rasa.

Minah macam ni layak ke dipuji belajar tinggi?Layak digelar pemegang ijazah atau phD?Aku rasa aku nak terajang dia kalau aku jumpa dia.Celaka punya minah.Desperate nak mamp.

Cukup la setakat ni segmen maki memaki.Adios.

Sunday, July 3

Boss

Selama ni semasa gua bekerja kat pasaraya,gua tak tahu siapa yang tukar lagu gua.Time gua pasang mp3 gua,mesti ada yang tak puas hati nak tukar lagu dia.

Tapi baru gua tahu.

Gua pasang lagu gua,layan punya layan punya layan.

Tup tup tup..

Never say never~

Justin Bieber punya lagu..

mp3 boss gua.

Gua tengok dia pergi tukar,masuk mp3 dia.

Celaka.

Saturday, July 2

Google Awesome Bakal Bunuh Facebook

Terbaik datang dari google,bermula dengan sekadar search engine.
Berubah menjadi syarikat besar.
Lalu mengeluarkan application tersendiri google chrome.
Dan terbaruu,laman sosial.
Google+
Sebut google plus.

Nak tahu lebih lanjut?Pergi sini.SINI

Lihat sedikit video

Ustaz Instant

Aritu ada baca ST#3 gua?ala pasal melayu kalut nak jadi ustaz instant.Jap.Ustaz instant bukan bermaksud imam muda.Tetapi ustaz segera.Macam biasa orang melayu ada sifat insaf kadang-kadang,tapi  tahap keinsafan mereka kadang-kadang nampak hipokrit.

Mean insaf bila ada sesuatu perkara ajaib terjadi atau suatu perkara aib.

Dan ustaz instant terdiri daripada kita semua.Kalau bagi perempuan,ustazah instant la jugak.

Jangan nak cakap "ok la tu,ada jugak sifat insafnya".Jap.Sebelum lu cakap macam tu,gua nak kasi tahu.

Kita tak perlu hipokrit dalam memberi nasihat,beri firman ini beri hadis itu.Gua takut kalau lu salah hadis,tak ke mampus?

Contohnya,
Suatu perkara aib berlaku,seperti Adinda Evans,not Juliana Evans ye.Tengok pada orang yang komen,kita dapat tengok siapa yang bertamadun dan siapa yang tidak.Ada yang memaki hamun,itu gua panggil setan instant,ada yang berceramah panjang jela-jela itu gua panggil ustaz instant.

Nape kita tak menggunakan pendekatan nasihat secara sederhana?

Lu tak boleh maki hamun,dan berkata "pergimampos la kau,kubur asing-asing." Nampak sangat lu tak prihatin terhadap umat sendiri.Ini setan instant.

Bila lu berceramah pulak,bagus bagi nasihat berdasarkan hadis,gua tak sangkal.Tapi kita jangan cuba untuk menunjukkan kelemahan diri sendiri.Ada yang bersikap munafik bila berceramah.Bila malam clubbing,bila siang berceramah,nasihat semua bagai.Gua tahu ada yang macam ni.

Ya gua tahu gua takde hak untuk beri gelaran seperti itu.Tapi itu pandangan gua,kalau taknak tunjuk kelemahan,cukuplah dengan bersederhana.Kan?

Seperti,
Lebih baik minta maaf pada rakan-rakan dahulu,jika kamu ada buat salah.Tidak kisah salah besar atau kecil.Mungkin kerana kesalahan kecil,mereka menjauhi kamu dan kamu perlu mencari jalan penyelesaian untuk berbaik semula.


Camni?Emmm

Chaio!

Aku malas nak update malam ni.

#guapenatgilababinaktidoduluchiao

dah macam tweet la pulak blog ni.

agak-agak gua kena benci tak?

Friday, July 1

Benda yang Aku Benci bila Berblog

Ah memandangkan aku dalam mood penat dan amarah,aku nak tulis perkara yang aku benci bila berblog.Banyak benda yang aku benci,sebab penulis bukan sorang,ramai.Ada macam-macam karenah nak promosi blog.Macam macam orang aku dah jumpa dalam blog ni.

Tapi kalau blogger zaman 2006 dulu atau orang lama,takde pulak berdesing telinga mereka dengan orang macam ni.

Orang macam ni...
  • pengelike penipu
    kau pernah jumpa orang macam ni?Aku rasa dia belajar bahasa inggeris tahap 1 pun dah fail.Tak tahu apa itu maksud like.Like mean suka.Kalau belum baca macam mana nak suka bangang?Aku dah menyirap dengan golongan macam ni.Kau ingat kau like,aku nak datang profile fb kau cari link blog kau?Pergi lawat blog kau?Jangan harap.Biarla aku maki hamun,supaya golongan macam ni pupus.
  • pengelike berkali-kali
    Sape kate kat fb tidak boleh like banyak kali?Nak tau cara nya?Tapi kau jangan praktikkan kat link blog aku,kang aku terajang kau,kerat kau.Mahu?
    Cara mereka,like unlike like unlike like unlike.Sengaja buat begitu supaya aku notify yang ada orang like link blog aku,mungkin dia ingat aku bodoh.Aku tidak akan berkata dalam hati sebegini "oh ada orang like blog aku,sukenye sukenye hikhik" butuh hang la.
  • pengecut
    Nak tahu ciri ciri pengecut?Datang blog aku,lepas tu tinggal link kat shoutbox,then blah.Memang aku tak tahu berapa lama kau ada kat situ,tapi aku tahu yang ada orang macam ni wujud kat sini.Kau terasa?Tunjuk muka sikit,aku nak bagi terajang.Sekadar tinggal link kat situ..buat apa.Ingat aku terdetik hati ke nak klik?Aku klik kalau aku rasa kau jujur.Aku boleh tahu macam mana orang jujur.
  • pengomen
    Pengomen ni bukan pengomen biasa,dia selalu datang kat blog aku,pastu ajak aku datang blog dia.Eh eh,kalau ada invitation selalunya orang akan datang kan?Tapi kalau dalam dunia blog ni lain.Kalau kau rasa penerajang aku,mai cuba buat sekali lagi.Orang macam ni aku gelar peromen.Rosakkan anak dara orang je.*ada kena mengena.
  • anonymous
    Aku rasa kalau diorang ni bersatu,runtuh dunia.Runtuh zaman IT ni.Tapi kalau kau sekadar datang blog tiba-tiba kau maki hamun.Macam mintak penerajang kat muka.Satu tapak kaki aku,aku rasa cukup untuk muka kau tu.Kalau dua penerajang aku,aku kasi depan belakang.Mahu?
    Ada jugak tiba-tiba berlagak jadi ustaz instant.Tiba-tiba berceramah,padahal baru lepas togok todi.Nak nasihat tu biar bersederhana dan jangan sorok muka.Baru orang percaya.Kalau kau guna anonymous,aku rasa macam nak bunuh je kau ni.
  • event
    Kalau isu pasal event ni,aku menyirap la jugak.Menyirap sebab time aku yang buat event ajak itu ini,takde sorang pun yang balas dan datang.Invite ke blog,kalau aku invite kahwin aku kau tak datang,siap la.
    Invite orang ke blog dia,tapi bila aku yang invite dia datang blog aku,dia kata, "malas la" "takbestla" .Aku senang je jawab, "pergimampusla" "pergikeneraka" "fcukawak" "hikhik".
  • spammer
    Eh ini tambahan,baru je lepas ping kat facebook,lalu ada yang like ada yang komen kat dalam facebook,nak tahu komen ape?Ape lagi kasi link la kat bawah tu,spam link spam jangan tak spam,ini jenis orang yang aku benci.Kalau nak promote,ping la.Toksah nak komen url blog kau tu.Memang aku ada klik,tapi kalau disuruh follow,i say im sorry sebab aku follow blog yang best.Aku memilih dan mempunyai high taste.
Last but not least,aku benci orang yang datang sini tapi senyap je,lets party la!

gedik.

Aku benci benci pada dirimu..ahhhhh mai dangdut sebentar..
adios.