Friday, December 30

Cara Orang Sekarang Bersosial

Pada suatu hari,gua berborak berborak dengan membe gua, Ant nama diberi.Secara tiba-tiba,dia meluahkan hati dia kat gua. (bukan cerita cinta)

"Pul,orang sekarang apasal cara diorang bersosial lain macam je." tanya Ant

"ape maksud lu der." jawab gua dengan konfius

"budak budak sekarang bersosial guna jari je beb." balas Ant

"hmmm.betul jugak tu." baru gua faham.


Sebenarnya gua ni lambat pickup sikit.Sikit jela.Takdela sampai dapat gelaran Lampi kan?

Setelah gua pikir 2 3 kali,gua nak ketengahkan kat blog la,sebab orang sekarang main blog je.facebook orang tak pandang dah.

Mereka bersosial guna jari?Macam mana?Poke?geletek?Mahupun geli-geli?

Hah,kang gua tulis sampai ke tahap lucah baru tau.

Bersosial guna jari,online guna BB,Iphone,Tabs,dan macam macam lagi.Disebabkan gadget-gadget sebegini,ada yang kurang bersosial.Berbeza sekali bila bersosial di alam maya dan bersosial di facebook mahupun blog.

Contoh la gua bagi,kalau kat facebook,kau borak dengan satu awek ni pongpangpongpang laju kilat tak segam (baca : segam) dan malu.Tapi bila jumpa kat realiti,mulut terketar ketar,cakap tak lepas.Susah nak bercakap depan-depan kan?

Banyak lagi contoh,gua tunjuk lagi,

Bila dalam group blogger mahupun rakan-rakan di facebook,lu orang mesti sembang nak kemas je kan?pongpangpongpang sekali lagi,pandai buat lawak bila di facebook,pandai berkata-kata.Dan bila tiba masa nak buat gathering ataupun date,semua terdiam sipu malu malu.


Tapi itu takpe,mungkin boleh dimaafkan.Sebab lama-lama akan bermesra jugak kan?


Dan kalau lu orang perasan,salah satu keburukan bersosial guna jari ni korang nampak bila korang lepak dengan kawan-kawan sekampung atau kawan baik.

Lepak kedai mamak ramai-ramai,tapi semua main tabs.Apa cita?Semua diam main talipon.Hanya tinggal membe-membe yang guna talipon 3310 je yang bukak mulut berborak.Sungguh tidak sihat perkara sebegini.

Jika dibawa habit ni sampai ke tua lah korang takkan bersosial.Sebab tu zaman sekarang jiran kurang bergaul.Ada kemungkinan.Kan?

Lepas ni gua rasa gua nak naikkan balik martabat talipon botol air sebesar walkie talkie.Baru la korang bersosial dengan sihat.Kan?

Adios.

Friday, December 23

Tuesday, December 20

Edisi Pakwe Makwe #6 : Fail SPM Sebab Awek.

Sepatutnya benda ni aku dah cerita lepas raya haji aritu dah,tapi disebabkan aku ni malas nak update blog,simpan semua idea bila rajin.

Dan akhirnya aku berjaya dan ingin ketengahkan perkara ni pada umum.Yela perkara serius ni,aku takut adik beradik korang yang buat benda bodoh macam ni.

Kalau perkara ni terjadi pada perempuan kira ok lah sikit,ok la sikit,sikit je.Sebab ape ok?Sebab perempuan senang,fail SPM ke 10A SPM ke tetap kena kahwin dengan lelaki berkerjaya kan?Kalau fail SPM terus tunggu pinangan orang senang dan mudah.

Tapi bagi lelaki pulak,kalau la korang fail SPM,mana nak cari makan?Mungkin setakat kerja pak guard tu lepas la nak makan orang bujang,tapi kalau beranak berbini pulak,susah ko nak sara bini dengan bekerja sebagai pak guard.Boleh tu memang boleh,tapi ko mungkin akan sengkek sikit la kan?

Dan aku rasa baik aku teruskan cerita ni,cerita ni berlaku masa hari raya haji haritu,dah lama kan?Tapi tak lapuk dek hujan tak lekang dek panas yo.

Masa tu aku kat kawasan perumahan rumah aku,aku sedang melepak bersama si Hasan rakan baik.Tiba-tiba ada beberapa bijik motosikal datang melepak,tapi mereka tak lepak sekali dengan kami,mereka geng lain.Aku dan hasan geng kapak.Mereka geng sempit.

Dalam tengah-tengah melepak tu,tiba-tiba terdengar la geng-geng sempit tadi berborak.Mereka bercerita tentang awek mereka.Sorang sorang ceritakan masalah diorang.Aku apa lagi pasang telinga.Ada la sorang mamat ni bercerita tentang kekasihnya.Kekasihnya merajuk.Entah sebab ape merajuk pun aku mana tahu.Si mamat tersebut juga bingung dengan keadaan aweknya.Bila ditalipon,menangis teresak-esak.Mungkin merajuk dengan pakwe dia.

So,mamat ni tadi bengang la awek dia merajuk tak pasal.Dan dengan serta-merta dia berkata pada geng sempit yang lain "Weh apsal awek aku ni ha?Dari tadi merajuk dengan aku,kalau dia merajuk lagi esok aku malas amik SPM!"

Pergh,aku tersentak,ape bodo taknak amik SPM sebab awek?Ape ke bodohnya.Sepatutnya awek tu letak belakang dulu,kedepankan SPM tu.Aku pun tak paham apekejadahnya perkara ini berlaku depan mata aku.

Dan selepas mereka bergaduh,aku tak tahu ape kesudahannya.Mamat tu amik SPM atau tidak aku tak tahu.

Macam ni la,korang rasa berbaloi tak,kalau nak pujuk awek takyah amik SPM,nampak cool?

Cool gila tak?

Macam bodo.

So,kepada bakal-bakal SPM tahun depan,beringatlah.Jangan kerana awek korang fail SPM.

Adios.

Thursday, December 15

Tension Released

maaf kalau BI gua hancur,gua melayu,tak pandai BI,kalau power BI itu satu advantage untuk anda,gua noob lagi.Perlukan pembelajaran lagi.

Gua tak mau cerita pasal BI,

cuma gua nak cerita pasal tension ataupun tekanan akibat masalah yang dihadapi oleh gua,gua dah tolak ke tepi dulu,sebab malam nanti gua ada test,so gua nak kongsi kegembiraan dengan pembaca blog gua.Gembira sebab dalam otak gua dah free sikit.

Nak tahu kenapa gua dah kurang tension?

sebab gua layan lagu ni,lu orang kena layan,walaupun lu orang bukan peminat KPOP tapi gua pasti lepas dengar lagu ni lu orang mesti gilakan KPOP.

Jom layan.


lagu ni dah buatkan gua release tension gua,dengar dua tiga kali terus layu.lu orang bila lagi?cepat cepat download!

adios.

Wednesday, December 14

Masalah

Masalah?Sekarang baru gua tahu macam mana hidup kalau masalah bertimbun.Dulu-dulu gua ada jugak hadapi masalah,tapi gua selalu tolak tepi ataupun bagi masalah tu kat membe.

Tapi sekarang,masalah ni gua hadapi sorang-sorang,kalau passing kat membe gerenti membe pun tak leh selesaikan.So gua letak belakang dulu masalah ini,letak belakang bukan bermakna gua ketepikan,cuma selesaikannya pada akhir akhir nanti.Buat yang lebih penting dulu.

Dan juga sekarang baru gua tahu kenapa adanya masalah,masalah bagi gua dulu hanya permainan dunia,tetapi sekarang gua dah mengubah persepsi gua terhadap maksud sebenar masalah.

"Masalah adalah salah satu assignment untuk kita belajar erti hidup dunia."

Its mean,kita belajar selesaikan masalah,melalui proses pergaulan,bersosial.Tanpa masalah kita takkan bersosial.Contoh gua bagi la k.

Pak Mat dulunya seorang pekerja yang agak pendiam dan selalu menyendiri.Dia tidak suka bergaul dengan orang kampung.Tetapi satu hari,dia telah dilanda masalah,iaitu masalah duit atau wang.Disebabkan dia kurang bergaul,susah untuknya meminta tolong.Tapi setelah dicuba merapatkan hubungan,akhirnya masalahnya selesai dan Pak Mat mula menjadi seorang yang peramah.

Konon jela cite ni.Gua reka macam ni.So lu orang takleh kondem.Kalau Pak Mat lupa jasa orang kampung?

Tu cite lain,tu dah jadi cite bagai kacang lupakan kulit.Mungkin kecik-kecik dulu lu orang pernah kan buat karangan macam ni?

Dan gua sekarang menghadapi masalah sama,duit duit duit.Lepas ni gua jadi PM gua hapuskan sistem mata wang.Kita guna batu jela ok?

Adios.

Monday, December 12

Cukup Sebulan

akhirnya cukup sebulan gua menyepi,sentap tak sentap tak?gila gedik macam pondan.euw.

haha sebenarnya rindu jugak nak tulis kat sini,tapi apakan dayaku,tenaga batinku kehabisan lalu gua menggunakan tenaga zahirku supaya mencatit sesuatu di sini supaya mereka mereka tidak berfikiran pesong terhadap gue.


menyepi lama-lama gua takut nanti gua dah dicop meninggalkan dunia,sakit,ataupun perkara perkara yang tidak diingini.Tapi alhamdulillah gua sihat,cuma...

cuma...

cuma...
cuma...


gua rasa gua penat dan mungkin sekali akan memperlahankan rentak blog Sembang Kemas.Tak seagresif dulu.

sebab..

gua rasa gua patut fokus pada study.

adios.


p/s: eleh bajet je si SK ni padahal blog tak menggangu pembelajaran langsung kan?

Saturday, November 12

Edisi Pakwe Makwe #5 : Cinta Monyet

Well well well,sape yang tak pernah bercinta kan?Tak pernah bercinta?Penipu,walaupun cinta kau tepuk sebelah tangan,itu tetap cinta.Lagi-lagi budak sekolah,time aku dulu main surat bai.Surat yang ditulis diatas kertas bungkusan coklat.Zaman sekarang,aku rasa semua main SMS dari jarak jauh.Mintak nombor dari membe,terus berSMS dengan makwe.

Tapi aku rasa cinta monyet ni tak kekal,nama pun cinta monyet.Dan ape yang aku nak tekankan dalam cinta monyet ini adalah satu kejadian di mana,si pakwe dan si makwe berSMS lucah.Lucah?WTF?

HAHA,jangan gelabah,budak-budak baru nak naik biasa la.SMS lucah sampai malam,sampai tido lewat.Dan aku yakin,mereka yang SMS lucah dengan pakwe/makwe nya takkan pernah bosan.Kan?

Kalau berSMS biasa-biasa bosan.Dan terlintas di hati si lelaki untuk berSMS lucah.Pada mulanya,sekadar bertanyakan tentang hari ni pakai baju ape...

Dan hari esok,si lelaki mula berani sedikit untuk bertanyakan hari ni pakai dalam kaler ape...

Dan hari hari seterusnya,aku rasa tak perlu aku cerita,nanti korang meluat,seriusly.Mungkin akan melarat sehingga menyebabkan pasangan tersebut terlanjur.Juga mungkin akan terpublishnya satu klip 3gp.

Lihat?Ianya bermula dengan si syaitan yang menghasut lelaki supaya menambahkan kreativiti ketika berSMS,lalu mengeluarkan idea "oh kalau SMS lucah syok jugak ni".Melarat sampai terlanjur.Oh wathefak.

Ya,aku rasa zaman sekarang lagi teruk kot.Sedangkan time aku dulu dah teruk,so sekarang makin teruk.Makin banyak buang bayi,makin banyak makan awek sekarang ni.Senang je,ayat,lucah sikit,dapat.

So aku rasa kepada si perempuan,jika pakwe anda sedang melakukan perkara sebegini,aku rasa baik kau tinggalkan dia.Mungkin satu hari nanti kau pula akan terlanjur.Jangan jadikan timur ini seperti barat.

"Oh kau masih dara?Watefak,kitorang semua dah takde dara." - Barat

Jaga-jaga.

Adios.

Friday, November 11

Apekejadahnya Menatang Ini.

Oh.kali ni gua nak taip entry yang lebih casual jela,relax sikit kan?Asyik-asyik fikir masalah negara,masalah sendiri tak terjaga jugak kan?So,better rehatkan minda kejap,tulis benda casual.

Hah,gua dah kena tegur banyak kali dah dengan si namee ni,apa kata dia?Dia cakap,dia cakap,dia cakap..

kentut gua busuk.

Mana ada kentut wangi kan?

Hahaha,takda la,sebenarnya dia tegur gua,pasal gua punya header berubah rubah macam si rubah.Yola,kawe takdo kijo,kawe buat la header.Bosan-bosan,tulis pun tidak,header je tukar.

Gua rasa ada baiknya gua senaraikan header-header gua kat sini,mana tahu,boleh mintak pandangan sikit nak guna yang mana satu kan?
















Tapi kebanyakannya header bertulisan,gua suka tulisan.Dan salah satu sebab kenapa semua tulisan,sebab gua tak geti photoshop.ngengenge.

So..aku rasa aku nak buat banyak lagi,seminggu tukar-tukar.HAHA

adios

Thursday, November 10

Orang Kaya dan Anak Orang Kaya

Orang kaya - Seorang,bukan dua orang,seseorang yang mempunyai harta berlipat kali ganda.Terdiri daripada mereka yang berjaya secara halal mahupun haram.Tak kisah,asalkan kau berduit dan berharta,gerenti dapat gelaran Orang Kaya.

Anak Orang Kaya - Dua atau lebih,anak-anak kepada pemilik harta yang juga bakal mewarisi harta mak bapak datuk nenek moyang mereka.Sebahagian dari mereka suka berfoya foya dan ada yang merendah diri.Suka menghabiskan harta mak bapak dengan belanja awek-awek dan pakwe-pakwe.

Kat sini,aku nak cerita pasal orang kaya dan anak orang kaya,aku nak cerita pasal orang kaya dan anak-anaknya yang perangai macam fukumak.pandai pandai eja.Aku dah tapis tu ok.Selalunya anak orang kaya yang bajet kaya ni berlagak,pandang rendah kat golongan sederhana dan miskin.Selalu menunjuk nunjuk dan kedekut.

Apa maksud menunjuk nunjuk?Biasa la melayu,bila nampak orang kaya beli kereta mahal,katanya menunjuk nunjuk.Bila si orang kaya tersebut beli kereta buruk,dikatanya kedekut.Kan?Lumrah.Itu semua bergantung kepada niat si orang kaya tersebut.Kita tak tau apa niat dia,so susah sikit nak nilai.Buat hypothesis tu biasa la kan?

Tapi kadang-kadang hipotesis kita selalu betul.Contohnya,kita buat hipotesis bahawa si orang kaya tersebut membeli kereta porsche untuk menunjuk nunjuk.Mula-mula dia tak tunjuk belang lagi,kita dah ada hipotesis.Then tak lama lepas tu,dia mula tunjuk belang,hon hon kereta di halaman rumah.Sengaja membunyikan alarm kereta dan sengaja membasuh kereta di tengah tengah jalan di hadapan rumah mereka.Ada yang macam tu.Manusia,macam-macam ragam.So kita punya hipotesis boleh diterima tak?Mestilah ya.

Itu orang kaya,cerita pasal anak orang kaya pulak?

Mereka ni,bukan semua,sebab aku tengok ada je anak orang kaya yang baik hati bagi bangla minum air sejuk ye dak?HAHA.

Golongan yang aku nak tekankan adalah golongan anak orang kaya yang bajet.Bajet hot bajet kaya,padahal duit bapak kau,belum tentu kau dapat,mana tahu bapak kau muflis,niaya kau nak hidup,dah la tak pernah hidup susah.Bila dah muflis,mula mengemis.Selalunya macam ni.So,jangan nak berlagak sangat kalau kau tu anak orang kaya.Kalau berlagak tak pergi ke mana,awek memang kata mari,tapi membe kata pergi mampus.Takda orang nak kawan ngan kau jika kau bersikap sebegini.

Toksah nak tunjuk lagak,toksah nak tunjuk kereta mewah,toksah nak pandang rendah golongan miskin dan sederhana ni.Kita tak tahu apa akan jadi di hadapan.Memang hari esok bergantung pada hari ini,tapi jika hari esok tidak seperti dijangka?Apa lu nak cerita sama gua?Kan?

Iya,aku tahu.Mesti ada dikalangan anda yang terasa ataupun butthurt,akan kata.

"ALAH KAU JELES LA TU ORANG TU KAYA"

Aku jawab,"PERGI MAMPUS"

ADIOS.

Wednesday, November 9

Cerita Seksualiti Merdeka 2011

Bila aku balik rumah,aku bermasalah.Apsal?Bermasalah,sebab bila tengok tivi,aku akan tertengok berita,dan tertengok juga perkara semasa contohnya seksualiti merdeka ini atau dengan nama yang nampak liar sikit perhimpunan seks bebas.

Apa cerita Malaysia?Apa cerita  Ambigam?Kau terlibat?

Bila keluar je isu macam ni,aku teringat pada anwar.Adakah ini salah satu taktik untuk membebaskan anwar dengan menghalalkan seks bebas?

"Dahla isap rokok tu,jom check in hotel pulak,kita buat klip 3gp wanita.".

hmm..

Taknak komen banyak,itu pandangan aku.Kau orang cuba fikirkan.Apa motif mereka?

Kau rasa akhlak kau rosak tak kalau kau tahu benda macam ni wujud?Bukan saja boleh merosakkan akhlak,malah lari dari sifat kita orang timur.
Oi,kalau nak jadi orang barat.Dipersilakan berambus.

Dan aku rasa songsang songsang ni tak baik.Baik lagi cheongsam.

Apa ni,gua konfius mana halal mana haram.Bangang.

Adios.

Sunday, November 6

Salam Aidiladha Dari Perantauan.

Kerbau,unta,kambing,lembu tersedia,
Untuk disembelih bersama sama,
Ucapan syukur terkaku kata,
Buat semua di pagi raya.

Selamat Hari Raya Aidiladha.

Dah,gua nak pegi sembelih lembu.Buat satay.

Thursday, November 3

Edisi Pakwe Makwe #4 : Korban

Raya dah dekat,bilik masing-masing bergema lagu hari raya,bergema lagi.Tapi kali ni untuk meraikan hari raya korban.Bukan berkorban untuk pakwe atau berkorban untuk makwe ye.Dan esok jam 11 gua akan bertolak dari JB ke Kuantan.Cuti sebenarnya hanya setakat sampai hari Rabu,tapi niat di hati ingin mengextendkan lagi cuti sampai Ahad.Dan setelah rakan sekelas negotiate dengan semua lecturer,so kelas Khamis dan Jumaat lepas raya dioffkan.Selamat.

Boleh raya lama sikit,raya puasa sebulan aritu gua raya tak sampai sebulan,gua simpan untuk raya haji.

Tapi gua bukan nak cerita pasal gua nak balik,gua tahu lu pun nak balik dan tak nak dengar gua membebel kan?Tapi gua nak cerita pasal korban.Korban?Pengorbanan?Seorang bapa terhadap anak?Yes.Seorang suami terhadap isteri dan sebaliknya?Yes.

Pengorbanan seorang makwe terhadap pakwenya dan vice versa?NOoooooo...Jangan sekali.

Ape?Kalau seorang pakwe tidak berkorban untuk makwenya itu tandanya dia tak sayang?Kau rasa camtu?

Kau rasa perlu ke si pakwe terjun lautan api untuk menunjukkan tanda sayangnya dia pada kau?Sekali dia terjun mati?Merana tak kau?Atau kau menjadikan dia sebagai persinggahan?

Ok la,kalau si makwe tak berkorban untuk si pakwe,sape lagi nak berkorban?Alah kau dah besar la,takkan berak pun nak suruh awek basuhkan?Takkan la kau nak makan takde duit kau pegi pau duit makwe kau?Takkan kau tengah sangap kau suruh awek kau korbankan badan dia untuk kau?Wei kalau sangap kawin la bai.

Dan aku rasa,si pakwe tidak perlu berkorban untuk si makwenya.Nak tunjuk sayang?Senang je,korbankan duit kau sikit masuk meminang kan senang cerita.Bukak buku baru,lepas tu boleh la kau nak berkorban segalanya kepada sayang sayang abang abang kau tu.

Tapi inilah perkara yang terjadi pada zaman ni,bila malam merdeka je korban,bila malam tahun baru je akikah.Padahal maksud kedua perkataan tersebut tersangatlah suci.Watkejadahell this happen in our country.Bajet.Aku pun bajet.Bajet cakap omputih.

Dan aku rasa,kalau setakat nak celebrate something dengan pakwe atau makwe,tak perlu pun korbankan duit,korbankan masa,korbankan badan tu semua.Nak nampak sweet,kau bagi bunga letak depan pintu.Lari.Dan bunga tu kau petik.Senang.Tak bazir masa,duit pun tak bazir.

Kalau ada masa terluang baru la kau pergi dating.Kalau pakwe tengah kerja pun kau ajak dating,aku rasa tak lama lagi kau yang makan kasut.

So,aku rasa dalam relationship ni kita tak perlu la sangat nak berkepit dua puluh empat jam.Sebab aku rasa,kalau masing-masing berkepit,ketiak pun masam kan?

Adios.

p/s:esok balik rumah.HAHA.On9 unlimited kat rumah.Tanpa halangan.

Wednesday, November 2

Test

Gua rasa gua patut ke tak privatekan blog?Yela,seminggu menghilang,muncul hilang muncul.Kalau macam ni susah gua nak naik.Tapi takpela,gua bukan nak naik sangat.Setakat gua bangga ada blog,lu ada?

Haha,setakat ni boleh la gua bangga ada blog dan penulisan sendiri.Orang lain kebanyakannya takde.Tapi gua tengok dah cecah 14k++ dah jumlah penulis di blogger.Yea,free lah katakan.Semua orang boleh menulis.

Sebenarnya gua taknak pun cerita benda merepek kat atas tu,gua hanya nak cerita mana gua pergi.

Gua?Hilang lagi?Perkara biasa...Sampai dah terbiasa tak update,pelanggan semua lari.Serius.Tapi takpelah,benda lain banyak lagi gua boleh buat.Kerja gua bukan tulis tulis dan tulis.Belambak.Disebabkan test juga,gua hilang.Pulun abis abisan.Sebab CGPA gua rendah,kena pulun.

Dan baru tadi jam 10:15pagi,test terakhir hidrologi,tamat.Tapi baru test 1.Bukan pasal test yang gua nak cerita tapi nak cerita pasal malam before test tu.Nak tahu apa jadi?

Malam 1/11/11,jam 8:30,sekeliling UTM gelap gelita.Gua rasa mereka sambut haloween kot.Sebab tu gelap dan ada certain-certain tempat je cerah.What the hell.Gua nak study bai.Tapi tergendala.Boleh je study library,tapi macam dah langgar hukum alam je bila gua study kat library.

So,malam tersebut,gua dan rakan-rakan pergi minum,lepak,snooker,pergh.Sampai ke pagi,jam 2:00 pagi baru pulang ke kandang UTM.And still lagi tiada bekalan elektrik.So,solutionnya,gua dan rakan-rakan study di kawasan fakulti,kerana hanya kawasan tersebut je yang terang.Haloween kat situ?Emm,confuse.

Dan study tak sampai 2 soalan masing-masing mengantuk haram jadah.Balik dan tido jam 5:00pagi.Dan perlu bangun pada jam 9 pagi untuk jawab test.Last-last open book test woooo.Berbaloi je tak study semalam.

Alhamdulillah.

Adios.

Sunday, October 23

Edisi Pakwe Makwe #3 : Merajuk?Memujuk?Dipujuk?

Dulu la aku pernah terbaca status seorang minah ni dekat facebook,dia berkata.

"sepatutnya aku yang dipujuk,bukan memujuk,hmmmm."

Macam tula lebih kurang,aku pun dah ingat-ingat lupa,sebab dah lama pasang niat nak tulis benda ni tapi pemalas,so aku delaykan penulisan aku dan akhirnya aku tulis jugak.Aku bukan nak aibkan minah ni,identiti pun aku tak cerita kan?tak aib kan?

Aku cuma mahukan pendapat anda semua..apa pendapat anda?Adakah perempuan patut dipujuk?Adakah perempuan patut merajuk?Adakah lelaki tidak boleh merajuk?Patut ke lelaki memujuk?

4 Soalan kesemuanya,dan sebelum korang bagi pendapat korang,aku nak bagi pendapat aku dulu,baru la rainbow sikit entry ni.

soalan-soalannya.
  • Adakah perempuan patut merajuk?
    Perempuan merajuk mestila ada sebab kan?bukan merajuk tak tentu hala,eh eh tiba-tiba merajuk,angin takde ribut takde apsal merajuk?Merajuk tu sebenarnya penting,sebab boleh bagi si lelaki ni fikir sikit apa salah dia kan?Tapi kalau takde buat salah kau nak merajuk,aku sepak kau laju-laju nak?
  • Adakah perempuan patut dipujuk?
    Patut.Sebab si lelaki buat salah,patut la kau pujuk.Ambil hati,supaya pasangan tak lari.Pujuk la dengan menggunakan kreativiti masing-masing.Suka hati kau nak buat apa.Tapi kalau si perempuan mengada tiba-tiba merajuk,kau jangan pujuk,jangan pujuk,serius gedik nak mampus.
  • Adakah lelaki tidak boleh merajuk?
    Lelaki kalau merajuk nampak tak cool kan?Nampak lemah kan?Memang,tapi apa salahnya kalau merajuk dengan awek dia kan?Tak salah kan?Biasala,kelemahan si lelaki adalah seorang perempuan,so kenala merajuk supaya si awek ni fikir sikit batas,lagi-lagi bagi pasangan yang serius dan akan berkahwin.Kalau couple monyet ni aku rasa takyah nak mengada merajuk.
  • Patut ke lelaki memujuk?
    Laki patut pujuk,pujuk awek,pujuk la awek yang tengah bersedih kononnya inginkan perhatian.Kalau kau tak pujuk gerenti melepas la kau,lagi-lagi kalau awek yang hot-hot ni kuat merajuk.Serius aku tak tipu.Merajuk merajuk sampai boleh buat orang menyampah.
Apa pendapat anda pulak?

Kesimpulan la,kadang-kadang aku rasa menyampah kalau ada orang merajuk tiba-tiba.Rasa macam nak lempang je.

adios.

Friday, October 21

Perempuan Patut Terajang Lelaki Itu Sampai Mati

Petang-petang pun kena study?Mesti,sebab malam nanti gua ada test,traffic,pasni gua boleh jadi polis traffic,pergi terajang 2 minah dan mamat yang bercinta tiga segi.Ok lepas ni si perempuan mati,si mamat ni perlu nyanyi lagu cinta segi tiga bermuda.Yela muda-muda lagi dah pandai tarik-tarik rambut.

Lu orang tak paham apa yang gua cerita?LOL,tak tengok lagi video tu?Ala video budak-budak hingus bergaduh berebut sorang pakwe?Pakwe ke?Patut ke digelar pakwe?

Gua gelar dia jantan keparat.Playboy?Hensem sangat ke macam Seth Tan sampai 2 orang rebut dia?Pergh pergh pergh,gua tak dapat bayangkan betapa hensemnya dia.

Kerana nila setitik,rosak jantan satu malaysia.Cilaka ini jantan,lepas ni makin susah la mamat kat Malaysia ni nak mengurat kan?And then,kalau gua pandang ke depan la,awek smua makin jual mahal,so si lelaki tak de pilihan,terus jadi gay.HAHA,imaginasi tinggi,dan yang perempuan terlalu mahal sangat la jualnya sampaikan takde yang mampu nak beli.

Perempuan?Lesbian?

ehehehehe.

Kan dah susah.Perempuan dah mula berfikir lelaki ni tidak boleh dipercayai,janji tidak ditepati,lelaki ni janji kosong,lelaki tu gila awek,awek tu gila talak.Eh?

Bila perempuan dah fikir macam tu,laki susah la mau cari makan ma?

Dan gua rasa kalau gua jumpa budak jantan hingus yang playboy kononnya awek kejar-kejaran kat dia,gua bagi terajang,terajang dalam longkang.Sampai mati.

Then mungkin akan keluar video klip lagu Cinta Segi Tiga Bermuda.Kali ni video klip bukan di penjara tapi di kedai kasut.

adios.

Thursday, October 20

Orang Fikir Aku Bodoh.

Bila bodoh,orang benci,
Bila bodoh,orang tak peduli,
Orang hanya perlekehkan lagi aku dengan kebodohan aku.

Tapi,
Yang aku pasti,
Orang bodoh sentiasa berfikir ke depan,
Selalu fikir nasib malang yang ditimpa,
Bila selalu muhasabah diri,
akan cuba untuk perbaiki diri,
supaya tidak dipandang rendah lagi,
supaya orang dah tak benci,
supaya orang ramai sayang,
Yela,bila dah perbaiki diri,dah kaya,ramai yang sayang kan?

Dan,
Orang bodoh akan sentiasa lebih berjaya dari,
mereka yang memperlekehkan orang bodoh,
Kerana mereka yang selalu memperlekehkan orang yang bodoh,
sentiasa berfikir,
"aku pandai,bijak,cerdas,pintar"
"Takyah belajar pun takpe."

Mungkin dia pandai dalam arena pelajaran,
mungkin sekali dia bodoh di arena kehidupan,
dan akan sentiasa mudah ditipu,
walau cerdik pandai mana kau sekalipun.

Jangan bongkak.
Jangan perkecilkan orang.
Jangan kedekut ilmu.
Jangan jadi bodoh.

Adios.

Monday, October 17

Dah 10 Tahun Berblog tapi...

Ehem,10 tahun?Yea,bukan 10 tahun,tapi baru setahun,bukan setahun jagung,itu adik-adik saja.Gua dah dewasa,bukan remaja.Kalau kahwin boleh dapat anak.Remaja kawen dapat anak dan buang.

Yea setelah setahun gua berblog,gua masih tak jumpa lagi la,blog mane yang best nak dibaca?Blog kau?Blog lu?Blog awak?Atau blog saya?

Apa yang gua cari?Gua cari satu atau lebih,blog yang free-thinker,gua ada la jumpa,tapi boleh kira dengan tangan beb.Itulah dulu gua dah pesan,nak buat blog,nak naik kena la bersungguh-sungguh.Kalau macam gua ni tak perlu bersungguh,sebab gua bukan hebat pun.

Bagi mereka yang nak naik tu,kena la buat entry kaw-kaw,tapi yang aku jumpa blog biasa,normal,macam makan nasik,hari-hari makan nasik.ish.

Gua jumpa dalam 3 je blog yang gua suka,blog namee,blog lensarosak,dan blog serius.Blog lain gua bukan tak suka,tapi macam lebih kepada SEO dan juga personal.Gua tak cakap blog personal takleh naik,tapi dah taste gua macam ni,nak buat macam mana kan?

Tapi tulah,takleh nak salahkan orang lain,diri sendiri pun tak hebat.

bak kata Jai,
Kau tak payah nak azankan aku lah.

adios.

Pepatah Yang Pepatung

"tanya sama pokok apa sebab goyang,nanti jawab pokok awek yang goncang"




p/s:gua boldkan pepatung di atas supaya lu orang tau maksud di sebaliknya.
adios.

Wednesday, October 12

Observation : Lelaki Hensem Pilih Perempuan Biasa-Biasa

Err..Gua dah tak tahu macam mana nak start tulis dalam blog,dah jadi noob balik,haram J sungguh.Inilah yang akan terjadi jika kita sebagai blogger tiada komitmen pada blog sendiri.Noob sial kau.

Kita teruskan dengan topik yang gua nak bincangkan kat sini,sebenarnya gua menghilang mencari otak-otak gua yang hilang,idea pun dah hilang,kena format balik otak,sebab tu noob je introduction gua.

Dari first year sampai la third year,gua dah buat observation dan akhirnya gua dah buat kesimpulan,ini sekadar kesimpulan dari gua secara mata kasar,bukan kesimpulan mengikut kaedah saintifik.Kesimpulan yang gua dah buat,gua rasa,kebanyakan lelaki hensem yang jambu-jambu ala-ala kpop selalunya taste mereka sekadar perempuan yang biasa-biasa.Dan lelaki yang kurang hensem,selalunya taste mereka adalah pada perempuan yang berlilit tudungnya sampai tercekik,perempuan seperti primadona.

Ye,gua juga ada bincangkan dengan membe kampung gua,dan dia juga sependapat dengan gua.Mungkin ada kebenarannya,sebabnya gua nampak dengan mata kasar gua sendiri.Dan kebanyakan yang hensem hensem bercouple dengan wanita yang biasa-biasa,yang tidak mengikut trend atau fashion semasa.Tengok la pada mat rempit,awek diorang cun cun tak?Muka pecah tapi awek gila babi hot.

Macam mana pulak dengan couple yang sama-sama cantik dan sama-sama padan?

Taste orang lain-lain,laki ni tengok awek tu cantik,laki tu pulak tengok awek ni biasa saja.Lain orang lain pandang.Lain orang lain tempat dia usha.Pelik kan taste manusia?Bagi kes di atas yang telah diboldkan,kau pun pernah tengok pakcik dan makcik kau mungkin ada yang dua dua muka segak kan?

So,kalau anda rasa anda seorang perempuan yang ada pakwe hensem macam korea,janganlah sampai kau gunakan entry gua ni sebagai penanda ukur lu pulak.Maksudnya,kau terima semua apa yang aku tulis dalam entry ni,dan kau rasa mesti kau seorang perempuan yang tak cantik,sebab tu dapat pakwe hensem kan?

Jangan berfikiran begitu,ini hanyalah sekadar kemungkinan saja.

Dan aku rasa satu lagi kesimpulan,yang ala kadar dengan yang ala kadar.

Ok trimas.

Chalo.

Sunday, October 9

Aku rasa aku dah tak boleh menulis.

Dah lama tak tulis,dan apabila tulis semula,gua rasa perbezaan yang ketara.Gua rasa otak gua dah hilang,gua rasa mana perginya idea idea dan perkataan yang kebabom yang ada pada diri gua?Gua rasa apabila gua tulis skema-skema gua rasa macam loser gila babi.

Loser,yes loser,aku loser sebab aku dah tak dapat nak menulis dengan baik dan gempak.Aku sebenarnya nak buat blog aku jadi tempat yang penuh dengan pengajaran dengan menggunakan ayat kebabom.Mungkin awal-awal dulu masih ok,tapi rasa macam prestasi menurun.

Semakin lama semakin skema.Mungkin ikut gaya umur.Maybe.

Tapi bila tulis cara skema,aku tak dapat terima.Rasa macam tulis sampah.Korang pernah rasa macam tu?Bila tulis main hentam,itulah jadinya.Ayat tunggang langgang,idea kurang.

Dan mungkin aku takkan update blog lagi,tunggu sampai aku rasa otak aku kembali.

chiao.

Thursday, October 6

Kata Sombong

Selalunya,bila orang yang ada pasangan ni,selalu sombong.Sombongnya hadir secara tak sedar.Ibarat kau mengigau di siang hari.Kata-kata sombong yang dikeluarkan mungkin kata hanya dalam hati,orang lain tak dengar tapi tuhan maha mengetahui.

Bila je kau nampak seorang mamat ni,dengan muka sememeh,ada gaya macam mamat loser,muka basi,macam tak mandi,kau mungkin akan cepat-cepat berfikir.Eh apehal dia ni?Soalan yang cukup menunjukkan kau seorang yang ambil berat tentang persekitaran.

Dan macam-macam lagi persoalan akan hadir dalam otak kau.Dari A sampai Z.Dan mungkin sekali soalan terakhir iaitu soalan berhuruf Z,kau akan tertanya soalan begini.

"Mamat ni dah ada awek ke belum?"

Dan....kau akan jawab soalan kau sendiri.
Kau tanya kau jawab.

Jawapan yang agak sombong.

"Mungkin mamat ni takde awek ni,such a loser,takkan ada awek kot?Malang nasib ada pakwe macam ni."

Mamat tu tak bersalah pun,mungkin nampak je macam tu.Lain orang lain pandang kan?Dan kau memang tidak layak untuk mengatakan sedemikian pada mamat tersebut.Perkara ini boleh terjadi juga pada si minah.

Jangan sangka muka yang toya (baca:toye) tidak bermakwe.

Orang kita,biasalah.Biasa?Dah menjadi perkara biasa ke cakap macam ni?Dah biasa dengan sikap memandang rendah pada orang?Dah terbiasa bersikap angkuh dan sombong?
Yea,
Maybe kau ada pakwe ataupun makwe secantik Megan Fox.Awek bibir macam Angelina Jolie.Seputih Angeline Tan mungkin.Kalau kau ada pun apa aku kesah?
Pakwe makwe tak mungkin berkekalan,melainkan couple setahun then terus nikah.Itu aku percaya.Couple 5 tahun?Nikah belum kahwin sudah.Ada kan macam tu?

So,sifat pandang rendah pada orang ni kau perlu ketepikan,kerna ianya hanya akan menghitamkan lagi hati kau yang dah memang hitam.

Sifat sombong,jangan simpan.Buang jauh-jauh.Kita manusia melayu ada adat dan adab.Jangan tahu jaga adat je tapi tak tahu adab.

adios.

p/s : sedangkan siti sarah pun dah kawen,kau?

Friday, September 30

Sifat Huduh Ini Ada Pada Seorang Lelaki

Aku terus menulis entry ni setelah aku ternampak satu kejadian di facebook.Bukan nak kutuk lelaki la,sebab aku pun lelaki.Tapi lelaki ni ada satu sifat.Iaitu sifat memuji perempuan yang cantik dan mengutuk perempuan yang huduh.

Dekat facebook,aku secara tak langsung terbaca komen-komen,yela kan sekarang facebook dah canggih,so makin senang orang nak stalk kan?So aku terbaca la satu komen kat gambar seorang perempuan ni.

Komennya berbunyi agak kasar sikit.

"oh siti,ko dah makin lawa dah ye sekarang?Dulu takdela lawa sangat."

Memang kasar kan?
Sebab statement tersebut akan membuatkan si perempuan sebak kot.Dan kita dapat lihat,lelaki jenis ni seorang lelaki yang memilih.

Alah,time orang tu huduh taknak pulak kau tegur,tapi bila dah lawa gila babi baru kau nak tegur?Nampak sangat,sebab ayat dia terlalu obvious dan keterlaluan la jugak.

Nak bergurau?Hohohohohotak kau nak bergurau.Sebab tiada tanda-tanda nak bergurau.Kalau bergurau pun agak-agak la der.

Nampak kan sifat huduh lelaki yang macam ni?Hanya pilih yang lawa-lawa.Lagipun aku tengok gambar perempuan tu macam edit photoshop je.

Ek?

Adios.

Wednesday, September 28

Klimaks

Dah lama rasanya aku tak menulis perkara yang serius kat sini,bila menulis perkara yang serius gerenti ramai yang datang baca.Itu adalah satu strategi nak tarik pembaca.Mungkin lu orang semua tertanya tanya,mana author SK??Tertunggu tunggu entry sengat dari aku?

"Abang besar sudah keluar,gua ingat u sudah mampus"
"Wei gua belum mampus lagi selagi choki-choki gua belum habis"

Tapi aku rasa sengat aku dah makin kurang,dah tak menyengat.Ini mungkin sebab aku seorang yang malas nak update blog.Ya memang aku malas.Tolong updatekan boleh?

Cukup dengan introduksi,aku nak teruskan dengan cerita cinta antara dua pasangan sejoli.Yang pada mulanya bercinta berbunga bunga,tapi apakan daya,kerana manusia mempunyai sifat bosan.Cinta akhirnya terkubur.

Peringkat awal percintaan tu aku panggil peringkat klimaks.Kenapa?Selalunya klimaks ni macam tengah nak ending kan?Tapi kalau cerita tentang cinta,klimaksnya di hadapan,maksudnya pada awal-awal bercinta.Mungkin juga klimaks boleh terjadi pada masa akan datang,itu kalau ada jodoh.

Klimaks Permulaan - Pada peringkat ini,masa bercinta memang menarik gila gila nak mampus.Semua manusia begitu,sama ada lelaki atau perempuan.Tapi jantina yang paling gembira time ni adalah lelaki.Kerana katanya challenging.Yea,sungguh mencabar untuk mengurat seorang gadis.Kerana cabaran tersebut,si lelaki berasa sungguh seronok.Bukan untuk mainkan perasaan si gadis,tetapi sendiri mau ingat la,time perempuan kena ngorat gerenti jual mahal.Lelaki tercabar,maka pelbagai cara digunakan,abis duit kredit topup semata-mata nak call si gadis.Yang aku percaya,si gadis akan mula terpikat pada si lelaki jika si lelaki tersebut gentle dengan terus call dia.Dan bila sudah menjadi pasangan,aura cabaran semakin kurang,masa mula-mula nak dapatkan si gadis,si lelaki memang sanggup berhabis duit untuk si perempuan.Dan bila dah dapat,nak text pun malas.Kan?Inilah dia yang aku kategorikan sebagai klimaks permulaan percintaan.

Klimaks Pengakhiran - Ini terjadi pada pasangan yang betul-betul serius.Jika ianya cinta monyet,jangan harap nak dapat klimaks pengakhiran seperti ni.Apa yang terjadi pada klimaks pengakhiran ini?Iaitu,perkahwinan secara sah,bersanding bersama di pelamin.Jika sekadar bertunang,itu aku tak kategorikan dalam klimaks ini.Bila dah berkahwin,sudah tentu rasa tanggungjawab ada pada diri masing-masing.Walaupun dah bosan dengan si isteri,si lelaki perlu menolak rasa bosan tersebut.Si isteri pula haruslah menggoda si suami,dan taat pada si suami.Syurga seorang isteri terletak pada si suami.Dan klimaks penutupnya adalah sama-sama masuk ke Syurga.

Tapi...

Jika cinta kamu semua sekadar cinta monyet,sekadar nak bersuka-suka dan ada kawan perempuan,ko takkan mencapai tahap klimaks yang terakhir tersebut.Tapi kau akan dapat klimaks pengakhiran yang menyedihkan.

Mungkin,
Rasa sedih kerana ditinggalkan.

Mungkin,
Rasa sedih kerana telah dipergunakan oleh si lelaki yang mempunyai hawa nafsu yang tinggi.

Mungkin,
Anda tak sempat mendirikan rumah tangga.

Jodoh pertemuan,ajal maut semua di tangan Tuhan yang satu.Hanya Dia yang tahu siapa jodoh kita.Kita takkan dapat cipta mesin masa untuk pergi melihat siapa isteri atau suami kita.Kerana itu semua telah melanggar kuasa tuhan yang satu.

Dan jika nak kekalkan perhubungan,sikap bertolak ansur,percaya satu sama lain,ambil berat,dan semua sifat positif perlu ada pada pasangan.Dan nescaya,anda akan dapat mencapai ketiga-tiga nikmat klimaks percintaan sejati.

Adios.

Tuesday, September 27

Dah Setahun Lebih Berblog?

Actually perkara ni dah lama dah terjadi,anniversary dah lepas,konon konon la anniversary.Bukan dengan awek pun,dengan blog je.Mengikut kalendar kaum mayan,gua dah ada blog sejak september 2009,its mean dah dua tahun lebih gua ada blog.

Tapi bila gua kira-kira balik guna kalendar hijrah,gua rasa baru setahun gua aktif berblog,setahun membazir kat alam maya ni dan selepas setahun tu baru nak aktif.Kenapa?

Alah,sebab dulu takde advertisement,takde income,tapi sekarang ada income,orang berkejar-kejar nak buat blog,demn!

Ya,dah setahun gua berblog.Tapi pelik,apa pasal follower rendah?Tak cecah seribu?Apasal?Apasal tak pernah nak dapat income seperti blogger blogger lain yang katanya pendapatan kasar sebulan mencecah RM10,000.Tu maksimum,paling minima,RM1000 sebulan.Apa pasal gua tidak begitu?

Orang lain buat blog 3 bulan je dah income naik.Gua ni yang setahun sudah tapi RM50 belum pernah nak cicah.Cilaka.Pilih kasih ye?

Tak sebenarnya,dia sebenarnya mengikut kemampuan si penulis.Kalau rajin update,rajin promote,rajin berkawan,semuanya rajin,tentulah follower boleh cecah beriban,duit poket tak yah mintak kat makbapak dah.

Tapi gua taknak semua tu,follower?Sekadar yang mampu ikut,ikut la.Ikut belakang gua sekali gua kentut lari 2 orang follower.Kan?Gua sebenarnya bukan tak rajin nak update,rajin tu sifat yang keluar masa mula-mula buat blog je.Lama-lama malas jugak.Bukan apa,banyak lagi kerja lain nak buat.Kan?

Terperap dalam bilik tulis entry,orang ajak makan kau tolak tepi.Memang penulis berwibawa.Memang berwibawa sungguh.

Ketepikan membe semata-mata nak duduk mengadap laptop tulis entry.Gua takde masa nak mengadap laptop 24jam.Banyak lagi kerja gua boleh buat.

Mengadap laptop sampai lupa jaga kesihatan,orang petang-petang bersukan,main bola semua,kau duduk dalam bilik mengadap laptop tulis entry.Konon cari duit?Kalau ye la duit kau dapat,tapi kalau sakit?Tarak guna maa.Duit terbang,sakit mendatang.

Itulah,gua bukan taknak mengadap laptop tulis entry,tapi gua dengan cara gua,lu dengan cara lu.Kalau bukan kerana bapak tiri lu,lu takkan berada di tempat lu ni sekarang.

Blog gua sekadar blog underdog,gua pegang kata-kata gua ni.Sape lagi mau pegang?

Sory bro,choki-choki sudah abis bro.

Btw,Happy Belated Bufday to Sembang Kemas.

ADios.

Sunday, September 25

Menjengkelkan.

Oh.

Setelah beberapa hari menyepi,kali ni gua tidak disorok,cuma gua yang menyorok.Kerna terpaksa.

Blog ditinggalkan kosong,kononnya dulu-dulu masa mula-mula ada blog beriya-iya update sehari 60 entry.Tapi tidak kali ini.Sungguh menyedihkan.Mungkin kerna gua kekurangan idea.Tapi itu faktor yang kedua.

Faktor yang pertama yang menyebabkan gua sepi tanpa berita adalah kerana gua susah nak dapat wifi.Bayar yuran pergh beriban-riban,tapi perkhidmatan wifi tiada.Nak salahkan siapa?Pihak universiti?

Memang menyedihkan,dan menjengkelkan.

Nak tengok macam mana gua boleh online?

Tara

......
......
......
......
......
......
......
......
......
......
......

katil di lantai,kerusi di atas katil,dan laptop di atas kerusi.baru dapat wifi.

 Sungguh what the hell.

Sedih!

Wednesday, September 21

Tanda-Tanda Seseorang Itu Bodoh

Sebenarnya,tajuk ni aku nak masukkan ke dalam edisi pakwe makwe,sebab boleh kaitkan dengan kisah percintaan,sebab bila bercinta ni,ramai orang jadi bodoh.Kenapa jadi bodoh?Sendiri mau ingat la,makan tanggung berak cangkung.

Heh.

Merapik.

Biasanya orang selalu cakap,perempuan la yang paling pandai,paling cerdik,buat kerja sekolah semua dapat A+ tambah bintang bintang cikgu bagi.Pastu tayang kat satu kelas.Bila dah besar,cerdik tu memang,rajin tu ye,bijak tu ye,tapi semuanya bijak dalam alam pelajaran,tapi mereka bodoh dalam kehidupan.

Juga kepada lelaki,mereka mungkin genius masa kecik-kecik,umur 3 tahun dah pandai baca paper,itu dah tak menjadi masalah pada zaman sekarang.Masa kecik genius,bila besar biol.Bijak dalam pelajaran jugak mungkin,tapi bodoh dalam kehidupan jugak.Sama macam perempuan,baik jadi perempondan.

Tapi tak semua jadi bodoh,hanya mereka yang kurang ambil pengajaran (kurang ajar) terhadap perkara lepas je yang masih bodoh.Sentiasa melakukan perkara yang sama.Contoh lah aku bagi senang sikit korang nak imagine la kan..contoh orang yang bodoh..

Perempuan
-Ikut cakap pakwe,yang kes ni terdiri dalam kategori percintaan 2 segi,bukan percintaan di segi kolej ok.Si perempuan terlalu taksub dengan pakwe nya lalu ikut semua kata-kata si pakwe.Macam lembu dicucuk hidung,ikut je semua yang disuruh.Bila pakwe kata jangan berkawan dengan membe laki sekelas.Terus dia tak berkawan.Bila pakwe suruh telanjang,dia berbogel.Terus kena 'makan'.Tapi selepas itu aku tak tahu apa terjadi,mungkin insaf mungkin tidak.Kalau masih tidak insaf,itu bodoh gila namanya.

Lelaki
-Masalah di atas,kita tak boleh nak salahkan perempuan,sebab nanti kau orang cakap,aku ni asyik tembak perempuan je,tapi kalau aku tembak lelaki korang cakap aku anti lelaki pulak kan?So dua-dua salah,padan muka.Si lelaki ni memang bodoh,kalau yang jenis nerd tu mungkin lepas 'tembak dalam' dan mengakibatkan perempuan mengandung,mungkin gelabah dan terus berkahwin.Tapi kalau bagi puak lelaki yang macam KL Gangster tu,aku rasa,mungkin dia selalu mengamalkan peribahasa ini "Habis madu sepah dibuang".Ditinggal kan di tepi jalan.Ini memang lelaki bodoh gila babi.

Ini semua berkait,selepas si perempuan ditinggalkan atau di'akikah'kan beramai-ramai mungkin selepas itu sudah insaf,atau mungkin juga telah mati.Kau mana tahu apa akan jadi pada masa hadapan.Kan?

Jadi,aku rasa lebih baik korang bersikap lebih pandai dan lebih bijak bukan saja dalam pelajaran,tapi juga dalam kehidupan,tapi jangan pulak kau bijak menipu orang,silap haribulan gua panggil 3 paku tangkap sama lu.Mahu?

Adios.

Monday, September 19

Edisi Pakwe Makwe #2: Lelaki Gampang

Bertemu kembali kita dengan Edisi Pakwe Makwe bahagian ke 2,kali ni dengan tajuk masalah yang dihadapi oleh kawan pasangan.Setelah lama aku diam,aku nak ceritakan masalah seperti ni.Kiranya pasangan couple ni boleh menyebabkan rakan-rakan mereka terasa semburan air liur pasangan tersebut.Kononnya tempias la ye.

Macam ni ceritanya,

Pasangan bercinta ni baru saja bersayang-sayangan,kira baru lagi la bercinta.Ini bagi aku,aku kategorikan sebagai cinta monyet,sebab aku macam dah boleh tengok future for this couple.Mereka bercinta aman damai,tetapi sikap si lelaki ini yang macam gampang,bercouple dah macam berbini.Nak kongkong si perempuan kaw-kaw punya.Pegi sana tanya pergi sini tanya.Kalau tanya sikit-sikit takpela,nampak sikit macam caring,kan?

Ini tidak,sampaikan handphone nak tukar-tukar,takut si awek text lelaki lain.Text laki lain takpe,asalkan laki yang dia text tu pun dah ada awek.Itu dikira text dengan member.Mungkin si lelaki tersebut masih tidak baca blog gua kot,ala yang pasal 

Edisi Pakwe Makwe #1 : Oh Kau SMS Lelaki Lain Takpe Pulak Kan?


Kau tanya la diri sendiri,kalau kau yakin awek kau sayang kau,dia takkan tinggalkan kau.Kalau tak,dah lama dia blah.Dan bila si awek ni text dengan member laki dia ni,dia marah,terus main tukar tukar fon.Bila si awek ni chat dengan member laki dia ni kat fb,terus mintak password si awek dan block si member laki ni.

Member si laki ternganga,eh apesal kau block aku pulak ni?Kau dah taknak kawan dengan aku dah ke?

Dia ingat si membe laki dia ni adik-adik dia?

Sesuka hati dia taknak bagi si awek dia ni berkawan?Dan aku rasa dalam masa setahun dua,si awek gerenti dah takde kawan lelaki dah,sebab abis semua kawan lelaki di block oleh si pakwenya.Bangang ape si pakwe macam tu?Lain cerita la kalau itu bini kau?

Dan tak pasal-pasal,kau dah buat member laki awek kau tu benci sama awek kau.Ada faham?Sape tak benci kalau nama masuk dalam blocklist.

Nak salahkan si lelaki takleh jugak,si perempuan pun dah macam lembu kena cucuk hidung.Ikut je kata si lelaki,kalau si lelaki cakap,bagi body u kat i jela ye,jangan kasi laki lain boleh?Ikut jela ye?

Dan kalau aku nak kasi pandangan pasal pasangan tu,aku rasa tak lama nanti si awek mula fedup dan mual dengan sikap si lelaki,si awek akan tinggalkan si pakwe.Baru dia tahu langit tinggi rendah.Tapi time tu mungkin si awek sudah takda dara untuk dihidangkan kepada suami kelak.

Maybe...

Aku pun ada awek,dan aku tak kongkong pun awek aku nak text laki lain ke,cuma aku taknak dia keluar dengan lelaki lain je,itu dah melampau,nak kena tapau.Dan aku harap,kepada semua lelaki,jangan tunjuk perangai bangang kau tu la,belajar tinggi-tinggi,kes ni pun kau takleh nak handle ape cer?

Budak yang cari makan lepas SPM pun lagi pandai dari kau,cari duit terus kahwin,time tu la baru boleh kawal sikit bini kau.Jangan nak kawal masa bercouple,sebab belum tentu dia tu jadi bini kau.Jodoh di tangan Tuhan,bukan di tangan Bapak.

Adios.


Saturday, September 17

Semalam

Minggu pertama di universiti,memang meletihkan dan memenatkan otak gua,gua sampai dah sakit otak dah meng'add' dan meng'drop' subjek.Macam celaka,susah nak jumpa lecturer semua,semua dah lari cuti awal hari Khamis,yela Jumaat kan cuti.Gua kerahkan semua tenaga semampu yang boleh,gua rasa kalau hari-hari gua macam tu gerenti gua kurus + six pack.Bukan six fat ok.

Dan memandangkan gua telah memenatkan badan pada hari Khamis,terus kerajaan bagi cuti hari Jumaat,untung gua kan?

Jadi hari Jumaat gua telah menghabiskan masa untuk jalan-jalan bersama-sama rakan-rakan.Jalan petang lepas Jumaat.Pergi Persada,gua bersama Dzarief The Freak Show,dan rakan-rakan yang lain.Kat sana ada IT Fair.So gua mesti kena pergi,walaupun tak beli ape-ape.Rambang mata.Hasrat nak beli headphone besar gedabak tapi belek-belek dompet,eh apesal takde duit?

Sendiri paham lah kan.Gua bukan orang senang.

So,hasrat terus tenggelam seperti tenggelam nya jasad ke dalam kubur,sedih.Nak makan pun terpaksa mintak pada mak bapak.Kesian mereka.Takpe,gua fikir secara positif.Boleh la gua diet kan?

Lepas ke Persada,gua teruskan perjalanan bersama rakan-rakan ke Jusco Bukit Indah pulak.Maafla takda gambar,sebab gua ni bukan camwhore nak mencapub dalam blog sambil memuncungkan mulut.Serius gua segan di depan camera,maybe sebab gua ni tak hensem kot.Watever la.

Macam biasa,Jusco menjual barang-barang berharga,semuanya berharga,lagi-lagi bila masuk Brand Outlet dan Padini.Dah la gua malas nak cerita panjang,kang lu orang semua terliur pulak gua tak tahu.Jadi tak perlu gua nak cerita.

Bila dah enjoy ni,terus lupa pasal pelajaran sebentar,kurang sikit stress gua pasal akademik semua benda kejadah tu.Feel free kejap.Nasib baik dapat cuti 3 hari minggu ni.Kalau tiap minggu macam ni kan best,boleh lepak je,takyah kalut fikir pasal pelajaran.

Sape nak sambung pelajaran?Lu?Gua rasa dah letih belajar.Tapi apakan daya,perkara ni je gua mampu buat.

Adios.

Friday, September 16

Maafkanku Sayangku

Lama menyepi ye dak?Yela gua masih lagi trauma dengan kes yang terjadi pada diri gua haritu.Alah kes tutututu,masih trauma sehinggakan mood untuk bersembang bersama kesayanganku di sini masih tiada.Aduh!

Gua bukan sengaja tinggalkan kesayanganku keseorangan,tetapi keadaan tidak mengizinkan kita bersama.Ini kerana internet di dalam kawasan bilik gua sungguh laju-laju gila babi belon.Macam gampang speed dia,nak bukak facebook pun tunggu setengah jam.

Sebab tula gua masih hilang,kali ni bukan dengan cara mistik,tapi cara realiti.HEHE

Mungkin esok-esok gua akan mula menulis dengan idea idea gua,sebab gua tengok internet macam dah stable dah,dah boleh main internet ni dah kira ok.

Banyak lagi luahan gua nak kasi kat lu orang semua,banyak lagi idea gua,tapi disebabkan gua malas dan sibuk,jadi gua postpone entry seterusnya lagi.

Maafkanku Sayangku.

Adios.

Tuesday, September 13

Misteri Kehilangan Author Sembang Kemas

11 September,bersamaan dengan hari mengingati peristiwa pengeboman WTC oleh dua buah kapal terbang.11 September 2011 juga merupakan hari kehilangan penulis Sembang Kemas.Kehilangan beliau merupakan satu kisah yang misteri tetapi benar belaka.Beliau mula tidak memunculkan diri di kampungnya iaitu Maran,Pahang.

Setelah 3 hari kehilangannya,beliau muncul kembali,tetapi beliau dijumpai di tempat berlainan,iaitu di Skudai,Johor Bahru.Ajaib sungguh kehilangannya,adakah beliau di tangkap puteri bunian?Atau makhluk syaitan?

Sama-sama kita saksikan petikan dari beliau setelah 3 hari menghilangkan diri.

Sebenarnya,sebenar-benarnya la,saya tak hilang pun,saya cuma dibawa oleh 2 orang pemandu ke sebuah tempat,tiba-tiba saya buka mata,saya sudah ada di Johor Bahru,saya pun tak tahu apa sudah terjadi dan mengapa mereka membawa saya ke sini.Tak lama lepas tu saya bertanya pada pemandu,ke mana dia mahu bawa saya.Dan dengan spontannya dia menjawab,woi kau tu kena balik U la sambung belajar,dah bape bulan ko cuti?Kau nak tambah cuti ke?Hotak kau,dah dah pergi masuk UTM tu.

Setelah tiba di UTM saya terus masuk ke bilik seperti yang diarahkan oleh pihak atasan,lihatlah bilik saya yang saya rasa sungguh selesa,

yang penting tengok laptop baru

serius sungguh semak jangan komplain

sukahati aku nak buat apa kan?

KehKehKeh..nak jumpa gua?Mai L28-117 la,KTHO.

Adios.

p/s:bajet pemberita.

Saturday, September 10

Cara Tarik Orang Follow Ko.

Senang je nak tarik orang follow blog lu,senang nak mampus,gua pun guna cara ni.Dulu gua buat endah tak endah benda ni tapi bila gua rasa reputasi menurun,gua mula gelabah cari follower baru,kalau follower 300 belum tentu 300 tu yang datang blog lu kan?

Mungkin just 100 je,maksima dah tu.

Tapi bila ramai follow,makin tinggi probability pembaca yang akan datang kan?Senang je benda ni.

Letak widget follower tu tinggi tinggi,atas-atas,jangan letak bawah bawah.Nanti orang tak nampak,masa cuti 4 bulan hari tu gua letak bawah,so tak ramai yang follow,bila letak atas,orang senang,malas nak turun baca isi pun takpe,lantak kau lah.

Janji dapat UV suda.

adios.

p/s:esok balik UTM,gerak dari Kuantan 10 pagi,sampai maybe 4 petang,sape mahu ambik gua?

Edisi Pakwe Makwe #1 : Oh Kau SMS Lelaki Lain Takpe Pulak Kan?

Oh,aku nak bagitahu,kat blog aku lepas lepas ni ada Edisi Pakwe Makwe,menceritakan tentang masalah yang berlaku di antara pakwe dan makwe.Pasangan bercinta,selalunya mereka yang bercinta ni selalu bergaduh.Jadi,aku mula keluarkan edisi pakwe makwe setelah aku rasa aku punya otak asyik fikir masalah pasangan.

Jadi untuk permulaan ini,iaitu Edisi Pakwe Makwe #1,dengan tajuk 

"Oh Kau SMS Lelaki Lain Takpe Pulak Kan?"

Aku tengok,ramai pasangan yang bergaduh disebabkan hal begini.Hal yang walaupun remeh tapi kadang-kadang boleh jadi serius.Aku nampak dari membe aku sendiri la,dia ni ada kawan perempuan,perempuan tu dah ada pakwe,tapi dia tetap SMS membe aku tu.Aku tak tahu ape ayat membe aku guna ni,tapi perempuan tersebut selalu berbalah kerana si perempuan kantoi SMS dengan membe aku ni.

Lalu si lelaki mula start SMS perempuan lain,pastu bila si perempuan ni dapat tahu yang pakwenya SMS perempuan lain,haruslah dia marah.Yela jeles.Dah berbalah lagi.Dan si lelaki mula mengeluarkan kata-kata hikmat "Oh kau sms laki lain takpe pulak?".

Gerenti si perempuan terdiam membisu.

Dalam hal ni korang rasa siapa yang patut dipersalahkan?

Mengikut pandangan aku la,korang punya pandangan sila tulis di ruangan komen,kita tak boleh menyalahkan sebelah pihak je.Mesti si lelaki geram bila si perempuan sms laki lain,tapi dia tidak perlu mengambil tindakan dengan buat benda yang sama kan?Dia patut cari solusi untuk menyelesaikan masalah mereka.Mungkin si lelaki tidak mengambil perhatian terhadap aweknya.Kurang kasih sayang,si awek mula menagih kasih sayang dari lelaki lain.Memang.

Nak tahu kenapa si perempuan sms lelaki lain?Sebab si perempuan rasa bosan,kalau sms dengan pakwenya,apa yang mereka akan borakkan?

perempuan : Eh watpe tu?hikhik
lelaki : Makan nasik.
perempuan : nak sikit.
lelaki : Mehla sini I suap.
perempuan : dah berak?
lelaki : Eh tengah makan macammane boleh berak pulak?

Kita boleh tengok sendiri,kalau hari hari sms dengan pakwe macam ni korang tak rasa bosan ke?Bosan kan kan kan?

Sebab tu sms dengan lelaki lain iaitu kawan adalah lagi best,sebabnya,boleh HUHAHUHA.Lebih enjoy.Lebih rapat,rasa lebih dekat.Rasa macam kawan baik.Tapi bila kawan baik jadi awek,memang tak best.Sebab masing-masing akan mula control cara komunikasi,lebih segan dan jiwang.

Aku rasa,pihak lelaki haruslah berubah.Jangan buat awek kau tu bosan dengan kau.Kau jangan jadi pakwe semata-mata,jadilah kawan rapat dia,jadilah ibubapa dia.Jangan jadi suami dia jika belum diakad.Serius aku pancung.

Dan aku tengok pasangan yang enjoy adalah pasangan yang menggunakan kata nama "aku kau" dengan awek dia.Macam gua.HAHAHA.

Serius,kalau kau guna sayang abang sayang abang,kau berani nak shout kuat kuat kat Mid Valley?Kat Time Square?

Jadi si pakwe,jangan kasi lu punya awek bosan,kalau taknak awek lu tinggalkan lu.So jadilah kawan,ibu,bapa kepada awek lu.Ok?Bapak tak makan anak dia tau,jangan sekali kali nak makan awek lu.Kahwin dulu.

Aidos.

Friday, September 9

Kau Paling Tua,Kau lah yang Buat!!

Salam Jumaat,kepada lelaki cepat-cepat lah bersiap untuk ke masjid.Aku?Masjid besar sebelah rumah,jam 1 nanti aku bersiap.Harap masjid je sebelah,pergi solat Jumaat pun lambat.eh eh grr..

Situasi seperti tajuk di atas,kau pernah kena?Pernah?Aku pun pelik,kenapa minda orang kita zaman sekarang ni macam ni.Semua taknak bertanggungjawab.Semua kerja tuju pada orang yang paling tua.Bukan sekali,tapi dah banyak kali,semenjak aku di matrikulasi mungkin.Sehingga ke alam universiti.Manusia semua begitu.

Bukan aku sorang yang hadapi benda ni,ramai membe-membe aku dan termasuk awek aku sekali merasa benda ni.

Disebabkan aku amik program dua tahun masa matrikulasi,jadi aku masuk universiti bersama-sama budak-budak muda setahun.Walaupun aku muda setahun,perangai lebih kurang.Hanya certain people ni ada yang masih tak matang dan selalu mahu lari dari tanggungjawab.

Oh kau dah tidur dengan anak dara tu,kau suruh aku jadi pak turut kau?

Itu lari dari tanggungjawab,sama juga lari dari tanggungjawab melakukan sesuatu tugas.Contohnya,budak-budak universiti,mestila lari dari tanggungjawab membuat assignment serta tidak mahu present di hadapan bebudak sekelas.Dah biasa benda tu.Tapi yang aku hairan,yang akan present di hadapan,adalah orang yang lebih tua,atau matang.Selalu macam tu,mungkin di paksa,dan mungkin juga kerana mengalah.

Yelah,aku yang tua,aku taknak markah aku jatuh disebabkan korang taknak present,biarlah aku yang present.

Mengalah tak semestinya kalah.See the situation la.

Dan disebabkan mereka yang matang ni ada perasaan tanggungjawab,mereka mengambil keputusan untuk present di hadapan.Kalau aku?Aku akan tolak,walaupun aku yang tua.Tapi bila semua ahli dalam kumpulan menolak untuk present di depan,aku akan jadi pak turut.

Dalam kes ini la.

Kalau dalam kes tiduri anak dara orang,please lah jangan suruh aku jadi pak turut kau,aku tumbuk kau kat situ jugak nak?

Sambil tumbuk,aku kerat 18 nak?grrr.

Begitulah situasi manusia alam universiti zaman sekarang,tolak-menolak berlaku.Masing-masing tak nak present di depan.Geram pun ada jugak.Yela,asyik-asyik aku je.

Ahli kumpulan yang lain pulak gerenti akan cakap ayat yang sama je tiap kali ada presentation,

"hah kita bagi dia present,kita bagi yang paling tua dulu present"

sigh*

adios
.*.

Thursday, September 8

Membe Tikam Kawan.


Sedih kalau dapat kawan macam ni kan?

Baiklah,kali ni gua nak cerita pasal membe membe atau pun rakan rakan.
Gua bukan berdendam dengan membe-membe,jauh sekali tuh.
Gua hanya ingin sampaikan apa yang gua rasa,terhadap rakan-rakan sepermainan gua,itu aje.

Lu pernah dengar lagu Lenka - Trouble is a friend?
Pernah tak?
Kali nih gua nak guna tajuk lagu tuh sebagai quote gua.
"Friend is a trouble"
Percayakah anda dengan quote gua tuh?
Meh sini gua ceritakan,kenapa gua cakap macam tuh..

Kenapa gua cakap macam tu?
Lu semua mesti ada kawan kan?Mesti ramai kan?Kat facebook tuh sampai 600++ tu ape?
Bukan kawan ke?
Kawan di sini bermaksud kawan berhampiran anda,tak kira di rumah atau di sekolah.
Kawan lu pernah sakitkan hati lu tak?Mesti dah selalu kan?
Sama macam gua...tapi gua simpan dalam hati je,gua anggap itu semua gurauan ataupun kegedikan membe menghentam gua.
Tapi kalau gua sorang yang jaga hati membe,tapi membe tak jaga hati gua macam mana pulak?
Takde sepakatan dua hala namanya tuh!
Dalam berkawan kita mestilah menjaga hubungan sesama kita kan..
Kita nak berkawan lama,bukan setakat kawan time kem ataupun time aktiviti tertentu saja.
Tidak!
Berkawan biar sampai akhir dunia,biar sampai jasad bersemadi di dalam tanah.
Gua bukan nak cakap gua ni seorang membe yang hebat dan pandai menjaga hati membe yang lain,tidak sama sekali.
Gua hanya mampu sedaya upaya untuk menjaga hati mereka,jika terlepas kata atau terlepas dengan perbuatan sekalipun,maafkan gua.

Kadang-kadang ada juga membe yang suka meng'api'kan seseorang.
Sebab tu dulu time zaman sekolah gua kena pulau,sebab ada la membe yang berpaling tadah.
Rakan baik kita sendiri berpaling tadah dan meracun rakan lain supaya membenci gua.
Sampai gua kena pulau,tapi gua tetap cool,sebab lama kelamaan mereka akan baik semula dengan gua.
Diorang pulaukan gua tak sampai seminggu,pastu elok balik.
Mungkin mereka selalu nampak gua kesedihan dan kesorangan,lalu kembali ke pangkal jalan.
Tak silap gua,gua hanya terambil gula-gula sebijik je.
Eleh..sampai macam tuh nak pulau dan benci gua,pigidah!!

Gua jugak nak pesan,jangan sangka membe yang baik dengan anda,tidak akan meracun orang lain supaya membenci anda.
"Jangan sangka membe yang tenang takkan jadi buaya"
So,mungkin sebab itu,gua kena pulau.
Kadang-kadang jika anda terlepas cakap,mungkin mengguris hati si membe dan si membe ingin membalas dendam dengan meracun membe lain untuk membenci anda.
Itu semua hasutan syaitan.
Lama kelamaan,membe kita tadi akan berfikir sejenak,
"eh apsal aku buat macam nih kat dia?"

 Ini la yang gua gelar membe tikam belakang,atau membe sembang belakang.

Sekali lu buat taik dengan gua,gua boleh bersabar dan simpan dulu,tapi kalau dah 1000kali lu buat,mana mungkin gua tidak meletup?

Kepada membe-membe gua,maaf jika anda terasa,gua hanya mahu mengingatkan kamu supaya berhati-hati semasa memandu dan jagalah rakan anda sebaik mungkin.Gua janji akan jaga persahabatan kita sampai gua mati.Bukan senang nak dapat membe macam lu semua.Gua pun harap anda semua akan jaga persahabatan kita.Jangan ada benci membenci,sembang belakang,paling teruk tikam belakang,tu semua sifatSyaitan Nirrojim.

"Eleh lu ingat lu sorang je boleh melenting?!!!" herdik Samad kepada gua.

Lu nak kena tikam???



:adios:
Assalamualaikum.

Wednesday, September 7

Masuk Universiti Belum Tentu Kau Hebat!

Memandangkan batch baru dah masuk,jadi aku rasa kisah ini anda boleh baca,pada undergraduate yang baru memulakan semester baru di universiti,congratulation,ungtunglah dapat masuk U.Beringat ye..

Ini sebenarnya untuk kesedaran diri,orang Malaysia selalunya macam ni la,bila dah dapat masuk U mula bangga,riak.Yela,masa SPM skor kaw2,yang 10A straight tu aku rasa dah takde dalam Malaysia,dah terbang ke oversea kot.Yang takde pulak mesti duduk dalam Malaysia je,sebab manja.Kot.

Walaupun kau hebat SPM,STPM,kau jangan fikir kau hebat bila di universiti.Sistem universiti lain.Aku malas nak cerita sebab masa korang orientasi nanti mesti diorang ada cerita.Pasal time SPM STPM tu sekolah kan pakai graf-graf nak ukur tahap mana budak-budak sekolah ni.Bila dah alam universiti,tak main dah graf-graf ni,kalau kau dapat C- takkan jadi B+.Sekolah boleh la.Gred kau tetap.

Kalau kau malas,hancur,kadang-kadang sikap malas ni datang dari sikap riak dan bangga tersebut.Yela bangga 10A straight,mesti dalam otak fikir eleh kacang je ni.Final exam belum tentu kau dapat skor kalau kau bersikap macam ni.Manusia,biasa la.

Nak tahu sebab apa budak 10A straight di oversea dapat kekalkan gred mereka?Ini kerana persaingan,orang luar negara semua hebat-hebat.Kalau kau lambat,sorry to say lah.ByeBye.Dan kebanyakan dari orang kita di oversea ni,dia tak riak,dia low profile je,sebab orang London,Arab,gred mereka lebih hebat.

Dan bila budak 10A straight ni lepak belajar di Malaysia,mereka fikir mereka terlalu hebat,dia number 1,I am number 4!

Hahah.

Cuba tengok kaum cina,mereka perlu bersaing dengan orang melayu untuk melayakkan diri ke universiti.Sepupu cina aku 10A straight pun tak lepas pergi oversea,sebab dia cina.Dan juga dia tak masuk universiti awam,sekadar universiti swasta,kerana Malaysia meletakkan orang melayu number 1.MARA hanya menolong orang melayu.Tapi orang melayu mudah pulak lupa diri.

Dan sekarang sepupu aku tu dah tamat pelajaran dia dalam forensik,sudah bekerja.Berjaya.

Dan bila kau dah masuk universiti,kau jangan berlagak.Selalunya aku tengok budak-budak universiti ni berlagak dengan membe mereka sendiri,dengan membe yang tidak menyambungkan pelajaran.

Contoh ayat yang mereka bagi,

"Ah kau kata aku bodoh?Kau ingat sikit,tengok aku ni bodoh ke belajar kat universiti?"

Selalu macam ni.Berlagak tak bertempat,macam budak-budak.

dan aku pernah juga berkata macam ni ketika aku di alam persekolahan,masa tu form 4.

aku berkata,

"kau kata aku bodoh?ko tu kelas ape?aku ni ha kelas sains ko kata aku bodoh?"

Bila aku fikir balik,apsal bangang nak mampus aku ni cakap macam tu?Lepas dari kejadian tu aku dah mula beringat,jangan bekata macam tu,bapak tak matured langsung.Ntah ape ape.

Jadi aku harap korang jangan buat macam ni,memalukan diri sendiri.Bersyukur la dapat masuk universiti.Kalau nak dibandingkan dengan mereka yang tidak layak,aku rasa kau lagi bodoh kalau berkata sedemikian.

Adios.